Milyen feltételekkel kaphatunk falusi CSOK-ot bővítésre?

Tisztelt Hitelnet!

Minket a lakásbővítés érdekelne. 4 gyermekünk van. Amikor vásároltuk a családi házunkat akkor 2 gyermek volt és 1.3M Ft CSOK támogatást kaptunk. Jelenleg 100 m2 alapteruletű az ingatlanunk. Be szeretnénk építeni a tetőteret, 3 kisebb szobát szeretnénk és egy külön fürdőt. A településünk rajta van a listán.

Mi igényelhetünk falusi csokot így, hogy már két gyerekre kihasználtuk? Ha igen, mennyit?
A bővítésnek milyen feltételei vannak? (Szobák alapterülete, vállalkozóval kell csináltatni vagy elég az anyagokról számla…)

Válaszukat előre is köszönöm.
Mariann

Kedves Mariann!

Ha olyan településen laknak, ahol a népességcsökkenés a 2013. január elsejei adatokhoz képest nagyobb volt az országos átlagnál, akkor jogosultak lehetnek használt lakáscél esetén is az új lakásra vonatkozó támogatási összegre – illetve adott esetben annak különbözetére – a falusi CSOK keretében.

Várhatóan 2019. július elsejétől 3 vagy több gyermek után 10 millió forint összegű falusi CSOK lesz igényelhető meglévő használt lakóingatlan bővítése esetén is. Mivel Önök korábban már kaptak 2 gyermek után családi otthonteremtési kedvezményt, ezért egy esetleges bővítés során a 10 milliós falusi CSOK és a korábban kapott 1,3 millió forintos CSOK különbözetére lehetnek jogosultak. Így maximum 8,7 millió forint lehet elérhető. A maximálisan kapható falusi CSOK összegét befolyásolja a bővítés költségvetése is. A támogatás összege ugyanis nem lehet több a hitelintézet által elfogadott bekerülési költségnél. Ha az 8,7 millió forintnál kevesebb, akkor az alacsonyabb támogatási összeg vehető igénybe.

A falusi CSOK keretében történő bővítésre információnk szerint ugyanazon feltételek fognak vonatkozni, mint a jelenlegi, bővítésre vonatkozó CSOK feltételek. Bővítésnek minősül, ha a lakóingatlan legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szobával bővül hozzáépítés vagy tetőtér-beépítés, emeletráépítés által. 4 gyermek után igényelt támogatás esetén a kialakított lakás hasznos alapterületének minimum 70 m2-nek kell lenni.

Ami a számlabemutatásra vonatkozó előírást illeti, a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-áról számlát kell bemutatni. Ez anyagszámla és munkadíj számla egyaránt lehet az elfogadott költségvetésnek megfelelően.

A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. A falusi CSOK pontos feltételei a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után válnak ismertté, amiről honlapunkon be fogunk számolni.


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Heléna szerint:

2020-03-18 - 10:55

Üdvözlöm!

Családi ház vásárlása előtt állunk, amit a K&H Banknál igényelt babaváró hitelből finanszírozunk!
1 gyermekünk már van és 1 gyermeket még szeretnénk vállalni, de a 2 sincs kizárva!
Leginkább bővítés céljából szeretnénk plusz “segítséget” igénybe venni! Viszont tanácstalanok vagyunk, hogy csokkal vagy falusi csokkal járunk a legkedvezőbben!

Köszönöm szépen előre is válaszát!

Hitelnet szerint:

2020-03-18 - 17:52

Kedves Heléna,
IDE kattintva részletesen tájékozódhat a Falusi CSOK feltételeiről, illetve IDE kattintva a CSOK feltételeiről.
Irodáinkban Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak adni Önöknek!

Anette szerint:

2019-08-14 - 13:41

Jó napot kívánok.
A fiam 2017-ben vásárolt egy kis házat hitelre. Az idén született egy gyermeke. Szeretnének egy szobát hozzáépülni a házhoz. A falusi csokban a falunk is szerepel.
A bővítést megcsinálhatnák ebből a támogatásból?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-15 - 11:11

Kedves Anette!
A CSOK igénybevételével bővítendő ingatlanban fia feleségének/élettársának is kell tulajdonrésszel rendelkeznie a támogatás iránti kérelem benyújtásakor. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. Jogosultság esetén 1 gyermek után a falusi CSOK keretében 300.000 Ft, a normál CSOK keretében 600.000 Ft összegű támogatás vehető igénybe bővítésre. Ez utóbbi feltételeit ITT ismerheti meg.

Andrea szerint:

2019-08-06 - 21:30

Üdvözlöm!
A fenti példa aktuális? Bővítésre járna a teljes 10 millió?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-12 - 14:06

Kedves Andrea!
A falusi CSOK keretében bővítésre – a hatályos kormányrendelet értelmében – maximum 5 millió forint igényelhető.

Edina szerint:

2019-05-26 - 18:02

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy évekkel ezelőtt 1 gyermek után megkaptuk a szocpolt, melyet használt lakás vásárlásra fordítottunk. Ezt a lakást azóta eladtuk, és egy családi házat vásároltunk. 100 m2-es. Ezt szeretnénk 1 szobával bővíteni. Azóta született még egy gyermekünk.
Kérdésem, hogy megigényelhetjük a 2. gyermek után a csok-ot? Ha igen, mennyit kaphatunk? Milyen lehetőségeink vannak? A ház 50%-50% saját tulajdonban van.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-27 - 10:33

Kedves Edina!
A normál CSOK keretében jogosultak lehetnek CSOK-ra. Kétféle számítási mód lehetséges. Az egyik szerint a bővítéshez két gyermek után járó 1,43M Ft-ból le kell vonni a korábban kapoatt szocpol összegét és a különbözet igényelhető. A másik számítási mód alapján csak azon gyermek után igénylik a támogatást, aki után még nem kaptak. Ez esetben a korábban kapott támogatási összeggel nem kell csökkenteni a CSOK összegét. Így 1 gyermek után 600.000 Ft-ra lehetnek jogosultak.
A bővítésre vonatkozó feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg.

Linda szerint:

2019-05-20 - 19:13

Mindkét fél részéről kell erkölcsi bizonyítvány?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-21 - 10:55

Kedves Linda!
Igen.

Virág szerint:

2019-04-14 - 22:01

Jó estét!
Ha mi nem vagyunk házasok, csak élettársak, van három gyermekünk, adott a folyamatos munkaviszony mindkettőnk, tehermentes és olyan helyen vásárolnánk az ingatlant, ami szerepel a falusi csok listán, akkor kell, hogy házasok legyünk? Családi pótlékot nem egyedülállóként kapjuk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-15 - 09:34

Kedves Virág!
A falusi CSOK keretében meglévő gyermekek után élettársi kapcsolatban is igényelhető lesz a támogatás.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések