Fürdőszoba és WC nélküli házra nem jár a falusi CSOK?

Tisztelt Hitelnet!

A falusi csokkal kapcsolatban kicsit sok az ellentmondás!

Feltétele a fürdőszoba meg a wc, plusz a szenyvíz! Akkor miért úgy írják, hogy felvehető wc és fürdőszoba kiépítésére (ha van mindegyik) szenyvízhálózat kiépítésére (ez is elvileg van, mivel feltétel), vízhálózat kiépítésére (ennek is lenni kell!)

Akkor miért kell egy olyan ingatlant megvenni, ahol mindent szét kell verni, mikor van szép nagy ingatlan közművesítve, csak nincs a házban víz. Ott alakítom ki a WC-t és a fürdőt, ahol szeretném nagyobb rombolás nélkül.

Tehát a kérdésem az lenne, hogy ha minden alapfeltétel adott, wc és fürdő, akkor miért kell azt kiépíteni? De ha nincs és a feltételeket megcsináljuk 3 éven belül, akkor az úgy miért nem jó?

Köszönettel.
András

Kedves András!

Levelében keverednek a használt lakásvásárlásra adható normál CSOK és a preferált településen használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítésre adható falui CSOK követelményei. Előbbinél már a CSOK kérelem benyújtásakor teljesítenie kell az ingatlannak mindazon feltételeknek, amiket Ön is ír, falusi CSOK-nál viszont nem.

Használt lakásvásárláshoz igényelt normál CSOK esetén az ingatlannal szemben támasztott követelmények a következők:

“lakás: a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább:
a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
b) közműves villamos energia szolgáltatással,
c) egyedi fűtési móddal,
d) közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
e) közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van”

A használt lakásvásárlás esetén elérhető normál CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Ha azonban az igénylő a falusi CSOK keretében igényel támogatást használt lakásra, akkor a lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában a fenti feltételek közül elegendő az a) alpont szerinti feltételnek – a fürdőhelyiség és a WC kivételével – megfelelnie.

Falusi CSOK keretében olyan lakóingatlan vásárlása is finanszírozható, amiben nincsen fürdőhelyiség, WC, valamint a közművekre vonatkozó fenti feltételek nem teljesülnek. Ezeket a feltételeket elegendő a korszerűsítés végéig teljesíteni. Konyhával azonban az ilyen ingatlannak is kell rendelkeznie, vagyis főzési és vízvételi lehetőségnek kell lenni a konyhában.

A falusi CSOK további előírásait IDE kattintva ismerheti meg.

Ha tehát a falusi CSOK keretében vásárolnak használt házat preferált településen és abban nincsen fürdő, WC, de vállalják, hogy kiépítik, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra. Ha nem preferált településen vásárolnak, akkor fenti feltételeknek meg kell, hogy feleljen a ingatlan már a CSOK kérelem benyújtásakor is.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Tímea szerint:

2020-07-03 - 16:09

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy az nem gond-e falusi csoknál, hogy a wc a fürdőszobában van, de kézmosó nincs? Nyilván ha elfogadnák a kérelmünket, mi gondoskodnánk erről.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-06 - 11:35

Kedves Tímea!
A leírt esetben is jogosultak lehetnek falusi CSOK-ra. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Judit szerint:

2020-06-18 - 04:57

Üdvözlöm ,
érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e falusi csokot felvenni egy kb. 120 nm-es házra. Minden szobában konvektoros fűtés, konyha, fürdőszoba van, viszont benti WC nincs. Víz hidrofor tartályból, fúrt kútból megoldott.
Válaszát előre is köszönöm.
Judit

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-18 - 14:08

Kedves Judit!
Falusi CSOK igénylésénél nem feltétel, hogy a kérelem benyújtásakor rendelkezzen az ingatlan WC-vel. Ennek kialakítását lehet vállalni a falusi CSOK keretében történő korszerűsítés során. A további feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Margit szerint:

2020-02-22 - 15:09

Fiam 44 éves, a menyem 41. Három gyermekük 11, 10 és 9 évesek. Szeretnének igény bevenni a falusi CSOK-ot új építésű ingatlan vásárlásához, valamint a kedvezményes hitel teljes összegét. Az ingatlan várhatóan kb. 26 millió forint lesz, jelenleg építés alatt áll, Kistálya településen.
Milyen összeggel kell rendelkezniük az önerőhöz, kell-e valamilyen biztosítást kötniük, mennyi hitelt kaphatnak? Újabb gyermeket már nem vállalnának.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-19 - 11:26

Kedves Margit!
Új építésű lakóingatlan vásárlásához a falusi CSOK nem, de a normál CSOK igényelhető 3 gyermek esetén maximum 10M Ft összegben. Ezzel felvehető a 3% kamatú támogatott lakáshitel is maximum 15M Ft értékben. A támogatás és a hitel biztosítékaként jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be a Magyar Állam javára 10 éves időtartamra. Az új lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A hitelfelvételhez megfelelő jövedelemfedezettség szükséges. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Károly szerint:

2020-02-17 - 06:10

Tisztelt Hitelnet!
Az a kérdésem, hogy falusi Csok igénybe vehető e olyan épületre, ahol a konyha a főépülethez építve található, de nem egy légtérben. Ez egy nyárikonyha tulajdonképpen, vezetékes víz bent van csak nincs összenyitva a főépülettel. Ez térbővületnek számít vagy mindenképpen a főépületben kell lenni a konyhának? Főzésre alkalmas hely van ott is, de víz abban a helyiségben nincs. Viszont van működő fürdőszoba.
Köszönettel: Károly

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-21 - 12:03

Kedves Károly!
Ha a konyha a főépületből közvetlenül nem közelíthető meg, akkor sajnos nem felel meg a CSOK feltételeknek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések