Mennyi falusi CSOK jár vásárlásra és mennyi felújításra?

Tisztelt Hitelnet.hu!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a falusi CSOK felvételéhez meglévő kettő gyerek után mennyi összeg igényelhető vásárlásra és mennyi felújításra, korszerűsítésre?
A ház vásárlásához kell még önerő is vagy ha az igényelhető CSOK összegbe belefér a vételár, akkor egy az egyben abból megvehetem? Például 2,2 millió vagy 2,5 millió a ház vételára és a CSOK házvásárlásra igényelhető összege 2,5 millió, akkor megvehetem a házat vagy kevesebb CSOK-ot igényelhetek csak, mert kell hozzá önerő?

Mi fér bele a felújításba és a korszerűsítés be? Például, ha nincs a házban bevezetve a gáz és be szeretném vezettetni, valamint konvektorokat szeretnék felhelyezni az belefér? Avagy ha nincs a konyhában víz és nincs is igazán kialakítva a konyha, akkor a konyha kialakítására és az odavaló víz bevezetésére is felhasználható? Vagy fürdőszoba kialakítására, felújítására? Konyha kialakítására vagy felújítására? Tető javítására, cseréjére? Ház szigetelésére, bepucolására? A felújításra, korszerűsítésre igényelhető összeg elő- vagy utófinanszírozású? Ha nincsen önerőm megkezdeni a munkálatokat, akkor is igénybe tudom venni?

A vásárolni kívánt háznak milyen feltételeknek kell megfeleljen? Ugyanazok a feltételek mint a sima CSOK-nál, vagy kedvezőbbek? Például, ha a megvásárolni kívánt házban nincs konyha vagy nincs fürdőszoba vagy van fürdőszoba, de nincsen benne wc, de minden egyéb szempontból jó állapotban van, akkor arra igényelhető vagy nem? Vagy például, ha külön helyiségben van a konyha és a szobából nem tudunk bemenni csak úgy, hogy kimegyünk egy tornácra és azon keresztül, attól még megvehető falusi CSOK-ra?

Válaszukat köszönöm!
Mónika

Kedves Mónika!

2 gyermek után a falusi CSOK keretében – információink szerint – 2,6M Ft összegű támogatás lesz igényelhető. Ezen összeg maximum felét lehet majd felhasználni a vételár megfizetéséhez. A fennmaradó összeget lakásfelújításra, korszerűsítésre lehet majd költeni. A két gyermek után vásárlásra kapható összeg valószínűleg nem fedezné a vásárolandó lakóingatlan vételárát. Ebben az esetben önerő is szükséges lesz a vásárláshoz.

Azt, hogy pontosan mely felújítási, korszerűsítési munkálatok végezhetők el a falusi CSOK-ból, valamint milyen követelményeknek kell megfelelnie a célingatlannak, a vonatkozó kormányrendelet fogja tartalmazni. Ez azonban még nem került kihirdetésre. Ha ez megtörténik, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket. A falusi CSOK-ról eddig ismert információkat IDE kattintva olvashatja.


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések