Az otthonfelújítási kölcsönnek és az otthonfelújítási támogatásnak egyaránt feltétele, hogy az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél – valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett legalább egy gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve – lakcímkártyán szereplő állandó lakcím szerint – lakóhellyel rendelkezzen.

Az állandó lakcím 1 éves időtartamát abban az esetben nem vizsgálják a hitelintézetek és a MÁK, ha

– a támogatással érintett ingatlan tulajdonjogának megszerzésére vagy az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartásbeli bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül került sor
– magzat és az 1 évnél nem régebben született gyermek esetén

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
57 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Együttes igénylésnél az állandó lakóhely 1 éves időtartamának az igénylés beadásakor kell megfelelni, vagy legalább a kifizetést követő további 180 napos ellenőrzési időtartamban is.
Közös tartózkodás hely elegendő-e?

Kedves Gábor!
Információnk szerint az 1 éves állandó bejelentett lakcímnek az igénylés benyújtásakor kell megfelelni.
A tartózkodási hely nem elegendő. Állandó bejelenetett lakcím szükséges.

A telek 2018-ban került a tulajdonunkba, a ház felépült, de most kapjuk meg a használatbavételi engedélyt 2021. május végén. Mikor lehet igényelni a lakásfelújítási tàmogatást?

Kedves Edina!
A használatbavételi engedély után elkezdhetik gyűjteni a számlákat.

Kültéri finn rendszerű szaunát szeretnénk építtetni. A kizárást infra szaunára láttam Erre igénybevehető az otthonfelújítási támogatás? Köszönettel:

Kedves László!
Szauna építésre információnk szerint nem igényelhető a támogatás.

Tisztelt Cím!
A ház aminek felújítására szeretnénk igénybe venni a támogatást 2019 októbere óta van a tulajdonunkban. Állandó lakcímünk azonban 2020 októbere óta van itt. Ha jól értem, csak egy évvel ezután adható be az igénylés. Kérdéseim: Elszámolható lesz az a számla, ami 2021 január elseje és az egy éves itt tartózkodás között kelt? Elszámolható e kisadózó által kiállított munkadíj számla, amelynek nincs áfa tartalma?
Üdvözlettel: Zoltán

Tisztelt Hitelnet!
Egy éve ajándékozással tulajdonomba került egy lakás. Ez a lakás jelenleg nem az állandó lakcímem.
Kérdésem, igényelhetem-e az ajándékozott lakás felújítására a felújítási támogatást?
Várom válaszukat!
Köszönettel:
Mónika

Kedves Mónika,
Igen, a rendelet nem tartalmaz az ajándékba kapott ingatlan felújítására semmilyen kizárást.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődöm, hogy a támogatási feltételként meghatározott anyagköltség – munkadíj arányának min. 25%-75% vagy 75%-25% kell lennie?
Ennek az aránynak minden egyes részmunka esetében külön-külön meg kell felelni?(burkolás, fűtéskorszerűsítés, ablakcsere, napelem… stb.)
Vagy elég a támogatás beadásakor végén az összes számla esetében ezt az arányt biztosítani?
Köszönöm válaszukat!
Balázs

Kedves Balázs!
Igen, elegendő, ha összeségében teljesül a megfelelő anyagköltség és munkadíj. Nem munkálatonként fogják vizsgálni.

Tisztelt Szakértők!
Most áprilisban kezdjük a lakásfelújítást, a lakás 50% az én tulajdonomban 2008-óta (édesapám özvegyi haszonélvezeti jogával) van, de csak 2020. 12.07-től jelentkeztünk át erre a címre.
Édesapám most szeretné nekem ajándékozni a lakás további 10-%-át, tehát lenne egy 1 éven belüli tulajdonszerzésem.
Kérdésem, hogy egy ilyen “frissen” szerzett tulajdonjoggal jár-e a támogatás és a hozzákapcsolódó kedvezményes hitel?
Köszönettel várom válaszukat.
Kriszta

Kedves Kriszta,
Véleményünk szerint a lakcímbejelentést követően 1 év után tudja a támogatást igényelni ebben az esetben. Javasoljuk, hogy egyedi állásfoglalásért forduljon a MÁK felé az otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu email címen.

Olyan számla befogadható, amely 2021. január 1. de a magzat 12 hetes kora előtt lett kiállítva?

Kedves Andrea,
Igen, az a számla elfogadható lesz.
A lakásfelújítási támogatás feltételeiről ide kattintva olvashat bővebben. A gyakori kérdések és válaszok ide kattintva elérhetők. Amennyiben további kérdése van, állunk szíves rendelkezésére.

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy ajándékozás esetén is érvényes az, hogy nem szükséges 1 évvel korábban a bejelentkezés a felújítandó ingatlanra?
Jelenleg a ház anyukám nevén van. Elváltam. A bíróság nekem ítélte a 14 éves fiam felügyeleti jogát. Szeretnénk felújítani a házat Tiszakécskén és elkezdeni a közös nyugodt életünket.
Köszönöm szépen a választ.

Kedves Liza!
Ha ajándékozás útján szerez legalább 50% tulajdonrészt Ön, vagy kiskorú gyermeke, és egy éven belül beadják az igénylést, akkor nem feltétel ,hogy 1 éves állandó lakcímmel rendelkezzenek az igénylés beadásakor.

Hálásan köszönöm a választ. Irány Tiszakécske!

A lakcímkártyán “lakóhely” és “tartózkodási hely” szerepel.
Az otthonfelújítási támogatás feltételeiben “állandó lakcím” van.
Melyik minősül annak?
Köszönöm

Kedves Attila!
A lakóhely minősül az állandó bejelentett lakcímnek.

Amennyiben van két gyermekem, akik velem egy lakcímen vannak, az Ő édesanyjuk elhunyt, de van még egy gyermekem, aki az édesanyjával van másik lakcímen. Ebben az esetben én jogosult vagyok-e a teljes támogatási összeg igénybevételére?

Kedves Feri!
A leírtak alapján igen, ha a további jogosultsági feltételek is teljesülnek.

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz:
– feleségemmel tulajdonunkban van egy ingatlan, férj/feleség – 0.75-0.25 arányban
– feleségemnek erre a helyrajzi számra bejelentett lakcíme van, több mint 1 éve
– az utca házszámozásában módosítás történt, a hozzánk tartozó házszám 22-ről 27-re módosult
– új kártyát csináltatna, “újra indul” az 1 év? valójában nem költözött. 🙂
– nekem január óta van itt állandó lakcímem (ez már a 27)
– felújítási munkákat szeretnénk kezdeni, így a munkálatok főleg ebben az évben lennének (az én 1 évem még nincs meg), számlák idei keltezéssel szólnának az én nevemre, címemre
– 2022 január-február környékén érnénk az igényléshez

Kérdésem, hogy ezeket összefésülve jogosultak vagyunk a támogatásra?

Köszönöm válaszát.

Kedves Balázs,
A MÁK tájékoztatója a témában:
“Ebben az esetben az önkormányzat utcanévváltozásról, illetve házszámváltozásról szóló határozatának másolatát, vagy az erről szóló igazolást szükséges a kérelemhez csatolni”
A támogatott lakásfelújítási hitel igénylése során is elvárrás, hogy az igénylé pillanatában valamennyi igénylőnek meglegyen az egy éves bejelentett állandó lakcíme.
A lakásfelújítási támogatás feltételeiről ide kattintva olvashat bővebben. A gyakori kérdések és válaszok ide kattintva elérhetők. Amennyiben további kérdése van, állunk szíves rendelkezésére.

Érdeklödöm, hogy a szerződéskötéskor, munkák megkezdésekor, vagy az igénylés beadásától számít az egy év a lakcímnél.

Kedves Feri!
Ha csak a támogatást igényli, akkor elegendő az igénylés beadásakor. Amennyiben a támogatott hitelt is igényelné, akkor már a hitel igényléskor teljesülnie kell az egy éves állandó lakcímnek. Ha ez nem teljesül, akkor kollégánk készséggel tájékoztatja Önt további, elérhető hitelkonstrukciókról, aminél nem felététel, az egy éves állandó lakcím.
Ehhez kérjük töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Tisztelt Ügyintéző!
Szeretném megvásárolni a lakóhelyem mellett lévő ingatlant, mely nagyon nagy felújítást igényel. Jelenlegi lakásunkban élettársam 100 százalékban tulajdonos, 17 éves gyermekünkkel erre a lakcímre vagyunk bejelentkezve. A szomszéd ingatlan az én nevemre kerülne. Igényelhetem-e a lakásfelújítási támogatást. Igazából nem szeretnénk átjelentkezni, nem is tudjuk mi a további tervünk vele. Egyenlőre rendbe szereznénk tenni. Hitelt nem szeretnénk igénybe venni.
Köszönöm

Kedves Katain,
Információink szerint az igénylés pillanatában állandó lakcímmel kell rendelkezni a felújítani kívánt ingatlanban, azonban egy éven belül vásárolt ingatlan esetén nem vizsgálják az egy éves állandó lakcím feltételt.

Tisztelt Címzett!

Több éve lakunk a felújítani kívánt ingatlanban, mely nem a mi tulajdonukban áll. Állandó lakhelyünk ott van (lakcímkártya szerint is), de a tulajdon csak most kerülne a férjem nevére. Ebben az esetben a tulajdonban kerüléstől számított 1 év letelte után vagyunk csak jogosultak a támogatásra?

Kedves Szandra!
Nem. Amint a földhivatalba bejegyzésre kerül a tulajdonjog, utána kezdhetik gyűjteni a számlákat. Ha a tulajdonszerzéstől számított egy éven belül beadják az igénylést, akkor nem feltétel az egy éves állandó lakcím.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Hitelnet!
Az alaphelyzet, hogy tavaly 2020 október 20. az ingatlan megvásárlás ideje, de a földhivatali bejegyzés csak most 2021 február 20. történt meg.
Most jelentkeznénk be az ingatlanba állandó lakcímre.
Szükségem lenne és szeretném igényelni a támogatott hitelt is.
– A támogatott lakásfelújítási hitel igénylése során is elvárás, hogy az igénylés pillanatában valamennyi igénylőnek meglegyen az egy éves bejelentett állandó lakcíme?
– Vagy itt is alkalmazható az éven belüli szerzésre vonatkozó kitétel a támogatás esetén?
Hiszen ha jól értelmezem,
“a támogatásnál, amint a földhivatalba bejegyzésre kerül a tulajdonjog, utána kezdhetik gyűjteni a számlákat. Ha a tulajdonszerzéstől számított egy éven belül beadják az igénylést, akkor nem feltétel az egy éves állandó lakcím.”
– Vagy csak 2022-ben az 1 év lejártát követően adhatom be a támogatási kérelmet és a hitel igénylésemet?

Kedves Balázs!
Hitel igénylés esetében sem kell megfelelni az egy éves lakcímes előírásnak, ha az ingatlant egy éven belül vásárolták. A földhivatali bejegyzés dátumát veszik figyelembe.
Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Tisztelt címzett!
A felújítandó ingatlan férjem nevén van 1/1 arányban.Lányommal ide vannak bejelentve.Feleségként ideiglenes lakcímmel rendelkezem az adott ingatlanban,de mivel a férjem tulajdona igényelheti-e egyedül a támogatás teljes összegét?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Mária!
Ha férje esetében teljesül minden jogosultsági feltétel akkor igényelheti egyedül a támogatást.

Tisztelt Hitelnet!
A felújítandó új ingatlant most vásároltam és a nevemen van 1/1 arányban. Lányommal ide szeretnénk bejelentkezni.
Egyedül kell igényelni a támogatást, kölcsönt?
Vagy a felségemmel együtt is lehet igényelni a támogatást, kölcsönt?
Ebben az esetben neki is be kell jelentkeznie?
Válaszát előre is köszönöm!
Balázs

Kedves Balázs,
Véleményünk szerint a támogatás igényelhető egyedül és közösen is, amennyiben a lakcím mindkettejüknek a felújítani kívánt ingatlanba szól, akkor csak együttes igénylés lesz jó. A hiteélhez viszont mindenképpen együttes igénylés lesz, a házastárs bevonása kötelező lesz. Hiteligényléssel kapcsolatban kérjük töltse ki adatlapunkat és szakértőink visszahívják.

Tiszteletem!
A kérdésem az lenne, hogy jár-e a lakástámogatás, ha az ingatlan teljes mértékben a páromé, aki tizenharmadik hétben van, házasok vagyunk,vde az én állandó lakcímem csak egy hónapja a felújítandó ingatlan. Hitelt nem szeretnénk felvenni.
Köszönettel. Péter

Kedves Péter,
Mindenkinek szükség lesz az egy éves állandó bejelentett lakcímre az igénylés pillanatéban, de a számlák már gyűjthetők.

Jó napot kívánok!
Egy lakásnak 1/2 arányban vagyok tulajdonosa, most szerzem meg a másik 1/2 részét. Szeretném igénybe venni a lakás felújításához a támogatást, de most költözünk oda, így csak most jelentkezünk be állandó lakosként. Igénybe tudom így venni a támogatást?
Köszönöm a választ.

Kedves Gabriella!
Mivel már korábban is volt tulajdonrésze az ingatlanban, így nem véleményünk szerint akkor tudják beadni az igénylést, ha egy éves állandó lakcímmel rendelkeznek az ingatlanban. A számlákat addig is gyűjthetik.

Tiszteletem!
Érdeklődnék, hogy a családi ház amire igényelném a támogatást 50% ban az en tulajdonomban van 50%ban a testvéremé. De a haszonélvező az édesanyánk, ez kizáró ok e?
A másik kérdésem, hogy ez a ház az állandó lakhelyünk,gyermekemnek és nekem is,de tartozkodási helynek más szerepel a lakcímkártyán! Ez kizáró ok?
Köszönettel: Renáta

Kedves Renáta!
Nem jelent problémát édesanyja haszonélvezeti joga, illetve a tartózkodási cím sem gond.

Tiszteletem!
Kérdésem a következő lenne!
A lakást kb. 13 éve vettük szocpolra, akkor még 2 gyerekünk volt. Azóta született még 2 gyerek, de a lakásra a szocpolt én igényeltem egyedül, az élettársam nem, így 1/1 tulajdonomban van vagy pedig a gyerekek neven szerepel?
Most pedig a lakás felújítást szeretnék igénybe venni. Az élettársam több mint 1 éve be van jelentkezve ebbe a lakásba, így ő igénybe veheti vagy át kell íratni az ő nevére?
Köszönettel.
Renáta

Kedves Reni!
Ha egyedül igényelte a szocpolt, akkor Ön az ingatlan tulajdonosa.
Igényelheti élettársával együtt a támogatást, ebben az esetben az igénylőknek és a gyermeknek is 1 éves állandó bejelentett lakcímmel kell rendelkeznie a felújítandó ingatlanban az igénylés benyújtásakor.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Tulajdoni hányad: 1/3 férj, 2/3 feleség, 1 eltartott gyermek.
Férj elhunyt pár hónapja, a hagyatékit még nem folytatták le. Meg kell várni a hagyatéki eljárás végét, vagy többségi tulajdonos lévén egyedüli igénylőként (özvegy)jogosult -e a támogatásra?

Kedves Márta,
Ebben a kérdésben javasoljuk, hogy egyedi állásfoglalásért forduljon a MÁK felé az otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu email címen.

Üdvözletem!

Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy most állunk lakásvásárlás előtt. Ha nekem az vásárolt ingatlan lesz a lakcímem és a család többi tagjának pedig a tartózkodási helye, akkor igénybe vehető-e a hitel vagy mindenképpen egy lakcímen kell lenni az egész családnak… Válaszukat előre is köszönöm!

Tamás

Kedves Tamás,
Igen, az igénylők részéről elvárás, hogy a felújítani kívánt ingatlanban legyen a bejelentett állandó lakcím.
A lakásfelújítási támogatás feltételeiről ide kattintva olvashat bővebben. A gyakori kérdések és válaszok ide kattintva elérhetők.

férj-feleség, 25 éva alatti gyerekkel. házastársaknak eltérő lakcímük van.. egyikük igényelheti a lakcíme szerinti ingatlan felújításra a hitelt ha a másik nyilatkozik, hogy hozzájárul? vagy mindkettőnek azon a lakcímen kell laknia amit fel akarnak újítani?

Kedves Katalin!
Mivel a hitelt nem tudja egyedül igényelni, így mindenképpen meg kell felelniük az igénylőknek a lakcímre vonatkozó feltételnek.

Üdvözlöm!
10 hónapja vásárolt házunkra szeretnénk lakásfelújítási támogatást igénybe venni.
Az ingatlan jelenleg nem lakott.
Mivel egy éven belül vásároltuk, erre járna a támogatás.
Az a kérdésem, hogy tető felújítás esetén, minden tetőfedő több hónapos várakozási időt ígér.
A cserepes lemez legyártása is lassú. A munka elvégzésével kicsúsznánk az egy évből.
Ugyan ez a helyzet, ha ablakokat szeretnénk cserélni, de mivel a legyártása, beépítése nem fér bele a maradék 2 hónapba, így eleshetek a támogatás összegétől?
Mi a helyzet, ha szerződést kötök a kivitelezővel, megrendelem a munkát, kifizetem az anyagköltséget és munkadíjat előre, de a beépítés átcsúszik az egy éves határidőn?
Erre vonatkozóan sehol nem találtam információt.
Köszönettel: Péter

Kedves Péter!
Az egy év letelte után is igényelhető a támogatás, azonban meg kell felelniük annak a feltételnek, hogy az igénylők és a gyermek, aki után igénybeveszik a támogatást állandó lakcímmel bejelentkeznek az ingatlanba, és ha az egy év teljesül, akkor beadhatják az igénylést. A számlákat addig is gyűjthetik.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Hitelnet!
Az ingatlan amiben lakunk három gyermekkel feleségem édesanyja nevén van, Ő a tulajdonos. Mi és mindhárom gyermekünk erre a lakcímre van viszont bejelentve.
Ebben az esetben igényelhetjük-e a támogatást?
Köszönöm válaszát.
István

Kedves István!
A jogosultság feltétele, hogy az igénylők együttesen vagy kiskorú gyermekük rendelkezzen legalább 50% tulajdonrésszel az ingatlanban. Amennyiben ez teljesül és a további jogosultsági feltételek is, úgy igényelhetik a támogatást.
A támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

üdv. Szauna építésre igénybe vehető-e a támogatás?

Kedves Asszonyom!
Szauna építésére nem igényelhető a támogatás.
Az elfogadott munkálatokról és a támogatásról bővebben IDE kattintva olvashat.