Felmondott hitel, végrehajtás kiváltása?

Felmondott hitellel rendelkezik, esetleg végrehajtás alá került az ingatlana egy jelzáloghitel nemfizetése miatt? Felmondott hitelt szeretne kiváltani? Végrehajtás alatt vagy előtt áll és szeretne érdeklődni a lehetőségekről? Itt el tud olvasni minden fontosabb kérdést a témában, de amennyiben nem talál választ saját kérdéseire, akkor felteheti azokat Szakértőinknek.

A felmondott hitel és a végrehajtás mind olyan élethelyzet, amelyben banki hitelkiváltó kölcsön felvételére már sajnos nincsen lehetőség. A bankok csak olyan hitelt váltanak ki, melyet az adós a vállalt feltételeknek megfelelően, vagyis problémamentesen törleszt. Ha felmondásra kerül egy hitelszerződés, akkor az valószínűleg az említett feltétel nem teljesülésének következménye.

Megoldható a kiváltás, ha felmondták a hitelem?

Hitelkiváltás, adósságrendezés esetén a bankok legfontosabb követelménye a problémamentes hitelmúlt. Annak az adósnak, aki nem szerződésszerűen törleszti hitelét, s a hátralék rendezése többszöri felszólítás után sem történik meg, a pénzintézetek felmondják a hitelét, s ilyen esetben adósságrendező hitel felvételére már nincs lehetőség.

Sajnos egyre többen járnak ugyanebben a cipőben, az alábbiakban röviden ismertetjük a lehetőségeket ebben a helyzetben:

 • Mindenek előtt tudni kell, hogy felmondott hitelt egyetlen hazai és külföldi bank sem vált ki.
 • Felmondott hitel esetén az igénylő felkerült a KHR rendszerbe is aktív státusszal. Ez szintén kizáró ok egy új hitel igénylés során.
 • Próbáljunk megegyezni a hitelt nyújtó bankkal, kérjünk türelmi időt, átütemezést. Különösen fontos, hogy lehetőleg még időben forduljunk a pénzintézethez problémánkkal, mert felmondást követően már elég kevés esély van ilyen jellegű megoldást találni.
 • Amennyiben a jelzáloghitelt felmondták, mindenképpen próbáljuk meg az ingatlan saját magunk értékesíteni. Lehetőség szerint kerüljük el a banki végrehajtást, hiszen ebben az esetben tudjuk valószínűleg a legalacsonyabb árat elérni lakásunkért, családi házunkért.

Ha Ön egy-két alkalommal kisebb csúszással fizeti be a hiteltörlesztést, akkor még nem kerül sor a hitel felmondására. Ám ha a nemfizetése huzamosabb ideig fennáll, vagyis a tartozás összege eléri a mindenkori minimálbér összegét, a késedelem ideje pedig meghaladja a 90 napot, akkor az Ön adatai negatív tartalommal már BAR listára kerülnek. Ez pedig elég ahhoz, hogy bárminemű hitelkérelmét a bankok elutasítsák.

Amire külön ügyelni kell felmondott hitel esetén:

 • Nagyon sok hirdetést találni, ahol felmondott hitel kiváltását ígérik. Mivel kereskedelmi bank nem vált ki felmondott hitelt ezért mindenképpen körültekintően járjunk el. Kerüljük az uzsorások által kínált magánhitelek, mert ebben az esetbe járhatunk a lehető legrosszabbul.
 • Olyan hitelközvetítővel nem érdemes foglalkozni, akik a felmondott hitel kiváltását ígérik és a közvetítői munkadíjat előre kérik, hiszen ez megint az ablakon kidobott pénz lesz, nem kevés bosszúságot okozva saját magunknak.

Akkor milyen lehetőségeim vannak végrehajtás előtt?

Ha már az ügylet végrehajtás alá került, vagyis az ingatlanra végrehajtási jogot jegyeztek be, a hitelkiváltásra irányuló kérelmet ugyancsak visszautasítják a pénzintézetek. Végrehajtási joggal terhelt ingatlant egyik bank sem fogad el hitelkiváltó kölcsön fedezeteként. Fentiek miatt fontos, hogy ha Önnek fizetési nehézségei támadnak, akkor időben lépjen. Elsőként a hitelkiváltási lehetőségeknek érdemes utána nézni, illetve a hitelnyújtó bankkal célszerű felvenni a kapcsolatot. A pénzintézeteknél többféle fizetéskönnyítő lehetőség közül lehet választani, mellyel csökkenthető a havi törlesztési kötelezettség. Például: futamidő hosszabbítása, devizanem-váltás, tőkefizetési moratórium, stb.

Ha Ön anyagi nehézségek miatt már 90 napot meghaladóan nem tudta megfelelően törleszteni kölcsönét, akkor adatai bekerültek a Központi Hitelinformációs Rendszerbe, méghozzá aktív státusszal. Ilyen esetben pedig már egyetlen hazai pénzintézet sem teszi lehetővé az adósságrendezést. Amennyiben az ügylet végrehajtásig is eljut, szintén nincs lehetőség hitelkiváltásra.

Hogyan tudom elkerülni a végrehajtást?

Mit tehet Ön tehát annak érdekében, hogy fizetési nehézség esetén ne kerüljön sor végrehajtásra? A hitelét folyósító pénzintézetnél az alábbiakat kérheti:

 • A kölcsön futamidejének meghosszabbítása, ha a maximális futamidőre és életkorra vonatkozó előírások alapján ez lehetséges.
 • A havi törlesztés összegének csökkentése.
 • A futamidő hosszabbítás és törlesztő részlet mérséklés kombinálása.
 • A törlesztő részletek befizetésének meghatározott időre történő felfüggesztése.
 • Ingatlanfedezet bevonása nélküli hitelek esetén tartozásrendező kölcsön igénylése.

Mit tehetek fizetési nehézség esetén?

Mivel felmondott hitel esetén nem megoldható az adósságrendező hitel felvétele, ezért azt javasoljuk, ha Önnek bármilyen okból – árfolyam emelkedés miatt megnövekedett törlesztő részlet, munkanélküliség, stb. – nehézséget jelent a havi törlesztés megfizetése, akkor ne várja meg, míg felhalmozódik a tartozás, hanem forduljon azonnal a hitelnyújtó bankhoz.

Az adott pénzintézettel közösen egyeztetve megtalálhatják a mindkettejük számára megfelelő megoldást. Egy időre kérhető tőkefizetési moratórium, amikor a banknak csak kamatot kell fizetni, igénybe vehető az árfolyamrögzítés, vagy kérhető a futamidő hosszabbítás. A fizetéskönnyítési lehetőségekről minden esetben az adott hitelintézet tud pontos felvilágosítást adni. Ám e lehetőségek igénybevételére általában csak akkor van lehetőség, ha az adósnak nincsen hátraléka.

Mit tehetek, ha felmondták a hitelemet?

Esőként a hitelnyújtó bankkal kell egyeztetni. Ha az ingatlanfedezetet már árverésre jelölték ki, akkor meg kell próbálni az adósnak saját magának értékesíteni az adott ingatlant. Így még mindig magasabb összeget kaphat érte, mintha árverés útján talál gazdásra.

Ugyancsak megoldás lehet a lakás Nemzeti Eszközkezelő általi megvásárlása úgy, hogy az egykori adós bérlőként marad továbbra is a lakásban, s lehetősége van arra, hogy a későbbiekben a lakást visszavásárolja. A Nemzeti Eszközkezelő programjával kapcsolatban bővebb felvilágosítás a hitelintézeteknél kérhető.

Amire külön ügyelni kell felmondott hitel esetén

Nagyon sok hirdetést találni, ahol felmondott hitel kiváltását ígérik. Mivel kereskedelmi bank nem vált ki felmondott hitelt ezért mindenképpen körültekintően járjunk el. Kerüljük az uzsorások által kínált magánhitelek, mert ebben az esetbe járhatunk a lehető legrosszabbul.

Olyan hitelközvetítővel nem érdemes foglalkozni, akik a felmondott hitel kiváltását ígérik és a közvetítői munkadíjat előre kérik, hiszen ez megint az ablakon kidobott pénz lesz, nem kevés bosszúságot okozva saját magunknak.

A bankpiac legkedvezőbb hitelkiváltó kölcsöneinek feltérképezésében a Hitelnet Szakértői készséggel állnak rendelkezésére. Ha megvan a megfelelő konstrukció, akkor azonban még az igénylési feltételeknek is meg kell felelni, melyek közül alapkövetelmény, hogy a kiváltandó hitel egyenlege nem mutathat hátralékot.

Ha Ön egyre nehezebben fizeti a hitelét, de még nem mondták fel a hitelszerződését és nem indult végrehajtási eljárás, akkor ne várjon, találja meg most a megfelelő megoldást!

Utolsó módosítás: 2020. március 23. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Szintia szerint:

2020-08-05 - 16:03

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy az önkormányzati lakást el tudják-e venni, ha nincs fizetve a hitel? Le tudják foglalni ami a lakásban található? Ez iránt szeretnék érdeklődni. Köszönöm. 🙂

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-06 - 13:58

Kedves Szintia!
Önkormnyzat tulajdonában lévő ingatlanon az Önök hiteltartozása nem hajtható végre.

Roland szerint:

2020-07-26 - 12:00

Egyösszegű tartozásom szeretném kiváltani.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-29 - 11:01

Kedves Roland!
Felmondott hitel kiváltásában irodánk nem tud segíteni.

Elvira szerint:

2020-07-06 - 10:11

Jó napot kivánok!
Szeretnék érdeklődni, hogy abban az esetben, ha szeretném rendezni a fenálló hitelemet egy összegben, akkor mi a teendő? És egyéb informáciot szeretnék kapni.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-06 - 10:39

Kedves Elvira!
Felmondott hitel kiváltására nem tudunk Önnek megfelelő hitelkonstrukciót javaslni. A visszafizetés ügyében az érintett pénzintézethez fordulhat.

Zsuzsanna szerint:

2020-06-17 - 15:55

Átvett hitelszerződés esetén hogyan vehetek fel másik hitelt? Babaváróra milyenek az esélyeim?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-18 - 14:39

Kedves Zsuzsanna!
Ha adatai korábbi hiteltartozás miatt negatívan szerepelnek a KHR-ben, az kizáró okot jelent babaváró hitel igénylésénél. Ellenkező esetben kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Csilla szerint:

2020-05-11 - 16:14

Kedves Szakértő.
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy felmondták a lakáshitelemet. Felvettem a factoringgal a kapcsolatot, hogy milyen lehetőségem lenne a hitelt újból fizetni, hogy a házunkat ne árverezzék el. 4.5 millió Ft a tartozás. Holnap jön az értékbecslő, hogy újból felbecsülje a házat.
Kérdésem az lenne, hogy ha kevesebbre becsüli a tartozásnál, akkor van-e még esélyem, hogy nem árverezik el a házat.
Köszönöm a segítségét.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-12 - 15:31

Kedves Csilla!
Ebben a kérdésben az OTP Faktoringgal kellene egyeztetnie.

Attila szerint:

2020-04-22 - 17:13

Tisztelt C!
Olyan problémám van hogy 2005-ben volt egy tescós kártyám 30.000 Ft hitelkerettel, amit nem fizettem és 2007-ben a CIB Bank átadta egy behajtó cégnek. (Inhold Zrt). 2005 óta semmilyen felszólítást nem kaptam. Idén márciusban 580.000 forinttal terhelték a számlámat. Ezután kaptam egy végrehajtótól egy levelet, amiben részletezte a tartozást. Itt a tőke 95.000 Ft. Gondolom a végrehajtás kérő ennyiért vette meg a valamikori 30.000 forintos tartozást. Kértem a végrehajtás kérőt, hogy engedje el az összes kamatot és a tőketartozást egy összegben kifizetem annak ellenére, hogy a végrehajtó már 140.000 forintot leemelt a számlámról. Több ilyen ügyem volt már és mindenhol elengedték a kamatokat és csak a töket kellett kifizetni. Most senki nem akarja elfogadni az ajánlatomat és ragaszkodnak a teljes tartozás megfizetéséhez vagy 360.000 Ft egy összegű befizetéshez, amivel rendezettnek tekintik az ügyet. Senki nem foglakozik azzal, hogy egy 4 hónapos gyereket nevelek és az inkasszóval veszélybe sodorják.
A kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen eszköz vagy mód arra, hogy rábírjam a végrehajtás kérőt arra, hogy engedjék el a kamatot és csak a tőkét fizessem ki egy összegben.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA