A korszerűsítés teljes összege fedezhető falusi CSOK-ból?

Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődni szeretnék a következőkről. Voltunk Bankfiókban OTP-ben és kaptunk egy nagyon felületes tájékoztatást, amit nem részleteznék. Falusi CSOK keretében jogosultak vagyunk 5 millió Ft támogatásra. Hitelt nem vennénk fel. A költségvetés árajánlatok kérése folyamatban.

Kérdésem az volna, 100%-ban CSOK összegéből finanszírozódna a kivitelezés, hőszigetelési rendszer, tetőcsere, esetleg ha majd a költségvetés elbírja gázfűtés korszerűsítés. Ha az 5 milliót lefedi a kivitelezések összege és ezeket 100%-ban kiszámlázódnak, akkor a támogatás ebben a formában megfelelne?

Mindkét kivitelezőnek elég, ha csak a kivitelezés után fizetjük ki a költségeket. Önrészt nem kér a Falusi CSOK, a Bankban legalábbis ezt mondták. CSOK bírálati díj, szemle díjakkal tisztában vagyunk. Csak az nem világos, hogy 70%-ról kell számlával igazolni. A 30% az hogyan? Vagy ki sem fizetődik?

Várom válaszukat.
Gergő

Kedves Gergő!

A falusi CSOK keretében elvégezni kívánt korszerűsítendő munkálatokról költségvetést szükséges benyújtani. Ha a költségvetés 5 millió forintról szól, akkor a finanszírozás teljes egészében megvalósulhat a falusi CSOK-ból. Ebben az esetben önerő nem szükséges a finanszírozáshoz. Amennyiben a korszerűsítési munkálatok összege meghaladná az 5 millió forintot és hitelt nem szeretnének igénybe venni, akkor az 5 millió forint feletti részt kellene önerőből fedezni.

A támogatás folyósítása utólagos, készültségi foknak megfelelően történik. Ahhoz, hogy az első részfolyósítás megtörténjen, valamekkora készültségi fokot el kell érni. Ha a kivitelezővel történt megegyezés alapján a kivitelező előre dolgozik, s Önök a munkálatok elvégzését követően fizetnek, akkor nem kell saját megtakarításból finanszírozni a munkálatok megkezdését. Az fontos azonban, hogy mielőtt a kivitelező elkezdi a munkálatokat, a falusi CSOK kérelem benyútásra kerüljön és megtörténjen az első helyszíni szemle is.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át szükséges számlával lefedni. Egy-egy részfolyósításhoz mindig az elért készültségi fok legalább 70%-áról szükséges a számlákat bemutatni. A fennmaradó 30%-ot nem kell számlával igazolni. Ettől függetlenül az elfogadott teljes 5M Ft folyósításra fog kerülni.

Adott témához kapcsolódóan további bejegyzést IDE kattintva olvashat. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések