Az otthonfelújítási kölcsönnek és az otthonfelújítási támogatásnak egyaránt feltétele, hogy az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél – valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett legalább egy gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve – lakcímkártyán szereplő állandó lakcím szerint – lakóhellyel rendelkezzen.

Az állandó lakcím 1 éves időtartamát abban az esetben nem vizsgálják a hitelintézetek és a MÁK, ha

– a támogatással érintett ingatlan tulajdonjogának megszerzésére vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartásbeli bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül került sor
– magzat és az 1 évnél nem régebben született gyermek esetén

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
79 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
2020 végén vásároltunk egy házat, amelybe felújítási és tetőtér-beépítési tervek miatt nem költöztünk be. A felújítás folyamatban van, állandó lakcímet nem jelentettünk be ide, így az 1 éven túl vagyunk a tulajdonszerzéstől, de nem lehet a bejelentett lakcím tekintetében az 1 évet elérni 2022 december 31-ig. Mi a helyzet abban az esetben, ha elajándékozzuk valamelyikőnk családtagjának az ingatlant, aki utána visszaajándékozza, így biztosítva az 1 év bejelentett lakcím feltételének kiküszöbölését? 3 gyerek + egy 12+ hetes magzat van.
(Bár nem tartozik szorosan a témához, de a tetőtér-beépítés kapcsán is a fenti fölösleges bürokratikus szabályhoz hasonló életszerűtlen elemet tartalmaz a tetőtér-beépítéses CSOK is, ahol az az elvárás, hogy a tetőteret beépítő igénylők az alsó részben nem rendelkezhetnek tulajdonrésszel, ezért szülő részére kell elajándékozni az alsó szintet..)

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni, hogy szeretnénk venni lakást a párommal. Van 2 kiskorú gyermekünk. Feleségem 3. babával várandós. Az új lakás felújításra szorul, úgyhogy új lenne a lakcímünk, új lakás, stb. Igénybe tudjuk venni a lakásfelújítási támogatást?
Köszönöm előre is válaszukat.

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy igénybe vehető-e az otthonfelújítási támogatás abban az esetben, ha az állandó lakcímem az igényléskor kevesebb mint egy éve a szóban forgó lakásba van bejelentve, azonban gyermeket várok és emiatt költözünk a felújítandó lakásba. A magzatra vonatkozó kitétel nem egyértelmű, hogy hogyan értendő. Gyermeket váró igénylő, aki kevesebb mint egy éve rendelkezik az adott helyen állandó lakcímmel eleget tesz-e ennek a kitételnek? Vagy csak maga a magzat képez kivételt, aki nyilvánvalóan nem rendelkezik egy éve lakcímmel az adott helyen, így ez a pont eleve értelmetlennek tűnik…
Köszönöm előre is!

Tisztelt Hitelnet!
A MÁK elutasította a támogatási kérelmünket, mert ingatlan bejegyzési határidőből kicsúsztunk, túl léptük és így nincs meg az -1 éven belül használt ingatalan vásárlás, tulajdonjog bejegyzés, lakóhellyel való rendelkezés.
De, szeretnénk ismét beadni a támogatási kérelmünket a MÁK-hoz már az egy éven túli tulajdonjog lakóhelyre vonatkozó feltételnek megfelelően.
Otthontámogatási kölcsönt is felvettünk. A bank már is követeli, hogy a felvett kölcsön támogatott kamatát fizessük vissza.
Mik a lehetőségeink?
Köszönöm!
B

Tisztelt Hitelnet!
A Otthonfelújítási támogatás esetében vásároltunk egy használt lakást, mely során szeretnénk kihasználni az alábbi feltételt.
“Az egy éves lakóhelyre vonatkozó feltételnek nem kell teljesülnie, ha a felújítással érintett ingatlan tulajdonjogának megszerzésére a kérelem benyújtását megelőző egy évben került sor”
Kérdésem az, hogy melyik időpont számít a tulajdonjog bejegyzésének?
1, A tulajdonjog bejegyzése iránt kérelem benyújtásának időpontja?
Vagy,
2, A Földhivatal által meghozott tulajdonjog bejegyzési határozat időpontja?
A kettő között több mint 2 hónap eltérés van.
Köszönöm

Üdvözlöm!
A kérdésem, hogy belterületi ingatlanról van szó, de nyaraló. Viszont ez az állandó lakcímünk gyermekemmel, és nincs más ingatlanunk. Érvényesíthető erre a támogatás?
Köszönettel,
L

Üdvözlöm,
Feleségemmel 2021 decemberben vásároltunk 50-50%-ban egy telek felet, amelyen a kivitelező ikerházat épít kulcsrakész állapotig. Várhatóan az építkezés 2022 végén befejeződik, használatbavételi engedély viszont nagy valószínűséggel csak 23 elején lesz. Szeretnénk felhasználni a támogatást (konyhabútor és gépek, klíma, beépített bútor, teraszfedés, stb.) rengeteg munkálatra. A kérdésem az lenne, hogy mikortól érdemes elkezdenünk gyűjteni a számlákat és elvégezni a munkát ( a konyha már 22 végére meg lenne), illetve használatbavételi előtt igényelhetjük a támogatást az év végéig befejezett munkálatokra?
Amennyiben meghosszabbítják, akkor milyen formában tudjuk megigényelni?
Előre is nagyon köszönöm!

Tisztelt Segítő!
Ha az ingatlan 1 évnél régebben vásárolt, lakhatatlan állapotban van, így nem ott van gyermekemmel az állandó lakcímünk és erre szeretnék felhasználni az támogatást, ez lehetséges, hisz nem tudunk bemutatni egy éves lakcímkártyát arról a címről.
Előre is köszönöm a válaszát!

Jó napot!
Párommal 50/50 tulajdon a ház, amit most júniusban vásároltunk meg! A fűtés most lett kész, viszont nem jelentettük be magunkat oda, mivel nincs lakható állapotban a ház, mindent felújítunk benne kb. Erre van esetleg valami ötlet? Most kapjuk meg a számlát róla, az jövőre is felhasználható lesz esetleg mikor meglesz az egy év (ha most be jelentjük magunkat oda)? Babuci 3 hónapos! Hitelt nem vettünk fel a felújításra az önerőből történt!
Köszönöm.

Üdvözlöm ! Kivételt jelent ha az ingatlan 2021.novemberben került a tulajdonukba , most épült , a tulajdonjog bejegyzésére a támogatási kérelem a benyújtását követő egy éven belül kerül sor ?

Együttes igénylésnél az állandó lakóhely 1 éves időtartamának az igénylés beadásakor kell megfelelni, vagy legalább a kifizetést követő további 180 napos ellenőrzési időtartamban is.
Közös tartózkodás hely elegendő-e?

A telek 2018-ban került a tulajdonunkba, a ház felépült, de most kapjuk meg a használatbavételi engedélyt 2021. május végén. Mikor lehet igényelni a lakásfelújítási tàmogatást?

Kültéri finn rendszerű szaunát szeretnénk építtetni. A kizárást infra szaunára láttam Erre igénybevehető az otthonfelújítási támogatás? Köszönettel:

Tisztelt Cím!
A ház aminek felújítására szeretnénk igénybe venni a támogatást 2019 októbere óta van a tulajdonunkban. Állandó lakcímünk azonban 2020 októbere óta van itt. Ha jól értem, csak egy évvel ezután adható be az igénylés. Kérdéseim: Elszámolható lesz az a számla, ami 2021 január elseje és az egy éves itt tartózkodás között kelt? Elszámolható e kisadózó által kiállított munkadíj számla, amelynek nincs áfa tartalma?
Üdvözlettel: Zoltán

Tisztelt Hitelnet!
Egy éve ajándékozással tulajdonomba került egy lakás. Ez a lakás jelenleg nem az állandó lakcímem.
Kérdésem, igényelhetem-e az ajándékozott lakás felújítására a felújítási támogatást?
Várom válaszukat!
Köszönettel:
Mónika

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődöm, hogy a támogatási feltételként meghatározott anyagköltség – munkadíj arányának min. 25%-75% vagy 75%-25% kell lennie?
Ennek az aránynak minden egyes részmunka esetében külön-külön meg kell felelni?(burkolás, fűtéskorszerűsítés, ablakcsere, napelem… stb.)
Vagy elég a támogatás beadásakor végén az összes számla esetében ezt az arányt biztosítani?
Köszönöm válaszukat!
Balázs

Tisztelt Szakértők!
Most áprilisban kezdjük a lakásfelújítást, a lakás 50% az én tulajdonomban 2008-óta (édesapám özvegyi haszonélvezeti jogával) van, de csak 2020. 12.07-től jelentkeztünk át erre a címre.
Édesapám most szeretné nekem ajándékozni a lakás további 10-%-át, tehát lenne egy 1 éven belüli tulajdonszerzésem.
Kérdésem, hogy egy ilyen “frissen” szerzett tulajdonjoggal jár-e a támogatás és a hozzákapcsolódó kedvezményes hitel?
Köszönettel várom válaszukat.
Kriszta

Olyan számla befogadható, amely 2021. január 1. de a magzat 12 hetes kora előtt lett kiállítva?

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy ajándékozás esetén is érvényes az, hogy nem szükséges 1 évvel korábban a bejelentkezés a felújítandó ingatlanra?
Jelenleg a ház anyukám nevén van. Elváltam. A bíróság nekem ítélte a 14 éves fiam felügyeleti jogát. Szeretnénk felújítani a házat Tiszakécskén és elkezdeni a közös nyugodt életünket.
Köszönöm szépen a választ.

A lakcímkártyán “lakóhely” és “tartózkodási hely” szerepel.
Az otthonfelújítási támogatás feltételeiben “állandó lakcím” van.
Melyik minősül annak?
Köszönöm

Amennyiben van két gyermekem, akik velem egy lakcímen vannak, az Ő édesanyjuk elhunyt, de van még egy gyermekem, aki az édesanyjával van másik lakcímen. Ebben az esetben én jogosult vagyok-e a teljes támogatási összeg igénybevételére?

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:
– feleségemmel tulajdonunkban van egy ingatlan, férj/feleség – 0.75-0.25 arányban
– feleségemnek erre a helyrajzi számra bejelentett lakcíme van, több mint 1 éve
– az utca házszámozásában módosítás történt, a hozzánk tartozó házszám 22-ről 27-re módosult
– új kártyát csináltatna, “újra indul” az 1 év? valójában nem költözött. 🙂
– nekem január óta van itt állandó lakcímem (ez már a 27)
– felújítási munkákat szeretnénk kezdeni, így a munkálatok főleg ebben az évben lennének (az én 1 évem még nincs meg), számlák idei keltezéssel szólnának az én nevemre, címemre
– 2022 január-február környékén érnénk az igényléshez

Kérdésem, hogy ezeket összefésülve jogosultak vagyunk a támogatásra?

Köszönöm válaszát.

Érdeklödöm, hogy a szerződéskötéskor, munkák megkezdésekor, vagy az igénylés beadásától számít az egy év a lakcímnél.

Tisztelt Ügyintéző!
Szeretném megvásárolni a lakóhelyem mellett lévő ingatlant, mely nagyon nagy felújítást igényel. Jelenlegi lakásunkban élettársam 100 százalékban tulajdonos, 17 éves gyermekünkkel erre a lakcímre vagyunk bejelentkezve. A szomszéd ingatlan az én nevemre kerülne. Igényelhetem-e a lakásfelújítási támogatást. Igazából nem szeretnénk átjelentkezni, nem is tudjuk mi a további tervünk vele. Egyenlőre rendbe szereznénk tenni. Hitelt nem szeretnénk igénybe venni.
Köszönöm

Tisztelt Címzett!

Több éve lakunk a felújítani kívánt ingatlanban, mely nem a mi tulajdonukban áll. Állandó lakhelyünk ott van (lakcímkártya szerint is), de a tulajdon csak most kerülne a férjem nevére. Ebben az esetben a tulajdonban kerüléstől számított 1 év letelte után vagyunk csak jogosultak a támogatásra?

Tisztelt címzett!
A felújítandó ingatlan férjem nevén van 1/1 arányban.Lányommal ide vannak bejelentve.Feleségként ideiglenes lakcímmel rendelkezem az adott ingatlanban,de mivel a férjem tulajdona igényelheti-e egyedül a támogatás teljes összegét?
Válaszát előre is köszönöm!

Tiszteletem!
A kérdésem az lenne, hogy jár-e a lakástámogatás, ha az ingatlan teljes mértékben a páromé, aki tizenharmadik hétben van, házasok vagyunk,vde az én állandó lakcímem csak egy hónapja a felújítandó ingatlan. Hitelt nem szeretnénk felvenni.
Köszönettel. Péter

Jó napot kívánok!
Egy lakásnak 1/2 arányban vagyok tulajdonosa, most szerzem meg a másik 1/2 részét. Szeretném igénybe venni a lakás felújításához a támogatást, de most költözünk oda, így csak most jelentkezünk be állandó lakosként. Igénybe tudom így venni a támogatást?
Köszönöm a választ.

Tiszteletem!
Érdeklődnék, hogy a családi ház amire igényelném a támogatást 50% ban az en tulajdonomban van 50%ban a testvéremé. De a haszonélvező az édesanyánk, ez kizáró ok e?
A másik kérdésem, hogy ez a ház az állandó lakhelyünk,gyermekemnek és nekem is,de tartozkodási helynek más szerepel a lakcímkártyán! Ez kizáró ok?
Köszönettel: Renáta

Tulajdoni hányad: 1/3 férj, 2/3 feleség, 1 eltartott gyermek.
Férj elhunyt pár hónapja, a hagyatékit még nem folytatták le. Meg kell várni a hagyatéki eljárás végét, vagy többségi tulajdonos lévén egyedüli igénylőként (özvegy)jogosult -e a támogatásra?