A támogatási kérelmet 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig lehet benyújtani. A határidő a 27%-os ÁFA visszaigénylés esetén a kérelem benyújtására vonatkozik. Az tehát nem probléma, ha az igénylő az építési munkálatokat a fenti határidőig nem fejezi be. Nem az az előírás, hogy a használatbavételi engedélyt kiadják fenti dátumig, hanem az, hogy a kérelmet a támogatott személy benyújtsa.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Kérdésem lenne. 2020-ban építkeztünk (falusi CSOK szempontjából támogatott településen). A használatbavételi engedélyt 2020 novemberében kaptuk meg.
Van még lehetőségünk ÁFA visszaigénylésre? Az építkezés nem generál kivitelezővel történt.
Válaszukat köszönöm.

Kedves Kata!
A leírtak alapján már sajnos nincs lehetőség ÁFA visszatérítésre. Mivel falusi CSOK által preferált településen történt az építkezés, s az ÁFA visszatérítés ebben az esetben már 2021 előtt is elérhető volt, a támogatási kérelmet a CSOK kérelemmel egyidejűleg lehetett volna benyújtani.

Kinél, hol kell kérelmező az áfa visszatérítés támogatást?

Kedves Tibor!
Az áfa visszatérítés iránti kérelem a hitelintézetekhez nyújtható be.

Üdvözlöm!
Lehet tudni, mennyi időt vesz igénybe az áfa visszatérítése?
Köszönöm!

Kedves Zsuzsa!
Az adó-visszatérítési támogatás elbírálási és folyósítási határideje pénzintézettől függően hozzávetőlegesen 60 nap.

Kedves Uram.
Köszönöm az előző válaszát.
Még nem készült el a munkának csak az a része, ami a támogatásból futotta. Egyenlőre még kb. egy hónapos munka lesz. Ennek az ára megközelítően 8-9 millió lesz, amire nem számítottunk. Nincs is ennyi pénzünk. Ezért kérdeztem, hogy az önrészből tudunk-e Áfát visszaigényelni. Ha igen, akkor talán be tudjuk fejezni a felújítást.
Kérem segítsen mit csináljak? El tudom még intézni a visszaigénylést így alkalmazottként? Újra felmérik a házat? Azonnal leállítsam a munkálatokat?
Nagyon várom a válaszát.
Köszönettel.
Tibor

Kedves Tibor!
A még hátralévő munkálatok finanszírozására elvileg igénybe vehető még az ÁFA visszatérítés. Javasoljuk, hogy az ügyben keresse fel a legközelebbi pénzintézetet, ahol pontos tájékoztatást tudnak adni Önnek az igénylés menetéről és módjáról.

Kedves Uram.
Megkaptuk a 3+3 milliós lakásfelújítási és korszerűsítési támogatást, hitelt.
Mennyi Áfa igényelhető vissza belőle?
Önerőből még hozzá kell tennünk 7 millió Ft-ot az építkezés befejezéséhez. Ennek az Áfáját is vissza tudjuk igényelni, mivel alkalmazottak vagyunk, nem pedig vállalkozók?

Kedves Tibor!
ÁFA visszatérítéshez nem nyújtható be olyan számla, amelyet a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendelet alapján ugyanazon lakásra nyújtott otthonfelújítási támogatás kapcsán már elszámoltak. Ez alapján ÁFA visszatérítésre sajnos nincs mód.

Akkor ha jól értem. Hiába került 15 millióba a lakás korszerűsítésünk. Ebből a 3+3-mat megkaptuk a gyerekünk után, az önerőből hozzátett 9 millió áfáját nem kaphatom vissza a számlák ellenében sem?

Kedves Tibor!
Az adó-visszatérítési támogatás a kérelem benyújtásakor még hátralévő munkálatokra használható fel. Ha már elkészült a korszerűsítés, akkor visszamenőleges igénybevételre nincs lehetőség. Ha jól értelmezzük, adott esetben már készen vannak a munkálatok.
Fenti esetben úgy működhetett volna mindkét támogatás igénybevétele, hogy azon munkálatokra, amik a felújítási támogatás során nem kerülnek elszámolásra, külön költségvetés alapján benyújtható lett volna ÁFA visszatérítési támogatás iránti kérelem.

Elnézést, laikus vagyok. Viszont láttam egy MÁK állásfoglalást arról, hogy “preferált kistelepülésen ÁFA visszaigénylésre felhasznált korszerűsítési munkálatokat igazoló számlákat fel lehet használni családi otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez.”

Kedves Erika!
Információink szerint az otthonfelújítási támogatás igénylése során elszámolt számlák a falusi ÁFA számlabenyújtási kötelezettségénél nem vehetők figyelembe.

Üdv!
Igénybe vettük a 10 milliós babaváró és a 10 milliós CSOK támogatást. Mellé igényeltünk 15 milliós kedvezményes hitelt. OTP Banknál igényeltünk mindent, de a hitelügyintézőnk nem adta be a visszaigényléshez szükséges dokumentumokat, így azt az információt kaptuk, hogy utólag már nem lehet igényelni a 27%os ÁFA visszatérítést.
Ez valóban így van? Az építkezés nem generál, hanem saját építkezés. A számláink is frissek, minden adott lenne hozzá.
Köszönöm a segítségüket!

Kedves László!
A támogatások valóban egyidejűleg igényelhetők. Ha a CSOK igényléssel együtt nem került sor az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtására, akkor arra utólag már nincs lehetőség. Esetleg a teljes hitel és CSOK kérelem visszavonása és újbóli benyújtása lehet megoldás, ha ez nem eredményez túlkészültsétet. Pontos tájékoztatást ez ügyben az érintett bankfiók tud adni Önöknek az ügylet részleteinek ismeretében.