Igényelhető a falusi CSOK csak az 1. és 4. gyermekünk figyelembevételével?

Tisztelt hitelnet!

5 gyermekünk van, korábban 4 gyermek vonatkozásában összesen 2.400.000 Ft összegű szocpol támogatást vettünk igénybe. Az 1. gyermekre 200.000, a második és harmadikra 1-1 millió forintot, a negyedikre 200.000 forintot kaptunk.

Falusi csok támogatást szeretnénk igénybe venni. Kérdés lenne, hogy ebből levonandó-e a szocpol összege?
Amennyiben igen, lehet-e úgy igényelni, hogy ha az a kedvezőbb, hogy csak 3 gyermekre igényeljük a falusi csok támogatást, arra a gyermekre, akire még nem kaptuk, illetve az első és a negyedik gyermekre?

Válaszukat köszönöm.
Anna

Kedves Anna!

A hatályos szabályok szerint, ha az igénylők a falusi CSOK kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást (jelen esetben: szocpol) vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

Ennek értelmében jogosultak lehetnek a támogatásra, viszont a támogatás összegéből le kell vonni az egyéb lakáscélú állami támogatás összegét.

Valóban van arra lehetőség, ha az igénylő számára kedvezőbb, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban támogatást vagy kölcsönt vett igénybe. A kétféle számítási mód azonban nem keveredhet egymással!

A kedvezmény összegének meghatározása során tehát:

  • vagy a figyelembe vehető összes gyermekét szükséges alapul venni és le kell levonni az igénylők által korábban kapott összegeket,
  • vagy ha az újabb igénylésnél van olyan eltartott gyermek, akire tekintettel még nem vettek igénybe lakáscélú állami támogatást és így a második számítási mód alapján kívánják meghatározni a számukra kedvezőbb támogatási összeget, akkor a gyermekszám meghatározásánál csak azon gyermekeket lehet figyelembe venni, akik után az igénylők vagy más személyek nem kaptak korábban ilyen jellegű támogatást – ideértve a lakásépítési kedvezményt megelőlegező kölcsön, és az utólagos kedvezményt is –.

. Erről bővebben ITT olvashat.

Fentiek alapján arra sajnos nincs lehetőség, hogy a falusi CSOK igénylésnél csak az első és negyedik, valamint azt a gyermeket vegyék figyelembe, aki után még nem vettek igénybe támogatás. Tehát az 5 millió forintot csökkenteni kell a korábban kapott 2,4 millió forinttal és a különbözetre lehetnek jogosultak. A másik számítási mód – csak azon gyermek után igényelni, aki után még nem kaptak – adott esetben kedvezőtlenebb lenne.

A falusi CSOK-kal kapcsolatban további részletes tájékoztatást IDE kattintva talál. További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Edit szerint:

2020-07-06 - 08:35

Mi házastársak vagyunk, de nem közös a gyerek. A lányom 8 éves.
Van rá lehetőségem, hogy megkapjuk a falusi csokot lakásfelújításra? Vályogház.
Várom válaszukat.

Hitelnet szerint:

2020-07-06 - 09:46

Kedves Edit!
Nem közös gyermek után is igényelhetik a támogatást amennyiben a gyermek Önökkel egy háztartásban él. A támogatás összege egy gyermek után 300.000 Ft. A Falusi CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat részletesen. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések