Tisztelt Hölgyem Uram,

Külföldön élek és dolgozom. Szeretnék használt lakás vásárlás céljára hitelt felvenni. Fix jövedelemmel rendelkezem, 3 hónapnál régebbi folyamatos munkaviszonnyal, amit az itteni bankszámlámra utalnak. Olvastam a honlapjukon, hogy többségében ennek nincs akadálya, ha a megfelelő dokumentumokat beszerzem.

Kérdéseim:
Szükségem lenne a szükséges dokumentumok pontos listájára, el tudnák küldeni e-mailben?
Szeretnem megtudni, hogy el tudnám-e indítani innen az előzetes hitelelbírálást úgy, hogy mire júliusban 2 hétre hazautazom, már csak az utolsó simításokat keljen megtenni?
Ki kell-e választanom az ingatlant a hitelelbírálás előtt vagy ha a hitel elintéződött, akkor szabadon kereshetek a megítélt összegért?

Válaszukat köszönöm.
Attila

Kedves Attila!

Csak az igazolt jövedelem alapján is végezhető előzetes jövedelemvizsgálat, melyből az derül ki, hogy az igazolt nettó fizetése és a rendszeres havi kiadások alapján mekkora összegű törlesztő részletet vállalhat. Egy komplett lakáshitel előzetes bírálata azonban ennél összetettebb. A vásárolni kívánt ingatlan értéke, állapota, területi elhelyezkedése ugyanis nagyban befolyásolja a hitelezhetőség mértékét. (Például egy nagyobb településen lévő lakásra arányaiban nagyobb összegű hitel nyújtható.)

A lakáshitel elindításához szükség van az adásvételi szerződésre, illetve a lakáshitelek fedezete többnyire a vásárolandó ingatlan, tehát addig már konkretizálódni kell a lakásvásárlás részleteinek. Az adásvételi szerződésben egyebek mellett rögzítésre kerül a vételár, a saját erő és a hitelösszeg, melyet a hitelnyújtó bank a vételár utolsó részeként az eladó(!) által megadott bankszámlára utal. A lakásvásárlási hitelt tehát nem a vevőnek folyósítják a bankok.

Ahhoz, hogy Szakértőink meg tudják határozni, hogy a kinézett lakásra – adott jövedelemmel – mekkora hitelt vehet fel és mennyi önerő szükséges (a lakás teljes értéke nem vehető fel hiteként), első körben online ajánlatkérő nyomtatványunkat kellene kitöltenie. A részletek ismeretében elkészíthető az előzetes kalkuláció, melyből megismerheti az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lakásvásárlási hiteleket. Az optimálisnak tűnő konstrukció kiválasztása után Szakértőink elvégzik az előzetes hitelbírálatot is a választott banki hiteltermékre vonatkozóan. Az ehhez szükséges dokumentumokról Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt akár e-mailben is.

Még hazaérkezése előtt megoldható tehát az előzetes jövedelemvizsgálat és előzetes hitelbírálat egyaránt. Azzal azonban számolni kell, hogy egy lakáscélú jelzáloghitel lebonyolítása – melyet díjmentesen vállalunk – körülbelül 3-4 hetet vesz igénybe a kölcsönkérelem benyújtásától a hitelfolyósításig.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Honlapjukon láttam, hogy lehetőség van több banknál előzetes hitelbírálatot kérni Önökön keresztül.
Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:
Kell-e fizetni, és ha igen, mennyit ezért a szolgáltatásért?
Mely bankokat jelenti?
Hány havi munkabérről szükséges jövedelemigazolás?
Papír alapú bankszámla kivonatot már nem kapok, milyen egyéb igazolás fogadható el helyette?
Az ingatlanfedezetet a megvásárolandó ingatlan jelentené majd, ám erről még nem tudok bővebb információkat. Rögzíthető-e ez valahogy?
Köszönettel:
Tímea

Hiteligénylésemet megküldtem Önöknek, azonban a választható kerületekben nem szerepelt a VII. kerület. Ennek hiányában a XI. kerületet jelöltem meg.
Kérdésem az, hogy ez mennyiben befolyásolja a hitelkérelmem?