Falusi CSOK bírálatához szükséges költségvetés?

Jó napot kívánok.

Már minden papírt beadtunk a 10 milliós falusi csok bírálathoz. Már csak annyi lenne, hogy az értékbecslő felbecsüli, beadja. Na most az a helyzet, hogy egyszer voltunk a lakásban kb. 4 hónapja. Az értékbecslő addig nem megy ki, amíg nem készítünk egy költségvetést a felújításról, miközben neki a jelenlegi állapotot kellene felbecsülni. Már költöznénk be, mert a tél a nyakunkon, a lakást tényleges állapotáról és a felújításról csak akkor tudnánk nyilatkozni, ha használatba vettük az ingatlant.
Konkrét kérdésem, hogy ilyen van, hogy a becslő azért nem megy ki!?

Azon gondolkozunk, hogy felkeressük az ügyvédet, aki intézte az adásvételit, mert nem tudunk róla hivatalosan, hogy az értékbecslő ilyet kérhet.
A Takaréknál intézzük az egészet. Vigyük máshova? Mert az ügyintézés folyamatával se vagyunk megelégedve, és már igencsak eltelt egy hónap az igényléstől, és már lassan költözhetnénk.

Válaszát köszönöm.
Krisztián

Kedves Krisztián!

A falusi CSOK – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – önmagában vásárlásra nem, csak vásárlással egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre igényelhető. Ennek az a menetrendje, hogy elsőként meg kell kötni az adásvételi szerződést. A támogatás iránti kérelem bankba történő benyújtásakor az adásvételi szerződéssel egyidejűleg be kell nyújtani költségvetést is az elvégezni kivánt korszerűsítési, felújítási munkálatokról. A falusi CSOK kérelemet ugyanis nem külön a vásárlás és külön a korszerűsítés tekintetében bírálja el a bank. A jogosultságot együttesen vizsgálja vásárlás és korszerűsítés tekintetében. Ehhez pedig szükséges, hogy benyújtásra kerüljön az elvégezni kívánt munkálatokat tartalmazó költségvetés.

A költségvetés elkészítésére a banknak van formanyomtatványa, melyen fel vannak sorolva azok a munkálatok, melyek a falusi CSOK keretében elvégezhetők. Ezek közül azokat kell megjelölniük az anyagár és a munkadíj megadásával, melyeket el szeretnének végezni. Ezt úgy lehet megtenni, ha előzetesen árajánlatot kérnek az egyes szakemberektől. Fontos, hogy a benyújtott és a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-áról számlát kell majd benyújtaniuk.

A témában további bejegyzést IDE és IDE kattintva olvashat.


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Mónika szerint:

2020-05-12 - 13:42

Üdvözlöm!
Falusi csok-ot támogatás + hitel-t igényeltünk a Takarékbanknál.
A költségvetési tervezethez képest azonban lenne néhány kisebb eltérésünk.
Mennyire lehetnek rugalmasak a számlákkal kapcsolatban?
Csak azokat a tételeket fogadják el, amelyek fel vannak vezetve a tervezetbe?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-12 - 14:37

Kedves Mónika!
Olyan számlák fogadhatók el, melyek kapcsolódnak a költségvetésben feltüntetett munkálatokhoz. További tájékoztatást az ügyben az érintett Takarékbank tud Önöknek adni.

Csaba szerint:

2020-05-12 - 11:33

Van-e lehetőség a már leadott és elfogadott költségvetést módosítani?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-12 - 14:49

Kedves Csaba!
A hitelintézet által elfogadott költségvetés általában nem módosítható. Konkrét ügy esetén javasoljuk az érintett hitelintézettel történő egyeztetést.

Noémi szerint:

2020-05-09 - 13:49

Az a kérdésem, hogyha a lakásban nincs víz, gáz, akkor miért nem adja meg rá a csokot, ha kell költségvetést csinálni, abba bőven belefér.
Az értékbecslőt akkor nem értem.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-12 - 17:15

Kedves Noémi!
Ha falusi CSOK által preferált településen található az ingatlan, akkor nem probléma, ha nincs bevezetve a víz. (Gáz hiánya egyéb esetben sem probléma.) Ennek kialakítása vállalható a falusi CSOK kérelemben, amennyiben ez a költségvetésben is feltüntetésre került.
Normál CSOK igénylésekor azonban feltétel, hogy már az értékbecslő helyszíni szemléje során megfeleljen az ingatlannak ennek a feltételnek.
A falusi CSOK által preferált települések listáját és a további igénylési feltételeket IDE kattintva tekintheti meg.
További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is.

Ferenc szerint:

2020-05-05 - 13:41

Üdvözlöm!
Szeretnék klímát beszereltetni és a költségvetésben split klíma szerepel. Ez elfogadható, mivel a leírásban a központi fűtés részét kell képeznie.
Üdvözlettel: Ferenc

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-05 - 14:50

Kedves Ferenc!
Ha a klima a központi fűtési rendszer részét képezi, igénybe vehető a falusi CSOK. A feltételekről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Jánosné szerint:

2020-04-14 - 10:35

Tisztelt Hitelnet Csapat!

Köszönöm gyors válaszukat, de úgy tűnik félreérthető volt a kérdésem. Egy ismerősöm nevében érdeklődöm. Ő eladta falusi házát valakinek a Falusi CSOK keretében. Már megkötötték az adásvételi szerződést, elkészítették a költségvetést és még folyamatban van az értékbecslés. A vevő az ismerősömmel akarja megfizettetni az értékbecslés díját. Azt szeretném megtudni, hogy ez jogos-e, hiszen a vevő kapja a térítésmentes juttatást és esetleges további kölcsönöket.
Válaszukat várva köszönettel.

Hitelnet szerint:

2020-04-14 - 14:38

Kedves Asszonyom,
Az értékbecslés díját az fizeti, aki az értkbecslést igényelte.

Jánosné szerint:

2020-04-10 - 09:48

Kedves Ügyintéző! Érdeklődöm, hogy a falusi CSOK esetében kinek kell fizetnie az értékbecslést?

Köszönettel.

Hitelnet szerint:

2020-04-14 - 09:28

Kedves Asszonyom,
Ha nem igényel mellé lakáshitelt, csak a Falusi CSOK-ot akkor minden banknál az ügyfélnek kell fizetni az értékbecslést.
Amennyiben Falusi CSOK igénylés előtt áll, javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és kollégánk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást ad Önnek. Díjmentesen vállaljuk a Falusi CSOK ügyintézést is.

Zoltán szerint:

2020-04-06 - 18:50

Nekem olyan problémám van hogy az adásvételi szerződés még december elején megvolt, volt kint az értékbecslő is, azt mondta meg kezdhetjük a munkálatokat. Közben mi már saját költségre megcsináltunk mindent, fűtés korszerűsítés, nyílászáró csere, komplett új fürdőszoba, WC. Be is költöztünk mivel közben a mi házunk el kelt. De Marc 31.ével lejárt a határ idő és a bank azóta se fizette ki a tulaj, a saját részünk már decemberben átutalásra került.

Hitelnet szerint:

2020-04-09 - 21:12

Kedves Zoltán,
Amennyiben az a kérdés, hogy miért nem utalt a bank az aláírt szerződések ellenére, akkor sajnos mi ebben nem tudunk Önnek segíteni. Ezzel kapcsolatban a bankhoz tud forduldni.

Nikolett szerint:

2020-04-06 - 15:13

Jó napot,

Falusi CSOK-ot veszünk igénybe 2 gyerekre a max 10 milliós hitellel együtt. A hitel összegét a vételárba forgatnánk be, a támogatás fele a szabály szerint menne felújításra. A kérdésem a költségvetést illetően, hogy azt csak arra kell kitöltenünk amire a támogatást akarjuk fordítani, vagy mivel ÁFA visszatérítést szeretnénk a ház teljes felújítására, ezért mindent be kéne írnunk? Mivel még az adás-vétel sem zajlott le, ezért szakembereket nem tudok minden területről hívni ajánlatot kérni. Ezt hogy szokták áthidalni ilyen esetnen? Köszönöm, Nikolett

Hitelnet szerint:

2020-04-10 - 21:47

Kedves Nikoletta,
A CSOK-ot és ÁFÁ-t egyidejűleg lehet igényelni és egy költségvetést kell készíteni, abban kell feltüntetni minden munkálatot.
Mivel a költségvetésben meg kell jelölniük az anyagár és a munkadíjat, így szükséges előzetesen árajánlatot kérnek az egyes szakemberektől.

Feri szerint:

2020-03-30 - 14:01

A falusi csok igénybe vétele előtt, megkellett csinalnunk úgy a költségvetést a banknak, hogy az ingatlant ugye szemrevetelezni tudtuk. A költségvetésbe a festest, hőszigetelést jelöltük meg.
Viszont most hogy a miénk a ház, es el kezdtük magunknak csinálni, nagyon sok mas munka keletkezett. Fűtés korszerusites, teljes villanyvezetekeles es meg sorolhatnam. A kerdesem az lenne hogy utólag lehet e a banknal a költségvetésben modositani? A valaszt előre is köszönöm.

Hitelnet szerint:

2020-03-31 - 11:01

Kedves Feri,
A falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó összege azon munkálatok finanszírozására használható fel, melyet a hitelintézet által elfogadott költségvetésben megjelöltek.

Éva szerint:

2020-03-02 - 18:30

Jó napot!
A falusi csokot vesszük igénybe. Az adásvételi megvolt már. A költségvetéssel van egy kis gondom. Árajánlatot kértem már ablakostól, gázostól, mert a nyílászárókat meg a fűtés szeretnék korszerűsíteni. Akkor ezt a formanyomtatványt nekem kell kitölteni vagy ezzel is valami szakemberhez kell fordulni? Vagy csak írogassam be az összegeket, amiket az árajánlatba kaptam?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-15 - 18:09

Kedves Éva!
A költségvetési formanyomtatványt Ön is kitöltheti a szakemberektől kapott árajánlatnak megfelelően.

Róbert szerint:

2020-03-02 - 18:06

Kedves Hitelnet!
A falusi CSOK-ot megkaptuk, azonban a korszerűsítésre benyújtott és elfogadott költségvetési tervhez képest jelentős eltérés fog mutatkozni, lévén, hogy vezetékes gáz nincs a településen, csak úgynevezett falugáz. Ez kb. 6-7* annyiba kerül, mint a földgáz. Sajnos erről előzetesen az Eladó nem tájékoztatott ( van gáz ), Mi pedig nem jártunk utána ( nem feltételeztük, hogy van olyan település, ahol nincs vezetékes gáz ). Így az előre tervezett gázkazán, illetve a gázszereléssel kapcsolatos munkálatok kiesnek. Kérdés, hogy a más elfogadott költségvetési terven lehet-e utólag módosítást eszközölni, vagy az már örökre kőbe vésett marad? OTP Bank a hitelintézet. Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Robi

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-30 - 08:50

Kedves Róbert!
Ha a korszerűsítési munkálatok még nem kezdődtek el, akkor információink szerint van lehetőség a költségvetés módosítására. Az ügyben az érintett bankfiókkal kellene egyeztetni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések