Milyen számla fogadható el falusi CSOK-hoz és ÁFÁ-hoz?

Kedves Hitelnet!

Nagy fába vágom a fejszémet, az alábbi munkálatokat tervezem a házon elvégezni.

– Komplett szigetelés (Falusi CSOK, kb. 5 millió)
– Kazán csere (MFB 0%, kb. 1 millió)
– Napelem rendszer (MFB 0%, kb 1.8 millió)
– Egyéb (saját forrás, 1.5 millió)

A három gyermekünk révén 5 millió forintos támogatásra vagyunk jogosultak a Falusi CSOK keretében.

Igényelni szeretném a Falusi ÁFÁ-t (áfa visszatérítés) is, azonban a bank kiábrándított, hogy az MFB 0%-os hitelprogram számlái után sajnos nem igényelhetem vissza, csak a Falusi CSOK költségvetésében feltüntetett számlák után. Ha a napelem rendszer és a kazán számláit feltüntetem a Falusi CSOK költségvetésében, akkor viszont az MFB 0%-os hitelprogramban nem számolhatom el őket.

A kérdésem az volna, hogy ez valóban így van, vagy csak sajátosan értelmezi a szabályokat az érintett bank, és érdemes esetleg máshol próbálkozni?

A legtöbb áfát pont az MFB 0%-os hitelprogramba szánt számlák után lehetne visszaigényleni, mert ezek anyagköltsége a legnagyobb. Viszont a komplett szigetelést muszáj a Falusi CSOK keretében végeznem, mert a hitelprogram 130%-os szabálya, miszerint a munkaköltség nem lehet több az anyagköltség 130%-ánál az mission impossible a szigetelés esetében, mert nagyon munkaigényes művelet, főleg, hogy még az állványozás tetemes költségét is munkaköltségnek kell elszámolni. A munkaköltség után viszont nem tudok áfát visszaigényelni, mert a vállalkozó katás.

Érdemes küzdenem, vagy engedjem el a témát? Szeretnék jó döntést hozni, kérem segítsenek, hogyan leheten maximalizálni az elérhető támogatásokat az említett beruházásokkal kapcsolatban.

Köszönettel,
Kálmán

Kedves Kálmán!

Falusi CSOK és ÁFA igénylése esetén költségvetést szükséges benyújtani az elvégezni kívánt munkálatokról. A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni. Adó-visszatérítési támogatás a 27% ÁFA tartalmú számlák után igényelhető vissza.

A költségek igazolásaként csak olyan számla fogadható el, amely a költségvetésben szereplő munkálatok anyagköltségéről vagy munkadíjáról került kiállításra. Arra tehát nincs lehetőség, hogy az MFB 0% konstrukció keretében megvalósuló napelem vagy kazáncsere számláit nyújtsa be falusi CSOK, illetve ÁFA igényléshez.

Kazáncsere és meghatározott esetben napelem is finanszírozható falusi CSOK-kal. Erről bővebb információt ITT olvashat. Esetleg azt kellene mérlegelni, hogy ha valamely munkálat nem MFB, hanem ÁFA visszatérítés keretében valósulna meg, akkor a számok alapján jobban járhat-e.

Az ÁFA visszatérítésről részletes tájékoztató IDE kattintva érhető el. Az elfogadható számlákról bővebb információ ITT olvasható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Amennyiben a támogatások és az önerő nem fedezné a költségvetést, a falusi CSOK-hoz kapcsolódóan van lehetőség kamattámogatott (3%) igénylésére is.

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű támogatásügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. július 13. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések