fbpx

Minősített fogyasztóbarát Lakáshitel feltételei 2023

A „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel” egy MNB által alkotott minősítés, melynek bevezetésével egységessé és átláthatóbbá válik a lakáshitelek feltételrendszere, könnyebben összehasonlíthatók a hitelkonstrukciók.

Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel bevezetésével a Magyar Nemzeti Bank célja, hogy minél szélesebb körben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető lakáscélú jelzálogkölcsönök kerüljenek forgalomba.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A devizahitelek kockázatai és a 2008-as válság sok mindenre megtanított bennünket, az eltelt időben a Felügyelet rengeteg olyan intézkedést hozott, amelyek arra hivatottak, hogy ilyen helyzet többé ne alakulhasson ki. Vegyük sorra ezeket a legfontosabb intézkedéseket.

2010-től – két lépcsőben – életbe lépett a jelzálog- és gépjármű finanszírozást szabályozó kormányrendelet, amely elsősorban a devizában nyújtott hiteleket szorította meg – lényegében ezzel megszűntek a devizahitelek.

Bevezették a hitelezhetőségi limitet. A hitelezőknek a saját belső szabályzatukban kell rögzíteniük, hogy kiknek, milyen feltételekkel nyújtanak hitelt - ez elvileg eddig is így volt, de már szigorúbb feltételek kialakítását várják el. A lakáshiteleknél két tényező határozza meg a felvehető hitel mértékét:

 • egyrészt a hitelfelvevő(k) „tehermentes” jövedelme: ezt a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) bevezetésével határozták meg
 • legalább 500.000 forintos nettó jövedelem alatt 5 éves kamatperiódusig 25 százalék, 5-10 éves kamatperiódus között 35 százalék és 10 év felett 50 százalék lehet a hitel mértéke a jövedelem arányában számolva.
 • 000 forint feletti tehermentes jövedelem felett a fenti arányok kamatperiódus függvényében: 30-40-60 százalék
 • másrészt a bank nem nyújthat a fedezetként felajánlott ingatlan érték 80%-nál több hitelt (azaz egy 20 millió Ft értékű lakásra, maximum 16 millió Ft hitel vehető fel). Ezt a hitelfedezeti mutató (HFM) határozza meg. A bankok szabályzata ezen belül további finomításokat tartalmaz.
 • Az adósságfék szabályoknál 2021-ben történt egy könnyítés: A hitelfedezeti mutató számításánál az ingatlanok forgalmi értéke már a statisztikai alapú értékbecslési módszertannal is megállapítható.
 • 2017-ben elindult a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) Ez egyfajta védjegy, azt igazolja, hogy az ennek megfelelő hitelek ügyintézésének teljes folyamata az MNB szigorú szabályozásának megfelelően történik.

Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítésre az MNB pályázati kiírásában szereplő feltételeknek megfelelő, forint alapú lakáshitelekkel lehetett, melyek általános jellemzői a következők:

Általános jellemzők:

 • Annuitásos törlesztés (egyenlő havi törlesztő részlet)
 • 5, 10, 15 évig vagy a futamidő végéig fix kamatozás
 • A kamatperiódus hossza: díjmentesen változtatható, amennyiben ezt az ügyfél előzetesen, a kamatperiódus forduló előtt legalább 30 nappal bejelenti
 • Hitelbírálati határidő: az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva legfeljebb 15 munkanap.
 • Folyósítási határidő: a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap
 • Kamatfelár: a referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem lehet több 3,5 százalékpontnál
 • Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, legfeljebb 150.000 Ft
 • Előtörlesztési díj: maximum az előtörlesztett összeg 1%-a. Díjmentesség: lakástakarék-pénztári betétből történő elő- és végtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig.

A Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek további, MNB által támasztott feltételei:

 • A fedezetül szolgáló ingatlanra (kivéve a biztosítékként felajánlott telket)  vagyonbiztosítással kell rendelkezni, amelynek költségei a fogyasztót terhelik.

A hitelező előírásaitól függően az ilyen biztosítási szerződésből eredő, biztosítási összegre vonatkozó követelést biztosítékként a hitelezőre kell átruháznia a fogyasztónak.

 • Amennyiben a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt értékesítő ajánlatot adó hitelezőhöz fordul a fogyasztó a minősített termékre vonatkozó információkéréssel, a hitelező a fogyasztó rendelkezésére bocsátja a Minősített fogyasztóbarát lakáshitel részletes feltételeit tartalmazó termékismertetőt, valamint egy olyan ellenőrző listát is, amely a folyósításig terjedő időszakban benyújtandó és bemutatandó dokumentumok és igazolások felsorolását tartalmazza.

Melyek a  Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) előnyei?

 • Az MNB minősítés kedvező feltételeket (kamatfelár) és folyamatos banki ellenőrzést jelent
 • Az azonos feltételeknek köszönhetően az MFL hitelek összehasonlítása egyszerűbb
 • Kedvezőbb díjak, költségek, ügyfélbarát kiszolgálás
 • Fix kamatperiódus előnyben részesítése a változó kamatozással szemben

Ha szeretné megismerni bankpartnereink által kínált fogyasztóbarát lakáshitelek további feltételeit és az aktuális törlesztő részleteket, használja online Lakáshitel kalkulátorunkat  majd kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását online adatlapunk kitöltésével!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Arra szeretnék választ kapni, hogy a szüleim háza még nincs végrehajtónál, de lassan oda kerül. A párommal szeretnénk megvenni tőlük vagy ajándékozással átvenni és úgy kifizetni az adósságot. Ez lehetséges lenne vagy lenne más megoldás, hogy a szüleim házat megmentsünk a részünkre?

Tisztelt Hitelnet!
Fogyasztóbarát lakáshitelünkkel kapcsolatban kérném a segítségüket. Erste Bankba indítottuk a kérelmet július 11-én. Értékbecslési szakvélemény kelte július 22. Augusztus 9-én kér a döntnök hiánypótlást, mivel a bank értékbecslője elfelejtette lefotózni a vízórát. Értékbecslő 2 napon belül pótolta a hiányosságot és most augusztus 20 és még mindig semmilyen döntés nem született. Ez mennyire reális? Nem a mi hibáinkból kellett hiánypótlást kérni, a 15 nap már letelt és még mindig nem született hitelbírálati döntés. Ez mennyire gyakori, hogy ennyit húzódik egy hitelbírálat és mi lehet még az oka a hiánypótláson kívül?
Nagyon köszönöm a válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy az Önök tapasztalata alapján, igaz-e a hír, mely szerint a jelenlegi helyzetben a bankok nem adnak semmilyen hitelt, ha az igénylő a vírus által sújtott területen működő vállalkozásnál dolgozik. Értem ez alatt, hogy én pl. egy nagy, nemzetközi utazási irodánál dolgozom immár több, mint 20 éve. Elutasíthatják a hiteligénylésemet a bankok csak amiatt, mert a turizmus jelen pillanatban nem áll jól, de amúgy minden kritériumnak megfelelek?
Lakáshitelt szeretnék felvenni, és ezt az információt csak azért nem értem, mert ott van a banknak a fedezet (az ingatlan).
Nagyon köszönöm, ha megosztják tapasztalataikat, véleményüket!
Üdvözlettel:
Ágnes

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni (mert a bank nem tudott egyértelmű választ adni), hogy fogyasztóbarát lakáshitel igényelhető-e abban az esetben, ha az eladó és a vevő között unokatestvér rokonsági kapcsolat van. A bank szerint családtagra nem igényelhető fogyasztóbarát lakáshitel, azonban a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény
(a továbbiakban Ptk.) 8:1. § (1) 2. pontja szerint nem tartozik a kizáró közeli hozzátartozók körébe.
Válaszukat előre is köszönöm.
Zsolt

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni (mert a bank nem tudott egyértelmű választ adni), hogy fogyasztóbarát lakáshitel igényelhető-e abban az esetben, ha az eladó és a vevő között unokatestvér rokonsági kapcsolat van. A bank szerint családtagra nem igényelhető fogyasztóbarát lakáshitel, azonban a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény
(a továbbiakban Ptk.) 8:1. § (1) 2. pontja szerint nem tartozik a kizáró közeli hozzátartozók körébe.
Válaszukat előre is köszönöm.
Zsolt