Ennyi falusi CSOK jár, ha korábban kaptunk már lakáscélú támogatást!

Aki korábban kapott már szocpolt, az biztosan emlékszik, hogy annak összege gyermekenként külön-külön került meghatározásra. Ehhez képest a jelenlegi CSOK, falusi CSOK számítás bonyolultabbnak tűnhet, különösen akkor, ha korábban is részesültünk már ilyen jellegű állami támogatásban. Az alábbiakban azt a speciális helyzetet mutatjuk be, amikor a falusi CSOK-ot igénylő házaspár minkét tagja vett igénybe szocpolt korábbi házasságában.

A falusi CSOK a vidéki lakóingatlan vásárlásával egybekötött korszerűsítés, bővítés célját szolgálja. A támogatás keretében maximum 10 millió forint érhető el.

Falusi CSOK számítási mód

A falusi CSOK összegének meghatározására kétféle számítási mód létezik:

  1. Ha az igénylő a falusi CSOK kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel a vonatkozó kormányrendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, akkor a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.
  2. Ha az igénylő számára kedvezőbb, a fenti bekezdésben meghatározott számítási mód helyett a falusi CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban a fenti bekezdés szerinti támogatást vagy kölcsönt vett igénybe.

Fenti bekezdésekben foglaltaktól eltérően a támogatás összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

Falusi CSOK különbözet számítási mód

Az alábbi példában azt a speciális, ám gyakori esetet mutatjuk be, miként kell számítani a falusi CSOK összegét, amikor a támogatást igénylő házaspárok korábbi kapcsolatukban is igénybe vettek már lakáscélú támogatást.

Példa: a házaspárnak egy közös gyermeke van. A falusi CSOK-ot a feleség korábbi házasságában született 2, valamint a közös gyermekük után kívánják igényelni. A két gyermek után a korábbi házasság során 2,4M Ft szocpolt kaptak. A férj korábbi házasságában szintén kapott akkori feleségével 2,4M Ft szocpolt. A férj korábbi házasságban született gyermekei külön háztartásban élnek, jogerős bírósági határozat alapján az édesanyjuknál kerültek elhelyezésre.

Mekkora összegű falusi CSOK-ra lehetnek jogosultak?

3 gyermek után a falusi CSOK keretében 10 millió forint támogatás igényelhető.

Kell-e csökkenteni a falusi CSOK összegét a korábban kapott szocpollal, s ha igen, mennyivel?

A vonatkozó kormányrendelet fenti bekezdései alapján:

a 10 milliós falusi CSOK összegét csökkenteni szükséges a feleség részéről a közös háztartásban élő két gyermek után kapott szocpol összegének felével, vagyis 1.200.000 Ft-tal. (A 2.400.000 Ft szocpolnak azért csak  a feleségre jutó részét szükséges levonni, mert a támogatás korábbi házasság során vették igénybe.)

A férj volt feleséggel közös gyermekei után kapott szocpollal nem kell csökkenteni a falusi CSOK összegét. Ennek oka: adott esetben ezen gyermekek a volt feleség háztartásában élnek.

Összegzés

A 10 millió Ft-ból levonva tehát a feleségre jutó szocpol 1 200 000 Ft összegét, legfeljebb 8 800 000 Ft falusi CSOK-ra lehet jogosult a család. Ennek legfeljebb 50 %-a (4.400.000 Ft) fordítható a használt családi ház vételárának kiegyenlítésére. A fennmaradó összeg (4.400.000 Ft) pedig a ház korszerűsítésére és/vagy bővítésére használható fel.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott falusi CSOK tájékoztatás

Ön is falusi CSOK igénylése előtt áll, de nem tudja mekkora összegre lehet jogosult a korábban kapott támogatások miatt? Kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását online adatlapunk kitöltésével. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. augusztus 24. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Tünde szerint:

2020-08-26 - 06:58

Üdv. 3 nagykorú gyermekem van. 18,20,23 évesek. Korábban kB 15 éve igénybe vettük a fél szocpolt házvásárlásra. Kaphatok-e még a csók,-ból valamit és ha igen mire?Minden gyermekem velem lakik+1kicsi unoka akit egyedül nevelünk a lányommal. Köszönöm

Hitelnet szerint:

2020-08-26 - 18:04

Kedves Tünde!
A korábban kapott támogatás összegével csökkentett CSOK vagy Falusi CSOK támogatást igényelheti, amennyiben a jogosultsági feltételek teljesülnek. A CSOK feltételeiről IDE, a Falusi CSOK feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat részletesen. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és Falusi CSOK ügyintézést!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések