A lakásfelújítási támogatásról szóló rendelet szerint:
‘„Ha a szülők lakóhelye nem azonos,
a) azon szülő jogosult a támogatási összegre, akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van, ha a másik szülőnél egyetlen közös gyermeknek sincs lakóhelye, vagy
b) mindkét szülő az 5. § szerinti támogatási összeg 50%-os mértékére jogosult, amennyiben külön-külön mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével.

Fenti b.) esetben a szülők egyike a tejes támogatási összeget igényelheti, ha a másik szülő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatban lemond a támogatás saját nevében történő igényléséről.

Fentiteket nem kell alkalmazni arra a szülőre, akinek lakóhelyén másik, eltérő gyermeke is lakóhellyel rendelkezik, és e gyermek másik szülőjének
a) a lakóhelye szintén velük azonos, vagy
b) a lakóhelye eltérő, de nála egyetlen közös gyermeküknek sincsen lakóhelye.”

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
60 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
5 éve élünk a férjem ingatlanában ahol közösen neveljük az én 14 éves gyermekemet. 3 éve vagyunk házasok. Nekem és a fiamnak ez csak a tartózkodási helyünk. Ebben az esetben hogyan vehetjük igénybe a támogatást? Előre is köszönöm a segítséget.

Kedves Anita!
Jelentkezzenek be fiával állandó lakcímmel a felújítandó ingatlanba, és egy év mulva benyújthatják az igénylést.

Tisztelt Cím!
Az szeretném kérdezni, hogy felvehető-e abban az esetben a támogatás, ha feleségem, és két gyermekem Lakóhelye azonos az enyémmel, viszont tartózkodási helynek esetükben más cím van megadva?
Köszönettel

Kedves Laci!
Csak az állandó bejelentett lekcímet fogják vizsgálni az igénylés során, a tartózkodási helyet nem. Így nem jelent problémát, ha tartózkodási hely is szerepel a lakcímkártyán. Ami fontos, hogy az állandó bejelentett lakcím megegyezzen.

Üdv! A jelenlegi lakhelyünkön bérlők vagyunk. Most veszünk ingatlant, ami erősen felújítandó. Már az igényléskor be kell jelentkeznünk az új ingatlanba, vagy ráér amikor már elkészült a felújítás? Mikor kell az állandó lakcímet először igazolni, illetve van szabály milyen hosszan kell fennállnia a lakcímnek a támogatás igénylését követően? Köszönettel,

Kedves Klári!
Információnk szerint az igényléskor már az ingatlanba kell hogy szóljon az állandó bejelentett lakcím, azonban, ha a tulajdonszerzést követő egy éven belül nyújtják be az igénylést, úgy nem feltétel az 1 éves állandó bejelentett lakcím megléte. Nincs arra vonatkozó előírás, hogy a sikeres igénylés után mennyi ideig kell a támogatott ingatlanba szólnia a lakcímnek.

A támogatást arra az ingatlanra szeretném felvenni ahol élek a családommal, de ez a lakcímkártyán a tartózkodási helyként szerepel. A feleségemnek és gyermekeimnek ez az állandó lakcíme . Azaz csak nekem nem stimmel a lakcím, nálam csak tartózkodási hely. Probléma lehet ez ? Köszömöm

Kedves Péter!
Csak az állandó bejelentett lakcím fogadható el.
Az egyik opció, hogy bejelentkezik az ingatlanba állandó lakcímmel és egy év múlva benyújthatják az igénylést. A másik lehetőség, hogy ha felesége egyedül megfelel minden jogosultsági feltételnek, úgy egyedül igényelheti a támogatást.

A lakásfelújítási támogatást egy 3 éve vásárolt házra szeretnénk felvenni, ami a Férjem tulajdonában van 1/1-ben. Neki ez az állandó lakcíme, nekem csak tartózodási helyem.
Születendő gyermekünk (2021. június) lakhelye is ez a ház lesz.
Elképzelhető, hogy nem vagyunk 100%-ban jogosultak a lakástámogatásra?
Férjem felveheti egyedül is a támogatást?
Mi vonatkozik ilyenkor ránk?

Tisztelt Hitelnet!
Igényelhető a Lakásfelújítási támogatás, ha a felújítandó családi ház a 25 év alatti gyermek nevén van? (100%-ban) Válás után továbbra is ott élő egyik szülő, a haszonélvező.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A gyermekem és én több, mint egy éve egy lakcímen (a felújítandó ingatlanban lakunk). Az édesapa (volt férjem) más lakcímen és lemond a felújítási támogatásról. A csavar, hogy a mostani férjem (akivel még nincs közös gyerekünk sem) nem lakik velünk egy lakcímen, viszont a bankban azt mondták, hogy mindenképp bele kell vinni a hitelkérelembe, de nem leszünk jogosultak, mert nála nem teljesül az egy év. Azt szeretném kérdezni, hogy valóban nem igényelhetem így a támogatást?!

Köszönöm a választ!

Kedves Anikó!
A támogatott hitelt együttesen tudják igényelni, és a jogosultság feltétele, hogy az igénylők legalább 1 éves állandó lakcímmel rendelkezzenek a felújítandó ingatlanban már a hitel igénylésekor. Így a leírtak alapján valóban nem felelnek meg ennek a feltételnek. A támogatásnak szintén feltétele, hogy az igénylők legalább 1 éves állandó lakcímmel rendelkezzenek az igénylés benyújtásakor. Amennyiben párja bejelentkezik az ingatlanba, úgy egy év múlva nyújthatják be az igénylést. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk készséggel tájékoztatja Önöket olyan kedvező hitelkonstrukciókról, amelyek esetében nem feltétel az 1 éves állandó lakcím a hiteligénylés pillanatában. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Tisztelt Hitelnet!
Feleségemmel és két kiskorú gyermekemmel közös háztartásban élünk, a felújítandó ingatlanban. Feleségem, aki háztartásbeli (nincs TB jogviszonya, eü. szolg. járulékot fizet) 100%-os tulajdonában áll az ingatlan, azonban lakóhelye nincs ide bejelentve. A nagyobbik gyerekkel együtt a nagyszülőkhöz vannak bejelentve. Nekem, illetve a kisebbik gyereknek van a felújítandó ingatlanba bejelentve a lakcímünk. Én rendelkezem munkaviszonnyal, de az utóbbi 1 évben táppénzen voltam tartós betegség miatt.
Milyen formában tudjuk igényelni a támogatást?

Kedves Péter!
A jogosultság feltétele, hogy az igénylő legalább 50% tulajdonrésszel rendelekzzen a felújítandó ingatlanban és 1 éves állandó bejeletett lakcímmel az igénylés benyújtásakor. Mivel felesége az 1/1 tulajdonos, így mindenképpen szerepelnie kell az igénylésben, de mivel nem rendelkezik lakcímmel, így vagy nem lesznek jogosultak a támogatásra, vagy felesége bejelentkezik az ingatlanba és egy év múlva benyújthatják az igénylést.
A TB-jogviszonyról érdeklődni kellene a területileg illetékes OEP-ben, hogy az egy éves táppénz alatt megszakadt-e, vagy sem. Amennyiben a TB jogviszony meglesz az Ön részéről, úgy mindenképpen együttesen kell igényelniük a támogatást, mivel felesége nem rendelkezik a szükséges TB-jogviszonnyal, mivel a saját maga után fizetett TB nem vehető figyelembe.

Tisztelt Hitelnet! 100% tulajdonnal rendelkezem a háznak ahol lakunk lacímileg bejelentkezve az élettársammal és két gyermekünkkel,ilyen esetben egyedül igényelhetem én is a támogatást vagy közösen kell a párommal?Ha eggyütt kell igényelni gondolom nem probléma ha az számlák az én nevemre szólnak?

Kedves Zsolt!
Mivel mindkettejük állandó bejelentett lakcíme a felújítandó ingatlanba szól, így együttesen tudják igényelni a támogatást. A számlák szólhatnak az Ön nevére vagy párja nevére.

A földhivatalban osztatlan közös tulajdonként szereplő ikerházfélben lakunk, a feleségemmel közös tulajdonosként szerepelünk. A feleségemnek ez állandó lakcíme, én januárban írattam át erre az ingatlanra az állandó lakcímem (tehát én még nem élek hivatalosan 1 éve az ingatlanban). Egy közös gyerekünk van, erre az ingatlanra vonatkozó állandó lakcímmel.

Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben a feleségem egyedüli igénylőként jogosult-e a támogatásra, hiszen neki már több mint 1 éve ez az állandó lakcíme, és az ingatlant 50%ban birtokolja, vagy nem, mert ugyan 1 éve itt lakik, de a földhivatal szerint nézve csak 25%os tulajdonos az osztatlan közös tulajdonban?

Ehhez kapcsolódó másik kérdésem, hogy amennyiben nem jogosult, és közös igénylőkként igényeljük a támogatást, akkor ki kell várni, amíg hivatalosan is 1 éve itt lakok, magyarán csak jövő januárban kezdhetünk felújításba?

Előre is köszönöm a választ!

Kedves Ákos!
Osztatlan közös tulajdon esetén mindenképpen szükséges a használati megállapodást csatolni az igénylés benyújtásakor.
Együtesen tudják igényelni a támogatást, mivel már az Ön állandó lakcíme is odaszól, így közös a lakcímük. Az igénylést majd akkor tudják benyújtani, ha Önnek is meglesz az egy éves állandó bejelentett lakcíme, tehát majd januárban. A felújítást elkezdhetik, a számlákat gyűjthetik, de az igénylést majd akkor nyújthatják be, ha a jogosultsági feltételek teljesültek( lakcím). Fontos, hogy az igénylés benyújtásakor az utolsó teljesített számla nem lehet régebbi, mint 60 nap.

Üdvözlöm ! Az lenne a kérdésem hogy édesanyámékhoz van állandóra bejelentve az unokájuk .Így Ők jogosultak igénybe venni a kedvezményt vagy csak a szülő igényelheti ? Köszönöm előre is a választ .

Közös tulajdonú háznál, ahol csak az egyik szülő van bejelentkezve, a másik a régi lakcímen van, ilyenkor jogosultak-e az 50-50 százalékos kedvezményre? Most jelentkezett be a közös tulajdonba, 10 éve vásárolt házról van szó. Egy közös gyerek van.
Ebben az esetben is előírás az egy év?
Köszönöm segítségét.

Kedves Margit!
Együttes igénylés esetén feltétel, hogy mindkét igénylő és a gyermek 1 éves állandó lakcímmel rendelkezzen az igénylés benyújtásakor.

Én és férjem külön lakcímre vagyunk bejelentve, közös gyermekünknek pedig a tartózkodási helye a férjem lakcíme, állandó az én lakcímem, igényelhetjük a lakásfelújítást a férjem ingatlanára ebben az esetben?

Kedves Szilvia!
A felújítandó ingatlanba állandó lakcímmel kell rendelkeznie a gyermeknek és az igénylőknek. Akkor igényelheti egyedül a támogatást, ha az Ön állandó lakcíme az ingatlanba szól és rendelkezik legalább 1 éves TB jogviszonnyal, illetve rendelkezik legalább 50% tulajdonrésszel az ingatlanba.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Üdvözlöm!
A lakcímkártyába bejegyzett tartózkodási hely a gyerekeknél, lehet e a lakástámogatás alapja, amennyiben a tartózkodási hely az édesapa tulajdona és lakóhelye, a gyermekek(2) és az édesanya tartózkodási helye.
Köszönöm.

Kedves Anikó!
A gyermeknek aki után a támogatást igénybeveszik állandó lakcímmel kell hogy rendelkezzen a felújítandó ingatlanban. Továbbá, az édesapa akkor tudja egyedül igényelni a támogatást, ha egyedül megfelel minden jogosultsági feltételnek.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Érdeklődnék , ha a szülő állandó lakcíme a 25.életév alatti gyermeknek tartózkodási helye , akkor is lehet igényelni a lakásfelújítási támogatást ? Vagy a gyermeknek állandó lakcímként kell ,hogy szerepeljen ez a cím ?

Kedves Asszonyom!
A gyermeknek is állandó bejelentett lakcímmel kell rendelkeznie az ingatlanban. Ha az ingatlant több, mint egy éve vásárolták, akkor a gyermekre is vonatkozik, hogy az igénylés beadásakor 1 éves állandó lakcímmel rendelkezzen az ingatlanban.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Tisztelt címzett!
Férjem tulajdona 1/1 arányban a felújítandó ingatlan 20 éves lányommal vannak ide bejelentve.Nekem ez lakcím csak tartózkodási helyem állandó máshol bejelentett de együtt élünk.
Férjem 2020 12 03.álláskeresési járadékon volt.Most 2 hónapja regisztrált munkanélküli.Március 1-én dolgozni fog!Felújításhoz önerő megvan.Kérdésem megkaphatjuk-e az állami támogatást így vagy meg kell várni az 1 éves munkaviszonyt,a felújítást elkezdhetjük-e és férjem megkapja -e a teljes támogatást.
Válaszát előre is köszönöm:Mária

Kedves Mária!
Aki álláskeresési járulékot kap, annak nem szűnik meg a TB jogviszonya ezalatt az idő alatt. Amennyiben a regisztárált munkanélküli időszak alatt kapta a járulékot, akkor nem szakadt meg a TB jogviszony, azonban, ha ez az időszak több volt, mint 3 hónap, és járulékot sem kapott már, akkor úgy már nem azaz időszak számít a TB jogviszonyba.
Az egy éves TB jogviszonynak az igénylés beadásakor kell teljesülnie. Addig is elkezdhetik gyűjteni a számlákat és a felújítást is megkezdhetik.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Kedves Hitelnet!
A felújítandó ingatlanban én 70%-os, feleségem 30%-os tulajdonrésszel rendelkezünk. Két gyermekünk és feleségem állandó lakcíme a felújítandó ingatlan, azonban az én esetemben a felújítandó ingatlan csak tartózkodási hely, de életvitelszerűen itt lakom. Más gyermek más kapcsolatból nincs. Ebben az esetben hogyan (közösen vagy csak a feleségem) és mekkora összegre igényelhető a támogatás?

Kedves István!
Ebben az esetben be kellene jelentkeznie az ingatlanba állandó lakcímmel és egy év múlva beadhatják az igénylést. Addig is elkezdhetik a felújítást.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Tisztelt cím!Az lenne a kérdésem ,hogy férjem munkanélkülivé vált tavaly szeptemberben 2020 .12.03.lejárt az álláskeresési járadéka azóta regisztrált munkanélküli,Tb hozzájárulást fizet.2021 03 01-én dolgozni fog már megvan a munkahelye.A felújításra váró ingatlanban 1/1 arányban ő a tulajdonos a 20 éves lányommal ide vannak bejelentve.Én csak tartózkodási hellyel,rendelkezem az adott ingatlanban de együtt élünk.kérdésem férjem megkaphatja-e a teljes támogatást felújításnál? Válaszát előre is köszönöm:Mária

Házasságban élő szülőknek 2 gyermek van. Közös háztartásban élnek 5 éve a felújítandó családi házban.Anya és gyerekek állandó lakcímmel. Apa másik faluban vállalkozó a szülei házában .Állandó lc. ott van. A felújítandó lakásban – tartózkodási helye van ahol életvitelszerűen él. Az ő tulajdonában van az épület a földhivatalban.
Kérdésem: kérhető a támogatást 6 millióra arra a -jára amiben évek óta élnek.
Köszönöm válaszát!

Kedves Edit!
Ebben az esetben férjének be kellene jelentkeznie az ingatlanba állandó lakcímmel és egy év múlva beadhatják az igénylést. Addig is elkezdhetik a felújítást.

Igényelhetem-e úgy a lakásfelújítási támogatást, (50 %-ban a tulajdonom az ingatlan, amire igényelném, a másik 50 % a gyerekeké), hogy nekem tartózkodási helyként szerepel és nem lakcímként. A gyerekeket egyedül nevelem, mivel az édesapjuk meghalt. Én állandó lakcímre egy másik lakásba vagyok bejelentkezve. Az egyik gyermekem már nagykorú és 25 %-ban tulajdonos, csakúgy, mint a kiskorú testvére. Ha én nem igényelhetem a lakcím eltérés miatt, a 21 éves lányom igényelheti esetleg?

Tisztelt Ügyintéző!

Akkor jól értem, hogy csak az egyik fél is felveheti a támogatást?És az nem probléma, ha a másik félnek nem ugyanaz a lakcíme?A kérdésemet a még meg nem született gyermek esetében tenném fel.

Tisztelt cím! Ha a az én lakcímem a felújítandó ingatlanhoz szól és most megcsináljuk a felújítást, de a gyerek most lett ide bejelentve, akkor megkaphatjuk a támogatást jövőre, visszamenőleg? Mert hogy várni kell egy évet a lakcímbejelentés után.? Válaszukat köszönöm.

Kedves Zoltán!
Igen, azonban fontos, hogy az igénylés beadásakor az utolsó számla nem lehet régebbi, mint 60 nap!

Tisztelt Hitelnet! Vettem egy Budapesti ingatlant másfél évvel ezelőtt. A tulajdonos 1/1-ben én vagyok és az állandó lakcímem is ide szól azóta, de az élettársam és a gyermekünk állandó lakcíme maradt a vidéki lakcím, viszont tartózkodási helyként be vannak ide jelentve. Így igénybe vehetjük a támogatást lakásfelújításra? Válaszukat köszönöm.

Kedves Zoltán!
A gyermeknek mindenképpen a felújítandó ingatlanba kell szólnia az állandó lakcímnek legalább 1 éve az igénylés beadásakor. Amennyiben ez teljesül, akkor egyedül is igényelheti a támogatást, ha a TB jogviszonyra vonatkozó feltétel is teljesül az Ön részéről.

Jó napot, külön élő szülök , külön lakcimen , egy közös 9 éves gyermekkel ,aki az anya lakcimére van bejelentve , az apa lakcimén nincs gyermek . az anya hazát , illetve az apa házát is szeretnénk felujitani , mindkét lakcimre jár az 50-50 százalékban megosztott támogatás? köszönöm

Kedves Géza!
A leírtak alapján csak az édesanya tudja igénybevenni a támogatást, mivel a gyermek állandó bejelentett lakcíme az édesanya lakcímével egyezik meg.

Amennyiben az egyik szülő és a gyerekek állandó lakcíme a felújítandó ingatlan, a szülőnek 50%os tulajdona van, azonban a házastárs állandó lakcíme eltér (csak tartózkodási helye az adott ingatlan), és a házasság fennáll, akkor van lehetőség arra, hogy csak az egyik szülő (állandó lakcímként bejelentett) igényelje a támogatást?

Kedves Orsolya!
Amennyiben a TB jogviszonyra vonatkozó feltételnek is megfelel az a fél, akinek állandó lakcíme az ingatlanba szól, akkor igen, igényelheti egyedül a támogatást.

Tisztelt Címzett!

SZeretnék érdeklődni, hogy abban az esetben is igényelhető az otthonfelújítási támogatás, ha a felújítandó ingatlanban az igénylő a megelőző 10 évben életvitelszerűen lakott, ugyanakkor ezen igatlan csak mint tartózkodási helyként volt bejegyezve, nem pedig lakhelynek, amely utóbbi csak tavaly augusztusban valósult meg. Ezt a felújítandó ingatlanra vonatkozó azon kitézele miatt kérdezem, amely előírja, hogy a felújítandó ingatlannak 1 éve az igénylő bejelentett lakhelyének is lennie kell, ugyanakkor a tartózkodási helyre nem tér ki külön.

Kedves Bálint!
Ha tavaly augusztusban jelentkezett be állandó lakcímmel az ingatlanba, akkor 2021 augusztusában tudja beadni az igénylést. A számlákat addig is gyűjtheti. Fontos, hogy a gyermek állandó lakcíme is meg kell, hogy feleljen az egy éves előírásnak az igénylés pillanatában.

Tisztelt Hitelnet.hu!
Árverésen vásároltunk ingatlant, december közepén járt le, aminek idén kaptuk meg a jegyzőkönyvet és folyamatban van a földhivatal felől a névre írás. Ilyen esetben mikor kell átjelentkezni az ingatlanba?
Illetve jogosultak lennénk az illetékmentességre?
Köszönöm válaszukat,
M-né

Az éllettársammal van 3 közös gyermekünk velem együtt mind a 3 azon a lakcímen van bejelentve ahová igényelnénk a támogatást , de viszont a páromnak ez csak a tartózkodási helye, így igénybe vehetem én egyedül a támogatást? üdv Béla

Férjemmel kulon lakcímre vagyunk bejelentve. Mindkét ingatlan a férjem tulajdona. Kozos gyermekunk velem egy címre van bejelentve. Kérdés: Ha a gyermek a lakcímén lévo ház tulajdonosa lesz 50%-ban , akkor igényelhetem a felújítási támogatást vagy itt is számít az egy év az átíratás után és csak akkor? Koszonom. Beáta

Tisztelt Hitelnet!
Az alábbi kérdés megválaszolásában szeretném kérni a segítségét:
A házastársammal a felújítandó ingatlant érintően 50-50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezünk. A férjem állandó lakcíme a felújítandó ingatlanra szól, viszont az én állandó lakcímem nem azonos a felújítandó ingatlan címével, csak tartózkodási helyként van feltüntetve a lakcímkártyámban.
Ebben az esetben is igényelhető a támogatás? Amennyiben igen, igénybe vehető-e a max. támogatási összeg?
Válaszukat előre is köszönöm.
Brigitta