A lakástakarék a megtakarítások egyik kedvelt formája napjaninkban, mivel számos előnyt biztosít a takarékoskodó számára. Biztonságos, államilag támogatott, garantált hozama van, sokrétű lakáscélra felhasználható, valamint örökölhető. A megtakarítást akkor is érdemes elkezdeni, ha még nincsen konkrét lakáscélunk. Ugyanakkor a lakástakarék szerződéses összegéhez a megtakarítási idő lejárata előtt is hozzájuthatunk anélkül, hogy elveszítenénk az évi maximum 72.000 Ft-os állami támogatást. Mutatjuk, hogyan!

Mely elemekből áll a lakástakarék?

A lakástakarék szerződéses összegét az alábbi elemek alkotják:

  • a lakás-előtakarékoskodó által vállalt összes betételhelyezés (maximum 20.000 Ft/hó)
  • állami támogatás (betétként elhelyezett összeg 30%-a, maximum 72.000 Ft/év)
  • a betétre és az állami támogatásra jóváírt kamat
  • a lakáselőtakarékoskodó, illetve a kedvezményezett által maximálisan igényelhető lakáskölcsön együttes összege

Szerződéses összeg felhasználása a megtakarítás lejárata előtt – áthidaló kölcsön

Ha szerződésünk megtakarítási időszaka még nem járt le, de szükségünk lenne a teljes szerződéses összegre, akkor az áthidaló kölcsön segítségével juthatunk hozzá. Így hamarabb megvalósíthatjuk a kívánt lakáscélt, már akár az első megtakarítási hónapban felvehetjük a teljes összeget. Ezzel a konstrukcióval a pénzintézet megelőlegezi a kiutalandó betéteket, az állami támogatást és a lakástakarékhoz kapcsolódó kölcsönt is.

Az áthidaló kölcsön működése

A kölcsön türelmi idős, a kiutalási időpontig ugyanis a havi megtakarítás mellett csak az áthidaló kölcsön kamatát kell megfizetni. Kiutaláskor az áthidaló kölcsön előtörlesztésre kerül , és ezt követően  indul a lakástakarék lakáskölcsöne.

Ki igényelheti az áthidaló kölcsönt?

A kölcsönt a lakáselőtakarékoskodó, illetve kedvezményezett esetén kizárólag a kedvezményezett igényelheti a lakáselőtakarékoskodó bevonásával.

Az áthidaló kölcsön kamata

Az áthidaló kölcsön forint alapú, kamata igazodik a lakástakarék kölcsön kamatához. A havonta fizetendő törlesztő részlet összege már a szerződéskötést megelőzően pontosan meghatározható. A kamat mértéke a teljes futamidő alatt – az áthidaló szakaszban és a lakáskölcsön szakaszában – egyaránt fix, így a törlesztési kötelezettség a lejáratig változatlan!

Mekkora összegű kölcsön igényelhető?

Az áthidaló kölcsön összegének maximuma jellemzően megegyezik a szerződéses összeggel, minimuma 1M Ft.

Példa áthidaló kölcsönre – 4 éves megtakarítási idővel

Igényelt kölcsönösszeg: 2.500.000 Ft

*A THM 2017. március 27.-én érvényes kondíciók alapján került meghatározásra az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével. A THM mértéke nem tartalmazza a lakásbiztosítási díját, mert az jelenleg nem ismert.

A 2,5M Ft áthidaló kölcsön összegének megoszlása fenti esetben:

  • várható megtakarítás: 1.172.354 Ft (betételhelyezés, állami támogatás, betétre és állami támogatásra jóváírt kamat)
  • lakáskölcsön összege: 1.327.646 Ft.

Mit tehetünk, ha a fenti összeg nem elegendő lakáscélunk megvalósításához?

A család minden tagja köthet lakástakarék szerződést anélkül, hogy mindenkinek tulajdont kellene szereznie a célingatlanban, valamint a felhasználás egy ingatlanra is összevonható. A lakástakarék szerződés összegét közeli hozzátartozók is felhasználhatják. Több lakástakarék szerződés felhasználásával, illetve a módozat megválasztásával emelhető az áthidaló kölcsön összege.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, keresse Szakértőinket a Hitelnet irodáiban.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék, hogy LTP szerződésem 10 éves, de még csak 6 év telt el belőle. Van-e arra lehetőségem, hogy lakásvásárlásra felhasználjam az eddigi összeget, és folytassam tovább a megtakarítást?

Tisztelt Szakértő!
A helyzetem a következő:
Van egy öröklésből származó lakástalajdonom, melyben 1/4 részben vagyok tulajdonos. 1/2 részben édesanyám, 1/4 részben a testvérem a tulajdonos. Édesanyám lemondana a tulajdoni hányadáról, javunkra.
Az lenne a kérdésem, hogy ha gyermekeimnek lakástakarék pénztári számlát nyitok, és felvennék az ehhez kapcsolódó kamattámogatott hitelt, megvásárolhatják-e a testvérem tulajdonrészét? Így 1/2 részben a gyermekeim (kettő) és 1/2 részben én lennék a tulajdonos. Van-e ennek jogi akadálya, hogy a nagynénjük tulajdonrészét kamattámogatott hitelből (pl. fundimini) vásárolnák meg?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Zsolt

Hogyan számolják be a lakástakarékot házvásárlásnál? Négy év múlva vagy tíz?
Esedékes összeget előre beszámítják?