Milyen feltételekkel kaphatunk falusi CSOK-ot bővítésre?

Tisztelt Hitelnet!

Minket a lakásbővítés érdekelne. 4 gyermekünk van. Amikor vásároltuk a családi házunkat akkor 2 gyermek volt és 1.3M Ft CSOK támogatást kaptunk. Jelenleg 100 m2 alapteruletű az ingatlanunk. Be szeretnénk építeni a tetőteret, 3 kisebb szobát szeretnénk és egy külön fürdőt. A településünk rajta van a listán.

Mi igényelhetünk falusi csokot így, hogy már két gyerekre kihasználtuk? Ha igen, mennyit?
A bővítésnek milyen feltételei vannak? (Szobák alapterülete, vállalkozóval kell csináltatni vagy elég az anyagokról számla…)

Válaszukat előre is köszönöm.
Mariann

Kedves Mariann!

Ha olyan településen laknak, ahol a népességcsökkenés a 2013. január elsejei adatokhoz képest nagyobb volt az országos átlagnál, akkor jogosultak lehetnek használt lakáscél esetén is az új lakásra vonatkozó támogatási összegre – illetve adott esetben annak különbözetére – a falusi CSOK keretében.

Várhatóan 2019. július elsejétől 3 vagy több gyermek után 10 millió forint összegű falusi CSOK lesz igényelhető meglévő használt lakóingatlan bővítése esetén is. Mivel Önök korábban már kaptak 2 gyermek után családi otthonteremtési kedvezményt, ezért egy esetleges bővítés során a 10 milliós falusi CSOK és a korábban kapott 1,3 millió forintos CSOK különbözetére lehetnek jogosultak. Így maximum 8,7 millió forint lehet elérhető. A maximálisan kapható falusi CSOK összegét befolyásolja a bővítés költségvetése is. A támogatás összege ugyanis nem lehet több a hitelintézet által elfogadott bekerülési költségnél. Ha az 8,7 millió forintnál kevesebb, akkor az alacsonyabb támogatási összeg vehető igénybe.

A falusi CSOK keretében történő bővítésre információnk szerint ugyanazon feltételek fognak vonatkozni, mint a jelenlegi, bővítésre vonatkozó CSOK feltételek. Bővítésnek minősül, ha a lakóingatlan legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szobával bővül hozzáépítés vagy tetőtér-beépítés, emeletráépítés által. 4 gyermek után igényelt támogatás esetén a kialakított lakás hasznos alapterületének minimum 70 m2-nek kell lenni.

Ami a számlabemutatásra vonatkozó előírást illeti, a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-áról számlát kell bemutatni. Ez anyagszámla és munkadíj számla egyaránt lehet az elfogadott költségvetésnek megfelelően.

A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. A falusi CSOK pontos feltételei a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után válnak ismertté, amiről honlapunkon be fogunk számolni.


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Edit szerint:

2020-10-31 - 08:14

Üdvözlet.
Adott egy szoba, és hozzá terasz. A teraszt nem használjuk, ezért szeretnék beépíteni a szobához, aztán ezt a beépített terasz szobát ketté választani.
Kérdésem, hogy ez csak bejelentés köteles (ha igen, akkor hol?) vagy terveztetni kell. Falusi csokból szeretnék szigetelést és színezést. De ez a fal is bele esne.
Köszönöm szépen válaszát.

Hitelnet szerint:

2020-11-10 - 09:15

Kedves Edit!
Ha az alap térfogat nem növekszik, úgy véleményünk szerint nem szükséges a bejelentés, azonban mindenképpen javasolt érdeklődni a területileg illetékes építésügyi hatóságnál az üggyel kapcsolatban.
Amennyiben önerőből beépítik a teraszt és utána nyújtják be Falusi CSOK-ra az igénylést, úgy jogosultak lehetnek a támogatásra a szigetelés és színezés finanszírozásához, ha a jogosultsági feltételek teljesülnek. Ezekről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Gitka szerint:

2020-09-24 - 14:48

Tisztelt Hitelnet.

Az lenne a kérdésem, hogy találkoztak-e már olyannal, aki a fedetlen teraszát elbontotta, mivel a falusi csokot nem tudta felhasználni bővítésre és miután elbontotta és benyújtotta a szükséges dokumentumokat, megkapta a falusi csokot. Sajnos mi is a szokásos falakba ütköztünk, de feleslegesen nem szeretnénk elbontani a fedetlen teraszt.

Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet szerint:

2020-09-24 - 16:09

Kedves Gitka!
A CSOK terasz beéptésére nem igényelhető, azonban a terasz lebontása után szoba hozzáépítésével jogosulttá válhatnak a támogatásra. A szobának legalább 8 m2 hasznos alapterületűnek kell lenni.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Kitti szerint:

2020-07-09 - 13:29

Tisztelt hitelnet!
Jelenleg egybenyílnak a szobák egy fedett tetős folyosó van előtte, amit befalaznánk és a szobák ajtaját ide nyitnánk ki.
Radiátorokat is kapna a folyosó és ablakokat is persze. A csoknál ennek az összegét visszaigényelhetjük majd?

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-09 - 13:35

Kedves Kitti!
Ahogy korábbi válaszunkban is írtuk, meglévő épületrész átalakítása nem minősül bővítésnek, arra CSOK nem igényelhető.
Javasoljuk, hogy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, ahol bővebb információk ismeretében Szakértőink személyre szabott tájékoztatást tudnak adni Önöknek!

Kitti szerint:

2020-07-08 - 12:24

Tisztelt hitelnet!
Esetleg arra tudnának-e választ adni, hogy bővítjük a házat kb. 20 négyzetméterrel, tehát tetőt is kell felhúzni majd.
Milyen engedélyekre lehet szükség a bővítéshez?
Érdemes-e neki futni? Sokan azt mondják, hogy anyagilag nem éri meg.

Hitelnet szerint:

2020-07-08 - 13:09

Kedves Kitti!
Az engedélyekkel kapcsolatban a területileg illetékes építési hatóságnál kellene érdeklődni. A szükséges dokumentumok listáját CSOK bővítés esetén IDE , Falusi CSOK esetén IDE kattintva láthatja. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK illetve Falusi CSOK ügyintézést!

Kitti szerint:

2020-07-06 - 08:26

Szép napot!
Adott egy hosszú paraszt ház közepén egy zárt előtérrel, amin keresztül jutunk be a lakásba. Ezt az előteret hosszabbítanánk meg hátrafelé, igy a folyosó is beépítésre kerülne. Egybenyitnánk az előtérrel az új fel húzott részt, így kapnánk 1 nagy szobát vagy nappalit.
Remélem elég érthető, ha nem, akkor akár képet is tudok mellékelni, csak kérem segitsenek, mert nagyon szeretnénk a bővítést 3.gyermek vállalás miatt.
A kérdésem az lenne, hogy ez vajon megfelelne-e a falusi csok feltételének.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-06 - 10:16

Kedves Kitti!
Amennyiben a meglévő épületrészeket alakítáják át, az nem minősül bővítésnek. Ha azonban legalább 8 m2 hasznos alapterületet újonnan hozzáépítenek a meglévő épületrészhez, amiből szoba lesz, az már bővítésnek minősül. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Heni szerint:

2020-06-26 - 05:00

Tisztelt szakértő!
Használt házat vásároltunk, ami 59 négyzetméter, s van 3 gyerekünk. Bővíteni, korszerűsíteni szeretnénk a házat falusi csok igénybevételével. A bővítendő rész helyén egy összeesés szélén álló tároló áll.
Számít ez vminek (építmény)?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-29 - 13:01

Kedves Heni!
Ha a felépítmény szerepel a térképmásolaton, akkor a tárolót először le kell bontani és töröltetni a térképmásolatról is.
További tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Miklós szerint:

2020-06-11 - 04:47

Üdvözlöm!
Tető felújítása és korszerűsítés céllal szeretnék falusi csok-ot felhasználni. A meglévő terasz kb. 8 nm külön álló a tetőtől (anyagban is), ha az új tető rákerülni a házra, szeretném a teraszt 20 nm-re bővíteni (oszlopokkal) és persze egybe hozni az új tetővel.
A kérdésem annyi volna, hogy a támogatás igényelhető így az egészre?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-11 - 14:34

Kedves Miklós!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében úgy véljük, hogy a terasz bővítésére és az új tetőre a támogatás nem vehető igénybe.

Margit szerint:

2020-06-02 - 06:34

Tisztelt Hitelnet!
Nekem van egy ingatlanom, amit el szeretnék adni egy házaspárnak. Ők a falusi csokra szeretnék megvenni. Egy részét házvásárlásra költenék, a másikat pedig korszerűsítésre és bővítésre. Van már két gyermekük és egyet még vállaltak.
Az lenne a kérdésem, hogy amíg nincs meg a harmadik gyermek, akkor is meg kell legyen a 60 m2 alapterületnek mikor megveszik az ingatlant? Mert konkrétan most 3 m2 hiányzik, hogy meglegyen a 60 m2. Azt nem lehetne úgy megoldani vagy a szerződésbe beleírni, hogy x-időn belül vagy mire megszületik a harmadik gyermek, addigra meglesz a 60 m2?
A válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-02 - 14:38

Kedves Margit!
Falusi CSOK igénylésekor, amennyiben annak keretében vállalják a bővítést, elfogadható, ha a bővítés befejezésekor teljesül a hasznos alapterületre vonatkozó előírás. További díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Gábor szerint:

2020-04-28 - 11:26

Tisztelt Szakértő!
Feleségemmel augusztusra várjuk iker gyermekeinket. Mivel már van egy gyermekünk így egyből nagycsaládosok leszünk.
Szeretnénk igényelni majd Falusi CSOK-ot meglévő házunk bővítésére, felújítására (5 millió forintot.). Hitelt nem szeretnénk felvenni mellé, rendelkezünk valamennyi önerővel. Kerestünk már tervezőt is, de sajnos csak 2 hónap múlva tud nekiállni a tervezői munkának.
Szeretnénk megcsinálni az egyik szobát mire érkeznek a picik. Cserépkályha fűtésünk van, de ezt szeretnénk majd központi fűtésre cserélni. Ehhez viszont már szeretnénk előre a fűtéscsöveket ebben a szobában beszerelni. Illetve ablak és villamos vezeték cserét is megcsinálnánk még a CSOK igénylés előtt ebben a szobában.
A kérdésünk, hogy neki állhatunk-e a munkálatoknak ebben a szobában vagy meg kell várni hogy elkészüljön a terv, majd a Bank szakértői engedélye?
Köszönöm előre a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-28 - 17:10

Kedves Gábor!
A hatályos rendelkezések értelmében már megkezdett bővítés, korszerűsítés esetén is igényelhető a támogatás, ám a már elvégzett munkálatok nem finanszírozhatók a CSOK-ból, azok önerőből elvégzett munkálatnak minősülnek. További tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Zsuzsanna szerint:

2020-04-22 - 19:06

Szeretném megkérdezni, hogy már meglévő ingatlanunkat bővítenénk! Két szobát szeretnénk! Falun lakunk, érdekelne, hogy lehetséges-e bármiféle támogatás, vissza nem térítendő támogatás?

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-23 - 17:29

Kedves Zsuzsanna!
Amennyiben preferált településen található a bővítendő ingatlan, úgy falusi CSOK és ÁFA visszatérítés vehető igénybe. Ezek feltételeiről IDE és IDE kattintva tájékozódhat. Itt megtalálja a preferált települések listáját is. Ha nem ilyen településen található a ház, akkor a normál CSOK keretében finanszírozható a bővítés. Erről részletes leírást ITT olvashat.
Amennyiben hitelt is szeretnének felvenni a bővítéshez, Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést!

Heléna szerint:

2020-03-18 - 10:55

Üdvözlöm!

Családi ház vásárlása előtt állunk, amit a K&H Banknál igényelt babaváró hitelből finanszírozunk!
1 gyermekünk már van és 1 gyermeket még szeretnénk vállalni, de a 2 sincs kizárva!
Leginkább bővítés céljából szeretnénk plusz “segítséget” igénybe venni! Viszont tanácstalanok vagyunk, hogy csokkal vagy falusi csokkal járunk a legkedvezőbben!

Köszönöm szépen előre is válaszát!

Hitelnet szerint:

2020-03-18 - 17:52

Kedves Heléna,
IDE kattintva részletesen tájékozódhat a Falusi CSOK feltételeiről, illetve IDE kattintva a CSOK feltételeiről.
Irodáinkban Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak adni Önöknek!

Anette szerint:

2019-08-14 - 13:41

Jó napot kívánok.
A fiam 2017-ben vásárolt egy kis házat hitelre. Az idén született egy gyermeke. Szeretnének egy szobát hozzáépülni a házhoz. A falusi csokban a falunk is szerepel.
A bővítést megcsinálhatnák ebből a támogatásból?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-15 - 11:11

Kedves Anette!
A CSOK igénybevételével bővítendő ingatlanban fia feleségének/élettársának is kell tulajdonrésszel rendelkeznie a támogatás iránti kérelem benyújtásakor. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. Jogosultság esetén 1 gyermek után a falusi CSOK keretében 300.000 Ft, a normál CSOK keretében 600.000 Ft összegű támogatás vehető igénybe bővítésre. Ez utóbbi feltételeit ITT ismerheti meg.

Andrea szerint:

2019-08-06 - 21:30

Üdvözlöm!
A fenti példa aktuális? Bővítésre járna a teljes 10 millió?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-12 - 14:06

Kedves Andrea!
A falusi CSOK keretében bővítésre – a hatályos kormányrendelet értelmében – maximum 5 millió forint igényelhető.

Edina szerint:

2019-05-26 - 18:02

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy évekkel ezelőtt 1 gyermek után megkaptuk a szocpolt, melyet használt lakás vásárlásra fordítottunk. Ezt a lakást azóta eladtuk, és egy családi házat vásároltunk. 100 m2-es. Ezt szeretnénk 1 szobával bővíteni. Azóta született még egy gyermekünk.
Kérdésem, hogy megigényelhetjük a 2. gyermek után a csok-ot? Ha igen, mennyit kaphatunk? Milyen lehetőségeink vannak? A ház 50%-50% saját tulajdonban van.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-27 - 10:33

Kedves Edina!
A normál CSOK keretében jogosultak lehetnek CSOK-ra. Kétféle számítási mód lehetséges. Az egyik szerint a bővítéshez két gyermek után járó 1,43M Ft-ból le kell vonni a korábban kapoatt szocpol összegét és a különbözet igényelhető. A másik számítási mód alapján csak azon gyermek után igénylik a támogatást, aki után még nem kaptak. Ez esetben a korábban kapott támogatási összeggel nem kell csökkenteni a CSOK összegét. Így 1 gyermek után 600.000 Ft-ra lehetnek jogosultak.
A bővítésre vonatkozó feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg.

Linda szerint:

2019-05-20 - 19:13

Mindkét fél részéről kell erkölcsi bizonyítvány?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-21 - 10:55

Kedves Linda!
Igen.

Virág szerint:

2019-04-14 - 22:01

Jó estét!
Ha mi nem vagyunk házasok, csak élettársak, van három gyermekünk, adott a folyamatos munkaviszony mindkettőnk, tehermentes és olyan helyen vásárolnánk az ingatlant, ami szerepel a falusi csok listán, akkor kell, hogy házasok legyünk? Családi pótlékot nem egyedülállóként kapjuk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-15 - 09:34

Kedves Virág!
A falusi CSOK keretében meglévő gyermekek után élettársi kapcsolatban is igényelhető lesz a támogatás.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések