Hogyan folyósítják a falusi CSOK-ot korszerűsítés esetén?

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéseim lennének!

A tulajdonunkban lévő ingatlan benne van a falusi csokra jogosult 2500 településben. Vásárolni nem szeretnénk, csak korszerűsítésére, felújítására szeretnék igénybe venni a falusi csokot. 3 gyermekünk van. Ha jól értelmeztem, akkor 5 millió forint jár a 3 gyermek után a felújításra, korszerűsítésre. Az ingatlan közös tulajdon a feleségemmel, mind a ketten tb jogviszonnyal rendelkezünk az elmúlt évekre, erkölcsi bizonyítvánnyal remdelkezünk, köztatrtozásunk nincs.

Ennek mi a pontos menete?
Hol lehet igényelni? Bankok? Államkincstár?
Amennyiben jogosultak vagyunk, a pénzt megkapjuk? Vagy utólagosan számlák útján fizetnek?
A munkálatok elvégzését ki ellenőrzi?
Illetve korábbi olvaslatomban azt értelmeztem, hogy a BAR lista nem kizáró ok. A tartozásaim rendeztem, de a listán ugyebár szerepelek.

Van-e lehetőségem a továbbiakban a 3 gyermek után a falusi csokon kívül, igénybe venni a kedvező kamatozású hitelt? Ha az 5 millió forint én úgy ítélem meg nem elegendő a ház olyan szintű rendbetételéhez, amelyet mi elképzeltünk. Vagy esetleges bővítéséhez.

Tehát a 3 gyermek után jár az 5 millió a meglévő ingatlan felújítására?
Negatív bárosként a 3 gyermekre van-e lehetőségem a kedvezményes kamatcsökkentett hitel igénybevételére, amennyiben ez nem vásárlásra, hanem további bővítésre szolgálna? Itt a 10 millióra gondolok. Jövedelmem alapján, nem gondolom, hogy bármely pénzintézet nem adná meg a hitelt, csak kérdés az, hogy egyáltalán van-e lehetőségem?

Tisztelettel várom válaszát, Dávid

Kedves Dávid!

A leírtak alapján 3 gyermekük után jogosultak lehetnek az 5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásra a falusi CSOK keretében. A támogatás iránti kérelem 2019. július elsejétől lesz benyújtható a hitelintézetekhez. Korszerűsítés esetén a támogatás folyósítása, készültségi foknak megfelelően, utólagosan történik. Az elért készültségi fokot a bank műszaki szakértője ellenőrzi helyszíni szemle keretében. A részösszegeket a támogatott személyek, vagyis az Önök számlájára folyósítja a bank az elért készültségi fok alapján, legalább 70%-áról szóló számlabenyújtás mellett.

A falusi CSOK keretében történő korszerűsítéshez a támogatáson kívül kamattámogatott kölcsön is igényelhető. Ennek összege 3 gyermek esetén maximum 7,5 millió forint. A BAR lista a falusi CSOK jogosultságot ugyan nem zárja ki, de a kamattámogatott hitel igénybevételével sajnos nincs lehetőség addig, amíg a passzív KHR státusz is törlésre nem kerül.

Véleményünk szerint a támogatás igénylésével is meg kellene várni, amíg a negatív KHR információ törlésre kerül, így azzal együtt igényelhetnék a támogatott hitelt is. (Ha most igénybe veszik a vissza nem térítendő támogatást, akkor a későbbiekben külön a támogatott hitel igénybevételére már sajnos nem lesz lehetőségük.)

A falusi CSOK-kal történő korszerűsítésről további információt ITT talál.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Beatrix szerint:

2020-02-25 - 15:54

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, ha a falusi csokhoz igénybe venném a támogatott hitelt is, azt a hitelt is készültségi foknak megfelelően fizetné az állam vagy azt a hitelösszeget megkapom előre mikor nekiállnának a ház korszerűsítésének?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-26 - 10:40

Kedves Beatrix!
A falusi CSOK-hoz kapcsolódó támogatott lakáshitel folyósítása ugyanúgy, készültségi fokkal arányosan, utólag történi, mint a támogatás.

Bálint szerint:

2020-02-10 - 22:13

Az élettársam gyesen van. 3 gyermekünk után szeretnék korszerűsítést igényelni, de az ő nevén van a lakás.
Mit tudok tenni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-11 - 09:10

Kedves Bálint!
A támogatásra együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak. Feltétel, hogy a támogatott ingatlanban Önnek is legyen legalább egy minimális részben tulajdona. A TB jogviszonyra vonatkozó előírást elegendő egyiküknek teljesíteni.

Bálint szerint:

2020-02-10 - 22:08

Igen sajnos ezzel mi is vagyunk.

Anna szerint:

2019-09-30 - 20:22

Tisztelt Szakértő!
Családi házunk felújítására igényeltük a falusi csokot. A szerződést a napokban fogjuk aláírni. Már elkezdtük a munkálatokat. A számlákkal viszont nem igazán vagyunk tisztában.
Be kell adnunk a számlákat a bankba, de milyen számla kell? Áfás, ami nekünk több pénzt jelent, vagy elég az egyszerűsített készpénzfizetési számla?
Illetve ha beadtuk a számlákat, ami egy hét alatt meg is lenne az igényelt összeghez, utána lehet-e tudni hogy mennyi idő az utalás?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-04 - 10:08

Kedves Anna!
A kölségek igazolásaként olyan számla mutatható be, amelynek kibocsátója az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepel, vagy ennek hiányában az állami adóhatóság a működő adóalanyiságot a számlakibocsátó tekintetében igazolja. A folyósításhoz nem elegendő a számlabemutatás, az elért készültségi fokot műszaki szakértő ellenőrzi a helyszínen. A támogatásból a készültségi foknak megfelelően utal a bank.

Nikcsy szerint:

2019-09-27 - 16:48

Tisztelt Hitelnet!
Falusi Csokot igényelnénk kizárólag korszerűsitesre. 2 gyermek után 1.3M kapnánk. A kérdésem az lenne, hogy a költségvetés 1.3M forintra kell kihozni, aminek a 70%-át számlával is igazolok. A villany hálózaton kívül saját kivitelezés lenne. Ha tudom igazolni a fent maradó összeget számlával, elegendő az anyagról, mivel a további munka saját kezüleg készülne el. Ez esetben a költségvetés munkadíj rublikába milyen összeg szerepeljen?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-02 - 12:55

Kedves Nikcsy!
Ha nem rendelkeznek önerővel, akkor célszerű 1,3M Ft-ról szóló költségvetést benyújtani, amennyiben az reális. Az a lényeg, hogy a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával igazolják. Elfogadható csak anyagszámla is, illetve a villanyhálózat esetében anyag és munkadíj számla. A munkadíj rovatba mindig azt a költségtételt kell beírni információink szerint, amennyibe a munkadíj kerülne, ha szakember végezné.

Anikó szerint:

2019-09-26 - 15:00

Tisztelt Hitelnet!
2005-ben felvettem bővítésre 2 gyerek után a szocpolt 1.200e Ft. Most szeretném a Falusi Csok-ot korszerűsítésre (fürdőszoba felújítás és kazán cserére) szintén 2 gyerekre az 1.300e Ft-ot felvenni. Lehetséges-e, mert azt az információt kaptam, hogy 2011. év előtti támogatásoknál le kell vonni és csak a különbözetét kapom.
Köszönöm szépen a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-27 - 09:05

Kedves Anikó!
Korszerűsítésre igényelt falusi CSOK esetén a 2005-ben kapott szocpol összegét valóban le kell vonni a támogatásból és csak a különbözet igényelhető.

Natália szerint:

2019-09-21 - 20:37

Tisztelt hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy nekünk sikerült a falusi csok 10 millió. Szeretném a konyhát megnagyobbítani. Fel lehet használni az 5 millióból?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 09:47

Kedves Natália!
Amennyiben a hitelintézet felé leadott költségvetésben ez a munkálat is szerepel, úgy ennek költsége finanszírozható a támogatásból.

Zsanett szerint:

2019-09-17 - 16:02

Tisztelt Hitelnet!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy építési vállalkozó pl. ha cseréli az ablakokat, burkol és ő adja az anyagot, az elkészülés után ő leszámlázhatja nekem az ablakot és a burkolatot? A másik kérdésem az lenne, hogyha pl. a gázszerelő elvállalja és megfinanszíroza nekünk, le is számlá,z de egy hónap az átutalási idő a kifizetésnél, én beviszem a számlát, amit átutalással fizetek, a becslő kijö,n munka elvégezve, akkor így kifizetik nekem, hogy tudjam átutalni a gázosnak?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-18 - 09:19

Kedves Zsanett!
Az anyagokról és munkadíjról kiállított kivitelezői számla elfogadható. Fizetési határidős számla szintén megfelelő, de fontos, hogy mielőtt a munkálatoknak nekiállnak, az első helyszíni szemle elvégzésre kerüljön a bank részéről.

Anita szerint:

2019-09-17 - 13:35

Üdvözletem!
Mi 3 és fél éve két gyermek után felvettük a CSOK-ot használt lakásra. Az volna a kérdésem, hogy van-e lehetőségünk preferált településen ingatlant vásárolni, természetesen korszerűsítéssel, még egy gyermek vállalásával! Szóval, vállalhatunk-e előre még egy gyermeket és így meg kaphatjuk-e az 5 + 5 M Ft-ot? Ennek mi a módja, menete? Amit előzőleg megkaptunk vissza kell fizetni valahova? Ha igen, hová? És, ha meg is kaphatjuk, ezt a 1,43 M-t levonják teljesen, van a különbözettel együtt visszakapjuk?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-18 - 08:56

Kedves Anita!
Megoldható, hogy a CSOK-kal vásárolt ingatlan eladását követően a kapott támogatást kincstári felfüggesztő számlán helyezzék el és preferált településen történő házvásárlásához igényeljék a falusi CSOK különbözetet. A felfüggesztő számlán elhelyezett összeget a kincstár visszautalja a másik ingatlan megvásárlását követően. A 10M-s falusi CSOK-ot csökkenteni szükséges ez esetben a kapott 1,43M Ft-os CSOK-kal és a különbözet fele használható fel a vételár kiegyenlítéséhez, a fennmaradó összeg pedig a korszerűsítéshez.
További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Ibolya szerint:

2019-09-11 - 08:30

Üdvözlöm.
A kérdésem az lenne, 2018-ban vásároltunk egy lakást csokra. Három gyerek van, a negyedik gyermeket azt bevállaltuk 4 éven belül. Korszerűsítést szeretnénk. Az 5 milliónál akadály-e, hogy a negyedik gyermek nincs meg, esetleg igaz-e, hogy a korszerűsítési összegből levonásra kerül az előző csok ősszeg?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-11 - 09:11

Kedves Ibolya!
2018-ban felvett CSOK összegével nem szükséges csökkenteni a korszerűsítésre igényelhető falusi CSOK összegét. A 3 meglévő gyermekük után véleményünk szerint igényelhető az 5M Ft.

Félix szerint:

2019-09-07 - 20:25

Üdvözletem!
Falusi CSOK-ot szeretnénk igénybe venni, 3 gyermekünk van.
(1) A korszerűsítésre kapható 5 millió Ft 70%-áról egyszerre kell számlákat bemutatni/leadni vagy lehet szakaszosan pl. 500 ezer Ft-ról leadni, majd azt kiutalják és így tovább részletekben egészen 5 millió Ft-ig?
(2) Belsőtér felújításába beleszámít a festés és parkettázás?
(3) Wc és fürdőszoba felújításba beletartozik a wc, fürdőkád és csaptelepek cseréje esetleges plusz radiátorok beszerelése?
(4) Konyha felújításba beletartozik a konyhabútor cseréje?
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv, Félix

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 09:09

Kedves Félix!
Mindig az elért készültségi fok legalább 70%-áról szükséges a számlákat benyújtani.
A festés és parkettázás beletartozik a belső tér felújításába.
Wc, fürdőkád, csaptelepek cseréje, radiátorok beszerelése finanszírozható a támogatásból.
Konyhabútor cserére a falusi CSOK nem használható fel.

Zita szerint:

2019-09-06 - 10:03

Üdvözlöm.
Ha a megvásárolni kívánt ingatlanban nincs minden helyiség fűtve, csak egy kandalló van a nappaliban, a falusi csok jár? Korszerűsítés vállalásával megvehető?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 08:04

Kedves Zita!
Ha a korszerűsítésre vonatkozó költségvetésben vállalják a fűtés kialakítását, úgy működhet a falusi CSOK igénylés.

Ibolya szerint:

2019-09-02 - 05:46

Üdvözlöm.
Az a kérdésem lenne, hogy az 5 millió falusi csok korszerűsítésere jogosultak vagyunk, csak azzal nem vagyunk tísztában, hogy a számla benyújtása után utalják-e a pénzt? Vagy esetleg megelőlegezik, utána kell a számlákat a munkálatokról a papírokat benyújtani? Vagy csak utólagosan fizetnek?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-04 - 13:37

Kedves Ibolya!
Fontos, hogy azon munkálatoknak, amelyeket a falusi CSOK-ból szeretnének elvégezni, az értékbecslő helyszíni szemléje előtt még ne álljanak neki. A helyszíni szemlét követően azonban előre kell dolgozni valamennyire, mert a támogatást a hitelintézetek készültségi foknak megfelelően, szakaszosan utalják.

Boglárka szerint:

2019-08-31 - 19:32

Üdvözletem!
Jogosultak vagyunk a falusi csok-ra. Korszerűsítésre szeretnének felvenni. Ebben az esetben is 10 évig jelzálog és elidegenítési tilalom kerül az ingatlanra? Mivel van egy lakashitelünk, ami jelzálog alapú, így lehet 2 jelzálog az ingatlanon? Ennek mi a menete?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdvözlettel.
Boglárka

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-16 - 14:41

Kedves Boglárka!
Korszerűsítésre nyújtott falusi CSOK esetén is jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre a támogatott ingatlanra. Nem probléma, ha a lakásvásárlásra felvett hitelt biztosító jelzálogjog megelőzi a támogatást biztosító jelzálogjogot.

Szabina szerint:

2019-08-22 - 06:34

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy van 3 gyermekünk, akire semmi támogatást nem tudtunk kihasználni. Bent voltunk az egyik bankban és eldöntöttük, hogy mire szeretnék kérni a falusi csokot, csak egy-két kérdésre nem tudtak válaszolni, hogy pl. a hőszigetelésben benne van a színezés is vagy csak a hungarocellezés, és a tetőépítésben benne van-e a csatornázás? A teraszt szeretnénk lejárólapozni, hogy azt lehet-e vagy sem?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-22 - 09:27

Kedves Szabina!
Hőszigetelésre esetén a helyreállítási munkálatokra, tehát a színezésre is igényelhető a támogatás. Tetőfelújításra, csatornázásra ugyancsak felhasználható. Terasz járólapozására banki tájékoztatást szerint azonban nem vehető igénybe.

Vivien szerint:

2019-08-08 - 12:13

Üdvözlöm!
2 hónappal ezelőtt vásároltunk lakást, melyhez igénybe vettük a CSOK-ot 2 gyerekre, mint lakásvásárlás.
A kérdésem az lenne, hogy korszerűsíteni szeretnénk és megkapnánk a CSOK-ot felújításra is?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-13 - 14:28

Kedves Vivien!
Amennyiben az ingatlan falusi CSOK preferált településen található, úgy korszerűsítéshez is jogosultak lehetnek maximum 1,3M Ft összegű támogatásra.

Andrea szerint:

2019-08-07 - 16:01

Üdvözletem,
egyedülállóként 3 gyerekkel szeretném igényelni a falusi csokot csak korszerűsítésre. Az ingatlan saját tulajdon, falusi csok településen helyezkedik el.
Igényelhetem-e 1 éves folymatos tb jogviszonnyal?
Köszönöm válaszukat.
Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-13 - 10:22

Kedves Andrea!
A 3 gyermek utáni, korszerűsítésre igényelhető 5M Ft-os falusi CSOK-hoz elegendő az 1 éves TB jogviszony.

Ágnes szerint:

2019-07-28 - 14:47

Üdvözlöm!
A falusi csok-ot korszerűsítésre szeretnénk felhasználni. A banktól azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a számláknak a vállalkozó nevére kell szóljanak. Ez mindenhol feltétel vagy bankfüggő? Nem találunk így vállalkozót, aki vállalná a munkálatokat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 14:09

Kedves Ágnes!
A vonatkozó kormányrendelet rögzíti, hogy a számláknak a támogatott személy saját nevére kell szólni: “… a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat” A számlák tehát nem szólhatnak a vállalkozó nevére.

Natasa szerint:

2019-07-14 - 16:39

Jó napot.
Én olyat szeretnék kérdezni, hogy kinéztünk egy tanyát és van hozzá termőföld.
Arra meg lehet igényelni a falusi csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 22:59

Kedves Natasa!
Ha az ingatlanon lakóépület is található, igényelhető a falusi CSOK.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések