Igen, a Lakásfelújítási támogatás igénylése során benyújtott számlák esetében az anyagköltségek lehetnek a igénylő által megvásárolt számlák is. Ebben az esetben a kérelmi dokumentum mellékletét képező számla összesítőben kell felvinni a az egyes számlákat. A rendelet nem tartalmaz arra vonatkozó előírást, amely kizárná hogy a felújítási munkálatok során felhasznált anyagokat ne vásárolhatná meg az igénylő saját maga.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
70 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. hitelnet.hu!
A benyújtandó dokumentumokkal kapcsolatos kérdésem van. Térkövezés során szükséges-e részletezni a vállalkozói számlát és/vagy az árajánlatot is a különböző munkafázisokkal (mint pl. tükör készítés, szegélykövezés, besöprés, térkövezés, vibrálás stb.), esetleg ezt négyzetméterenkénti egységárakkal kiegészíteni vagy elegendő csak egy Térburkolat Készítés megnevezés és egy arra vonatkozó m2 ár? (A vállalkozó csak a munkadíjról ad számlát, az anyagokat saját nevemre, címemre kértem korábban, mint pl. sóder, szegélykő, összefolyó stb.)
Ha ezeket ugyanígy részletezni kell, hogy minden anyaghoz kapcsolódjon 1 -1 munkafolyamat is, akkor ezt melyik dokumentumban érdemes megtenni?
Üdvözlettel!

A kérdésem az lenne, hogy a főnököm lehet a vállalkozó, aki újítaná a házunkat? Tehát van egy cég, náluk vagyok alkalmazott és velük kötném a vállalkozói szerződést.

Üdvözlöm!
Amennyiben megkötöm a vállalkozóval a vállalkozási szerződést és ő veszi meg nekem az anyagot (de nem az én nevemre, hanem a sajátjára), akkor azt úgy el tudom számolni? Azt mondta, hogy a vállalkozói szerződésben feltünteti a munkadíjat és az alapanyagot. Kiállítja a számlát a munkadíjról és az alapanyagról, ez így jó lesz?

A vállalkozó nevére kiállított anyagszámla dátuma lehet korábbi, mint a vállalkozói szerződés dátuma?

Ha egy kivitelező többfajta munkát végez, pl. a villanyszerelő megcsinálja az elektromos hálózat cseréjét és mellette beköti a beépíthető mosogatógépet, illetve új konnektorokat is kialakít, lámpatesteket is cserél, akkor a számlán ezeknek a tevékenységeknek a munkadíját külön-külön kell feltüntetnie?

Kedves Hitelnet!
Igényelhetem úgy a lakásfelújítási támogatást, hogy egyáltalán nincs vállalkozói munkadíj, mert mindent magunk csinálunk? Ha 2021 novemberében vettünk bojlert, az elszámolható?
Köszönöm válaszukat.

Kedves Hitelnet Csapat,
Hogyan kell elszámolni azt az alapanyagszámlát, amit a vállalkozó vásárolt a munkálatokhoz az igénylő nevére, a számlát ideadta a kivitelezés után, amit ki is fizettünk neki. Ez része kell, hogy legyen a vállalkozói szerződésnek, vagy külön kell feltölteni? A gondom az lenne, ha külön kellene feltölteni, hogy a mi nevünkre szól a számla, viszont a kifizetését én csak a kivitelező felé tudom igazolni egy külön elismervénnyel.
Köszönettel
Csanád

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, probléma lehet-e az, ha vannak olyan anyag és munkadíj számláim, ami korábbi dátumra szól, mint a felújítási hitelszerződés dátuma. Sajnos a hitel elbírálás elhúzódott, munkálatokat pedig el kellett kezdeni.

Előre megvettem a tetőablakcseréhez 2021.03.30 évben az ablakokat. 2022 évben találtam hozzá vállalkozót.
Elszámolható-e otthonfelújítási program keretében így?

Kedves Hitelnet.hu Munkatárs,
Konyhabútor beépítésénél nincs a munkadíjról, illetve a fa anyagról számlánk. A beépített elektromos készülékek (hűtő, sütő, mosogatógép) elszámolhatóak ebben az esetben anyagköltségre?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel,
Zsolt

Üdvözlöm!
Napelemes rendszerem szeretném bővíteni (több panelt tennék fel), amit 3 éve szereltek fel. A szolgáltatóval akkor kötöttem szerződést.
El lehet számolni a bővítést? A korábbi szerződést kell beadnom?
Ha nem, új szerződéssel elszámolható?
Köszönöm, Imre

Üdvözlöm!
Három kérdésben szeretném a segítségét kérni:
1) Valahol azt olvastam, hogy az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez nem csak a vállalkozói szerződést és számlát, hanem az árajánlatot is csatolni kell. Tényleg?
Ha igen, lehet nagyobb a szerződéses összeg, mint az ajánlat? Helyben jöttünk rá, hogy még szeretnénk plusz dolgokat a vállalkozóval elkészíttetni.
2) A vállalkozói szerződéskötés és számla dátuma azonos kell, hogy legyen?
3) Ha van egy számlám (ikeás), amin van szolgáltatás is, de sajnos elfelejtettem szerződést kötni az Ikeával, akkor el tudom ettől független számolni az anyagköltséget? (Egy számlán szerepel a konyhabútor és az összeszerelés, egyértelműen kiderül a számlából, hogy mekkora a szolgáltatás értéke).
Köszönettel:
Sarolta

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy a lakásfelújítási támogatáshoz a vállalkozói szerződésre rá kell írni az anyagköltséget, ha az anyagköltség az én nevemen szerepel, nem a vállalkozó hozta?

Üdvözlöm Az lenne a kérdésem, hogy a számlaösszesítőt milyen részletességgel kell kitölteni. Példáult a festés mázoláshoz van egy 15 tételből álló számlánk ami a mi nevünkre szól ( festék, ecset, takarófólia….stb) összesen 47000 Ft. A 47000 Ft-t kell feltüntetni, vagy egyesével a tételeket.

Előre is köszönöm a választ

Üdvözlöm

Az lenne a kérdésem,hogy elfogadnak csak anyagszámlát egy munkafolyamatnál ha a munkálatokat megtudjuk mi is oldani?
Például: burkolásnál csak az anyagokról van számla munkadíjról nincs.De nem csak erre a munkálatra adnánk be,a többinél már van vállalkozói díj is.
Illetve ha egy számlán szerepel több tétel,nem csak az ami ahhoz a munka folyamathoz kell azt hogyan tüntessem fel?
Köszönöm

Üdvözlöm! Lehetséges olyan számlát is benyújtani, ami csak anyagköltséget tartalmaz? Mivel a munkálatokat magunk, családtagunk végzi. Így ehhez kapcsolódóan nincs munkadíjról számla. Így figyelembe veszik ezt a számlát a felújítási költség kiszámolásánál? Válaszát előre is köszönöm!

Elfogadható e, ha a munkadíj számla korábbi mint az anyag számla? Mivel az anyag díjat csak kèsőbb tudjuk kifizetni a tüzèpen, megegyeztünk a cègvezetővel, de a munkát elvègeztèk.

Napelem rendszert szereltettem fel vállalkozóval, ahol természetesen minden dokumentum rendelkezésre áll. Emelett festést is terveztünk de itt csak anyagköltség (festék) lenne, mivel magunknak csinálnánk, így vállalkozói szerződés sem áll rendelkezésre. Kérdés ebben az esetben a festék mint anyagköltség elszámolható munkadíj, vállalkozói szerződés nélkül a napelem mellett?

Megvásároltam az anyagok egy részét a burkoláshoz , és csak azután találtam szakembert a munkálatok elvégzéséhez. Szeretném megtudni hogy ez problémát okozhat- e az igénylésnél. Előre is köszönöm a segítséget!

Amennyiben már most megkötjük a vállalkozói szerződést, megvehető-e a felújításhoz szükséges anyag már most (elkerülendő a további dragulást) ha a felújítás csak szeptemberben kezdődik majd ? Köszönöm, Zsuzsa

Tisztelt Hitelnet,

Az lenne a kérdésem, hogy ha én szerzek be minden anyagot a terasztető építéshez, akkor ha jól gondolom a kivitelező vállalkozónak csak munkadíj számlát kell a részemre kiállítania?

Illetve ebben az esetben megfelelő-e ha a vállalkozói szerződésre csak utólag kerül rá a teljes anyagköltség, mivel nem lehet tudni, hogy elegendő lesz-e a festék, stb. amit vásároltam saját névre szóló számlára.

Válaszukat előre is köszönöm.

Jelenleg még az eladott ingatlanban élünk, ide vagyunk bejelentve!
A megvásárolt ingatlan amit szeretnénk felujitani majd csak augusztusban kerül a nevunkre!
Jelenlegi lakcimmel(számlán is ez szerepelne) vásárolhatunk bármit is amit az új ingatlan fejujitasara szánnank úgy hogy az bevonható legyen a felújítási támogatásba annak ellenére hogy a számlán nem a felujitando ingatlan címe szerepel?

Szeretném megtudni, hogy bontott anyag felhasználását el lehet-e számolni a lakásfelújítási támogatás során (pl. bontott téglából készül a kerítés), és ha igen, hogyan?

A vállakozói szerződésben kötelező anyagköltséget szerepeltetni? Az anyagot nem a vállakozó biztosítja, hanem én mint megrendelő. Az én nevemre fognak az anyag számlák elkészülni. A vállalkozói szerződésben 0 forinttal kell ekkor az anyagot szerepeltetni vagy nem is kell beleírni?

Tisztelt Hitelnet!

Megkötöttük a szerződést a MÁK honlapján található minta alapján. Kérdésem az lenne, hogy a szerződés 1. sz. mellékletében a vállalkozó által adott árajánlat alapján írom be a munkadíjat + az anyagköltséget a megfelelő rovatba?

1.Az egyik vállalkozó csak munkadíjról adott árajánlatot, úgy egyeztünk meg, hogy szállító levél bizonylatokat hoz az általa a boltban megvásárolt anyagokról, amit a végén egyben a boltban kifizetem és kapom az én nevemre a számlát. Most akkor ebben az esetben az 1. mellékletben anyagköltség 0 és csak a számlaösszesítőn lesz anyagköltség a beérkezett (összesített)1 db anyagszámla alapján? Vagy a mellékletet majd utólag írjam meg, mikor már tudom mennyi lett a végső anyagköltség?

2.A másik vállalkozó az árajánlatában kiszámolta a várható anyagköltséget, ez nyilván majd a tényleges számlákkal NEM fog egyezni. A megkötött szerződés mellékletében szereplő összeg a végén a számlaösszesítőben szereplő összeggel egyeznie kell? Ha nem egyezik a végén csináljunk egy módosított mellékletet és az eredetit + a módosítást együtt nyújtsuk be? Egyáltalán fel kell majd tölteni a szerződés 1. mellékletét is?

Használt lakás vásárlásakor felhasználhatom a támogatást azonnal vagy meg kell várni az egy évet?

Tisztelt Szakértő!
Anyag számlával kapcsolatban lenne pár kérdésem.
1; Az anyag számlán rajta kell lenni az igénylő adószámának? Vagy elég a név és a felújítandó lakás cime?
2; Fizethetek e készpénzzel? A váltakozónak is?
3; Interneten vásárolt anyag ( csaptelep) +a számlán szereplő szállítási költség és kezelési költség elfogadható ? Utánvéttel lett fizetve. Elszámolható?
Válaszát előre is köszönöm!

A múlt évben részben beszerzett és megvásárolt anyagok felhasználásával, valamint ebben az évben megvásárolt anyagok felhasználásával szeretnék ez évben felújítást külső vállalkozóval szerződés alapján. Kérdésem az, hogy az idén vásárolt anyagok és a vállalkozói díj elszámolható-e teljes egészében.

Beépíthető konyhabútort keszített nekünk az asztalos, van anyagról és munkadíjról is számlánk. Szeretnénk festeni is, a festékről van számla, viszont mi magunk csinálnánk. Így is benyújtható a festék anyagköltsége?

Érdeklődnék, hogy amennyiben magam vásárolom meg a festéshez szükséges anyagokat: festéket, glettet, tapétát, ragasztót, és ezzel együtt megvásárolom a munkához szükséges eszközöket is, pl. glettvas, festőhenger, ecsetek, stb. akkor ezek kerülhetnek-e azonos számlára, vagy kérjek külön az anyagokról és külön az eszközökről. Egyáltalán ezek a felújításhoz szükséges eszközök elszámolhatóak-e? A festést magunk végezzük, itt nem lesz munkadíj, de más munkálatoknál lesz munkadíj, tehát a festés anyagköltséget is elszámoltatjuk az összesítéskor. Kizárják -e az anyagszámlát ha rajta vannak az eszközök is?