Falusi CSOK szabályt szegek, ha 5 évig nem költözöm be?

Jó napot kívánok!

Szeretném kérdezni, hogy ha szeretnék Falusi Csokra használt lakást vásárolni a Dunántúlon, de jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élek. Már meglevő 2 gyermeke van. Jelenleg itt dolgozom és nemsokára megszületik 3. gyeremekem. A lakáson, amit néztem, nagyon sok felújítási munkálat van még hátra.

Az lenne a kérdésem, hogy igaz-e, hogy egy pár évig (5 évig, ha jól láttam) nem minősül megszegésnek, ha nem lakom ott. Mivel most gyedre megyek, de minél hamarabb szeretnék visszamenni dolgozni. Ezokból kifolyólag ez lehetséges?

Előre is köszönöm válaszát!
Regina

Kedves Regina!

A vonatkozó kormányrendelet falusi CSOK-ot érintő előírása kimondja, hogy a korszerűsítési, illetve bővítési munkákat a támogatási szerződés megkötésétől számított három éven belül kell teljesíteni. Ezt a hitelintézet helyszíni szemle során ellenőrzi. Ugyanakkor a bentlakási kötelezettség igazolására irányadó határidőt a korszerűsítési, illetve bővítési munkálatokra vonatkozó utolsó részfolyósítás napjától kell számítani.

Továbbá a támogatott személynek vállalnia kell, hogy korszerűsítés, bővítés esetén a CSOK utolsó részfolyósítását követő 90 napon belül bemutatja a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, amely igazolja, hogy a támogatott lakás mindazon személyek lakóhelye, akikre tekintettel a kedvezmény folyósítása történt.

Mint ahogy olvasható, a korszerűsítésnek maximum 3 éven belül kell meglenni. Amikor az utolsó részfolyósítás történik a falusi CSOK-ból, onnantól számított 90 napon belül kell beköltözni.

Az alábbi esetek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének:

  • a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személyt vagy a gyermeket, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, egészségi állapota miatt tartósan egészségügyi intézményben kezelik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik,
  • ha a támogatott személy és a gyermek – foglalkoztatásra irányuló jogviszony következtében – ideértve a sajátos egyházi jogviszonyt is – a foglalkoztatásra irányuló jogviszony jellegéből következően köteles a szolgálati helyén a foglalkoztató által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakni a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállása alatt,
  • a támogatott személy vagy a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelte, közeli hozzátartozó ápolása miatt ideiglenesen nem a támogatott személy lakásában lakik,
  • a támogatott személy az 1. mellékletben nem szereplő vétség miatt letöltendő szabadságvesztés büntetését tölti,
  • a nagykorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, elköltözik vagy
  • a kiskorú gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a nagykorúvá válását követően elköltözik.

Fentiek alapján van olyan lehetőség, miszerint a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik.

A falusi CSOK további jogosultsági feltételiről IDE kattintva olvashat.


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsolt szerint:

2020-05-14 - 11:00

Üdvözlöm.
A kérdésem az lenne, hogy a Banknál van egy elbírálásra váró Falusi CSOK kérelmünk és a vírushelyzet miatt annyira elhúzódott, hogy május 20-án lejár az adásvételi-szerződés.
Mi történik abban az esetben, ha van a bank felől egy pozitív elbírálási határozatunk viszont a szerződés lejár, illetve ezzel együtt a földhivatali 6 hónapos függőben tartás is lejár.
Mit tudunk ez esetben tenni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-14 - 11:16

Kedves Zsolt!
A 6 hónapos függőben tartás lejáratával kapcsolatban az adásvételi szerződést készítő ügyvéddel kellene egyeztetnie.

Tímea szerint:

2020-03-18 - 23:25

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a falusi csok-kal kapcsolatban lenne:
Ha használt lakás felújítására/korszerűsítésre szeretném felhasználni az összeget akkor is vonatkozni fog az ingatlanra, hogy 10 évig életvitelszerűen a családnak itt kell élnie, ráadásul a Magyar Állam erre az időszakra elidegenítési és terhelési tilalmat is jegyeztet be az ingatlanra.
Mit jelent ez pontosan?
Válaszát köszönöm!
Katona Tímea

Hitelnet szerint:

2020-03-26 - 20:27

Kedves Tímea,
A Pénzügyminisztériumi tájékoztató szerint a támogatott személyeknek és azon gyermekeknek, – akikre tekintettel a vissza nem térítendő támogatás folyósításra került -, az utolsó (rész)folyósítást követő 10 évig kell életvitelszerűen a vásárolt lakásban lakniuk.
Továbbá, 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Tehát a lakást nem adhatja el 10 évig, illetve nem lehet rá újabb jelzálogot bejegyezni a MÁK hozzájárulása nélkül.

Dániel szerint:

2020-02-11 - 12:34

Erdélyi magyar állampolgár is vagyok. Gondoltam az áttelepülésre, 14,18, 21 és22 éves gyerekeink vannak. Itt mindkettőnknek van Tb biztosítás. Piliscsabára mennénk. Saját családilag építenének.
Melyek a lehetőségek?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-12 - 09:02

Kedves Dániel!
Piliscsabán a falusi CSOK sajnos nem érhető el. Új ház építéséhez normál CSOK és az ahhoz kapcsolódó, maximum 15M Ft összegű támogatott lakáshitel igényelhető. Emmellett van lehetőség további hitelfelvételre is, piaci kamat mellett.
4 gyermek után 10.000.000 Ft összegű CSOK igényelhető. A CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. A támogatott hitelről bővebb információt ITT talál.
További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések