Falusi CSOK: felújításra is vagy csak korszerűsítésre jár?

A 2019. február 21.-ei kormányinfón több részletet is megtudhattunk az úgynevezett falusi CSOK bevezetéséről. Az egyik újdonság, hogy a használt lakásvásárlás és meglévő lakóház bővítése is az emelt összegű, új lakásra vonatkozó támogatási összeggel lesz finanszírozható e program keretében. Szintén új elem a támogatási rendszerben, hogy – a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint – a falusi CSOK felújításra is igényelhető lesz. Sokak által felvetett kérdés, hogy a támogatás valóban igényelhető lesz felújítás esetén is vagy csak korszerűsítési munkálatokra lehet majd felhasználni.

Falusi CSOK – felújításra is vagy csak korszerűsítésre?

A sajtóban elhangzottak és leírtak alapján a kommunikáció valóban úgy szólt, hogy a falusi CSOK-ot meglévő lakóingatlan felújítására is igénybe lehet majd venni. Több olvasónk is megjegyezte, hogy a különböző cikket olvasva az egyikben felújításról, a másikban korszerűsítésről beszélnek a falusi CSOK kapcsán, jóllehet a kettő nem ugyanaz.

Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy valóban igényelhető lesz-e a támogatás felújításra vagy kimondottan lakáskorszerűsítési célokra lehet felhasználni? Vagyis önmagában egy lakás kifestése, burkolatcsere is megvalósítható lesz falusi CSOK-ból vagy csak olyan munkálatok, mint például nyílászáró csere, tetőcsere, fűtéskorszerűsítés, stb.

Azt, hogy pontosan mely munkálatokra lehet majd igénybe venni a falusi CSOK keretében elérhető támogatást, a vonatkozó kormányrendelet tartalmazni fogja. Információink szerint azonban a kedvezmény ténylegesen korszerűsítési munkálatokra lesz felhasználható.

Mi minősül korszerűsítésnek?

Állami kamattámogatású lakáshitel jelenleg is igényelhető meglévő lakóingatlan korszerűsítésére. Az erre vonatkozó két kormányrendelet (A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI.23.), valamint Az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011 (XII.29.) kormányrendelet.) egyértelműen rögzíti azt, hogy mely munkálatok minősülnek korszerűsítésnek.

Korszerűsítés:

a lakás használatának javítása céljából

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, vagy belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs,
  • központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, vagy vízszigetelési munkálatokat,
  • a külső nyílászárók energiatakarékos nyílászárókra való cseréje,
  • a tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • valamint az ezekhez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20 százalékáig.

Fentiek alapján valószínűsíthető, hogy a falusi CSOK keretében elérhető támogatás szintén e munkálatok finanszírozására lesz majd igénybe vehető. Ennek értelmében önmagában a régi burkolatok cseréjéhez és az egyes helyiségek újra festéséhez a kedvezményt nem lehet majd felhasználni. Ellenben, ha a burkolat cseréjére, valamint a festésre a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállításként kerül sor, úgy ez a lakáscél is finanszírozható lesz a korszerűsítésről benyújtott költségvetés legfeljebb 20%-áig.

Államilag támogatott lakáshitel korszerűsítéshez

Ha Ön valóban korszerűsítési munkálatokat szeretne elvégezni, de olyan településen található az ingatlana, ahol a falusi CSOK nem lesz érvényesíthető, akkor kedvező megoldás lehet olyan állami kamattámogatású lakáshitel felvétele, melynél az állam a kamattámogatást akár 20 éven át biztosítja.

Piaci kamatozású lakáshitel felújításra

Amennyiben az Ön által elvégezni kívánt munkálatok nem tartoznak a korszerűsítés kategóriájába, úgy piaci kamatozású lakáshitel keretében – akár a futamidő végéig fix törlesztéssel – történhet a felújítás banki finanszírozása.

Személyre szabott tájékoztatás – díjmentes CSOK és hitelügyintézés

A lakásfelújítás és korszerűsítés esetén elérhető hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel készítenek személyre szóló, díjmentes tájékoztatást. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!

A támogatásokkal, hitelfelvétellel kapcsolatos további kérdését IDE kattintva teheti fel.


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Mónika szerint:

2020-06-26 - 08:56

Tisztelt Hitelnet.
Azt szeretném megkérdezni,hogy 4 évvel ezelőtt házvásárlásra kapunk 3 gyerek után csokot. Most született a 4. baba. Őrá nem vettük igénybe.
Őrá lehet-e felújításra igénybe venni és mennyi összeget?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-29 - 05:57

Kedves Mónika!
Korszerűsítésre, felújításra akkor igényelhető támogatás, ha a házuk falusi CSOK által preferált településen található. A támogatott települések listáját és a további jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. Amennyiben a jogosultsági feltételek fennállnak, úgy a falusi CSOK keretében korszerűsítéshez a 4 gyermek után maximum 5 millió forint összegű támogatásra lehetnek jogosultak.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Rita szerint:

2020-06-10 - 10:47

Üdvözlöm.
Falusi csok finanszírozással szeretnénk tetőt cserélni. Teljes szerkezeti csere is lesz, illetve alacsonyabb és más jellegű tető lesz, de maga a lefedendő terület nem változik, csak egy jelenleg lapos tetős rész is alákerül.
A csok igénybevételéhez ez esetben szükséges terveztetni?
Köszönöm a segítséget.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-16 - 13:12

Kedves Rita!
Arról, hogy a szerkezeti tetőcsere bejelentségi kötelezettséggel jár-e, a területileg illetékes építési hatóság tud választ adni.

Attila szerint:

2020-03-24 - 19:57

Tisztelt Címzett!

A falusi CSOK-ot szeretném 2 gyermek után fűtés felújításra korszerűsítésre felhasználni.
Mi a teendőm?
A feleségem 42 éves én 47 éves vagyok.

Hitelnet szerint:

2020-03-24 - 20:46

Kedves Attila,
Kérjük keresse meg lakhelyéhez legközelebbi Irodánkat melynek listáját IDE kattintva találja, és kérje kollégánk visszahívását! Szakértőink teljes körű, díjmentes ügyintézést vállalnak!

Veronika szerint:

2020-03-23 - 22:50

Üdvözlöm! Èrdeklődni szeretnék hogy negyed házrészre is igènyelhető a falusi csok?, Van három kis korú gyerekem ès ezt a családi házat szeretnék bőviten vagy tetőt cserèlni.mèg semmilyen támogatást nem vettem igénybe válaszát előre is köszönöm

Hitelnet szerint:

2020-04-02 - 18:16

Kedves Veronika
Falusi CSOK az igénylő(k) legalább 50%-os tulajdonában lévő lakóház bővítési, illetve korszerűsítési munkálatokra igényelhető.

Szabina szerint:

2020-03-16 - 16:26

Jó Napot!
Klíma beépítése, ami a fűtést is korszerűsíti, jár e rá a falusi CSOK felújításra szóló tétele?
Köszönettel, Szabina.

Hitelnet szerint:

2020-03-17 - 17:50

Kedves Szabina,
Klíma abban az esetben finanszírozható falusi CSOK-kal, ha a központi fűtési rendszer részét képezi.

Róbert szerint:

2020-03-05 - 21:38

Üdv!
Falusi Csok-ról érdeklődnék. Ha minden feltételnek megfelelünk, 2 gyerek után mekkora összeget kapunk tetőcserére? A tetőcsere kb. 3.2 millió forintba fog kerülni.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-09 - 14:18

Kedves Róbert!
A falusi CSOK keretében 2 gyermek után maximum 1,3M Ft támogatás igényelhető. A fennmaradó összeg a falusi CSOK-hoz kapcsolódó támogatott lakáshitelből is fedezhető, amenyiben nem rendelkeznek önerővel. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

József szerint:

2020-01-29 - 00:15

Az lenne a kérdésem, hogy a családi házunkat már hőszigeteltük 2 éve, de a külső felületkezelés festés elmaradt eddig sajnos. A hőszigetelt családi házunk külső festésére igénybe vehető a falusi csok?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-14 - 05:52

Kedves József!
Információink szerint a fent megjelölt munkálatra a falusi CSOK sajnos nem vehető igénybe.

Márk szerint:

2019-09-20 - 15:11

Üdv.
Egy olyan kérdéssel fordulok önökhöz, nemrégiben vásároltunk párommal lakást és jön az első közös gyerekünk, de amit vettünk házat csak melléképületben található konyha, de mi házban szeretnénk kialakítani a kamra helyére.
Erre jár-e a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 11:13

Kedves Márk!
Falusi CSOK kérelem benyújtásának feltétele, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor az ingatlan már rendelkezzen konyhával. Konyha kialakítására tehát sajnos nem, csak konyha felújítására vehető igénybe a támogatás.

Gabi szerint:

2019-08-29 - 18:01

Nem falusi, hanem sima csok-ról kérdezném, hogy tetőtér beépíthető, mint bővítéshez elszámolható-e a klíma és riasztórendszer?
Létezik-e részletes lista arról, mire lehet igényelni a csok-ot hitel felvétele nélkül?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-17 - 09:27

Kedves Gabi!
Bővítéshez igényelt CSOK klíma és riasztórendszer kiépítéséhez információink szerint nem vehető igénybe.
Azokról a tételekről, melyeket a bővítés költségvetése tartalmazhat, IDE kattintva tájékozódhat.

Zoltán szerint:

2019-08-27 - 15:23

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy a már meglévő központi fűtési rendszeremet, ami vegyes tüzelésű, tudom-e a falusi csok igénybevételével korszerűsíteni gáz rendszerűre.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-28 - 07:50

Kedves Zoltán!
A fenti munkálatra véleményünk szerint igénybe vehető a támogatás.

Attila szerint:

2019-07-21 - 18:41

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Korábban igénybe vettünk 3 gyerek után a szocpol támogatást új ház építéséhez. Nem egyértelmű, amiket mostanában olvasok/hallok. A falusi CSOK keretében a korábban épített házunkat szeretnénk bővíteni. A korábbi támogatás (kb. 4 millió) összegét a 10 millió falusi CSOK összegből kell levonni, vagy a bővítésre adható 5 millióból kell levonni?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 12:41

Kedves Attila!
Ez esetben információink szerint a bővítéshez 3 gyermek után igényelhető 5 millió forintból kell levonni a korábban kapott támogatás összegét és a különbözet vehető igénybe.

Anita szerint:

2019-07-09 - 14:50

Tisztelt Hitelnet
Érdeklődni szeretnék, hogy egy meglévő és 2 vállalt gyermek után mennyi falusi csok jár meglévő( csokos) ház korszerűsítésére?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-18 - 23:54

Kedves Anita!
A fenti esetben csak a már meglévő gyermek után igényelhet a falusi CSOK. Ha tehát 1 meglévő gyermekük van, akkor maximum 300.000 Ft összegű támogatásra lehetnek jogosultak.

Andrea szerint:

2019-07-08 - 14:10

Tisztelt Hitelnet!
A falusi csok-kal kapcsolatban érdeklődnék, hogy amennyiben most korszerűsítésre (ablakcserére) veszem igénybe a 2 gyerek után járó 1,3 m Ft-ot, abban az esetben, ha kb. 3-4 év múlva bővíteni szeretnénk a házat, akkor a bővítésre járó 2,6 m Ft fennmaradó részét (1,3 M Ft) későbbiekben igényelhetem, vagy most kell beadni a kérelmet a 2,6 m Ft-ra bővítés és korszerűsítés címén? (A bővítést biztosan csak leghamarabb 3-4 év múlva kezdenénk).
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-08 - 15:43

Kedves Andrea!
A korszerűsítés és bővítési iránti támogatási kérelem csak egyidejűleg nyújtható be és 3 év áll rendelkezésre a munkálatok elvégzésére.

Csilla szerint:

2019-05-27 - 07:54

Érdeklődni szeretnék, hogy a falusi csok felhasználható lesz-e napelemes rendszer telepítésére is a meglévő ingatlanon.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-27 - 08:16

Kedves Csilla!
A támogatás megújuló energiaforrások alkalmazására, így napelemes rendszer telepítésére is felhasználható lesz.

Béla szerint:

2019-05-22 - 10:16

Üdv
Amiről még nem esett említés, hogy aki már korábban igénybe vette a CSOK-ot és így vett használt ingatlant, az már nem veheti igénybe felújítás, bővítés, korszerűsítésre a falusi Csok-ot? (A faluban elérhető a falusi Csok).

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-22 - 10:27

Kedves Béla!
Mint ahogy a falusi CSOK-ra vonatkozó bejegyzéseinkbenkorábban már írtuk, az a támogatott személy is jogoslt lehet a falusi CSOK keretében felújításra, korszerűsítésre vagy bővítésre igénybe venni a támogatást, aki korábban már igénybe vette a CSOK-ot a vásárláshoz.

Anita szerint:

2019-05-10 - 10:48

Jó napot.
Több helyen olvastam, hogy a falusi csok igényelhető lesz meglévő lakásra is. Van ahol azt mondják, hogy csak korszerűsítésre, van ahol felújítást is említenek. Nekem 2 gyermekem van, saját házam. Festésre, burkolásra, a fürdőszoba áthelyezésére szeretném igénybe venni. Ez lehetséges? 3 év munkaviszonyom van. A település ahol lakunk rajta van a listán.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-10 - 11:27

Kedves Anita!
A falusi CSOK keretben elvégezhető munkálatokat a vonatkozó kormányrendelet fogja tartalmazni. Információink szerint fenti munkálatokra igényelhető lesz a támogatás.

Adrienn szerint:

2019-05-10 - 10:48

Tisztelt Hitelnet.hu!
Érdeklődni szeretnék, hogy a falusi csok meglévő, saját tulajdonban lévő ingatlan korszerűsítésre is igénybe vehető? Ablakcsere, tetőszigetelés és meglévő helyiség burkolása (nincs még burkolva), fürdőszobának alakítása, meglévő szobák szigetelése. (új ablak, szigetelő anyag, gipszkarton, fürdőszoba felszerelés és burkolat…) Ilyen munkálatokat tervezünk. Semmit sem vettünk fel így még a két gyermekünk után. TB rendezett.
Köszönöm válaszukat előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-10 - 11:25

Kedves Adrienn!
A falusi CSOK korszerűsítésr, felújításra is igényelhető lesz. A támogatás keretében elvégezhető munkálatokat a falusi CSOK rendelet fogja tartalmazni.

Vicus szerint:

2019-05-10 - 10:35

Három éve van tulajdonunkban az ingatlan. Egy gyerekünk van. Sajnos nem tudunk vállalni eü. problémák miatt másodikat.
Kaphatunk-e felújításra egy gyermek esetén falusi csok-kot? Van-e valamilyen feltétel? Párommal mindketten dolgozunk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-10 - 10:58

Kedves Vicus!
A falusi CSOK keretében egy gyermek után is igényelhető lesz a támogatás. Felújítás esetén 1 gyermek után 300.000 Ft összegű CSOK vehető majd igénybe. A pontos jogosultsági feltételekről a vonatkozó kormányrendelet kihirdetését követően tudunk majd pontos tájékoztatást adni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések