Igen, az is igényelheti a lakásfelújítási támogatást, aki egy Lakástakarék révén részesült már állami támogatásban. Az LTP keretében összegyűjtött összeg nagyobb része az ügyfél saját megtakarítása, kisebb része állami támogatás. Attól, hogy Ön korábban LTP megtakarításból újította fel otthonát, újabb felújítás finanszírozásához igényelheti a lakásfelújítási támogatást.
Továbbá arra is van lehetőség lakásfelújítás esetén, hogy az előre elvégezni szükséges munkálatokat LTP megtakarításból finanszírozza, majd ezt követően nyújtsa be kérelmét a lakásfelújítási támogatásra. Az LTP felé benyújtott számlák elfogadhatók a lakásfelújítási támogatás igénylése során is.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
21 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy az Otthon felújítási támogatás kombinálható-e a meglévő lakástakarék megtakarításommal (4-éves OTP) új építésű ingatlan esetén beépített konyhabútor vásárlására, és beszerelésére?
Köszönettel: Gábor

Kedves Gábor!
Igen, információnk szerint az otthonfelújítási támogatás keretein belül keletkezett számlák az LTP felé is elszámolhatóak.

Tisztelt Szakértő!
Néhény kérdésem lenne a felújítási támogatással kapcsolatban.
1. Férjem nemrég ajándékozással szerezte meg az ingatlan 50%-át. Másik 50% az édesanyja nevén van. A házban már 13 éve lakunk, be is vagyunk jelentkezve (2 kiskorú gyermekünk van). Van valamennyi idő, aminek el kell telni a tulajdon megszerzése és a támogatás igénylése között?
2. Az LTP-hez szeretnénk felvenni valamennyi hitelt. Ebben az esetben elszámolhatunk először az LTP felé a számlákkal, majd ugyanazokat támogatáshoz is benyújthatjuk?
3. Szükségünk lesz az LTP hitel mellett felújítási hitelre is, ezt szeretnénk majd előtörleszteni a támogatásból. 2 hitel esetében is igényelhetjük a támogatást?
Köszönettel: Mónika

Kedves Mónika!
1. Amennyiben a tulajdonrész bejegyzésre került a földhivatalban, utána elkezdhetik gyűjteni a számlákat. Az igénylést bármikor benyújthatják a leírtak alapján.
2. Az LTP felé benyújtott számlák elfogadhatók a lakásfelújítási támogatás igénylése során is.
Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és bővebb informácók ismeretében Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Tisztelt Szakértő!

Az otthonfelújítási támogatáshoz az önerő egyik részét LTP-vel szeretnénk finanszírozni. A célingatlanban a feleségemnek 50%-os tulajdonrésze van (nekem nincsen), 2 kiskorú gyermekünk van (ők és a feleségem évek óta a célingatlanba vannak bejelentve – én nem), TB-je rendben, bejelentett munkaviszony egy évet meghaladó, köztartozás nincsen, így véleményem szerint jogosultak vagyunk a támogatásra.
Innen egy kicsit nehezebb:
– Az egyik LTP (Fundamenta) a nevemre szól – jól gondolom, hogy fel tudom felhasználni a fenti ingatlan felújítására? Amennyiben igen, a számlákat a feleségem nevére kell kérjük?
– A másik LTP (OTP) a nagymamám nevén van (közeli hozzátartozóm, más bejelentett lakcímmel) – fel tudjuk használni ezt a megtakarítást az otthonfelújítási támogatásra a fenti ingatlan felújítására? Amennyiben igen, a számlákat a feleségem nevére kell kérjük (ő ugye nem rokona a nagymamámnak), van-e speciális “apróbetűs” kitétel?

Köszönettel: Péter

Kedves Péter!
A jogosultság feltétele, hogy az igénylés benyújtásakor az igénylő és a gyermek legalább 1 éves állandó bejelentett lakcímmel rendelkezzen az ingatlanban.
A leírtak alapján felesége egyedül tudja igényelni a támogatást, mivel csak neki szól oda az állandó bejelentett lakcíme és Önnek nem.
Így ha felesége egyedül igényli a támogatást, akkor a számlák is az igénylő, tehát a felesége nevére kell hogy szóljanak.
A Fundamentánál és az OTP-nél kellene érdeklődni, hogy ebben az esetben felhasználható-e az LTP, hogy a számlák a feleség nevére kell hogy szóljanak.

