Tisztelt Hölgyem/Uram,

Azért írok önöknek, mert mai napon a következő dolgot hallottam egy siófoki OTP Bankban egy ügyintézőtől.

Tehát mi már az építkezés folyamatában vagyunk, a ház fő falai állnak és elkezdték már a tető építését is. Mi a 27%-os ÁFA-t igényelnénk vissza, mivel nem igénylünk CSOK-ot és nem is generálkivitelezés keretében épül a házunk.

Állítólag, ha az ember már építkezés folyamatában van és úgy indítja el az ÁFA visszaigénylést és nem a legelején, ez esetben a már kifizetett számlák nem érvényesek, mivel az építkezés már eljutott egy bizonyos szintig, melyre már visszamenőleg nem lehet igényelni? Így a visszaigénylés csak a következő szakaszra vonatkozó számlákkal kérelmezhető. Én elolvastam a kormányrendeletet, mely szerint építkezésnél 2018. január 1-től kiállított számlákkal lehet igénybe venni ezt a támogatást.

Az én értelmezésem szerint, aki a kritériumoknak megfelel és igényelhet, az 2018-ra visszamenőleg is igényelhet. Jól gondolom?
Sehol erről nem találtam információt, hogy mikor kell a visszaigénylés folyamatát elindítani. Én úgy értelmezem, hogy akár a ház felépültét követően is lehetne igényelni, amennyiben a számlák 2018. január 1. után lettek kiállítva.

Jól értelmezem?

Köszönöm a segítséget és minden információt.
Üdvözlettel,
Dóri

Válaszunk:

Kedves Dóri!

A kormányrendelet tartalmazza, hogy építkezés esetén az ÁFA visszatérítési támogatást a még hátaralévő munkálatok finanszírozására lehet felhasználni. Ez nemcsak az ÁFA esetében van így, hanem CSOK igénybevételénél is. A kérelem benyújtását követően készül egy értékbecslés. Ekkor az értékbecslő megállapítja az ingatlan aktuális készültségi fokát. Az a lényeg, hogy ekkor még legyen hátra legalább akkora értékű munkálat, mint amennyi az igénybe venni kívánt támogatás összege.

Az adó-visszatérítési támogatásra vonatkozó kérelem tehát az építkezés folyamán is benyújtható, tekintettel a fentiekre. Ugyanakkor azt is tartalmazza a hatályos kormányrendelet, hogy a támogatás a használatbavételi engedély kiadását követően már nem igényelhető.

Ami a számlákat illeti, valóban 2018. január elsején vagy azt követően benyújtott számlák fogadhatók el. Van azonban olyan további szabályozás is, miszerint a számlák kiállítási dátuma az építési engedély (egyszerű bejelentés) dátumát legfeljebb 6 hónappal előzheti meg. Azt kell megnézni, hogy Önöknél az egyszerű bejelentés mikor történt. Ezt a dátumot legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla még figyelembe vehető.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lakáskorszerűsítés ÁFA visszaigénylését szeretném kérni.
Kérdésem: határidő 2022 június 30 vagy 2022 dec.űecember 31.
10 évig eladási tilalom vonatkozik-e rá. Az összeg kb. 200.000,- Ft.

Tiszteletem!
Pont ilyen cipőben járok én is, viszont sajnos a bankom annak ellenére, hogy többször felhívtam a figyelmüket az ide vonatkozó jogszabályokra, nem akarja elfogadni, befogadni visszamenőleges számláimat. Mit tudok csinálni, ha bank azt mondja, hogy csak az igénylést követően kiállított számlákat fogadja csak el?
Üdv,
István

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hol igényelhető a nem generál kivitelezővel épített lakás/ház bekerülési költségeinek 27%-os ÁFA tartalmának visszaigénylése, amennyiben sem CSOK-ot, sem hitelt nem veszünk igénybe az építkezéshez.
Ehhez kapcsolódóan nem találtam sehol információt.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel:
Tímea