Az otthonfelújítási kölcsönnek és az otthonfelújítási támogatásnak egyaránt feltétele, hogy az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél – valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett legalább egy gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve – lakcímkártyán szereplő állandó lakcím szerint – lakóhellyel rendelkezzen.

Az állandó lakcím 1 éves időtartamát abban az esetben nem vizsgálják a hitelintézetek és a MÁK, ha

– a támogatással érintett ingatlan tulajdonjogának megszerzésére vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartásbeli bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül került sor
– magzat és az 1 évnél nem régebben született gyermek esetén

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
59 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm ! Kivételt jelent ha az ingatlan 2021.novemberben került a tulajdonukba , most épült , a tulajdonjog bejegyzésére a támogatási kérelem a benyújtását követő egy éven belül kerül sor ?

Együttes igénylésnél az állandó lakóhely 1 éves időtartamának az igénylés beadásakor kell megfelelni, vagy legalább a kifizetést követő további 180 napos ellenőrzési időtartamban is.
Közös tartózkodás hely elegendő-e?

A telek 2018-ban került a tulajdonunkba, a ház felépült, de most kapjuk meg a használatbavételi engedélyt 2021. május végén. Mikor lehet igényelni a lakásfelújítási tàmogatást?

Kültéri finn rendszerű szaunát szeretnénk építtetni. A kizárást infra szaunára láttam Erre igénybevehető az otthonfelújítási támogatás? Köszönettel:

Tisztelt Cím!
A ház aminek felújítására szeretnénk igénybe venni a támogatást 2019 októbere óta van a tulajdonunkban. Állandó lakcímünk azonban 2020 októbere óta van itt. Ha jól értem, csak egy évvel ezután adható be az igénylés. Kérdéseim: Elszámolható lesz az a számla, ami 2021 január elseje és az egy éves itt tartózkodás között kelt? Elszámolható e kisadózó által kiállított munkadíj számla, amelynek nincs áfa tartalma?
Üdvözlettel: Zoltán

Tisztelt Hitelnet!
Egy éve ajándékozással tulajdonomba került egy lakás. Ez a lakás jelenleg nem az állandó lakcímem.
Kérdésem, igényelhetem-e az ajándékozott lakás felújítására a felújítási támogatást?
Várom válaszukat!
Köszönettel:
Mónika

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődöm, hogy a támogatási feltételként meghatározott anyagköltség – munkadíj arányának min. 25%-75% vagy 75%-25% kell lennie?
Ennek az aránynak minden egyes részmunka esetében külön-külön meg kell felelni?(burkolás, fűtéskorszerűsítés, ablakcsere, napelem… stb.)
Vagy elég a támogatás beadásakor végén az összes számla esetében ezt az arányt biztosítani?
Köszönöm válaszukat!
Balázs

Tisztelt Szakértők!
Most áprilisban kezdjük a lakásfelújítást, a lakás 50% az én tulajdonomban 2008-óta (édesapám özvegyi haszonélvezeti jogával) van, de csak 2020. 12.07-től jelentkeztünk át erre a címre.
Édesapám most szeretné nekem ajándékozni a lakás további 10-%-át, tehát lenne egy 1 éven belüli tulajdonszerzésem.
Kérdésem, hogy egy ilyen “frissen” szerzett tulajdonjoggal jár-e a támogatás és a hozzákapcsolódó kedvezményes hitel?
Köszönettel várom válaszukat.
Kriszta

Olyan számla befogadható, amely 2021. január 1. de a magzat 12 hetes kora előtt lett kiállítva?

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy ajándékozás esetén is érvényes az, hogy nem szükséges 1 évvel korábban a bejelentkezés a felújítandó ingatlanra?
Jelenleg a ház anyukám nevén van. Elváltam. A bíróság nekem ítélte a 14 éves fiam felügyeleti jogát. Szeretnénk felújítani a házat Tiszakécskén és elkezdeni a közös nyugodt életünket.
Köszönöm szépen a választ.

A lakcímkártyán “lakóhely” és “tartózkodási hely” szerepel.
Az otthonfelújítási támogatás feltételeiben “állandó lakcím” van.
Melyik minősül annak?
Köszönöm

Amennyiben van két gyermekem, akik velem egy lakcímen vannak, az Ő édesanyjuk elhunyt, de van még egy gyermekem, aki az édesanyjával van másik lakcímen. Ebben az esetben én jogosult vagyok-e a teljes támogatási összeg igénybevételére?

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:
– feleségemmel tulajdonunkban van egy ingatlan, férj/feleség – 0.75-0.25 arányban
– feleségemnek erre a helyrajzi számra bejelentett lakcíme van, több mint 1 éve
– az utca házszámozásában módosítás történt, a hozzánk tartozó házszám 22-ről 27-re módosult
– új kártyát csináltatna, “újra indul” az 1 év? valójában nem költözött. 🙂
– nekem január óta van itt állandó lakcímem (ez már a 27)
– felújítási munkákat szeretnénk kezdeni, így a munkálatok főleg ebben az évben lennének (az én 1 évem még nincs meg), számlák idei keltezéssel szólnának az én nevemre, címemre
– 2022 január-február környékén érnénk az igényléshez

Kérdésem, hogy ezeket összefésülve jogosultak vagyunk a támogatásra?

Köszönöm válaszát.

Érdeklödöm, hogy a szerződéskötéskor, munkák megkezdésekor, vagy az igénylés beadásától számít az egy év a lakcímnél.

Tisztelt Ügyintéző!
Szeretném megvásárolni a lakóhelyem mellett lévő ingatlant, mely nagyon nagy felújítást igényel. Jelenlegi lakásunkban élettársam 100 százalékban tulajdonos, 17 éves gyermekünkkel erre a lakcímre vagyunk bejelentkezve. A szomszéd ingatlan az én nevemre kerülne. Igényelhetem-e a lakásfelújítási támogatást. Igazából nem szeretnénk átjelentkezni, nem is tudjuk mi a további tervünk vele. Egyenlőre rendbe szereznénk tenni. Hitelt nem szeretnénk igénybe venni.
Köszönöm

Tisztelt Címzett!

Több éve lakunk a felújítani kívánt ingatlanban, mely nem a mi tulajdonukban áll. Állandó lakhelyünk ott van (lakcímkártya szerint is), de a tulajdon csak most kerülne a férjem nevére. Ebben az esetben a tulajdonban kerüléstől számított 1 év letelte után vagyunk csak jogosultak a támogatásra?

Tisztelt címzett!
A felújítandó ingatlan férjem nevén van 1/1 arányban.Lányommal ide vannak bejelentve.Feleségként ideiglenes lakcímmel rendelkezem az adott ingatlanban,de mivel a férjem tulajdona igényelheti-e egyedül a támogatás teljes összegét?
Válaszát előre is köszönöm!

Tiszteletem!
A kérdésem az lenne, hogy jár-e a lakástámogatás, ha az ingatlan teljes mértékben a páromé, aki tizenharmadik hétben van, házasok vagyunk,vde az én állandó lakcímem csak egy hónapja a felújítandó ingatlan. Hitelt nem szeretnénk felvenni.
Köszönettel. Péter

Jó napot kívánok!
Egy lakásnak 1/2 arányban vagyok tulajdonosa, most szerzem meg a másik 1/2 részét. Szeretném igénybe venni a lakás felújításához a támogatást, de most költözünk oda, így csak most jelentkezünk be állandó lakosként. Igénybe tudom így venni a támogatást?
Köszönöm a választ.

Tiszteletem!
Érdeklődnék, hogy a családi ház amire igényelném a támogatást 50% ban az en tulajdonomban van 50%ban a testvéremé. De a haszonélvező az édesanyánk, ez kizáró ok e?
A másik kérdésem, hogy ez a ház az állandó lakhelyünk,gyermekemnek és nekem is,de tartozkodási helynek más szerepel a lakcímkártyán! Ez kizáró ok?
Köszönettel: Renáta

Tulajdoni hányad: 1/3 férj, 2/3 feleség, 1 eltartott gyermek.
Férj elhunyt pár hónapja, a hagyatékit még nem folytatták le. Meg kell várni a hagyatéki eljárás végét, vagy többségi tulajdonos lévén egyedüli igénylőként (özvegy)jogosult -e a támogatásra?

Üdvözletem!

Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy most állunk lakásvásárlás előtt. Ha nekem az vásárolt ingatlan lesz a lakcímem és a család többi tagjának pedig a tartózkodási helye, akkor igénybe vehető-e a hitel vagy mindenképpen egy lakcímen kell lenni az egész családnak… Válaszukat előre is köszönöm!

Tamás

férj-feleség, 25 éva alatti gyerekkel. házastársaknak eltérő lakcímük van.. egyikük igényelheti a lakcíme szerinti ingatlan felújításra a hitelt ha a másik nyilatkozik, hogy hozzájárul? vagy mindkettőnek azon a lakcímen kell laknia amit fel akarnak újítani?

Üdvözlöm!
10 hónapja vásárolt házunkra szeretnénk lakásfelújítási támogatást igénybe venni.
Az ingatlan jelenleg nem lakott.
Mivel egy éven belül vásároltuk, erre járna a támogatás.
Az a kérdésem, hogy tető felújítás esetén, minden tetőfedő több hónapos várakozási időt ígér.
A cserepes lemez legyártása is lassú. A munka elvégzésével kicsúsznánk az egy évből.
Ugyan ez a helyzet, ha ablakokat szeretnénk cserélni, de mivel a legyártása, beépítése nem fér bele a maradék 2 hónapba, így eleshetek a támogatás összegétől?
Mi a helyzet, ha szerződést kötök a kivitelezővel, megrendelem a munkát, kifizetem az anyagköltséget és munkadíjat előre, de a beépítés átcsúszik az egy éves határidőn?
Erre vonatkozóan sehol nem találtam információt.
Köszönettel: Péter

Tisztelt Hitelnet!
Az ingatlan amiben lakunk három gyermekkel feleségem édesanyja nevén van, Ő a tulajdonos. Mi és mindhárom gyermekünk erre a lakcímre van viszont bejelentve.
Ebben az esetben igényelhetjük-e a támogatást?
Köszönöm válaszát.
István

üdv. Szauna építésre igénybe vehető-e a támogatás?