Fürdőszoba és WC nélküli házra nem jár a falusi CSOK?

Tisztelt Hitelnet!

A falusi csokkal kapcsolatban kicsit sok az ellentmondás!

Feltétele a fürdőszoba meg a wc, plusz a szenyvíz! Akkor miért úgy írják, hogy felvehető wc és fürdőszoba kiépítésére (ha van mindegyik) szenyvízhálózat kiépítésére (ez is elvileg van, mivel feltétel), vízhálózat kiépítésére (ennek is lenni kell!)

Akkor miért kell egy olyan ingatlant megvenni, ahol mindent szét kell verni, mikor van szép nagy ingatlan közművesítve, csak nincs a házban víz. Ott alakítom ki a WC-t és a fürdőt, ahol szeretném nagyobb rombolás nélkül.

Tehát a kérdésem az lenne, hogy ha minden alapfeltétel adott, wc és fürdő, akkor miért kell azt kiépíteni? De ha nincs és a feltételeket megcsináljuk 3 éven belül, akkor az úgy miért nem jó?

Köszönettel.
András

Kedves András!

Levelében keverednek a használt lakásvásárlásra adható normál CSOK és a preferált településen használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítésre adható falui CSOK követelményei. Előbbinél már a CSOK kérelem benyújtásakor teljesítenie kell az ingatlannak mindazon feltételeknek, amiket Ön is ír, falusi CSOK-nál viszont nem.

Használt lakásvásárláshoz igényelt normál CSOK esetén az ingatlannal szemben támasztott követelmények a következők:

“lakás: a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább:
a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
b) közműves villamos energia szolgáltatással,
c) egyedi fűtési móddal,
d) közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
e) közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van”

A használt lakásvásárlás esetén elérhető normál CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Ha azonban az igénylő a falusi CSOK keretében igényel támogatást használt lakásra, akkor a lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában a fenti feltételek közül elegendő az a) alpont szerinti feltételnek – a fürdőhelyiség és a WC kivételével – megfelelnie.

Falusi CSOK keretében olyan lakóingatlan vásárlása is finanszírozható, amiben nincsen fürdőhelyiség, WC, valamint a közművekre vonatkozó fenti feltételek nem teljesülnek. Ezeket a feltételeket elegendő a korszerűsítés végéig teljesíteni. Konyhával azonban az ilyen ingatlannak is kell rendelkeznie, vagyis főzési és vízvételi lehetőségnek kell lenni a konyhában.

A falusi CSOK további előírásait IDE kattintva ismerheti meg.

Ha tehát a falusi CSOK keretében vásárolnak használt házat preferált településen és abban nincsen fürdő, WC, de vállalják, hogy kiépítik, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra. Ha nem preferált településen vásárolnak, akkor fenti feltételeknek meg kell, hogy feleljen a ingatlan már a CSOK kérelem benyújtásakor is.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések