Az igénylők lakcíme különböző, igényelhető így a lakásfelújítási támogatás?

A lakásfelújítási támogatásról szóló rendelet szerint:
‘„Ha a szülők lakóhelye nem azonos,
a) azon szülő jogosult a támogatási összegre, akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van, ha a másik szülőnél egyetlen közös gyermeknek sincs lakóhelye, vagy
b) mindkét szülő az 5. § szerinti támogatási összeg 50%-os mértékére jogosult, amennyiben külön-külön mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével.

Fenti b.) esetben a szülők egyike a tejes támogatási összeget igényelheti, ha a másik szülő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatban lemond a támogatás saját nevében történő igényléséről.

Fentiteket nem kell alkalmazni arra a szülőre, akinek lakóhelyén másik, eltérő gyermeke is lakóhellyel rendelkezik, és e gyermek másik szülőjének
a) a lakóhelye szintén velük azonos, vagy
b) a lakóhelye eltérő, de nála egyetlen közös gyermeküknek sincsen lakóhelye.”

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban Utolsó módosítás: 2021. február 08. hétfő


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Én és férjem külön lakcímre vagyunk bejelentve, közös gyermekünknek pedig a tartózkodási helye a férjem lakcíme, állandó az én lakcímem, igényelhetjük a lakásfelújítást a férjem ingatlanára ebben az esetben?

Kedves Szilvia!
A felújítandó ingatlanba állandó lakcímmel kell rendelkeznie a gyermeknek és az igénylőknek. Akkor igényelheti egyedül a támogatást, ha az Ön állandó lakcíme az ingatlanba szól és rendelkezik legalább 1 éves TB jogviszonnyal, illetve rendelkezik legalább 50% tulajdonrésszel az ingatlanba.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Üdvözlöm!
A lakcímkártyába bejegyzett tartózkodási hely a gyerekeknél, lehet e a lakástámogatás alapja, amennyiben a tartózkodási hely az édesapa tulajdona és lakóhelye, a gyermekek(2) és az édesanya tartózkodási helye.
Köszönöm.

Kedves Anikó!
A gyermeknek aki után a támogatást igénybeveszik állandó lakcímmel kell hogy rendelkezzen a felújítandó ingatlanban. Továbbá, az édesapa akkor tudja egyedül igényelni a támogatást, ha egyedül megfelel minden jogosultsági feltételnek.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Érdeklődnék , ha a szülő állandó lakcíme a 25.életév alatti gyermeknek tartózkodási helye , akkor is lehet igényelni a lakásfelújítási támogatást ? Vagy a gyermeknek állandó lakcímként kell ,hogy szerepeljen ez a cím ?

Kedves Asszonyom!
A gyermeknek is állandó bejelentett lakcímmel kell rendelkeznie az ingatlanban. Ha az ingatlant több, mint egy éve vásárolták, akkor a gyermekre is vonatkozik, hogy az igénylés beadásakor 1 éves állandó lakcímmel rendelkezzen az ingatlanban.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Tisztelt címzett!
Férjem tulajdona 1/1 arányban a felújítandó ingatlan 20 éves lányommal vannak ide bejelentve.Nekem ez lakcím csak tartózkodási helyem állandó máshol bejelentett de együtt élünk.
Férjem 2020 12 03.álláskeresési járadékon volt.Most 2 hónapja regisztrált munkanélküli.Március 1-én dolgozni fog!Felújításhoz önerő megvan.Kérdésem megkaphatjuk-e az állami támogatást így vagy meg kell várni az 1 éves munkaviszonyt,a felújítást elkezdhetjük-e és férjem megkapja -e a teljes támogatást.
Válaszát előre is köszönöm:Mária

Kedves Mária!
Aki álláskeresési járulékot kap, annak nem szűnik meg a TB jogviszonya ezalatt az idő alatt. Amennyiben a regisztárált munkanélküli időszak alatt kapta a járulékot, akkor nem szakadt meg a TB jogviszony, azonban, ha ez az időszak több volt, mint 3 hónap, és járulékot sem kapott már, akkor úgy már nem azaz időszak számít a TB jogviszonyba.
Az egy éves TB jogviszonynak az igénylés beadásakor kell teljesülnie. Addig is elkezdhetik gyűjteni a számlákat és a felújítást is megkezdhetik.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Kedves Hitelnet!
A felújítandó ingatlanban én 70%-os, feleségem 30%-os tulajdonrésszel rendelkezünk. Két gyermekünk és feleségem állandó lakcíme a felújítandó ingatlan, azonban az én esetemben a felújítandó ingatlan csak tartózkodási hely, de életvitelszerűen itt lakom. Más gyermek más kapcsolatból nincs. Ebben az esetben hogyan (közösen vagy csak a feleségem) és mekkora összegre igényelhető a támogatás?

Kedves István!
Ebben az esetben be kellene jelentkeznie az ingatlanba állandó lakcímmel és egy év múlva beadhatják az igénylést. Addig is elkezdhetik a felújítást.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Tisztelt cím!Az lenne a kérdésem ,hogy férjem munkanélkülivé vált tavaly szeptemberben 2020 .12.03.lejárt az álláskeresési járadéka azóta regisztrált munkanélküli,Tb hozzájárulást fizet.2021 03 01-én dolgozni fog már megvan a munkahelye.A felújításra váró ingatlanban 1/1 arányban ő a tulajdonos a 20 éves lányommal ide vannak bejelentve.Én csak tartózkodási hellyel,rendelkezem az adott ingatlanban de együtt élünk.kérdésem férjem megkaphatja-e a teljes támogatást felújításnál? Válaszát előre is köszönöm:Mária

Házasságban élő szülőknek 2 gyermek van. Közös háztartásban élnek 5 éve a felújítandó családi házban.Anya és gyerekek állandó lakcímmel. Apa másik faluban vállalkozó a szülei házában .Állandó lc. ott van. A felújítandó lakásban – tartózkodási helye van ahol életvitelszerűen él. Az ő tulajdonában van az épület a földhivatalban.
Kérdésem: kérhető a támogatást 6 millióra arra a -jára amiben évek óta élnek.
Köszönöm válaszát!

Kedves Edit!
Ebben az esetben férjének be kellene jelentkeznie az ingatlanba állandó lakcímmel és egy év múlva beadhatják az igénylést. Addig is elkezdhetik a felújítást.

Igényelhetem-e úgy a lakásfelújítási támogatást, (50 %-ban a tulajdonom az ingatlan, amire igényelném, a másik 50 % a gyerekeké), hogy nekem tartózkodási helyként szerepel és nem lakcímként. A gyerekeket egyedül nevelem, mivel az édesapjuk meghalt. Én állandó lakcímre egy másik lakásba vagyok bejelentkezve. Az egyik gyermekem már nagykorú és 25 %-ban tulajdonos, csakúgy, mint a kiskorú testvére. Ha én nem igényelhetem a lakcím eltérés miatt, a 21 éves lányom igényelheti esetleg?

Tisztelt Ügyintéző!

Akkor jól értem, hogy csak az egyik fél is felveheti a támogatást?És az nem probléma, ha a másik félnek nem ugyanaz a lakcíme?A kérdésemet a még meg nem született gyermek esetében tenném fel.

Tisztelt cím! Ha a az én lakcímem a felújítandó ingatlanhoz szól és most megcsináljuk a felújítást, de a gyerek most lett ide bejelentve, akkor megkaphatjuk a támogatást jövőre, visszamenőleg? Mert hogy várni kell egy évet a lakcímbejelentés után.? Válaszukat köszönöm.

Kedves Zoltán!
Igen, azonban fontos, hogy az igénylés beadásakor az utolsó számla nem lehet régebbi, mint 60 nap!

Tisztelt Hitelnet! Vettem egy Budapesti ingatlant másfél évvel ezelőtt. A tulajdonos 1/1-ben én vagyok és az állandó lakcímem is ide szól azóta, de az élettársam és a gyermekünk állandó lakcíme maradt a vidéki lakcím, viszont tartózkodási helyként be vannak ide jelentve. Így igénybe vehetjük a támogatást lakásfelújításra? Válaszukat köszönöm.

Kedves Zoltán!
A gyermeknek mindenképpen a felújítandó ingatlanba kell szólnia az állandó lakcímnek legalább 1 éve az igénylés beadásakor. Amennyiben ez teljesül, akkor egyedül is igényelheti a támogatást, ha a TB jogviszonyra vonatkozó feltétel is teljesül az Ön részéről.

Jó napot, külön élő szülök , külön lakcimen , egy közös 9 éves gyermekkel ,aki az anya lakcimére van bejelentve , az apa lakcimén nincs gyermek . az anya hazát , illetve az apa házát is szeretnénk felujitani , mindkét lakcimre jár az 50-50 százalékban megosztott támogatás? köszönöm

Kedves Géza!
A leírtak alapján csak az édesanya tudja igénybevenni a támogatást, mivel a gyermek állandó bejelentett lakcíme az édesanya lakcímével egyezik meg.

Amennyiben az egyik szülő és a gyerekek állandó lakcíme a felújítandó ingatlan, a szülőnek 50%os tulajdona van, azonban a házastárs állandó lakcíme eltér (csak tartózkodási helye az adott ingatlan), és a házasság fennáll, akkor van lehetőség arra, hogy csak az egyik szülő (állandó lakcímként bejelentett) igényelje a támogatást?

Kedves Orsolya!
Amennyiben a TB jogviszonyra vonatkozó feltételnek is megfelel az a fél, akinek állandó lakcíme az ingatlanba szól, akkor igen, igényelheti egyedül a támogatást.

Tisztelt Címzett!

SZeretnék érdeklődni, hogy abban az esetben is igényelhető az otthonfelújítási támogatás, ha a felújítandó ingatlanban az igénylő a megelőző 10 évben életvitelszerűen lakott, ugyanakkor ezen igatlan csak mint tartózkodási helyként volt bejegyezve, nem pedig lakhelynek, amely utóbbi csak tavaly augusztusban valósult meg. Ezt a felújítandó ingatlanra vonatkozó azon kitézele miatt kérdezem, amely előírja, hogy a felújítandó ingatlannak 1 éve az igénylő bejelentett lakhelyének is lennie kell, ugyanakkor a tartózkodási helyre nem tér ki külön.

Kedves Bálint!
Ha tavaly augusztusban jelentkezett be állandó lakcímmel az ingatlanba, akkor 2021 augusztusában tudja beadni az igénylést. A számlákat addig is gyűjtheti. Fontos, hogy a gyermek állandó lakcíme is meg kell, hogy feleljen az egy éves előírásnak az igénylés pillanatában.

Tisztelt Hitelnet.hu!
Árverésen vásároltunk ingatlant, december közepén járt le, aminek idén kaptuk meg a jegyzőkönyvet és folyamatban van a földhivatal felől a névre írás. Ilyen esetben mikor kell átjelentkezni az ingatlanba?
Illetve jogosultak lennénk az illetékmentességre?
Köszönöm válaszukat,
M-né

Az éllettársammal van 3 közös gyermekünk velem együtt mind a 3 azon a lakcímen van bejelentve ahová igényelnénk a támogatást , de viszont a páromnak ez csak a tartózkodási helye, így igénybe vehetem én egyedül a támogatást? üdv Béla

Férjemmel kulon lakcímre vagyunk bejelentve. Mindkét ingatlan a férjem tulajdona. Kozos gyermekunk velem egy címre van bejelentve. Kérdés: Ha a gyermek a lakcímén lévo ház tulajdonosa lesz 50%-ban , akkor igényelhetem a felújítási támogatást vagy itt is számít az egy év az átíratás után és csak akkor? Koszonom. Beáta

Tisztelt Hitelnet!
Az alábbi kérdés megválaszolásában szeretném kérni a segítségét:
A házastársammal a felújítandó ingatlant érintően 50-50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezünk. A férjem állandó lakcíme a felújítandó ingatlanra szól, viszont az én állandó lakcímem nem azonos a felújítandó ingatlan címével, csak tartózkodási helyként van feltüntetve a lakcímkártyámban.
Ebben az esetben is igényelhető a támogatás? Amennyiben igen, igénybe vehető-e a max. támogatási összeg?
Válaszukat előre is köszönöm.
Brigitta


36
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x