Nem jár a falusi CSOK korszerűsítésre, ha a vásárláshoz CSOK-ot kaptunk?

Kedves szakértők!

Idén februárban vásároltunk vidéken házat. CSOK-ot igényeltünk 3 gyermek után. Az OTP ki is fizette a 2,2 millió forintot. Májusban megszületett a kislányunk. Júliusban jött ugye a falusi csok, amiből szerettük volna a korszerűsítést megigényelni, 5 millió forintot. Beadtuk a papírokat, de visszautasították, azzal az indokkal, hogy üti egymást a két csok. (A férjem intézte, én a tényeket vázolom most fel).

Kérdéseim:
Ez tényleg jogszabály? Ha az egyiknél a vásárlás, akkor miért nem lehet a másiknál a korszerűsítésre igényelni?

Gondoltunk egy olyan megoldást, hogy visszafizetjük az 1,8 millió forintot (mert ugye egy gyerek született), és megigényeljük a falusi csok korszerűsítésre adott összeget, amiből lejön valamennyi összeg, de még így is jobban járunk anyagilag.

Köszönöm előre a választ!
Dorottya

Kedves Dorottya!

A Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján: “már meglévő lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésére nyújtott Falusi CSOK esetén a nyújtható CSOK összegét csak akkor nem kell a korábban folyósított támogatással csökkenteni, ha a korábbi támogatás a bővíteni és/vagy korszerűsíteni kívánt ingatlan megvásárlására lett folyósítva és az a támogatás 2015. július 1. után igényelt CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye vagy családi otthonteremtési kedvezmény) volt.

Az ingatlanra nyújtott szocpol, lakásépítési/vásárlási kedvezmény (LÉK), otthonteremtési támogatás (OTT), lakásépítési/lakásvásárlási támogatás (LÉT), vagy a lakás építésére, bővítésére felvett CSOK levonandó.”

Fentiek alapján úgy véljük, hogy a bank elutasításra vonatkozó indoka nem volt megalapozott. A pénzügyminisztériumi állásfoglalás éppen az ellenkezőjére utal. Ha a támogatott személy 2015. július 1. után CSOK-ot vett igénybe lakásvásárlhoz és most ugyenezen lakást korszerűsíteni kívánja, akkor nemcsak hogy igényelhető a falusi CSOK, de a korábban kapott összeggel sem kell csökkenteni a falusi CSOK korszerűsítésre adható összegét.

Véleményünk szerint tehát 3 gyermekük után jogosultak lehetnek a korszerűsítésről benyújtott költségvetés összegéig, maximum 5 millió forintig a támogatásra, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak. A vásárláshoz igénybe vett 1,8 millió forint összegű CSOK-ot nem szükséges visszafizetniük.

A korszerűsítésre vonatkozó falusi CSOK-ról bővebb információt IDE kattintva olvashatnak. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Attila szerint:

2020-06-26 - 05:40

2009-ben vettünk fel 20 évre 4.977.500 Ft kamattámogatott kölcsönt + két gyermekre kaptunk 2.400.000 Ft szocpolt. 2016-ban megszületett harmadik gyermekünk, mely után a fennmaradó kölcsönből jóváírtak 2.125.305ft-ot.
Kérdés: kaphatunk-e falusi csokot lakáskorszerűsítésre?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-29 - 12:06

Kedves Attila!
A falusi CSOK keretében korszerűsítéshez az 5M Ft falusi CSOK és a korábban kapott támogatások különbözete vehető igénybe.

Enikő szerint:

2020-05-26 - 06:41

Jó estét!
Az lenne a kérdésem, hogy mi 2018-ban vettünk egy házat, de akkor még a sima Csok volt. 2 gyerekre kaptunk 1.430.000 Ft-ot. Utána jött be a falusi Csok.
Azt szeretném megtudni, hogy korszerűsítésre kaphatunk-e falusi csokot?
Válaszát előre köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 08:40

Kedves Enikő!
A leírtak alapján igényelhető lehet a falusi CSOK korszerűsítésre. 2 gyermek után 1.300.000 Ft összegű támogatásra lehetnek jogosultak. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések