Igen, a Lakásfelújítási támogatás igénylése során benyújtott számlák esetében az anyagköltségek lehetnek a igénylő által megvásárolt számlák is. Ebben az esetben a kérelmi dokumentum mellékletét képező számla összesítőben kell felvinni a az egyes számlákat. A rendelet nem tartalmaz arra vonatkozó előírást, amely kizárná hogy a felújítási munkálatok során felhasznált anyagokat ne vásárolhatná meg az igénylő saját maga.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
27 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Megvásároltam az anyagok egy részét a burkoláshoz , és csak azután találtam szakembert a munkálatok elvégzéséhez. Szeretném megtudni hogy ez problémát okozhat- e az igénylésnél. Előre is köszönöm a segítséget!

Kedves Evelin!
Megfelelő, ha Ön vásárolta meg az anyagot és a számla az Ön nevére és a felújítandó ingatlan címére szól.

Amennyiben már most megkötjük a vállalkozói szerződést, megvehető-e a felújításhoz szükséges anyag már most (elkerülendő a további dragulást) ha a felújítás csak szeptemberben kezdődik majd ? Köszönöm, Zsuzsa

Kedves Zsuzsanna!
Igen, az anyagot megvehetik a munkálathoz. Nem probléma, ha az anyagszámla dátuma korábbi, mint a vállalkozói szerződés. A munkadíj számla dátuma viszont későbbi kell hogy legyen, mint a vállalkozói szerződés dátuma.

Tisztelt Hitelnet,

Az lenne a kérdésem, hogy ha én szerzek be minden anyagot a terasztető építéshez, akkor ha jól gondolom a kivitelező vállalkozónak csak munkadíj számlát kell a részemre kiállítania?

Illetve ebben az esetben megfelelő-e ha a vállalkozói szerződésre csak utólag kerül rá a teljes anyagköltség, mivel nem lehet tudni, hogy elegendő lesz-e a festék, stb. amit vásároltam saját névre szóló számlára.

Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves János!
Megfelelő, ha Ön veszi meg az anyagot a felújításhoz. A számlát a saját nevére( igénylő) és a felújítandó ingatlan címére kell kérnie.
Ebben az esetben a vállalkozó csak munkadíjról ad számlát, így elegendő a vállalkozói szerződésbe a munkadíjat beírni. Az anyagot, mivel Ön vásárolta, azt nem kell feltűntetni a vállalkozói szerződésben.

Jelenleg még az eladott ingatlanban élünk, ide vagyunk bejelentve!
A megvásárolt ingatlan amit szeretnénk felujitani majd csak augusztusban kerül a nevunkre!
Jelenlegi lakcimmel(számlán is ez szerepelne) vásárolhatunk bármit is amit az új ingatlan fejujitasara szánnank úgy hogy az bevonható legyen a felújítási támogatásba annak ellenére hogy a számlán nem a felujitando ingatlan címe szerepel?

Kedves Krisztián!
Nem, akkor kezdhetik gyűjteni a számlákat, ha a tulajdonjog bejegyzésre kerül a földhivatalban, illetve a számlákat már a felújítandó ingatlan címére kell kérni.

Szeretném megtudni, hogy bontott anyag felhasználását el lehet-e számolni a lakásfelújítási támogatás során (pl. bontott téglából készül a kerítés), és ha igen, hogyan?

A vállakozói szerződésben kötelező anyagköltséget szerepeltetni? Az anyagot nem a vállakozó biztosítja, hanem én mint megrendelő. Az én nevemre fognak az anyag számlák elkészülni. A vállalkozói szerződésben 0 forinttal kell ekkor az anyagot szerepeltetni vagy nem is kell beleírni?

Kedves Sanyi!
Ha Ön vásárolja az anyagot a felújításhoz, akkor a vállalkozói szerződésben csak a munkadíjat kell feltűntetni.

Tisztelt Hitelnet!

Megkötöttük a szerződést a MÁK honlapján található minta alapján. Kérdésem az lenne, hogy a szerződés 1. sz. mellékletében a vállalkozó által adott árajánlat alapján írom be a munkadíjat + az anyagköltséget a megfelelő rovatba?

1.Az egyik vállalkozó csak munkadíjról adott árajánlatot, úgy egyeztünk meg, hogy szállító levél bizonylatokat hoz az általa a boltban megvásárolt anyagokról, amit a végén egyben a boltban kifizetem és kapom az én nevemre a számlát. Most akkor ebben az esetben az 1. mellékletben anyagköltség 0 és csak a számlaösszesítőn lesz anyagköltség a beérkezett (összesített)1 db anyagszámla alapján? Vagy a mellékletet majd utólag írjam meg, mikor már tudom mennyi lett a végső anyagköltség?

2.A másik vállalkozó az árajánlatában kiszámolta a várható anyagköltséget, ez nyilván majd a tényleges számlákkal NEM fog egyezni. A megkötött szerződés mellékletében szereplő összeg a végén a számlaösszesítőben szereplő összeggel egyeznie kell? Ha nem egyezik a végén csináljunk egy módosított mellékletet és az eredetit + a módosítást együtt nyújtsuk be? Egyáltalán fel kell majd tölteni a szerződés 1. mellékletét is?

Használt lakás vásárlásakor felhasználhatom a támogatást azonnal vagy meg kell várni az egy évet?

Kedves János!
Ha a tulajdonszerzést követő egy éven belül benyújtják az igénylést, úgy nem feltétel az egy éves állandó lakcím.

Tisztelt Szakértő!
Anyag számlával kapcsolatban lenne pár kérdésem.
1; Az anyag számlán rajta kell lenni az igénylő adószámának? Vagy elég a név és a felújítandó lakás cime?
2; Fizethetek e készpénzzel? A váltakozónak is?
3; Interneten vásárolt anyag ( csaptelep) +a számlán szereplő szállítási költség és kezelési költség elfogadható ? Utánvéttel lett fizetve. Elszámolható?
Válaszát előre is köszönöm!

A múlt évben részben beszerzett és megvásárolt anyagok felhasználásával, valamint ebben az évben megvásárolt anyagok felhasználásával szeretnék ez évben felújítást külső vállalkozóval szerződés alapján. Kérdésem az, hogy az idén vásárolt anyagok és a vállalkozói díj elszámolható-e teljes egészében.

Kedves József!
Igen, az idén vásárolt anyagköltség és munkadíj elszámolható.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Beépíthető konyhabútort keszített nekünk az asztalos, van anyagról és munkadíjról is számlánk. Szeretnénk festeni is, a festékről van számla, viszont mi magunk csinálnánk. Így is benyújtható a festék anyagköltsége?

Érdeklődnék, hogy amennyiben magam vásárolom meg a festéshez szükséges anyagokat: festéket, glettet, tapétát, ragasztót, és ezzel együtt megvásárolom a munkához szükséges eszközöket is, pl. glettvas, festőhenger, ecsetek, stb. akkor ezek kerülhetnek-e azonos számlára, vagy kérjek külön az anyagokról és külön az eszközökről. Egyáltalán ezek a felújításhoz szükséges eszközök elszámolhatóak-e? A festést magunk végezzük, itt nem lesz munkadíj, de más munkálatoknál lesz munkadíj, tehát a festés anyagköltséget is elszámoltatjuk az összesítéskor. Kizárják -e az anyagszámlát ha rajta vannak az eszközök is?

Tisztelt Hitelnet, abban az esetben, ha több anyagszámla és vállalkozói számla szerepel az anyagösszesítőn, és egyik munkálatról csak az anyagszámlát nyújtom be, ebben az esetben is elfogadásra kerül vagy, minden anyagszámla mellé vállalkozói számlát is kell csatolni.

Az anyagog megvásárlása a vállalkozói szerződés előtt is megtörténhet, vagy csak a szerződés kötés után?