Falusi CSOK költségvetés módosításnál mire kell figyelni?

Kedves Hitelnet.

A fent említett falusi CSOK korszerűsítési költségvetés módosítással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.

1,3 millió Ft vételár + 1,6 millió Ft (áfa visszaigényléssel) korszerűsítési támogatást vettünk igénybe. A vételár folyósítása már megtörtént. Úgy tudom, hogy mix (vásárlás + korszerűsítés) falusi CSOK esetén egyszeri alkalommal van lehetőség a költségvetés módosítására. Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:

– A költségvetésben eddig nem szerepelt tételeket is fel lehet tüntetni az új költségvetésben?
– Ha az első értékbecsléstől számított 90 napon belül történik meg a módosítás, akkor is szükség van újabb értékbecslésre, vagy valóban elegendő csupán a felülbírálat?
– Számlázással kapcsolatosan: ha a kivitelező KATA-s vállalkozó, akkor ugye 27%-os ÁFÁ-s számlát nem tud kiállítani. Ezt is el lehet számolni a CSOK-hoz leadott számlákkal, vagy ezt nem fogják figyelembe venni a bank intézetnél?
– Ha az első, már elfogadott költségvetési nyomtatványon szerepel egy tétel (ablakok), és a módosítottra is ugyanúgy, változatlanul felkerül, problémát okozhat, ha már elkezdték a munkálatokat?

Köszönöm szépen előre is válaszukat.
Üdvözlettel,
Balázs

Kedves Balázs!

Ahogy Ön is írta, a falusi CSOK korszerűsítési részének első részfolyósítása előtt van még lehetőség a költségvetés módosítására. Amennyiben a vásárlást követően felmerül olyan munkálat, melyet szükséges megcsinálni, akkor erre van lehetőség. A módosított költségvetésben korábban fel nem tüntetett tétel is szerepelhet. Fontos azonban, hogy a költségvetés összege nem változhat. Ha a költségvetés összege csökkenne, akkor a támogatási összeg is arányosan kevesebb lehet.

Újabb értékbecslés nem szükséges. Az, hogy szükség van-e újabb helyszíni szemlére, felülvizsgálatra, az egyedileg kerül meghatározásra. Attól függ, a költségvetésben pontosan milyen jellegű munkálat került módosításra.

KATA-s vállalkozó által kiállított ÁFA mentes számla is elfogadható a költségek igazolásaként. Mivel azonban az ilyen számláknak nincsen ÁFA tartalma, ezeknél az áfa-visszatérítés lehetőségével nem lehet élni. A 27%-os adókulccsal kiállított számlák esetében igényelhető vissza az ÁFA tartalom.

A költségvetés módosítása előtt elkezdett munkálatok nem jelentenek problémát.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A témában bővebb információ IDE kattintva olvasható. További, konkrét kérdés esetén a támogatást nyújtó hitelintézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni a további részletek ismeretében.


Utolsó módosítás: 2020. október 16. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések