Babaváró hitelnél nem kell előre vállalni a gyermeket úgy, mint megelőlegezett CSOK igénylésénél. Amennyiben a babaváró hitel felvételét követő 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, akkor a babaváró hitel kamatmentes marad a teljes futamidőre. Ha születik 2. gyermekük, akkor a fennálló tartozás 30%-a elengedésre kerül. Amennyiben 3. gyermekük is lesz, akkor a teljes fennálló tőketartozást elengedik.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Válás esetén a visszafizetéssel kapcsolatban a kamattámogatás megszűnéséről esik szó. A házaspárnak ikrei születtek, a törlesztést még nem kezdték el a moratórium miatt. Esetleges válás esetén a 3.000.000 Ft-ot vissza kell fizetni?

Kedves Rózsa!
A kérdésével a babaváró hitelt folyósító pénzintézetek kellene megkeresni, ahol az adott ügylet részleteinek ismeretében pontos felvilágosítást tudnak adni.

5 éve van folyamatos munkahelyem, 250 ezer nettó fizetéssel. A feleségem KHR listán szerepel, aktív báros. Én nem szerepelek a KHR listán.
Így lenne lehetőségünk a babaváróra?

Kedves Dani!
Felesége aktív KHR státusza kizárja a babaváró hitel felvételének lehetőségét.

Jó napot!
Mi van akkor, ha csak 2 gyerek születik?
Köszönöm.

Kedves Zsóka!
Amennyiben legalább 1 gyermek 5 éven belül, majd a futamidő alatt további gyermek születik, úgy a kamatmentességen túl a 2. gyermek születésekor fennálló tőketartozás 30%-a elengedésre kerül. A babaváró hitel további jogosultsági feltételei IDE kattintva tekinthetők meg. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Tisztelt Hitelnet,
Több bankot kérdeztem, de eddig még pontos választ nem kaptam. Mi történik a babaváró hitellel, ha válnak a házastársak. Gyerek nem született, s azt tudom, hogy vissza kell fizetni a kamattámogatást. A kérdés az lenne, hogy a fenn maradó hitellel mi lesz? Átvállalhatja az egyik fél? Vagy egy összegben vissza kell fizetni?
Előre is köszönöm a választ.

Kedves Melinda!
Házasság felbontása esetén a hitelintézet tájékoztatja a támogatott személyeket a kamattámogatás megszűnéséről, és az igénybe vett, egy összegben visszafizetendő kamattámogatás összegéről, valamint a továbbiakban fizetendő törlesztőrészlet módosult összegéről. Információink szerint ezt követően a hitel átvállalására is van lehetőség. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Csok támogatás, Falusi Csok támogatás, CSOK Hitel és Babaváró kölcsön egyidőben való igénylése lehetséges-e nettó 224.000 Ft-os jövedelem esetén? Megtakarítás vagy ingatlanfedezet beszámít-e?
Több ingatlantulajdon (~7millió az összérték), ami a házaspár tulajdonában áll 50-50 százalékban beszámítható-e vagy csak az az ingatlan számítható be, amelyre a támogatás lesz kérvényezve?

Kedves Zita!
A CSOK és falusi CSOK támogatások közül csak az egyik igényelhető. Mindkét esetben van lehetőség a támogatáshoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel igénylésére. Babaváró hitel szintén igényelhető, de amennyiben a lakáshitel felvétele a babaváró hitel felvételét követő 90 napon belül történik, hogy a terhelhetőségnél a babaváró hitel 25%-ával is számolni szükséges. Plusz ingatlanfedezet bevonására van lehetőség.
További, személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Jó napot kívánok,
Párommal a házasságot tervezgetjük és elgondolkodtunk a babaváró hitelen is, mint lehetőségen. Viszonylag eléggé sokat olvasgattunk az utóbbi időben a témában, viszont az igénylés feltételei közül egy kitétel nem teljesen világos:
A házastársak legalább egyike minimum 3 éve, folyamatosan: magyarországi TB jogviszonnyal rendelkezik.
Ez egészen pontosan mit jelent? A saját példámnál maradva, tavaly a Covid miatt volt 2 hónap, amikor nem dolgoztam, aktívan munkát kerestem. Azóta nyilván találtam új állást, valamint arra a két hónapra fizettem magam után a TB-t. Akkor ennek értelmében, ha csak rajtam múlna a dolog, a párommal nem lennénk jogosultak a hitelre? Ha ez így van, miért szükséges ennyire szigorú feltételekhez kötni a hiteligénylést, főleg a jelenlegi Covid-os időkben, amikor sokakkal előfordult, hogy hosszabb-rövidebb ideig kiestek a munkából?

Kedves Balázs!
Ha a veszélyhelyzet idején veszítette el a munkáját, akkor a megszakítást nem kell figyelembe venni. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Jó napot.
Párommal gondolkodunk a babavárón, de lenne néhány kérdésem.
Mi a helyzet akkor, ha 5 éven túl születik az 1. Baba?
És ha 5 éven belül születik 1, de utána nem? Hogy alakul a továbbiakban a kamat?

Kedves János!
Ha 5 éven belül nem születik gyermek, akkor már megszűnik a kamatmentesség, az 5 év alatt kapott kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hátralévő futamidőre pedig az akkor aktuális piaci kamat lesz érvényes. (Ez jelenleg 6-7% körüli.) Amennyiben legalább 1 gyermek születik 5 éven belül, úgy már garantált a kamatmentesség a teljes futamidőre. Nincs semmilyen hátrányos következménye a babaváró hitelre nézve, ha az első gyermek után nem születik több gyermekük. Ha viszont születik 2. gyermek, akkor a fennálló tőketartozás 30%-a, 3. gyermek születése esetén pedig a teljes tartozás elengedésre kerül.
A babaváró hitel további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Üdvözlöm!
Babaváró hitelt szeretnénk felvenni! 15 éve egy helyen dolgozom, viszont tavaly a vírushelyzetben mivel nem volt iskola, gyermekem felügyeletét csak úgy tudtam megoldani, hogy fizetetlen szabadságon voltam több mint 30 napot!
Így már nem kaphatom meg a babavárót?

Kedves Erzsi!
A TB jogviszonyban a veszélyhelyzet ideje alatt, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül bekövetkező megszakítás esetén, a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát, akkor sem, ha az egybefüggően a 30 napot meghaladja. Az igazolás kiadása ügyében a területileg illetékes OEP-et kellene megkérdeznie.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e végtörleszteni akár pár hónapon belül? Amennyiben igen, hogyan alakulnak a kamatok? A tervünk az lenne, hogy felvennénk a hitelt, majd amikor pénzhez jutunk, visszafizetnénk.
Járható-e ez az út így?
Köszönöm válaszát.
Üdv: Vera

Kedves Vera!
Ha a gyermek születése előtt a babaváró hitel több mint 50%-át előtörlesztik, akkor az addig kapott kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni és megszűnik a kamatmentesség. Az aktuális piaci kamaton – ami jelenleg kb. 7% – folytatódik tovább a kölcsön törlesztése. A gyermek születése után díjmentesen előtörleszthető a babaváró hitel és a kamattámogatás is megmarad.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Tisztelt Cím!
Azt szeretném megtudni, ha felveszem a hitelt és mondjuk 1 év múlva befizetek egy X összeget a hitelbe (gyerek nem fog születni a futamidő alatt), akkor mennyi kamattámogatás kell visszafizetnem? Nem számszerűen szeretném tudni, hanem azt, hogy akkor arra az X összegre csak egy évi kamattámogatást számolnak fel, vagy 5 évre. MI van akkor, ha ez az X összeg eléri a felvett hitel összegét és mi van akkor ha nem?
Továbbá a megmaradt tartozásra továbbra is (egyenlőre) kamatmentesen fizetem a törlesztéseket?
Hol vannak a válaszok leírva, melyik törvény, melyik §-ban?
Ide vonatkozó törvényt csak ennyit találtam: 44/2019 15§ (6):
Ha a 14. § (1) bekezdésében foglaltakat nem teljesítő támogatott személyek a kamattámogatással érintett kölcsönt a folyósítástól számított 5 éven belül legalább 50%-os mértékben előtörlesztik, a támogatott személyeknek az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell fizetniük. A kamattámogatás visszafizetendő összegéről a hitelintézet az előtörlesztést követő hónap 15. napjáig tájékoztatást küld a támogatott személyeknek.
(7) Ha a támogatott személyek a kamattámogatást részben vagy egészben nem fizetik vissza, a hitelintézet az ügy iratait megküldi a kincstárnak. A kincstár – a 17. §-ban foglaltak figyelembevételével – hivatalból határoz a visszafizetésről
Köszönöm.
Balázs

Kedves Balázs!
A babaváró kormányrendelet az előtörlesztéssel kapcsolatban azt tartalmazza, amit Ön is leírt. Ha 1 év múlva a felvett összeg kevesebb mint 50%-át törleszti elő, akkor a kamattámogatást még nem kell visszafizetni, a kamatmentesség az 5. év végéig biztosan megmarad. Ha több mint 50%-át, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást meg kell fizetni és a kamatmentesség is megszűnik.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Tisztelt Segítségnyújtó!
A kérdésem következő: a babavárót a 12-dik hét előtt kell felvenni – érvényesíteni vagy ráér utána is bezárólag a baba megszületéséig?
Válaszát előre is köszönjük.
Üdvözlettel.
Attila

Kedves Attila!
A babaváró hitelt nem szükséges felvenni a magzat 12. várandóssági hetéig, a hitel a gyermek születéséig bezárólag igényelhető. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, hogy a hitelt csak meg nem született magzatra lehet igényelni? Tehát mi összeházasodunk 2021 áprilisában, a baba április 28. napjára van kiírva, de esetleg előbb jön és nem tudtuk igényelni. Akkor erre már nincs lehetőség? Illetve a háztartásban már van egy 2 év feletti gyermek is.
Előre is köszönöm a választ.
Vivien

Kedves Vivien!
Ha a babaváró hitel felvétele előtt jön a baba, rá már sajnos nem tudják érvényesíteni a kedvezményeket, csak következő gyermekre.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Tisztelt Cím!
Érdeklődnék, hogy a kormány által tavaly bejelentett “könnyítés” – miszerint a veszélyhelyzet alatt született gyermek is beleszámít a babaváró hitelnél a vállalt gyermekhez, mint első gyermek, ha a hitelkérelmet maximum a veszélyhelyzet végétől számított 60 napon belül beadjuk – hatályban van-e még?
Köszönettel.
B

Kedves Brigitta!
A jelenlegi vészhelyzet idején ez a könnyítés már nem hatályos.

Üdv. Kèrdèsem az volna, unokám 2020.szeptemberèben született jogosultak lányomèk a kamattámogatott babaváró hitelre? Köszönöm. Horváthnè.

Kedves Asszonyom!
Ha lányáék még terveznek gyermeket és a jogosultsági feltételek is teljesülnek, akkor igen.
A babaváró hitelről bővebben IDE kattintva olvashat.