Kell önerő a falusi CSOK-hoz korszerűsítés esetén?

Tisztelt Szakértő!

Nagyon fontos lenne válaszokat kapnom a kérdésre, mert sehol sem találtam konkrét információt ezekkel kapcsolatban, pedig sokakat érinteni fog hasonló helyzet.

Falusi CSOK keretében házunkon korszerűsítési/felújítási munkákat szeretnénk végezni. 4 gyermekünk van, az 5 milliós keret így adott. A költségvetés kb. 5-6 millió forint lesz. A munkálatok 3 hét alatt fognak lezajlani, ez fontos! Nem veszünk fel hitelt. Az anyagdíj ebből kb. 4 millió forint, és már előre meg kell vennem nagy részét, hogy haladjon a munka.

1) Van-e itt jelentősége az önerő fogalmának? Amennyiben 5 milliós a költségvetés, és 5 millió forint támogatás vehető igénybe, akkor nincs? Akkor esetünkben mit jelentene az, hogy először az “önerőt kell elkölteni”?

2) Az előre számlára megvásárolt anyagok költsége ugye beszámítható?

3) Hogyan történik a folyósítás? Tényleg itt is készültségi foknak megfelelően utólag?

4) Ha igen, a 3 hét alatt vajon hányszor fog kijönni a banktól helyszíni szemlére a műszaki szakértő? Ha a rövid időtartam miatt csak kétszer, akkor kell, hogy legyen 4 millió forint saját pénzünk, hogy kb. 1,5 hétig tudjon haladni a munka, majd történik egy 4 milliós folyósítás, és a 3. hét végével ismét jön az értékbecslő, látja, hogy készen van, és jogosultak leszünk a maradék 1 millióra?

5) Mennyi a kiutalási idő, miután a banki szakértő a helyszínen járt? (A munka folyamatossága miatt kérdem).

5) Jól értem, hogy ha saját 5 millió forintunk, akkor nem is tudnánk igénybe venni a falusi CSOK-ot? Ha például 5 milliós a költségvetés, és 5 milliót kaphatunk az államtól, mégis kellene, hogy legyen majdnem 5 millió forintnyi “önerőnk” valahonnan, az utólagos folyósítások miatt?

Válaszukat előre is köszönöm, és nagyon várom!
Márton

Kedves Márton!

Ha 5M Ft a hitelintézet által elfogadott költségvetés és 5M Ft a támogatás összege, akkor önerő beépítési kötelezettség nincsen abban az értelemben, hogy a költségvetés teljes összege finanszírozásra kerül a CSOK-ból. Az első helyszíni szemléig azonban nem szabad elkezdeni a munkálatokat, mert a támogatás a költségvetésből el nem végzett munkálatora jár. Az első helyszíni szemle igazolja, hogy 0%-os a készültség. Ezt követően viszont el kell kezdeni a munkálatokat, mivel a támogatást készültségi fok arányosan, utólag folyósítja a hitelintézet. Ezt úgy lehet megtenni, ha az igénylőknek nincsen saját megtakarításuk, amiből meg tudnák előlegezni a költségeket, hogy a kivitelező előre dolgozik. A munkálatok elvégeztét követő – kb. 2 hetes – fizetési határidőben állapodhatnak meg. A folyósításhoz szükséges, hogy az értékbecslő által megállapított készültségi fok legalább 70%-át számlával igazolják.

Ha 3 hét alatt megvannak az elvégezni kívánt munkálatok, akkor nem is érdemes több részfolyósítst kérni, hiszen egyrészt időbe telik (kb. 1-1,5 hét), másrészt költsége is van.

Információink szerint azok a számlák vehetők figyelembe, amelyek kiállítására a korszerűsítési munkák megkezdését legfeljebb hat hónappal megelőzően került sor.

A falusi CSOK-ról feltételeiről további információt ITT olvashat.


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Judit szerint:

2020-05-26 - 12:46

Tisztelt szakértő!
Az én álláspontom a következő: padlástér beépítésre adtuk be a bővítési költségvetést, ami nem engedélyköteles. 4 milliót kapunk a banktól. 4 gyerek van. 5 millióról készítettünk, de a bank szerint 7,5 millióból jön ki fajlagos négyzetméterárban, így 3.5 millió az mi önerőnk és csak ha a munkálatok 50%-nál jön értékbecslő, az után kapjuk csak a maradék összeget meg.
Kérdezem én: ha mi 3,5 millió Ft-ból megcsináljuk készre a tetőteret, akkor mit számlázzak le a banknak? Ha már az önerőből készen van.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 14:19

Kedves Judit!
Amennyiben a hitelintézet által elfogadott költségvetés 7,5M Ft, úgy Önöknek a jogosultsághoz ennek legalább 70%-át kell számlával igazolniuk. További egyeztetést az érintett bankfiókkal javaslunk.

Ferenc szerint:

2020-05-13 - 10:07

Jó napot!
Korszerűsítésre szeretnénk igénybe venni falusi csok-ot 2 gyerekre. Nyílászáró cserét, fűtés korszerűsítést és fürdő felújítást terveztünk. Az 1,3 millió forint mellé hitelt is igénybe vennénk. Készültségnek megfelelően utólag fizetnek. Beszéltünk egy vállalkozóval, aki az ablakcserét megcsinálná 1,5 millió Forintért.
A kérdésem az lenne:
-Legelőször eredeti állapotában felmérik a házat?
-Saját tőke nélkül el lehet kezdeni valahogy a korszerűsítést?
-Ha sikerül úgy megoldani, hogy a vállalkozó saját tőkéből elkészíti az ablakokat, ad számlát 1 millió anyagköltségről és 500.000 Ft beépítésről. Ezután a bank mekkora összeget fog utalni? Figyelembe veszik a tervezetben írt felújítások összegeit?
-Tőke nélkül csak tőkeképes vállalkozóval lehet lassan, lépésenként felújítani?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-13 - 14:52

Kedves Ferenc!
Első lépésként a banki értékbecslő még a munkálatok megkezdése előtt felértékeli az ingatlant.
Saját tőke nélkül abban az esetben tudják megkezdeni a munkálatokat, ha azokat a kivitelező megelőlegezi vagy esetleg családi kölcsönből tudják fedezni.
A fenti példa alapján a hitelintézet 1,5 millió forintot utal a támogatásból első körben.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Eszter szerint:

2020-05-12 - 22:16

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy falusi csokot szeretnénk igénybe venni! Házunkat szeretnénk szigeteltetni! 2 gyermekünk van, ami azt jelenti, hogy megkapnánk az 1 millió fölötti összeget!
Kérdésem az lenne, hogy kell hozzá önerő?
Nagyon örültünk neki, hogy nem kell, az elején még azt hallottuk, de most már teljesen mást lehet!
Ez számunkra nagyon nagy segítség lenne!
Előre is köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-13 - 15:23

Kedves Eszter!
A bekerülési költség teljes mértékben finanszírozható a falusi CSOK-ból, de mivel a támogatás folyósítása utólagosan, készültségi foknak megfelelően történik, ezért valamilyen forrásból ezeket a költségeket meg kell előlegezni. Ez lehet akár családi kölcsön, vagy a kivitelező által megelőlegezett munkavégzés.
További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Ircsi szerint:

2020-04-29 - 11:51

Szép napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy a Falusi Csoknál muszáj minden munkálatot szakemberrel végeztetni?
Pl. gázt újítunk, azt szakember csinálja, de pl. a fürdőszobát párom is megtudja csinálni, mert ez a szakmája, de nem vállalkozó.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-29 - 14:31

Kedves Ircsi!
Ha a hitelintézet felé benyújtott költségvetés legalább 70%-át le tudják fedni számlával – ami anyagköltség és munkadíj bármilyen arányban lehet – úgy jogosultak lehetnek a leírtak alapján a támogatásra. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

M szerint:

2020-03-02 - 22:03

Tisztelt Szakértő!
Igénybe vettük a falusi csokot vásárlásra, korszerűsítésre. El szeretnénk kezdeni a korszerűsítést, de most derült ki, hogy a költségvetés sajnos nem jól töltöttük ki, több lett mint 5 millió. Hitelképtelenek vagyunk.
Sajnos nem kaptunk ügyintézőtől megfelelő tájékoztatást, csak annyit mondott, hogy írjunk rá többet, mert jobban elfogadják.
Költségvetés módosítására van-e lehetőségünk?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-15 - 17:55

Kedves M!
Újabb költségvetés esetleges elfogadásáról az érintett bankfiókkal kellene egyeztetnie.

Jácint szerint:

2020-02-29 - 17:29

Üdv!
Felújításra szeretném kihasználni lehetőség adta maximális összeget, 3 gyermekre. Önerő nem áll rendelkezésre, viszont szintén a maximális hitellel is ki kell pótolnunk, hogy a felújítás létrejöhessen. Az értetlenségem az adja, hogy ezt a hitelt a szerződés létrejötte után közvetlenül utalják vagy ezt is készültségi állapot után kerül kiutalásra? Elképzeléseim szerint 5 millió hitellel tudnám csak elkezdeni a felújítást.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-13 - 16:59

Kedves Jácint!
A támogatás és a hitel folyósítása készültségi fok arányosan, utólag történik. Ezért szükséges az elején valamekkora összegű munkálatot elvégezni. Ha önerő nem áll rendelkezésre, akkor esetleg családi kölcsönből vagy a kivitelező által megelőlegezett munkavégzéssel lehetséges az előfinanszírozás.

Róbert szerint:

2020-02-21 - 22:48

Üdvözlöm.
2019-ben vettük igénybe a falusi csokot. Használt ingatlanra igényeltük a korszerűsítést és az állami támogatást. Örültem, mikor az Áfa visszaigénylésről hallottam. 2020 január 1-től a falusi csokot is érinti. Viszont amikor utána jártam azt mondták nekünk nem jár, mert a költségvetést már leadtam, és csak azzal egy időben lehet igényelni. Ezt nem annyira tartom igazságosnak. Hiszen ha így van, és tudtam volna, akkor vártam volna 2 hónapot.
Miért nem lehet visszamenőleg igénybe venni?
Köszönöm.
Róbert

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-19 - 12:00

Kedves Róbert!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében valóban egyidejűleg, ugyanazon támogatási kérelemben nyújtható be a falusi CSOK és ÁFA visszatérítés iránti kérelem. Továbbá a rendelet kimondja, hogy a támogatás a kérelem benyújtásakor a költségvetésből még hátralévő munkálatokra vehető igénybe.
Ez alapján sajnos valóban nincs lehetősége a támogatás utólagos igénybevételére.

Attila szerint:

2020-02-19 - 06:19

Állami támogatású lakástakarékos jelzálog van a házunkon. A neve felújítási hitel.
Maga szerint ilyen hitellel érdemes belevágni a falusi csokba?
Köszönöm válaszát előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-21 - 11:17

Kedves Attila!
Ha a hitelnyújtó bank maga elé engedi a rangsorban a falusi CSOK-ot biztosító jelzálogjogot, akkor véleményünk szerint működhet. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

József szerint:

2020-02-05 - 18:54

Jó napot!
Meg szeretném tudni a falusi Csok korszerűsítésénél, ha nem áll rendelkezésemre önerő, viszont a vállalkozó sem előlegezi meg az induláshoz szükséges összeget vagy építőanyagot, akkor mégis hogy lenne lehetséges elindítanom ezt a folyamatot?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 09:47

Kedves József!
Ha családi kölcsönből sem oldható meg a munkálatok előfinanszírozása, akkor esetleg átmeneti időre felvett személyi kölcsön jelenthet megoldást, amit a későbbiekben vissza tud fizetni.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Gabesz szerint:

2019-09-25 - 09:21

Helló!
A fentieket figyelembe véve megértem a feltételeit a banki folyósításához és az is rendben van, hogy a vállalkozó megvárja a folyósítást, de mi a helyzet az alapanyagok beszerzésével? Ehhez már önerő kell vagy a vállalkozót kell megkérni, hogy segítsen ebben is.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-25 - 11:07

Kedves Gabesz!
Nem feltétlenül szükséges önerő, ha a vállalkozóval úgy egyeznek meg, hogy az anyagköltséget is megelőlegezi.

Mónika szerint:

2019-08-23 - 09:56

Jó napot!
Falusi csok-nál, ha vásárlással egybekötött korszerűsítésre igénylem a meglévő 3 gyermekem után a 10 millió forintot, akkor milyen ütemezésben fizetik ki a korszerűsítési pénzt? Volt olyan hely ahol azt mondták, hogy egyben a vásárlással és ebből fel is tudom újítani a házat, viszont máshol meg azt mondták, hogy szakaszosan utalnak, és saját erőmből kell elkezdeni a korszerűsítést, majd a számlák alapján fizetik ki amit ráköltöttem.
Melyik a valós állítás?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-23 - 10:10

Kedves Mónika!
A második állítás a valós. Erről bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat.

Daniela szerint:

2019-07-30 - 19:30

Szeretném megtudni, hogy vehetek fel hitelt, mivel én már vettem fel 2 800 000 Ft-ot meg 250.000 vásárlás. Ettől függetlenül vehetek fel?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-31 - 13:08

Kedves Daniela!
Törvényi előírás szabályozza, hogy az igénylő jövedelme milyen mértékben terhelhető. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Ennyi információ alapján sajnos nem tudunk pontos tájékoztatást adni Önnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések