Babaváró hitel igényléséhez legalább 3 éves TB jogviszony igazolása szükséges. Ezt a feltételt elegendő a házaspár egyik tagjának teljesíteni. A kérelem benyújtásakor fennálló 90 napos magyarországi TB jogviszony külföldről hazatért támogatott személy esetén elegendő, ami Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött idő lehet.

Ha az igénylő korábban is magyarországi TB jogviszonnyal rendelkezett, akkor a 3 éves jogviszonyból legalább 180 napot kell Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti jogviszonyként igazolnia.

A részmunkaidős állás is keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, így külföldről hazatért munkavállaló esetén a 90 nap magyar TB részmunkaidős állással is teljesíthető.

Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Válaszadó!
Több mint 3 éves folyamatos külföldi jogviszony és emellett van most részmunkaidős magyar jogviszonyom is. 90 nap elteltével jogosult leszek a Babaváró támogatásra?
Lakóhelyünk az Magyarországon található, viszont tartózkodási helyünk (ideiglenes lakcímünk) külföldön található, valószínű a gyermek is külföldön fog születni, ettől függetlenül jogosultak lehetünk a Babaváró támogatásra?

Kedves válaszadó!
Azt olvastam, külföldi haza térőként 90 nap magyar jogviszony ha megvan, akkor tudom a babavárót igényelni. Az ügyintézőm szerint ez 180 nap. Valahol ezt, valahol azt írják, de mi az igazság?

Jó napot!
Elég bonyolult a helyzetünk. Én jelenleg Gyeden vagyok, a páromnak nincs 3 éves folyamatos tb jogviszonya, csak nekem. A Gyed befolyásol valamit? Lehetőségünk lehet így esetleg babaváró vagy Csok igénylésére?

Jó estét,
Kicsit bonyolult a helyzetünk, ezért szeretnénk tudni, jogosultak vagyunk-e babaváró hitelre.
Feleségemnek 2017.01.02-től 2020.03.29-ig volt Tb jogviszonya Németországban. 2020.12.04-től Magyarországon van neki Tb jogviszonya.
Nekem 2017.09.22-től jelenleg is de Német Tb, szóval én még kint vagyok Németben, Feleségem meg otthon.
Kérdés az, hogy így megfelelünk-e a feltételeknek?
A házastárs egyikének minimum 3 év folyamatos Tb jogviszonnyal kell rendelkezni.
Nekem megvan a 3 éves folyamatos Tb jogviszony, de a minimum 90 napos magyar Tb jogviszony meg a feleségemnek van meg.
Feleségemnek van 3 év Tb jogviszonya, de van benne egy pár hónapos megszakítás, így nem folyamatos.
Remélem nem voltam túl bonyolult.

Társadalombiztosítási jogviszonyt keletkeztet-e, ha munkanélküliként magam után fizetem a TB-t? Vagy a TB nem elegendő?
Köszönöm.

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, ha felvennénk a babavárót 10M, de utána elkelne a lakásunk 3-4 hónap múlva, akkor végtörleszthetjük vissza? Ha igen, milyen összegre számíthatunk?
Köszönöm.

Kedves Szakértő!
Párommal Ausztráliában éltünk 2018-2020 májusáig, ahol egészségügyi biztosítást fizettem magam után. Ez a vízumhoz is kellett. 2020 májusában 30 nap bejelentett munkanélküli táppénzen voltam, majd kb. 30 nap elteltével KATÁS vállalkozó, majd újabb 30 nap elteltével alkalmazotti jogviszonyban kerültem. Ebben az esetben jogosultak vagyunk a babaváró hitelre? Még hozzátartozik a teljes képhez, hogy 2018-as kiutazásunkkor magyar munkaviszonyból megszakítás nélkül ausztrál munkaviszonyba léptem.
Mik az elvégzendő lépések ahhoz, hogy sikerrel járjon TB igazoláson. Gyermekem 2021 júliusában várható.

Kedves Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy nekem 2019. május 15. – 2020. 10. 30-ig volt munkahelyem 8 órás bejelentéssel, azóta én munkanélkülin vagyok, tehát megy a tb jogviszonyom. Ez beleszámít a 3 évbe? Most márciustól már munkába tudok állni egy cégnél. Illetve ha ez elfogadható és az én jövedelmem nem éri el a 130.000 nettót, de a páromé igen, akkor is igényelhető?

Kedves Szakértő!

Sajnos olyan falba ütköztem, amire eddig senki nem tudott érdemben segíteni. Párommal szeretnénk igényelni a babaváró hitelt, vásároltunk egy ingatlant, jelenleg is folyik az építkezés, tehát lakásfelújítás lenne a cél.

A páromnak 2021-08-01-én lesz meg a 3 éves TB jogviszony, sajnos ezzel ő ki is esik, mert 2021.07.06-ra van kiírva az első babánkkal. Nekem teljesül a 3 év TB jogviszony, viszont külföldi munkaviszonyból származik, és itt bonyolódik meg a helyzetem. A külföldi munkaviszonyom jelenleg is aktív, külföldön fizetik utánam a TB-t, viszont én itthon élek, itthon Magyarországon dolgozom a kinti cégnek "Home Office"-ból. 2019-ben 7 hónap huza-vona után sikerült leigazolnom a kinti TB-m egy E106/S1 nyomtatvánnyal, miután a NAV-nál azt mondták, hogy fizessék utánam kint a TB-t, én meg igazoljam ezt le itthon és jó lesz az úgy. Azóta itthon is jogosult vagyok az ellátásra.

A Babaváró hitel feltételei ellenőrzésekor azt tanácsolta a banki ügyintéző, mivel mindenképpen szükséges 90 nap magyar munkaviszonyból származó TB jogviszony leigazolása is, hogy keressek itthon is gyorsan munkát, ahol a bejelentéstől számítva majd leigazolhatom a 90 nap magyar TB-m.

A kérdésem a következő: létesíthetek-e Magyarországon munkaviszonyt? Ha igen, elég-e a részmunkaidős bejelentés? Vagy csak a 8 órás bejelentés után fogadják el a TB-t? Jelenleg heti 15 órában dolgozom a külföldi cégnek, azaz napi 3 órás bejelentéssel.

Remélem sikerült érthetően leírni ezt a komplikált helyzetet.
Segítségég előre is köszönöm szépen!
Üdvözlettel:
Patrik