Kell önerő a falusi CSOK-hoz korszerűsítés esetén?

Tisztelt Szakértő!

Nagyon fontos lenne válaszokat kapnom a kérdésre, mert sehol sem találtam konkrét információt ezekkel kapcsolatban, pedig sokakat érinteni fog hasonló helyzet.

Falusi CSOK keretében házunkon korszerűsítési/felújítási munkákat szeretnénk végezni. 4 gyermekünk van, az 5 milliós keret így adott. A költségvetés kb. 5-6 millió forint lesz. A munkálatok 3 hét alatt fognak lezajlani, ez fontos! Nem veszünk fel hitelt. Az anyagdíj ebből kb. 4 millió forint, és már előre meg kell vennem nagy részét, hogy haladjon a munka.

1) Van-e itt jelentősége az önerő fogalmának? Amennyiben 5 milliós a költségvetés, és 5 millió forint támogatás vehető igénybe, akkor nincs? Akkor esetünkben mit jelentene az, hogy először az “önerőt kell elkölteni”?

2) Az előre számlára megvásárolt anyagok költsége ugye beszámítható?

3) Hogyan történik a folyósítás? Tényleg itt is készültségi foknak megfelelően utólag?

4) Ha igen, a 3 hét alatt vajon hányszor fog kijönni a banktól helyszíni szemlére a műszaki szakértő? Ha a rövid időtartam miatt csak kétszer, akkor kell, hogy legyen 4 millió forint saját pénzünk, hogy kb. 1,5 hétig tudjon haladni a munka, majd történik egy 4 milliós folyósítás, és a 3. hét végével ismét jön az értékbecslő, látja, hogy készen van, és jogosultak leszünk a maradék 1 millióra?

5) Mennyi a kiutalási idő, miután a banki szakértő a helyszínen járt? (A munka folyamatossága miatt kérdem).

5) Jól értem, hogy ha saját 5 millió forintunk, akkor nem is tudnánk igénybe venni a falusi CSOK-ot? Ha például 5 milliós a költségvetés, és 5 milliót kaphatunk az államtól, mégis kellene, hogy legyen majdnem 5 millió forintnyi “önerőnk” valahonnan, az utólagos folyósítások miatt?

Válaszukat előre is köszönöm, és nagyon várom!
Márton

Kedves Márton!

Ha 5M Ft a hitelintézet által elfogadott költségvetés és 5M Ft a támogatás összege, akkor önerő beépítési kötelezettség nincsen abban az értelemben, hogy a költségvetés teljes összege finanszírozásra kerül a CSOK-ból. Az első helyszíni szemléig azonban nem szabad elkezdeni a munkálatokat, mert a támogatás a költségvetésből el nem végzett munkálatora jár. Az első helyszíni szemle igazolja, hogy 0%-os a készültség. Ezt követően viszont el kell kezdeni a munkálatokat, mivel a támogatást készültségi fok arányosan, utólag folyósítja a hitelintézet. Ezt úgy lehet megtenni, ha az igénylőknek nincsen saját megtakarításuk, amiből meg tudnák előlegezni a költségeket, hogy a kivitelező előre dolgozik. A munkálatok elvégeztét követő – kb. 2 hetes – fizetési határidőben állapodhatnak meg. A folyósításhoz szükséges, hogy az értékbecslő által megállapított készültségi fok legalább 70%-át számlával igazolják.

Ha 3 hét alatt megvannak az elvégezni kívánt munkálatok, akkor nem is érdemes több részfolyósítst kérni, hiszen egyrészt időbe telik (kb. 1-1,5 hét), másrészt költsége is van.

Információink szerint azok a számlák vehetők figyelembe, amelyek kiállítására a korszerűsítési munkák megkezdését legfeljebb hat hónappal megelőzően került sor.

A falusi CSOK-ról feltételeiről további információt ITT olvashat.

Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gabesz szerint:

2019-09-25 - 09:21

Helló!
A fentieket figyelembe véve megértem a feltételeit a banki folyósításához és az is rendben van, hogy a vállalkozó megvárja a folyósítást, de mi a helyzet az alapanyagok beszerzésével? Ehhez már önerő kell vagy a vállalkozót kell megkérni, hogy segítsen ebben is.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-25 - 11:07

Kedves Gabesz!
Nem feltétlenül szükséges önerő, ha a vállalkozóval úgy egyeznek meg, hogy az anyagköltséget is megelőlegezi.

Mónika szerint:

2019-08-23 - 09:56

Jó napot!
Falusi csok-nál, ha vásárlással egybekötött korszerűsítésre igénylem a meglévő 3 gyermekem után a 10 millió forintot, akkor milyen ütemezésben fizetik ki a korszerűsítési pénzt? Volt olyan hely ahol azt mondták, hogy egyben a vásárlással és ebből fel is tudom újítani a házat, viszont máshol meg azt mondták, hogy szakaszosan utalnak, és saját erőmből kell elkezdeni a korszerűsítést, majd a számlák alapján fizetik ki amit ráköltöttem.
Melyik a valós állítás?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-23 - 10:10

Kedves Mónika!
A második állítás a valós. Erről bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat.

Daniela szerint:

2019-07-30 - 19:30

Szeretném megtudni, hogy vehetek fel hitelt, mivel én már vettem fel 2 800 000 Ft-ot meg 250.000 vásárlás. Ettől függetlenül vehetek fel?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-31 - 13:08

Kedves Daniela!
Törvényi előírás szabályozza, hogy az igénylő jövedelme milyen mértékben terhelhető. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Ennyi információ alapján sajnos nem tudunk pontos tájékoztatást adni Önnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések