Ha az igénylő az otthonteremtéshez kölcsönt nem kíván igénybe venni, csak támogatást igényel a rendelkezésre álló önerő kiegészítéséhez, úgy jövedelemigazolást nem szükséges benyújtani.

Az adó-visszatérítési támogatásra való jogosultsághoz azonban megfelelő, Tbj. 6.§ szerinti, legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni. A folyamatos TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A veszélyhelyzet idején megszűnt munkaviszony esetén nem probléma a 30 napot meghaladó megszakítás sem.

Külföldi TB jogviszony is megfelelő lehet, azonban a támogatott személynek ez esetben vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül  magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék, hogy az ÁFA visszatérítést nem új építésű ingatlan bővítése/felújítása esetén is igénybe lehet venni? Az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen található, viszont a Falusi CSOK-hoz igényelhető hitelt nem szeretnénk igénybe venni, csak a vissza nem térítendő állami támogatást.
Ebben az esetben az ÁFA visszatérítés igényelhető-e?

Tisztelt Hitelnet!
Falusi CSOK preferált kistelepülésen meglévő ingatlan esetén, 2 leendő gyerekre igénybe tudok venni 1,3 millió Ft-ot, de ettől meglehetősen többe fog kerülni a “bővítés, felújítás”.
A kérdésem az lenne, hogy áfát csupán a falusi csok mértékéig vagyis 1,3 millió Ft-ig igényelhetek vissza, vagy pedig az 5 millió Ft-ig.

Üdvözlöm!
3 gyermekes új építésű CSOK-ot és hozzá tartozó ÁFA visszatérítést vettem igénybe 1-2 éve, de a tetőtér beépítésre csak most kerül sor. Falusi CSOK-ra jogosultak vagyunk, ahogy utánajártam a neten és az OTP-ben. Ami nem egyértelmű számomra, hogy az ÁFA visszatérítésre is jogosult vagyok-e.
Köszönöm a válaszát ezzel kapcsolatban.

Az otthonteremtéshez kölcsönt nem szeretnénk igénybe venni, csak támogatást igényelni a rendelkezésre álló önerő kiegészítéséhez. A projekt saját szervezésben valósulna meg, így a számlák természetesen saját nevünkre lesznek kiállítva, 27%-os áfával, viszont a nevemen túl nem tudom melyik címnek kell rajta szerepelnie? Az állandó bejelentett lakcímemnek, vagy az építkezés helyéül szolgáló telek címe?
Köszönöm a válaszát!

Szeretnénk a CSOK támogatást és az 5% ÁFA visszaigénylést igénybe venni hitel nélkül. Az építkezést már elkezdené a generálkivitelező az elbírálás előtt. Igényelhető 2021. január 1. után megkezdett építésre is visszamenőleg az 5% Áfa visszaigénylése és a CSOK támogatás? Ha nem, a fennmaradt munkálatokra még igényelhetők-e?
Köszönöm a válaszát.

Készpénzért vásárolt telek áfa 27%-os, és nem kívánunk hitelt igénybe venni. Kitől igénylehető vissza az áfa?
Egyben kérdésem munkámat 2020 márciusban vesztettem el és folyamatosan nincs munkaviszonyom, akkor nem vagyok jogosult áfa visszaigénylésre?
Köszönöm válaszát.

Az adó-visszatérítési támogatásra való jogosultsághoz, a megfelelő igazolást elektronikus úton hol tudom beszerezni? Nyilván nem azonos a CSOK igényléshez szükséges igazolással.
Kitöltve, a kormányablakon keresztül ezt is el lehet küldeni?