Tisztelt Szakértő!
2018 februárban kötöttem lakástakarék szerződést, amelynek 4 éves futamideje 2022. februárban jár le. Szeretném igénybe venni a 2021-22-ben érvényes lakásfelujítási támogatást is, azaz a számlákat mindkettő esetében felhasználni.
Kérdésem, hogy a 2021-ben a lakásfelujításra kapott számlákat is felhasználhatom a lakástakerék esetében, vagy majd csak a 2022 február után keletkezőket?
Üdv,
Zoltán

Tisztelt Szakértő!
A Zoltán által feltett kérdésre a válasza engem is érdekelne.
Köszönöm a segítségét.
Tisztelettel: Róbert

Az érintett pénzintézetnél kellene érdeklődni az ügyben.

Tisztelt Szakértő!
LTP megtakarításunk (élettársam és én, nem vagyunk egymás kedvezményezettei) kiutalásra kerül. Ezt szeretnénk elszámolni a lakásfelújítási programban. Hogyan tudjuk megoldani, hiszen LTP felé a számlát saját névre kell kiállítani. Kincstár felé külön néven be lehet nyújtani a számlákat? Köszönöm a segítséget.

Kedves Patrik!
Együttes igénylés esetén a számlák egy része szólhatnak az Ön nevére, és a másik része élettársa nevére.

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem a következő lenne:
Ltp megtakarításom idén kiutalásra került, ami az én nevemen van. Szeretném a lakásfelújításra fordítani. Viszont együttesen tudjuk csak igényelni a felújításra, mivel élettársam rendelkezik csak 1 éves folyamatos Tb. jogviszonnyal, mivel én gyesen vagyok. Tehát az Ltp-s számlán csak az én nevem szerepelhet, viszont a felújításoson együttesen. Van erre megoldás? Előre is köszönöm válaszát!
L.Cili

Kedves Cili!
Együttes igénylés esetén is szerepelhet csak az Ön neve a számlákon.

Akkor is elszámolható mindkét helyre a számla, ha a LTP-re hitelt is vettem fel?

Kedves Asszonyom!
Igen, ebben az esetben is elszámolhatóak a számlák.

Tisztelt Szakértő !
A lakásfelújítási támogatásra való jogosultság szempontjából van-e annak jelentősége, hogy a lakástakarékpénztári megtakarítást valaki megtakarítóként, vagy közeli hozzátartozóként használja fel a lakás felújítására ? Van-e olyan kitétel, hogy a felújításról kiállított számlát csak abban az esetben lehet az LTP felé és a MÁK felé is elszámolni, ha a felújítás a megtakarító tulajdonában lévő ingatlanban történik ? Esetemben a megtakarító az édesapám, a lakástakarékpénztári megtakarítás felhasználója pedig én vagyok, mint közeli hozzátartozó. A felújítás az én tulajdonomban lévő ingatlanon történik, nekem van 25 év alatti gyermekem, aki jogosít a lakásfelújítási támogatás igénybevételére.
Köszönettel: Ildikó

Üdv.
Az LTP csak eredeti számlát fogad el. A lakásfelújítási támogatáshoz elég a számla másolata?

Kedves Mária!
A lakásfelújítási támogatáshoz elegendő a számlák, valamint az átutalással teljesített számlák kifizetését igazoló dokumentum másolata.

Tisztelt Szakértő!

Csengődi István vagyok és az otthonteremtési támogatás számlák rendelkezésével kapcsolatban szeretném kérni az állásfoglalásukat, mert a törvényi rendeletben egy kérdésben nem találtam utalást.
A kérdés részletezése: Az otthonteremtési támogatáshoz feleségemmel lakástakarék számláinkat is szeretnénk felhasználni, amit olvastam, hogy lehetőségünk is van rá. A kérdésünk a következő lenne. A feleségem nevén is és az én nevemre szóló lakástakarék számlákat is felszeretnénk felhasználni, de a fundamenta részére mindketten csak a saját nevére szóló számlákat tudjuk csak elszámolni. Míg az otthonteremtési támogatásnál csak annyit találtam, hogy a számlákat (7. § (1) Az építési tevékenységek teljesítését igazoló számlaként a) az igénylő – együttes igénylés esetén az igénylők egyike – saját nevére szóló legyen. Értelmezésem alapján hiába vagyunk házasok és hiába élünk az 50-50% tulajdonrésszel saját ingatlanunkban együtt, mégsem írathatjuk két névre a számlákat, így elveszítve az egyik lakáskassza felhasználásának lehetőségét?

Válaszukat nagyon köszönöm!

Tisztelettel Csengődi István