Külföldi TB jogviszonnyal igényelhető falusi CSOK?

Üdvözlöm!

Az alább feltüntetett kérdések és válaszok ellenére és a fentiek bővebb magyarázatát átolvasva nem teljesen értem a falusi CSOK igényléséhez szükséges szabályt.

Áprilisban költöztem haza 3 csemetémmel, de a külföldi vállalkozást nem szüntettem még meg, mely igazolja az elmúlt 2 évem TB jogviszonyát. Igaz ez év július 31-ig angliai “GYES-en” voltam. Jelenleg ezért nincs is bevételem. De, és itt idézném azt, ami kicsit megzavart, hogy ….külföldről hazatérőként “az elmúlt két évben rendelkeznie kellett TB jogviszonnyal, maximum 15 nap megszakítással. De ezen felül az elmúlt 180 napban kell rendelkeznie folyamatos biztosított jogviszonnyal, de ez már megkötésekkel, például csak magyar jogviszony lehet, külföldi nem.”

Ezen értelmezés alapján valahol fel van tüntetve vagy meg van határozva, hogy az a 180 nap pl. munkaviszony, Magyarországon hány órában történik? Ha már a közmunka egyszer kizárva, lehet akkor a részmunkaidő sem elfogadott. És hogy egyáltalán tényleg kell az itthon ledolgozott 180 munkanap, vagy pedig elfogadott az első munkába állás napja is miutan egyből lehet beadni a falusi CSOK-ra az igénylést.

Ez esetben elképzelhetőnek tartom, hogy a külföldi vállalkozást jobb lenne addig nem megszüntetni, amit nem létesítési TB jogviszonyt.

Köszönöm előre is válaszukat.
Anna

Kedves Anna!

A TB jogviszonnyal kapcsolatos fent idézett előírás nem a falusi CSOK-ra vonatkozott. A falusi CSOK jogosultság előírásait nem az új lakások vásárlását, építését szabályozó rendelet rögzíti, hanem a használt lakásra vonatkozó CSOK rendelet. Ennek értelmében a 3 vagy több gyermek esetén igényelhető 10 milliós falusi CSOK jogosultság esetén az alábbi TB jogviszony fennállása szükséges:

Az igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – a falusi CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában

30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a Tbj. 5. §-a szerint biztosított – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt -, vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik, valamint
legalább 2 éve folyamatosan – ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb 30 nap megszakítás van –
a) a Tbj. 5. §-a alapján biztosított, és ezt 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja,
b) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik, vagy
c) kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

Lehetőség van arra, hogy a magyar állampolgár igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – ha a kérelem benyújtásának időpontjában kereső tevékenysége alapján valamely másik állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítottá válik.

A TB jogviszonyra vonatkozó előírást nem kell figyelembe venni, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalának végleges határozata alapján gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül.

A folyamatos TB jogviszonyban maximum 30 nap megszakítás lehetséges. A részmunkaidős (akár 4 órás) állás is keletkeztet TB jogviszonyt. Az is elfogadható, ha a kérelem benyújtásakor a támogatott személy akár 1 napos magyarországi TB jogviszonyt igazol, s a fennmaradó 2 évet más állam TB jogviszonyával igazolja.

Arról, hogy a magyar részmunkaidős állás és az angliai vállalkozói jogviszony hogyan egyeztethető össze, a területileg illetékes egészségbiztosító tud Önnek pontos felvilágosítást adni. Arról nincs információnk, hogy adott esetben az angliai gyes ideje alatt is fennállt-e az Ön TB jogviszonya. Erről az angliai egészségbiztosító ad pontos tájékoztatást.

A falusi CSOK további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések