Tanya bővítésére is igényelhető lesz a falusi CSOK?

Tisztelt Szakértő!

Egy gyermek mellé vállalnánk a férjemmel még két gyereket. A nemrég beharangozott támogatásokból szeretnénk bővíteni a külterületi tanyánkat (falusi csokra alkalmas településen) és vennénk még egy lakást is a közeli városban befektetési céllal.

A kérdéseim a következők: A fiatal nők 10 milliós kamatmentes támogatása és a falusi csok együttesen igénybe vehető-e?
A csok összegét milyen ütemezéssel folyósítják?
Milyen dokumentumokat kell benyújtani a folyósításhoz?
Tanyaként nyilvántartott ingatlan csokképes-e? Ha nem, akkor milyen megnevezésnek kell szerepelnie a Földhivatali nyilvántartásban?

Köszönöm a válaszát!
Andrea!

Kedves Andrea!

A falusi CSOK keretében tanya finanszírozására is lesz lehetőség. A támogatást tehát tanya megnevezésű ingatlan bővítésére is fel lehet használni. A falusi CSOK-ra vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre, de várhatóan a normál bővítéses CSOK szabályai szerint történhet a támogatás folyósítása. A bővítés keretében elvégezni kívánt munkálatokról költségvetést kell benyújtani. Erre van megfelelő banki formanyomtatvány. A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni. A támogatás folyósítása készültségi foknak megfelelően, utólagosan történik, az adott készültségnek megfelelő számlabenyújtás mellett. Az utolsó részlet folyósítására – pénzintézettől függően 5 vagy 10% kerül visszatartásra – a használatbavételi engedély megszerzését követően kerülhet sor.

A bővítéshez szükséges speciális dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat. A CSOK általános dokumentumairól ITT talál információt.

Arról, hogy a CSOK jogosultsághoz adott esetben milyen TB jogviszonyt kell majd igazolni, a részletszabályok ismertetése után tudunk majd pontos tájékoztatást adni. Vállalt gyermekek után akkor lehetnek jogosultak a kedezményre, ha a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti. A falusi CSOK további igénylési feltételeiről honlapunkon be fogunk számolni, miután kihirdetésre kerül a vonatkozó kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

A babaváró hitel igénybevétele és a CSOK jogosultság nem zárja ki egymást. A babaváró hitel igénylési feltételeiről IDE kattintva olvashat. A babaváró hitel felhasználható lakásvásárlásra is. A falusi CSOK-ot azonban erre a célra nem tudják igénybe venni, mivel a CSOK-kal történő bővítés miatt 10 évig bentlakási kötelezettségük lesz a támogatott ingatlanban.


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések