Jár a falusi CSOK, ha az ingatlan tanya, erdő megnevezésű?

Üdvözlöm!

Párommal friss házasok vagyunk, beleszerettünk egy gyönyörű házba, ahol már a tulajdonossal is megegyeztünk. CSOK-ot szeretnénk igénybe venni a megvásárlásához! A ház külterület, kivett gazdasági épület, udvarként volt nyilvántartva. A tulajdonos csak miattunk át minősítette tanyává. Hiszen külterület esetében akkor lehet CSOK-ot igénybe venni, ha tanya vagy birtokközpontként szerepel a földhivatali nyilvántartásban.

Viszont a tulajdoni lapon b) pontban szerepel az erdő megnevezés, mivel egy helyrajzi számon van a ház, illetve egy 3000 m2 erdő terület is!

Segítségüket szeretném kérni, hogyan tovább? A bank képtelen normális felvilágosítást adni! Kifüggesztésre kerül az egész “tanya“? Vagy csak az erdő? Meg kell várni a 60 napot, mire a bank elindítja a hitelt? Zavar valamit a hitelben az, hogy erdő is van a területen?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Vivien

Kedves Vivien!

Külterületi ingatlanok két típus különböztethető meg:

– művelési ág alól kivett
– művelési ág alól nem kivett

A pénzintézetek kizárólag zártkerti művelés alól kivett ingatlant finanszíroznak, amely nem tartozik a földtörvény hatálya alá. Az ilyen ingatlanok esetében nem szükséges az önkormányzatnál hirdetményi úton történő kifüggesztésük az elővásárlásra jogosultak részére. Ha tartozik az ingatlanhoz termőföld vagy akár erdő, akkor nem fogadható el fedezetként.

Vannak olyan zártkerti ingatlanok, amelyekhez nem tartozik földrészlet, és ezért ezekre nem kell hatósági jóváhagyást kérni. Az ilyen ingatlan úgy szerepel a tulajdoni lapon, hogy a „kivett” megjelölést követően feltüntetve szerepel a fennálló épület fő rendeltetésének jellege is, pl: kivett: hétvégi ház. Amennyiben azonban ezen felül egyéb földrészlet is fel van tüntetve a tulajdoni lapon – például erdő – ami nem „kivett”, úgy a földtörvény alól már nem mentes.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Adott ügyben további, konkrét tájékoztatást a területileg illetékes megyei földhivatal tud adni Önöknek. Az illetékes hivatallal történő egyeztetést követően készséggel állunk rendelkezésükre. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is.


Utolsó módosítás: 2020. július 17. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések