Az adó-visszatérítési támogatás hitel igénybevétele nélkül is igényelhető. Fontos azonban, hogy a támogatás kizárólag a bekerülési költségből még hátralévő munkálatokra használható fel.

Már felépült lakóingatlanra utólag ÁFA visszatérítési támogatás iránti kérelem nem nyújtható be.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Tavaly elkezdett építkezésre szeretnénk adó visszatérítési támogatást igényelni. Egyszerű bejelentéses az építkezés, így 27%-os számláim vannak. A Takarékbank szerint 27%-os adó-visszatérítési támogatás igénylésekor szerintük kötelező igénybe vennünk a CSOK-ot is, anélkül nem adják meg a támogatást. Erről én sehol nem olvastam, történt esetleg valamilyen módosítás, ami kötelezővé tette hozzá a CSOK igénylést?
Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Dávid!
A 27%-os ÁFA visszatérítésnek nem feltétele a CSOK igénybevétele.

Azzal a kéréssel fordulok hozzátok, hogy van-e közületek olyan, akinek a bankja az Unicredit Bank és kapott már állásfoglalást, az 5% áfával kapcsolatban? Gondolok itt a Kormány 183/2021. (IV. 16.) Korm. rendelete a családok otthonteremtésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról, ami 2021 április 21-től hatályos. Mi 2020 júniusában kezdtünk el építkezni (ekkor vettük fel a hitelt) és most kb. 85%-ban készen is vagyunk. Csok-ot igénybe vettük, a 70% számla kötelezettségnek eleget tettünk. Nem generálkivitelezővel készült.
Azt szeretném megkérdezni, hogy vajon ezzel a kormányrendelet módosítással mi is vissza tudjuk igényelni az Áfa különbözetet? Nálunk a bankban az ügyintéző azt állítja, hogy erről nem tud érdemben nyilatkozni, ha lesz is ilyen, akkor is hónapok múlva lesz csak és akkor sem biztos, hogy beleesünk.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Vásároltam egy házat egy kis községben, amely szerepel a preferált települések listáján. Szeretném a házat korszerűsíteni (fűtés, villany, víz, nyílászárók, tetőhéjalás… ). Bővítés nem történne, csak belső átalakítás.
Kérdéseim a következők lennének:
1., Élhetek-e az 5%-os Áfa visszaigényléssel a kiállított számlák alapján?
2., Ha igen, mi a teendőm? Már a munkálatok megkezdése előtt fel kell keresnem a bankot? Melyiket? A sajátomat, ahol bankolok, vagy egy adott bankot?
Egyedül élek, van egy leányom, aki az édesanyjával él. Ez így is kivitelezhető?
Válaszukat várva, üdvözlettel:
Péter

Kedves Péter!
Adott esetben a 27% ÁFA visszaigénylés lehetőségével élhet.
2. Már a munkálatok megkezdése előtt fel kell keresnie valamely hitelintézetet, célszerű a számlavezető bankot.
Az ÁFA visszatérítésre akkor is jogosult lehet, ha nincsen eltartott gyermeke.

Hová kell benyújtani az igényt, ha hitel nélkül építek új házat.

Kedves Gabriella!
Az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem abban az esetben is a hitelintézetekhez nyújtható be, ha nem kapcsolódik hozzá hiteligény.