Itt a válasz a leggyakoribb falusi CSOK kérdésre: Kell önerő a korszerűsítéshez?

Közel egy éve van lehetőség a falusi CSOK igénylésére, de sokak számára jelenleg is kérdéses, miként valósítható meg a korszerűsítés finanszírozása. A leggyakrabban feltett kérdés az, hogy kell-e önerővel rendelkezni a támogatás igénybevételéhez? A válasz összetett, kicsit hasonlít arra a népmesére, amiben az okos lány ment is, nem is, köszönt is, nem is, vitt is ajándékot, nem is. A falusi CSOK-hoz kell is önerő, meg nem is – mutatjuk a részleteket!

A falusi CSOK 2019. július elsejétől igényelhető és ez a lehetőség még további két évig fennáll. Támogatási kérelem benyújtására a hatályos kormányrendelet értelmében 2022. június 30-ig van mód.

Falusi CSOK célja

A falusi CSOK csak vásárláshoz nem használható fel. Fontos, hogy csak olyan ingatlanvásárlás finanszírozható falusi CSOK-kal, melynek célja az adott, preferált településen lévő lakóingatlan korszerűsítése és/vagy bővítése is.

Ugyanakkor van lehetőség arra is szintén preferált településen található, már tulajdonban lévő lakóingatlan esetében, hogy a kedvezményt csak korszerűsítési, felújítási, bővítési célra vegyük igénybe.

Falusi CSOK folyósítása

A falusi CSOK vásárlásra eső részét a bank a vételár utolsó részeként, egy összegben az eladónak utalja, az adásvételi szerződésben megjelölt bankszámlára.

Ezzel szemben a korszerűsítésre, bővítésre vonatkozó támogatási összeg folyósítása készültségi fok arányosan, szakaszosan történik. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A korszerűsítési munkálatokról már a támogatási kérelem benyújtásához költségvetést kell készíteni. Ez banki formanyomtatvány, azon munkálatokat tartalmazza, melyek a falusi CSOK keretében elvégezhetők.

A költségvetésnek legalább akkora összegről kell szólni, amennyit támogatásként fel szeretnénk venni. Ez azt jelenti, ha a 3 gyermek után elérhető maximum 5 millió forintos támogatást ki szeretnék használni, akkor a költségvetés bekerülési költségének el kell érnie az 5 millió forintot. Ekkor tehát az 5 millió forintos bekerülési költséget teljes mértékben fedezi a falusi CSOK összege. Joggal feltételezhetjük, hogy nincs szükség önerőre.

Készültéségi fok arányos folyósítás

A falusi CSOK kérelem benyújtását követően elsőként értékbecslésre kerül sor, melynek során az értékbecslő azt is ellenőrzi, hogy a munkálatok még nem kezdődtek el. Ez azért fontos, mert a támogatás a bekerülési költségből hátralévő munkálatok finanszírozására vehető igénybe.

Ekkor azonban a bank még nem tud folyósítani a támogatásból, mert a falusi CSOK rendelet készültségi fok arányos folyósítást ír elő. Ezt úgy kell érteni, hogy az első részfolyósításra akkor kerülhet sor, ha a valamekkora készültségi fokot elért az igénylő. (Minimális készültségi fokra vonatkozó előírás nincsen.)

De hogyan lehet bármekkora készültséget elérni, ha nincs önerő?

Ebből a szempontból nézve mégis csak szükséges, hogy a támogatott személyek rendelkezzenek valamekkora önerővel, megtakarítással, amiből a munkáltok kezdeti költsége finanszírozható. Az induláshoz szükséges összeget valamilyen forrásból elő kell teremteni.

Ha nem rendelkezünk semekkora megtakarítással, akkor megoldás lehet esetlegesen a családi kölcsön. Másik lehetőség, hogy a kivitelezővel egy rövid fizetési határidőben (pl. két hét) állapodunk meg. Ha a kivitelező egy részmunkát elvégzett – pl. tetőcsere, ami néhány nap alatt megvan – akkor ki lehet hívni a műszaki szakértőt. Ő megállapítja a költségvetés alapján elért készültségi fokot és a bank néhány napon belül ennek megfelelően folyósít a támogatásból. A folyósítás további feltétele, hogy az elért készültségi fok legalább 70%-át mindig igazoljuk számlával is.

Ilyen módon lehet haladni a korszerűsítéssel, míg végül a költségvetésben feltüntetett valamennyi munkálat elvégzése után a hitelintézet a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó utolsó részletét is folyósítja. Ebből a kivitelező felé fennálló utolsó részösszeget is ki tudjuk egyenlíteni, vagy vissza tudjuk adni a családi kölcsönt. Ekkor elmondható, hogy a teljes bekerülési költséget fedezetük a falusi CSOK-ból, plusz önerőt nem kellett „beletenni” a munkálatokba.

Falusi CSOK hitel

Ha a költségvetés összege meghaladja az igénylő által kapható támogatás összegét, akkor további anyagi forrást jelenthet a falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel igénybevétele.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Online kérdések és válaszok

A témában felmerülő további kérdéseit online Hitelszakértőinknek is felteheti!


Utolsó módosítás: 2020. május 14. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gergely szerint:

2020-08-26 - 10:07

Üdv!
A Falusi Csok támogatást korszerűsìtésre,külső hőszigetelésre szeretném felhasználni! A kérdésem,hogy meg kell-e felelni a mindenkori energetikai szabályoknak? Gondolok itt a szigetelőanyag vastagságára! Az én esetemben ez min.15cm lenne,de én 8 max 10cm vastagságút szeretnék! Köszönöm a választ.

Hitelnet szerint:

2020-08-26 - 17:10

Kedves Gergely!
A szigetelő anyag vastagságára vonatkozó előírást nem tartalmaz a CSOK rendelet.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Csilla szerint:

2020-08-07 - 14:53

Értem! És akkor most hogy is lesz? Mert ugyebár a szerződés 5+5m szól. 5m megkaptuk és a másik 5m mi lesz? 5 vásárlás, 5 korszerűsítés. Mi teljesítjük a korszerűsítést, a pénzt meg nem kapjuk meg.

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-10 - 12:44

Kedves Csilla!
Folyamatban lévő ügylet esetén célszerű lenne az érintett bankfiókkal egyeztetni.

Csilla szerint:

2020-08-07 - 13:36

Üdv!
Nekünk olyan problémánk van, hogy falusi csok korszerűsítés készültségi fok kész, számla rendben. De sajnos egy másik hitel miatt (kezesség volt) végrehajtás raktak a lakóingatlanra. Persze az adós fizet rendesen, de azt mondta a végrehajtó, hogy amíg nincs teljesen kifizetve a tartozás, nem veszi le a végrehajtási jogot. OTP közölte, hogy amég Vh.jog van rajta, nem utal.
Mit lehet ilyenkor tenni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-07 - 14:03

Kedves Csilla!
A támogatott ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog sajnos nem teszi lehetővé a támogatás igénybevételét.

Judit szerint:

2020-07-27 - 11:41

Szép napot!
Családommal vidéken, kertes házban élünk. Három gyermekünk van. Négy éve vettük a házat, ehhez kisebb összegű kamattámogatott hitelt és CSOK-ot is igénybe vettünk, illetve saját önerő is állt rendelkezésre. Most a falusi CSOK-kal bővíteni szeretnénk, a kérdésem az, hogy el lehet-e a munkát kezdeni önerő nélkül. Esetleg függ-e ez a bankól is?
Köszönöm a segítséget!

Hitelnet szerint:

2020-07-27 - 13:23

Kedves Judit!
Az első részfolyósításra akkor kerülhet sor, ha a valamekkora készültségi fokot elért az igénylő. Minimális készültségi fokra vonatkozó előírás nincsen. Ezért szükséges, hogy a támogatott személyek rendelkezzenek valamekkora önerővel, amiből a munkáltok kezdeti költsége finanszírozható. Másik lehetőség lehet még, a kivitelezővel való megegyezés egy rövid fizetési határidőben. Műszaki szakértő megállapítja a költségvetés alapján elért készültségi fokot és a bank néhány napon belül ennek megfelelően folyósít a támogatásból. A folyósítás további feltétele, hogy az elért készültségi fok legalább 70%-át mindig igazoljuk számlával is. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Anita szerint:

2020-05-17 - 11:47

Mi kell a falusi csokhoz?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-18 - 16:12

Kedves Anita!
A falusi CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. Az igényléshez szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Mónika szerint:

2020-05-17 - 07:02

És mi a helyzet 2 gyermek esetében és lakástörlesztésünk is van, de semmilyen megtakarításunk sincs!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-18 - 16:38

Kedves Mónika!
2 gyermek után lakás korszerűsítéshez maximum 1,3M Ft összegű falusi CSOK igényelhető. A korszerűsítendő lakás vásárlására felvett jelzáloghitel nem jelent problémát a támogatás igénylésénél.

Ernő szerint:

2020-05-16 - 18:58

A cikk eleve hibás, hiszen nem 5 millió Ft-ot lehet felújításra felvenni, hanem összesen 5+5 milliót, amiből a vásárlásra max 5 millió fordítható, a fennmaradó összeg pedig a felújításra, bővítésre.
Pl.: ha a vásárlás csak 3 millió, a felújítás lehet 7+áfa.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-18 - 16:59

Kedves Ernő!
Önnek igaza van, ha a vételár csak 3 millió forint, akkor a 10 milliós összegből valóban 7 millió forint fordítható korszerűsítésre/bővítésre. (ÁFA visszatérítés lehetőségével szándékosan nem számoltunk ebben a cikkben. Az ÁFA igénylésről IDE kattintva olvashat további részleteket.) A fenti cikk az önerő mértékére és a korszerűsítésre igényelt támogatás folyósításának menetére világít rá, tehát ebből a megközelítésből nincs jelentősége annak, hogy a korszerűsítésre igényelt összeg a példa szerinti 5 millió forint vagy 7 millió forint.

Attilla szerint:

2020-05-16 - 07:22

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő: falusi csoknál vásárláskor az ingatlannak már a vevők tulajdonában kell lennie és csak úgy igényelhető?
Kérhető le?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-18 - 17:13

Kedves Attila!
Az igényléshez adásvételi szerződést kell kötni, melybe bele kell foglalni, hogy a vételár utolsó részét CSOK-ból egyenlítik ki.
További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések