Ennyi falusi CSOK jár korszerűsítésre, ha korábban szocpolt kaptunk!

Számos olvasói kérdés irányul arra, mekkora összegű falusi CSOK vehető igénybe, ha a lakásvásárlók, lakáskorszerűsítők korábban már kaptak szocpolt, csokot vagy egyéb vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást. A jogszabály különbéget tesz a lakáscélú támogatások között, mutatjuk, melyik esetben mekkora összegű falusi CSOK igényelhető.

Falusi CSOK

A falusi CSOK napokon belül igényelhető lesz, ezért egyre több az érdeklődés azzal kapcsolatban, hogy mekkora összegű falusi CSOK-ra számíthat az a család, amely korábban már kapott gyermekek utáni vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást.

CSOK, szocpol, LÉK, LÉT, FOT

Fenti elnevezések mind a korábbi évek gyermekek után kapható lakáscélú támogatásainak rövidítései. Nem mindegy, hogy az igénylők korábbi otthonteremtés során CSOK-ot vagy „szocpolt” vettek igénybe. Falusi CSOK igénylésénél meg kell különböztetni a korábbi lakáscélú állami támogatások különböző típusait.

Gyakorlati példák

Példa I.

Ha az igénylő meglévő lakása vásárlásához vagy építéséhez korábban 2,4M Ft szocpolt kapott, kaphat-e preferált kistelepülésen korszerűsítésre és/vagy bővítésre falusi CSOK-ot?
Ha igen, mekkora támogatást kaphat 3 gyermeke után?

A hatályos szabályok szerint, ha kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető. Ennek értelmében az igénylő jogosult lehet a támogatásra, viszont a támogatás összegéből le kell vonni a korábban kapott szocpol összegét.
3 gyermek után korszerűsítéshez maximum 5M Ft igényelhető tekintettel arra, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott korszerűsítési költségvetés összegét. Jelen helyzetben az 5M Ft-ból le kell vonni a korábban kapott 2,4M Ft szocpolt és a különbözet, 2,6M Ft falusi CSOK igényelhető.

Példa II.

Ha az igénylő meglévő lakása vásárlásához korábban CSOK-ot kapott, kaphat-e preferált kistelepülésen korszerűsítésre és/vagy bővítésre falusi CSOK-ot?
Ha igen, mekkora támogatást kaphat 3 gyermeke után?

Amennyiben a lakásvárlás CSOK-támogatás igénybevételével történt, annak összegét nem kell levonni meglévő lakás korszerűsítésére járó támogatás igénylés esetén. Ebben az esetben a teljes 5M Ft összegű falusi CSOK elérhető lehet.

Példa III.

Ha az igénylő korábban lakásvásárláshoz CSOK-ot vett igénybe két vállalt gyermek után és egy gyermek már megszületett, a második még nem, akkor jogosult lehet-e preferált településen korszerűsítésre igénybe venni a falusi CSOK-ot?

Amennyiben az igénylő vállalt gyermekre vonatkozóan igényelt megelőlegezett családi otthonteremtési támogatást, akkor attól függően, hogy teljesült-e a gyermekvállalás, igényelheti meglévő lakásra a korszerűsítési, illetve bővítési támogatást. Adott esetben tehát csak egy – a már megszületett – gyermekre igényelhető a korszerűsítésre járó támogatás, melynek összege 1 gyermek után 300.000 Ft.


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Krisztina szerint:

2020-03-08 - 16:49

2003-ban igénybe vettük 3 gyerek után használt lakásra a CSOK-ot.
Igényelhetem-e a támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-09 - 10:55

Kedves Krisztina!
Korszerűsítéshez maximum 5M Ft összegű falusi CSOK igényelhető. Ezt az összeget fenti esetben szükséges csökkenteni a korábban kapott támogatás összegével és a különbözet igényelhető.
A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Viktória szerint:

2020-02-25 - 22:57

Tisztelt Hitelnet!
Korábban igénybe vettem a CSOK-ot használt lakás vásárlásra 2 vállalt gyermek után, és az egyik megszületett, a másik még nem. Értem, hogy ez alapján 300.000 Ft járna. De esetleg van arra lehetőség, hogy ha bevállaljuk a 3. gyereket is több “falusi csok-os pénzt” kapjunk? Vagy ez kizárólag a meglévő gyermekre vehető igénybe lakásbővítés céljából?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-26 - 08:33

Kedves Viktória!
Újabb megelőlegező CSOK igénylésére sajnos nincs lehetőség addig, amíg a korábbi gyermekvállalás nem teljesült.

Krisztina szerint:

2019-10-12 - 18:34

Tiszteletem!
Én ezelőtt pár éve igénybe vettem a szocpolt lakásvásárlás céljára!
Az a kérdésem, hogy mint közfoglalkoztatott és egyedül nevelő anya, igénybe tudom-e venni a csokot bővítésre 2 gyerekre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-14 - 10:49

Kedves Krisztina!
Ha preferált településen található az ingatlan, akkor a ház bővítéséhez igényelhető lehet a falusi CSOK 2 gyermek után közfoglalkoztatottként is. Ha korábban CSOK-ot és nem szocpolt vett igénybe, akkor a falusi CSOK összegét nem kell csökkenteni a kapott CSOK összegével, így igénybe vehető az 1,3M Ft, ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Judit szerint:

2019-09-28 - 12:34

Korábban 2 gyerekre 1,2M Ft szocpolt vettünk fel felújításra. Most ezt a házat eladnánk és egy preferált településen szeretnénk házat venni.
Jár-e a korábbi szocpol összegével csökkentett CSOK és a CSOK hitelt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-02 - 13:34

Kedves Judit!
A leírt esetben igényelhető a CSOK különbözet és CSOK hitel, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Annamária szerint:

2019-09-23 - 15:04

Üdvözlöm!
2 gyermek után igénybe vettem annak idején használt lakásvásárlásra a szocpolt. Most szeretnénk lakást felújítani. Már nem ugyanarra a lakásra, de ugyanarra a 2 gyermekre jár-e még valamennyi csok?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-24 - 08:25

Kedves Annamária!
A preferált településen 2 gyermek után lakáskorszerűsítésre igényelhető 1,3M Ft összegű CSOK-ot csökkenteni szükséges a korábban kapott szocpol összegével és a különbözet vehető igénybe.

Melinda szerint:

2019-09-19 - 06:04

3 gyerek után vettünk fel 14 évvel ezelőtt szocpolt, de született utána még 3 gyerek, akire nem igényeltük.
Lehet a 3 után igényelni a falusi csokot, hogy ne vegyek ki a 3 gyereket belőle?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-19 - 09:07

Kedves Melinda!
Igényelhető a falusi CSOK csak azon 3 gyermek után is, akik után még nem vettek igénybe lakáscélú állami támogatást. Ez esetben a korábban kapott szocpol összegével nem szükséges csökkenteni a falusi CSOK összegét.

Tünde szerint:

2019-08-25 - 20:35

Az érdekelne, használt házvásárlásnál, a csoknál jár-e a pénz, ha kúti víz van bent a házban?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-26 - 13:29

Kedves Tünde!
Ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút is elfogadható. Amennyiben a településrészen van közműves- ivóvíz-szolgáltatás, akkor falusi CSOK által preferált település esetében elegendő, ha a korszerűsítési munkálatok befejezéséig ez kialakításra kerül.

Gáspár szerint:

2019-08-25 - 17:47

Korábban 2 gyermekre 2,4 millió Ft megelőlegező szocpolt vettünk fel, a gyermekek meg is születtek, sőt, egy harmadik kistestvér is megszületett. (A szocpol 10 éve pedig menetközben már teljesen lejárt).
Igénybe vehetünk-e használt lakás vásárlásánál (3 gyermekre 2.2 millió lenne, tehát a támogatás különbözete negatív lenne, kivéve persze a falusi CSOK esetét) CSOK hitelt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-26 - 13:25

Kedves Gáspár!
A leírt esetben CSOK hitel igénylésére sajnos nincs lehetőség.

Tünde szerint:

2019-08-16 - 17:05

Üdv!
Afelől érdeklődnék, hogy igényelhető-e a Falusi CSOK abban az esetben, ha városi lakásunkat eladjuk (Szocpolt igénybe vettünk 2 gyerek után 2008-ban), s megvennénk egy családi házat preferált faluban, melyet bővítenénk/felújítanánk. Jelenleg ideiglenes lakcímmel ebben lakunk, de nem mi vagyunk tulajdonosai. 40 évet betöltöttük és 2 gyermekünk van.
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-16 - 23:10

Kedves Tünde!
A leírt esetben a 2 gyermek után járó CSOK összegét (2,6M Ft) csökkenteni szükséges a korábban kapott szocpol összegével. Az így kapott összeg maximum fele használható fel a ház vételárának kiegyenlítésére, a fennmaradó összeg pedig korszerűsítésre, bővítésre.

Zsuzsanna szerint:

2019-08-16 - 12:25

Nagyon magasak az elvárások. Mi van azokkal a családokkal, akik lakáshoz akarnak jutni, hogy a gyermekeiket vissza kaphassák? Dolgozni kell éjjel-nappal, hogy tudjon venni egy kisebb lakást, hogy a csalad együtt lehessen újra. I
lyen esetekben miért nem segít az állam valamilyen támogatással? Hát nem az a cél, hogy a gyermekek a szülei mellett nújenek fel? Erre is kitalálhatnának valami megoldást, hogy ne szakítsák szét a családokat. Segélyszervezetek? Szeretet szolgálatok? Mondd nemernek semmit, ahogy a kormány sem. Sem hivataloknal, semmi befogadó falukban, semmi egyéb helyen nincs segítség az olyanok számára, akik a csokot,v agy az ehhez hasonlót nem tudjak kihasználni. Lehetne elérhetőbbé tenni az otthonteremtési támogatásokat, hogy az év ünnepnapjait ne sírással, hanem a család együttlétben, szeretetben teljenek. Ezen kellene gondolkodnia azoknak, akik hozzák a rendeleteket.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-16 - 12:52

Kedves Zsuzsanna!
A rendeletalkotásban irodánk nem illetékes. Észrevételvét az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelezheti.

Róbert szerint:

2019-08-12 - 11:37

Jó napot!
Az érdekelne, tavaly vettük igénybe az otthonteremtési támogatást 2.2 milliót. A vételár 5.4 milió volt, a maradék önerő volt. Korszerűsítést szeretnénk.
Lehetséges ezáltal?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 12:29

Kedves Róbert!
Ha preferált településen vásároltak ingatlant, akkor annak korszerűsítéséhez igényelhető a falusi CSOK, amennyiben a további feltételek is fennállnak.

Csaba szerint:

2019-08-06 - 21:07

Üdv.
– 2003-ban építkeztünk 2 gyermekre 1 600 000 M /Tulajdoni lap: Ft lakásépítési kedvezmény/
– 2003-ban 5 000 000 M Ft hitel /Tulajdoni lap: Kölcsön/
– 2011-ben 3. lányom megszületett 1 100 000 M /Tulajdoni lap: Ft lakásépítési kedvezmény/ (hitel tőke részéből lett levonva)
– a lakás jelzálogmentes
Falusi csokot korszerűsítésre szeretném felvenni.
Kérdéseim:
– le kell-e vonni az eddigi támogatásokat? / össz.: 2 700 000M Ft/
– ha igen, miből? korszerűsítési részéből? /5 000 000 M Ft-ból / vagy a teljes összegből / 10 000 000 M Ft-ból és annak a fele jár?
– munkaviszony, TB, erkölcsi, gyerekek életkora, településlista rendben.
Üdv: Csaba

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-13 - 08:12

Kedves Csaba!
A falusi CSOK korszerűsítésre adható 5M forintját csökkenteni szükséges az építkezéshez kapott 2,7M forint összegű szocpollal és a különbözetet tudják igénybe venni.

Ibolya szerint:

2019-08-03 - 07:03

Üdvözlöm!
Csokkal (10M) (2018-ban) épített ház korszerűsítésére (napelemes rendszer kiépítésére) igényelhető falusi Csok?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-07 - 10:41

Kedves Ibolya!
Fenti esetben a falusi CSOK nem érvényesíhető, ugyanis a vonatkozó jogszabály alapján a falusi CSOK összegéből (5M Ft) le kell vonni az ingatlan építéséhez kapott CSOK összegét (10M Ft), így nem marad igényelhető különbözet.

Ancsi szerint:

2019-08-02 - 10:54

Üdv!
Annyi kérdésem lenne, hogy életkorhoz van kötve a falusi csok?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-06 - 13:15

Kedves Ancsi!
Ha meglévő gyermekek után igénylik, akkor nincsen életkori korlátozás az igénylőkre vonatkozóan.
Amennyiben vállalt gyermek után történik az igénylés, úgy feltétel, hogy a támogatás iránti kérelem benyújtásakor legalább egyikük nem töltötte be a 40. életévét.

Ancsi szerint:

2019-07-28 - 18:19

Üdv.
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen iratok szükségesek a falusi csok igényléséhez? Mi már ugye korábban felhasználtuk házvásárlásra a csokot 4 gyermek után, de szeretnénk fűtés korszerűsítést végezni és arra szeretnénk igényelni a falusi csokot!
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 14:28

Kedves Ancsi!
A támogatás igényléséhez a korszerűsítési munkálatokat tartalmazó költségvetést és az OEP igazolást a TB jogviszonyról mindenképpen szükséges benyújtani. A köztartozásmentességről, büntetlen előéletről nyilatkozni is lehet a falusi CSOK kérelemben. Ezen túlmenően az ingatlanról alaprajz, tulajdoni lap és térképmásolat szükséges.

Ani szerint:

2019-07-22 - 12:04

Üdvözletem!
Megkaptam az első kérdésemre a választ, köszönöm. A válasszal kapcsolatosan szeretnék még egy kérdést feltenni. Az az 5 millió, amit igényelhetnénk az hitel vagy vissza nem téritendő támogatás? Illetve még egy kérdés, hogy akkor adják a pénzt, ha már le van igazolva számlával, hogy mit csinálunk? Mivel önerővel nem rendelkezünk, akkor ez így nagyon nem jó. Miért nem kérik akkor a számlát, mikor már kész van, és ha nincs teljesítve egy bizonyos időn belül fizettessék vissza az összeget. Ez az én véleményem. Hiszen csak azért igényelnék a családok, hogy boldoguljanak, hozzá tudjanak fogni a munkához.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-22 - 12:53

Kedves Ani!
Az 5 millió forintos korszerűsítési összeg vissza nem térítendő állami támogatás. Az eléírt készültségi fok legalább 70%-át szükséges mindig számlával igazolni. Ez jogszabályi előírás. Ennek miértjéről az érintett minisztérum tud Önnek tájékoztatást adni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések