Igen, a rendelet szövege a tulajdoni viszonyokkal kapcsolatos előírás tekintetében:
A támogatás abban az esetben igényelhető, ha

a)az igénylő, illetve kiskorú gyermeke – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek,”

“A (2) bekezdés b) pontjában előírt egyéves időtartamra vonatkozó feltételt nem kell alkalmazni,
b) ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.”

Vizsgálják az ajándékozással tulajdonba került ingatlan esetén az 1 éves bejelentett lakcímet?

Egy korábbi MÁK válasz szerint, amennyiben legalább 50 % tulajdoni hányad ajándékozással került az igénylő tulajdonába, akkor ebben az esetben nem szükséges vizsgálni az 1 éves állandó lakcímet, enélkül is igényelhető a lakásfelújítási támogatás. Igaz ez akkor is, ha az 50 % -os tulajdoni hányad bármilyen más mértékű tulajdonrész ajándékozásával került az igénylő tulajdonába.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha több mint egy éve állandó lakcímmel rendelkezik az igénylő és gyermeke az ingatlanban, viszont az ajándékozási szerződést csak most kötjük meg akkor is igényelhető a támogatás? Ebben az esetben nem kell megvárni az egy évet? Az ingatlan 100%-ban az én nevemre kerül. Férjemnek nem lesz tulajdonjoga. Édesapámnak haszonélvezeti joga lesz. Ebben az esetben elég ha csak én leszek az igénylő vagy a férjemnek is szerepelni kell?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Bea!
Amennyiben férje állandó lakcíme is a felújítandó ingatlanba szól, úgy együttesen tudják csak igényelni a támogatást. Megfelelő, ha csak Ön rendelkezik tulajdonrésszel az ingatlanban.
Abban az esetben, ha férje állandó lakcíme nem a felújítandó ingatlanba szól, és Ön megfelel egyedül minden további felételnek, mint az 1 éves TB jogviszony, úgy igényelheti egyedül a támogatást.
Nem kell megvárniuk az egy évet az igényléssel, ha most kerül a tulajdonába az ingatlan.

Ajándékozással szerzett ingatlanra nyújtottam be a kérelmemet, úgy hogy nincs meg még az 1 év állandó lakcímem. E feltétel nem teljesülése miatt elutasítást kaptam.
Tudának közelebbit írni hogy hol lelhető fel a “korábbi MÁK válasz” ami szerint, amennyiben legalább 50 % tulajdoni hányad ajándékozással került az igénylő tulajdonába, akkor ebben az esetben nem szükséges vizsgálni az 1 éves állandó lakcímet? A rendeletben nincs feloldás ajándékozás miatt.

Köszönöm

Kedves András!
Az általunk olvasott MÁK állásfoglalás szerint, az ajándékozás útján szerzett tulajdonjog is kivételt jelent az 1 éves állandó lakcímre vonatkozó előírás alól. Bővebb információt a MÁK tud adni önnek.

Az ingatlant édesapám építette még az 1990-as években , ami több éve a nevemre illetve a férjem nevére került az ingatlan nyilvántartás szerint , és több éve itt lakunk . A lakhatási engedély is megvan , de a jogerős határozat nincs aminek akkor kellett volna elkészülnie azaz feltételezem hogy a vázrajz sem készült el . (a faluban ahol élek eladáskor derült ki sok ingatlanokról ez a probléma amit az eladónak pótolnia kellett, mivel a bank utánanézett)Kérdésem erre irányul ,azaz a vázrajznak is meg kell lennie , illetve ha nincs és most rendezném akkor ez mennyiben befolyásolja a támogatás igénybe vételét.
Köszönön Bea

A lakás, amelyre házastársammal szeretnénk együtt igénybevenni a lakásfelújítási támogatást, jelenleg édesanyám nevén van, de mi lakunk benne életvitelszerűen 2016 óta, ide vagyunk bejelentve mi is+a gyermekeink is. Az ajándekozási eljárás, hogy a lakás az én nevemre kerüljön, még nem került elindításra. Van ennek bármi határideje, hogy mennyi ideje kell az én nevemen szerepelnie a lakásnak ahhoz, hogy igényelhessük a támogast?

Kedves Eszter!
Nincs erre vonatkozó előírás. Elegendő, ha 50% tulajdonrészt szerez az ingatlanban.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Az ingatlan jelenleg a feleségem tulajdonában van, az ajándékozás már el van indítva, várhatóan 2 hónapon belül 50-50 %-s lesz a megoszlás.
A támogatási kérvényt ezután fogjuk benyújtani, viszont anyagot most vásárolnánk az én nevemre.
Elszámolhatóak-e ezek a számlák, tekintettel arra hogy az ingatlan még csak a feleségem nevén van.
Köszönöm.

Támogatott lakásfelújítás öröklés esetén
2021 januárban került a férjem nevére az ingatlan. Mikor vehetjük igénybe a lakásfelújítási támogatást?
Érdemes bejelentkezni mindannyiunknak vagy csak egy gyermek a férjemmel?
Jelenleg anyósom èl ott haszonélvezeti joggal.
Több felújítási munkálat is összevonható gond nélkül?
Hitel miatt mikorra várható banki információ?
Köszönöm szépen

Kedves Krisztina!
Ha már legalább 50%-os tulajdonrésszel rendelkezik, akkor igényelhetik a támogatást. Ha 2022 január előtt beadják az igénylést, akkor nem feltétel, hogy teljesüljön az egy éves állandó lakcímre vonatkozó feltétel. Azonban a számlákat csak úgy kezdhetik el gyűjteni, ha a gyermek is és az igénylő, eggyütes igénylés esetén az igénylők, állandó lakcímmel rendelkeznek a felújítandó ingatlanban.
A haszonélvezeti jog nem jelent problémát.
Csak egyszeri igénylésre van lehetőség. Arra vonatkozóan nincs előírás, hogy 2 munkálat között mennyi idő telhet el.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.
A hitelre vonatkozó banki információk már ismertek. Javasoljuk, hogy töltse ki online adtlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Édesapám tulajdonában van az ingatlan, amiben élek 4 éves kislányommal. Nem vagyok férjezett, a kislányommal 2020. január 30. napjától vagyunk bejelentve a felújítandó ingatlan lakcímére. Abban az esetben, ha az ingatlan – édesapám ajándékozásával – a kislányom tulajdonába kerül, jogosult leszek a támogatás igénylésére?
köszönöm válaszukat!

Üdv!
2020.08.29.n lett nagykorú a fiam! Középiskolás, jövedelme nincs. Szeptemberben ajándékozás útján a nevére került az ingatlan az Édesanya haszonélvezetével!
2020.10.24.től vagyunk hivatalosan erre a címre bejelentkezve!
Kisebbik gyermekem 14 éves.
Szülőként jogosult vagyok erre az ingatlanra felvenni a lakásfelújítási támogatást?
Köszönöm!