Igen. A rendelet annyi előírást tartalmaz, hogy:
“az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél –, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik,”
A MÁK-tól kapott válaszok alapján azonban elfogadható az is, ha az igénylők az állandó lakcím mellett más helyen rendelkeznek tartózkodási címmel, tehát elegendő,ha az állandó lakcím feltételnek megfelelünk.

Egy MÁK válasz:
“Lakóhelynek a lakcímet igazoló hatósági igazolványon lakóhelyként feltüntetett cím fogadható el, a tartózkodási hely címén lévő lakás felújítására a támogatás nem vehető igénybe. Tehát a támogatással érintett ingatlan mind a jogosító gyermekek, mind a szülők lakcímkártyáján lakóhelyként kell, hogy szerepeljen legalább 1 éve. Abban az esetben, ha a lakcímet igazoló hatósági igazolványon a lakóhelyen kívül tartózkodási hely is fel van tüntetve, az nem kizáró ok.”

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne: a támogatási igény beadása, majd -megfelelőség esetén- a támogatási összeg kiutalása után meddig kell a felújított ingatlanban állandó lakcímmel rendelkeznünk? Erre nem találtam választ a rendeletben, ezért nem tudom, egy esetleges utólagos ellenőrzésnél probléma lehet-e, ha már “csak” tartózkodási helyként szerepel a felújított ingatlan a lakcímkártyáinkon?
Válaszukat köszönöm!

Kedves Tamás!
Nincs arra vonatkozó információnk, hogy a sikeres igénylés után az ellenzőrzés során még a felújított ingatlanba kell szólnia az állandó bejelentett lakcímnek. Javasoljuk, hogy kérdésével forduljon a MÁK-hoz.

Jogosult vagyok-e a támogatásra, ha a gyermekemnek 3 éve az állandó lakcíme külföldön van, a Magyarországon lévő házunkban tartózkodási helyként van bejelentve? Egészen eddig Magyarországon volt az állandó lakcíme.

Kedves Katalin!
Ha a gyermek után igénynék a támogatást, akkor feltétel, hogy a gyermek állandó lakcíme legalább 1 éve a felújítandó ingatlanba szóljon.

Jogosultak vagyunk -e a tàmogatàsra ha csak a fèrjem ès gyermekeim vannak bejelentve àllandó lakcímre felújítandó ingatlanba!A tulajdoni hànyad 50-50%

Tisztelt cím.
Amennyiben a saját és a 25 év alatti gyermekem állandó lakcíme megegyezik a támogatásban résztvevő ingatlannal valamint én 1/1 tulajdonhányaddal rendelkezem és a férjem tartózkodási hellyel van bejelentve az ingatlanba sok éve . Igénybe vehető a támogatás vagy neki is be kell jelentkeznie állandó lakcímmel az ingatlanba. Neki van egy saját lakása állandó lakcímmel, de nem lakik benne. Egyáltalán felcserélhetők így a lakcímek vagy szükséges-e a támogatás igényléséhez?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Csaba

Kedves Csaba!
A leírtak alapján, ha rendelkezik 1 éves TB jogviszonnyal, akkor igényelheti egyedül a támogatást.
Ha férje bejelentkezik az ingatlanba állandó lakcímmel, akkor együttesen igényelhetik a támogatást, viszont akkor meg kell várniuk az egy évet az igényléssel, hogy férje esetében is teljesüljön az 1 éves állandó lakcím.

Amennyiben az állandó lakcímem megegyezik a támogatásban résztvevő ingatlannal viszont a tulajdoni jogom 1/3, élettársam tulajdoni része 2/3 viszont neki a tartózkodási címe egyezik meg a támogatásban résztvevő ingatlannal az állandó lakcíme máshova szól?

Kedves Edit!
A jogosultság egyik feltétele, hogy az igénylők együttesen rendelkezzenek legalább 50% tulajdonrésszel a felújítandó ingatlanban. A leírtak alapján a megoldás, ha élettársa bejelentkezik az ingatlanba állandó lakcímmel és egy év múlva beadhatják az igénylést.