Hogyan folyósítják a falusi CSOK-ot korszerűsítés esetén?

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéseim lennének!

A tulajdonunkban lévő ingatlan benne van a falusi csokra jogosult 2500 településben. Vásárolni nem szeretnénk, csak korszerűsítésére, felújítására szeretnék igénybe venni a falusi csokot. 3 gyermekünk van. Ha jól értelmeztem, akkor 5 millió forint jár a 3 gyermek után a felújításra, korszerűsítésre. Az ingatlan közös tulajdon a feleségemmel, mind a ketten tb jogviszonnyal rendelkezünk az elmúlt évekre, erkölcsi bizonyítvánnyal remdelkezünk, köztatrtozásunk nincs.

Ennek mi a pontos menete?
Hol lehet igényelni? Bankok? Államkincstár?
Amennyiben jogosultak vagyunk, a pénzt megkapjuk? Vagy utólagosan számlák útján fizetnek?
A munkálatok elvégzését ki ellenőrzi?
Illetve korábbi olvaslatomban azt értelmeztem, hogy a BAR lista nem kizáró ok. A tartozásaim rendeztem, de a listán ugyebár szerepelek.

Van-e lehetőségem a továbbiakban a 3 gyermek után a falusi csokon kívül, igénybe venni a kedvező kamatozású hitelt? Ha az 5 millió forint én úgy ítélem meg nem elegendő a ház olyan szintű rendbetételéhez, amelyet mi elképzeltünk. Vagy esetleges bővítéséhez.

Tehát a 3 gyermek után jár az 5 millió a meglévő ingatlan felújítására?
Negatív bárosként a 3 gyermekre van-e lehetőségem a kedvezményes kamatcsökkentett hitel igénybevételére, amennyiben ez nem vásárlásra, hanem további bővítésre szolgálna? Itt a 10 millióra gondolok. Jövedelmem alapján, nem gondolom, hogy bármely pénzintézet nem adná meg a hitelt, csak kérdés az, hogy egyáltalán van-e lehetőségem?

Tisztelettel várom válaszát, Dávid

Kedves Dávid!

A leírtak alapján 3 gyermekük után jogosultak lehetnek az 5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásra a falusi CSOK keretében. A támogatás iránti kérelem 2019. július elsejétől lesz benyújtható a hitelintézetekhez. Korszerűsítés esetén a támogatás folyósítása, készültségi foknak megfelelően, utólagosan történik. Az elért készültségi fokot a bank műszaki szakértője ellenőrzi helyszíni szemle keretében. A részösszegeket a támogatott személyek, vagyis az Önök számlájára folyósítja a bank az elért készültségi fok alapján, legalább 70%-áról szóló számlabenyújtás mellett.

A falusi CSOK keretében történő korszerűsítéshez a támogatáson kívül kamattámogatott kölcsön is igényelhető. Ennek összege 3 gyermek esetén maximum 7,5 millió forint. A BAR lista a falusi CSOK jogosultságot ugyan nem zárja ki, de a kamattámogatott hitel igénybevételével sajnos nincs lehetőség addig, amíg a passzív KHR státusz is törlésre nem kerül.

Véleményünk szerint a támogatás igénylésével is meg kellene várni, amíg a negatív KHR információ törlésre kerül, így azzal együtt igényelhetnék a támogatott hitelt is. (Ha most igénybe veszik a vissza nem térítendő támogatást, akkor a későbbiekben külön a támogatott hitel igénybevételére már sajnos nem lesz lehetőségük.)

A falusi CSOK-kal történő korszerűsítésről további információt ITT talál.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Csaba szerint:

2020-05-28 - 17:38

Tisztelt szakértő!
A következőket szeretném kérdezni. A falusi csok-kal kapcsolatban, a bank elbírálta a kérelmünket, amit fűtés korszerűsítésre használtunk fel, ami el is készült teljesen új kazán, víztároló, padlófűtés. 60 négyzetméteres családi házról van szó, 2 gyermek. 1.300.000 Ft-ra vagyunk jogosultak és 200.000 Ft önerőt tudtunk beletenni. Így a teljes költségvetés 1.500.000 Ft. Ezzel párhuzamosan saját pénzből, ami már az igénylés előtt elkészült teljes csatorna felújítása, vízvezetékek cseréje, villany bővítés 3x20A, szóval egy időben több munkálat is folyik. A probléma ott van, hogy az értékbecslő elvárja, hogy teljesen legyen kész minden fürdő, konyha, szoba, a friss esztrikre tegyem rá a járólap burkolatot vagy várjak, amíg kiszárad, de addig pénzt nem utal a számlánkra, a vállalkozó aki elvégezte a munkát nem kapja meg a pénzét. Érdekel a véleménye mit tudunk tenni?
Válaszát előre is köszönöm.
Csaba

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-05 - 10:19

Kedves Csaba!
Folyósítási feltétel, hogy a költségvetésben vállalt munkálatok meglegyenek, valamint az ingatlan megfelelne a falusi CSOK keretében támasztott követelményeknek. Erről részletes leírást IDE kattintva olvashat.

Bandi szerint:

2020-05-21 - 23:31

Helló!
Az a kérdésem, 1 milliót igényeltem felújításra! 70% kész és le is adtam a számlát a 700.000 Ft-ról! Fennmaradó 300.000 Ft-tal mi lesz? Hogyan kapom vissza?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 10:35

Kedves Bandi!
Miután az értékbecslő leigazolta a további munkálatok elvégzését, sor kerül a fennmaradó összeg folyósítására is.

Attila szerint:

2020-05-16 - 10:34

Vállalkozó vagyok, felújítást csináltam egy falusi csokos ingatlanban anyaggal és munkadíjjal együtt. Sajnos leadtam a számlát és nem kaptam meg a pénzt. Azt mondta a tulaj, hogy elfogyott ugyanis egy régi tartozás rendezett belőle.
Most hova fordulatok, hogy megkapjam a pénzem.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-18 - 17:11

Kedves Attila!
Jogi ügyekben irodánk sajnos nem illetékes. Javasoljuk, hogy forduljon ügyvédhez.

Tibor szerint:

2020-05-15 - 13:52

Tisztelt szakértő.
A falusi csok folyósítva van nekünk és mennyi idő amíg meg érkezik?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-18 - 17:30

Kedves Tibor!
Pontos választ az érintett bankfiók tud adni Önöknek.

Tímea szerint:

2020-05-13 - 15:00

Tisztelt Szakértő!

A következő lenne a kérdésem: Falusi csok esetén, ha a felújítási költségvetésben 3 millió forint szerepel, (a támogatás 1,3 millió), de valami oknál fogva csak 2 millió értékű felújítást tudunk elvégezni, az jár valamilyen következménnyel? Illetve az ÁFA visszaigénylés milyen összegere vonatkozik?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-13 - 15:52

Kedves Tímea!
A támogatások (falusi CSOK és ÁFA visszatérítés) folyósítása csak akkor kezdhető meg, ha a költségvetés alapján vállalt önerőt már beépítették. A munkálatok elvégzésére 3 év áll rendelkezésre. Amennyiben ezen idő alatt nem teljesülnek a költségvetésben megjelölt munkálatok, akkor a támogatás vonatkozásában visszafizetési kötelezettségük keletkezik.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézését!

Georgina szerint:

2020-05-02 - 11:07

Szia!
Érdeklődnék a falusi csokról!
1millió 3-ról mind számla kell?
Előre meg kell saccolni mi mennyibe kerül és ha tübb lesz?
Írnak rá a számlára, amit akarok vagy csak annyit amennyit megsaccoltam.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-04 - 16:17

Kedves Georgina!
A falusi CSOK korszerűsítési részének igényléséhez költségvetést szükséges benyújtani az elvégezni kívánt munkálatokról. Ezek anyag-és munkadíjáról előzetesen célszerű tájékozódni. A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell számlával igazolni, ami anyagköltség és munkadíj egyaránt lehet. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Erzsébet szerint:

2020-05-01 - 18:51

Jó napot kívánok!
Falusi CSOK-nál ha egy munkának vissza szeretném igényelni a ráköltött összeget, az mennyi időbe telik? A terv az lenne, hogy pl. ha négymillió forintom van, akkor kétmilliónál visszaigénylem a pénzt, amit ráköltöttem, amíg várok a pénzre, két millióból folytatnám a munkákat. Sürgős lett a dolog, mivel a vásárlás több hónapot csúszott egy kifizetett, de a tulajdoni lapon lévő adósság miatt, a harmadik pici viszont útban van.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-04 - 16:36

Kedves Erzsébet!
Falusi CSOK esetén az elért készültségi fokot műszaki szakértő ellenőrzi helyszíni szemle keretében, majd a megállapított készültségi fok legalább 70%-áról történő számlabenyújtást követően néhány napon belül megtörténik a folyósítás. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tünde szerint:

2020-04-30 - 21:00

Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk falus Csok-ra eladni a házunkat! Felmerült azonban egy probléma! A ház mellett /nem össze építve/ volt egy gazdasági épület, de romos mivolta miatt le lett bontva egy ideje! Ezt figyelembe veszik az értékbecsléskor? Le kell miden képen vetetni a térképről és csak utána lehet elindítani a vásárlást, vagy csak az ingatlant nézi a becsüs és ha már el van indítva a levétel azt is elfogadják?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-04 - 16:53

Kedves Tünde!
Bankfüggő, hogy jelent-e problémát, ha az ingatlan tulajdoni lap szerinti és tényleges státusza nincs összhangban. Javasoljuk, hogy leendő vevőik vegyék fel a kapcsolatot a legközelebbi Hitelnet irodával, ahol személyre szóló tájékoztatást kaphatnak. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel és CSOK ügyintézést is!

Nóra szerint:

2020-04-27 - 13:44

Tisztelt szakértő!
Kérdésem lenne, hogy 1 év jogviszony van meg és 3 gyermek.
Így mennyi falusi csokra vagyok jogosult?
Egyáltalán elfogadjak-e az 1 évet?

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-27 - 16:12

Kedves Nóra!
Ha korszerűsítésre kívánja felvenni a 3 gyermek után járó falusi CSOK-ot, ahhoz elegendő az 1 éves TB jogviszony. További személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést.

Andrea szerint:

2020-04-26 - 15:08

Jó napot kívánok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy van 5 gyermekem és a páromnak van egy háza. Évek óta nem lakják. Most szeretnék megcsinálni.
Erre kaphatunk-e falusi csokot a felújításra, de sajnos nincs bejelentett munkája, de dolgozik egy építkezésen.
Ez a ház egy faluban van Nagybörzsönyben.
Várom a válaszát tisztelettel és köszönettel.
Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-28 - 17:36

Kedves Andrea!
A felújításra, korszerűsítésre vonatkozó falusi CSOK alapfeltétele, hogy legalább az igénylők egyike rendelkezzen minimum 1 éves TB jogviszonnyal. Ennek hiányában nincs lehetőség a támogatás igénybevételére.

Zoltán szerint:

2020-04-25 - 09:18

Üdvözlöm!
Nekem csak olyan kérdésem lenne, hogy pontosan hol tudom ellenőrizni azon vállalkozókat, akiknek a számláját a felújítást követően biztosan elfogadják majd.
A bankban annyit mondtak erre a kérdésemre, hogy a NAV oldalán, de ez így egy kicsit tág meghatározás. Szeretnénk biztosra menni.
Válaszukat előre is köszönöm!

Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-29 - 16:49

Kedves Zoltán!
A kérdésben az ebben illetékes NAV megkeresését javasoljuk.

Ádám szerint:

2020-04-20 - 16:34

Tisztelt szakértő. Annyi kérdésem lenne hogy kaptam obiban egyszerűsített számlát anyagról. Az baj hogy egyszerűsített vagy nem gond? Válaszát köszönöm előre is.
Ádám

Hitelnet szerint:

2020-04-20 - 17:15

Kedves Ádám,
Az egyszerűsített számla elfogadható.

Csaba szerint:

2020-04-20 - 15:21

Jó napot,mi elkezdtük a falusi csokot,meg van a szerződés kötés,a számlákat már elküldtük Budapestre a bankhoz,hogy kérjük az értékbecslőt már egy hónapja de azóta semmi választ nem kapunk ,ebbe tudnának e segíteni?

Hitelnet szerint:

2020-04-20 - 15:51

Kedves Csaba,
Javasoljuk, hogy ezzel kapcsolatban az adott banknál érdeklődjön.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések