Az igénylés pillanatában kell az igénylőnek magyar elfogadható munkaviszonnyal rendelkeznie. ( a Tbj. 6. §-a szerint biztosítottként szerepeljen). Az ezt megelőző 1 évben, legfeljebb 30 napos megszakítással elfogadható az ausztriai munkaviszony is. Az elfogadható TB jogviszonyokról fenti cikkünkben írunk részletsebben.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérdezném, ha mindkét igénylő Ausztriában dolgozik, (de magyarországi állandó lakhellyel rendelkeznek), elegendő az osztrák tb által kiállított igazolás ill. az igazolás
hiteles magyar nyelvű fordítása? (Az igényléstől számított 30 napnál nem régebbi.). Vagy szükséges az iénylést követően, 180 napon belül magyar tb-t IS igazolni. Köszönöm!

Kedves Tünde!
Az igénylés benyújtásakor már magyar TB jogviszonnyal kell az egyik igénylőnek rendelkeznie.

Magyar állampolgár vagyok, de külföldön dolgozom (külföldi TB), a nagyszüleim házát szeretném megvenni és felújítani. A lakcímkártyámon most egy másik magyarországi lakcím szerepel, de a családommal együtt bejelentkeznénk a felújítandó házba.
Igényelhetem-e a támogatást?

Kedves Henrietta!
A külföldi TB időszaka beszámítható az 1 évbe, azonban az igénylés pillanatában már magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek. Amennyiben ez teljesülni fog, úgy a földhivatali tulajdonjog bejegyzésétől számítva kezdheti gyűjteni a számlákat. Abban az esetben, ha a tulajdonjog bejegyzését követő egy éven belül benyújtják az igénylést, úgy nem kell megfelelni az 1 éves állandó lakcímre vonatkozó előírásnak.

Szép napot kívánok!
Ugyan hallottunk ezt-azt, de pontosítás végett szeretném megkérdezni, hogy igényelhetünk-e lakásfelújítási támogatást, ha a férjem 15 éve dolgozik Ausztriában, én pedig háztartásbeli vagyok. 3 gyermekünket neveljük.
Köszönöm szépen a választ.

Kedves Erika!
A külföldi TB viszony beszámítható az 1 évbe, viszont az igénylés benyújtásakor már magyar TB jogviszonnyal kell rendelkezni.
Tehát, ha férje az igénylés benyújtásakor magyar TB jogviszonnyal fog rendelkezni, vagy Ön egy éves TB jogviszonnyal ami munkaviszonyból származik, akkor lennének jogosultak a támogatásra.

Tisztelt Hitelnet!
Tavalyi èvben költöztünk haza Nèmetországból, én december 1. óta dolgozom Magyarországon, előtte Elternzeiton voltam, állományban nèmet cègnèl. Fèrjem jelenleg munkanèlküli, ellátást sem kap, december 31-èn szűnt meg a német munkaviszonya. Két kiskorú gyermekünk van, mindannyian az érintett ingatlanba vagyunk bejelentve. A tulajdonjog 1/1, fèrjem javára. Igènyelhetjük a lakásfelújítási támogatást közösen?
Köszönöm!

Kedves Edina!
Ha TB jogviszonya folyamtaos volt Németországban és összeségében meg lesz az 1 év az igénylés beadásakor, úgy jogosultak lehetnek a támogatásra, mivel már magyar TB jogviszonya van.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Hitelnet!
Egy feltételének nem felelek meg a lakástámogatás igénybevételéhez. Nincs magyar munkajogviszonyom. Életvitelszerűen Magyarországon élünk, itt járnak a gyarmekeim iskolába. Én ingázom Ausztriába dolgozni. A külföldi társadalom biztosítás által Magyarországon is jogosult vagyok az orvosi ellátásra.Az ingatlan 100 %- ban az én tulajdonom. A párommal, aki a gyermekeim apja 11-12 éve élünk ebben az ingatlanban együtt, de ő neki ez a cím a lakcím kártyáján csak tartózkodási helyként szerepel( szintén 11-12 éve). Az állandó lakcíme a szülői házában van.Tehát ebben a formában ő sem veheti igénybe a támogatást, pedig neki magyar TB jogviszonya van.
A KÉRDÉS:
Hogyan tudnánk igényelni a támogatást?
1. A páromnak elég, ha átjelentkezik állandó lakcímre az ingatlanomba vagy tulajdoni hányaddal is kell hozzá rendelkeznie, hogy jogosultak legyünk a támogatásra?Természetesen azt olvastam, hogy egy év állandó bejelentett lakcím után lehet az igénylést beadni. Vagy ha tulajdoni hányadot szerez benne, akkor nem kell az 1 évet figyelembe venni.Ha jól értelmeztem.
2.Én csak abban az esetben vehetném igénybe személy szerint, ha a bejelentés napján magyar jogviszonnyal rendelkezem. Meddig kell magyar jogviszonnyal utána rendelkezni? Ausztriai és magyar munkajogviszony párhuzamosan is kizáró ok? Csak magyar jogviszonnyal szabad rendelkezem?
Előre is köszönöm , ha tudnak nekem információval szolgálni!