Le kell vonni a falusi CSOK-ból a korábbi szocpolt?

Üdvözletem!

Olvasgatva az interneten megjelent cikkeket, valami nem egyértelmű számomra. 3 gyermekem van, akik után igénybe vettem már a régi “szocpol” kedvezményt (3,8 millió Ft). 2010-ben ennek segítségével építettük fel a házunkat. Szeretnénk igénybe venni a falusi CSOk bővítés/korszerűsítés lehetőségét, ami ugye 3 gyereke esetén 5 millió Ft.

Az OTP oldalán ezt találtam:
Egyéb tudnivalók
Ha már vettek igénybe korábban valamely gyermek után vissza nem térítendő állami támogatást, ebben az esetben a kedvezmény összegét csökkenteni kell a korábban igénybe vett állami támogatás összegével, vagy ha az igénylő számára kedvezőbb, a kedvezmény összegét meg lehet állapítani azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával, amelyek után az igénylő korábban vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vett igénybe.

Tehát ha jól értelmeztem akkor 5-3,8=1,2 millió Ft-ra vagyunk jogosultak.

Ezzel szemben egy csomó másik helyen ez jelent meg (ezt innen ollóztam be):
Mi van akkor, ha már kapott korábban valaki CSOK-ot?
Vásárlás+bővítés/korszerűsítés: ebben az esetben a gyermekekre korábban felvett CSOK támogatást le kell vonni a falusi CSOK összegéből, és csak a különbözet jár. Például: ha a család 2 gyermekre már igénybe vett korábban 1,43 Ft CSOK támogatást egy használt lakás megvásárlására, most pedig a falusi CSOK segítségével a megadott települések valamelyikén házat vásárolna, akkor az erre járó 2,6 millió Ft-ot csökkenteni kell az 1,43 millió Ft-tal, vagyis 1,17 millió Ft falusi CSOK-ot kaphatnak.

Meglévő ingatlan korszerűsítése/bővítése:
A korszerűsítendő/bővítendő ingatlan megvásárlásához korábban igénybe vett CSOK támogatást nem kell levonni, vagyis a teljes falusi CSOK jár.
Például: ha család 2 gyermekre már igénybe vett korábban 1,43 millió Ft CSOK támogatást, amit egy használt ingatlan megvásárlására fordított a falusi CSOK programban részt vevő települések valamelyikén, akkor most ennek a háznak a bővítésére/korszerűsítésére a 2 gyermek után járó teljes összeget, vagyis 1,3 millió forintot megigényelhetik.

Itt meg ugye a teljes összegre lennénk jogosultak.

Kinek lehet hinni?
Hogyan tervezhetünk?

Válaszukat előre is köszönöm.
Roland

Kedves Roland!

Amennyiben a a meglévő lakóingatlan korszerűsítéséhez év/vagy bővítéséhez szeretnék igénybe venni a falusi CSOK-ot, akkor a korábban kapott CSOK összegével nem, de a szocpol összegével csökkenteni kell a 3 gyermek után járó maximum 5 millió forintos falusi CSOK-ot.
Erről bővebb információ IDE kattintva olvasható.


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések