Falusi CSOK kérelmünk elutasítása jogos?

Tisztelt Hitelnet!

Falusi CSOK kérelmünket 2020.02.11-én az OTP bank elutasította a meglévő lakáshitelünk típusa miatt. Az indoklás, hogy a meglévő hitelünk nem felel meg a 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet 19/E § (7) értelmében a preferált kistelepülésen a 16. § (1) bekezdési pontnak.

Jogorvoslatért a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Családtámogatási és Pénzbeli Ellátási Osztályához fordultam, de ők is elutasították a Falusi CSOK kérelmünket a 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet 19/E § (7) értelmében a preferált kistelepülésen a 16. § (1) bekezdési pontnak. A jelenlegi lakáshitelünk az Erste Banknál: Kölcsönszerződés hitelkiváltásra magánszemélyek részére lakáscélú felhasználásra. Én úgy értelmeztem, hogy ez lakáscélú hitel és jogorvoslatért fordultam a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Családtámogatási és Pénzbeli Ellátási Osztályához. A határozatban a kérelmemet elutasították a fent említett rendeletre hivatkozva. Továbbá a határozatban szerepel, hogy minden más pontban megfelelünk.

Gyakorlatilag az építési hitelünket váltottuk át egy kedvezőbb hitelre, aminek egyszerűen csak a neve más, szimplán azért, mert a ház építésének idejében az építési hitelünk még magasabb költségekkel finanszírozták a bankok.

A jogalkotó véleményem szerint a hiteltípusoknál nem megfelelően fogalmazta meg a rendeletet, mert ha az építési hitelünket megtartjuk, akkor megfelelünk a Falusi CSOK valamennyi pontjának. Nem gondolom, hogy azért nem felelünk meg a rendeletnek, mert a 3 gyerekes család a havi kiadásait akarta csökkenteni, hogy kiváltotta az építési hitelét lakáscélú kölcsönszerződésre.

Önök szerint hova lehet még jogorvoslatért fordulni, vagy törvénymódosításért?
Az Emberi Erőforrások minisztériuma nem válaszol és a 1818 sem ad választ.

Köszönettel.
György

Kedves György!

A hivatkozott rendelet alapján valóban jogos lehet falusi CSOK iránti támogatási kérelmük elutasítása. Esetleg azt lehetne még megkérdezni, hogy az Erste Bank hozzájárulna-e ahhoz, hogy a jelzálog rangsorban maga elé engedje a falusi CSOK-ot biztosító jelzálogjog bejegyzését. Amennyiben ehhez a bank hozzájárulna, akkor teljesülne a vonatkozó kormányrendelet erre vonatkozó előírása. (17/2016. (II.10.) Korm. rendelet 19/E § (7) értelmében a preferált kistelepülésen 16. § (1) bekezdés)

A kormányrendelet megfogalmazásával kapcsolatos észrevételét az ebben illetékes Magyar Falu Program Információs Szolgálata felé jelezheti.


Utolsó módosítás: 2020. május 14. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Eszter szerint:

2020-06-02 - 06:35

Kérelmet adtunk be a Takarékbanknál Falusi CSOK vásárlásra és korszerűsítésre. A vásárlás értékét (5 millió Ft) jóváhagyták, de a korszerűsítésre igényelt 5 millió forintot, mint vissza nem térítendő állami támogatást 2,7 millió forintban határozták meg illetve közölték, hogy nem vagyunk jogosultak az áfa visszaigénylésre. (Nem vagyok közmunkás) Az ok az volt, hogy az ingatlan forgalmi értéke a korszerűsítés után nem fogja elérni a 10 millió forintot, így nem vagyok jogosult magasabb támogatási összegre. A kérdésem: a bank jogszerűen járt-e el? (A Magyar Közlönyben nem találtam erre vonatkozó jogszabályt). Válaszát előre is köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-02 - 14:36

Kedves Eszter!
Információink szerint ez nem probléma, ha hitelfelvétel nem kapcsolódik az ügylethez. További tájékoztatásért a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályához fordulhatnak.

Viktória szerint:

2020-05-28 - 13:59

Tisztelt Szakértő!
Falusi csok igénylést adtunk be az OTP -hez. Én igényeltem, mert én felelek meg az összes feltételnek a 10 millió forint támogatáshoz, férjem a társigénylő. Mikor a bankban folyószámlát szerettem volna nyitni, ahova majd az esetlegesen kapott támogatást utalják, azt mondták, hogy nem nyitható folyószámla, mert eladott tartozásom van. Korábban volt OTP tartozásom amit sajnos nem tudtam fizetni. Viszont az OTP faktoringnek fizetem rendesen időre a tartozását. Azt mondták a férjem nevére lehet nyitni folyószámlát mert ő a társigénylő.
Kérdésem csupán az lenne, hogy emiatt az eladott szerződés miatt esetleg elutasíthatják a falusi csok igénylést vagy ez nem kizáró személyi ok?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 14:04

Kedves Viktória!
A leírtak alapján véleményünk szerint működhet a támogatás igénybevétele, ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Misi szerint:

2020-05-26 - 06:27

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem lenne, hogy falusi csokot igényeltünk, a ház vételára 4.5M Ft, 5.5M Ft korszerűsítésre. Az egyik nagy T bankba bevittünk mindent, adásvételi, meglévő 3 gyerekek papírja, erkölcsi, tb igazolás, beadtuk az igényt. 1 hétre rá az ügyintéző azt közölte, hogy mivel fent vagyok aktív bar listán, nem kaphatjuk meg. Hitel nélkül kértük, már meglévő 3 gyerekre. A kormányrendeletben úgy olvastuk, a bar lista nem akadály. Jogosan akarja elutasítani? Ha nem, megtámadható kormányhivatalnál esetleg?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 08:59

Kedves Misi!
Csak falusi CSOK igénylésnél a jogosultságot nem zárja ki az aktív KHR információ. Adott esetben az írásbeli elutasítás kézhezvételétől számított 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályához fordulhat fellebbezésért.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések