A korszerűsítés teljes összege fedezhető falusi CSOK-ból?

Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődni szeretnék a következőkről. Voltunk Bankfiókban OTP-ben és kaptunk egy nagyon felületes tájékoztatást, amit nem részleteznék. Falusi CSOK keretében jogosultak vagyunk 5 millió Ft támogatásra. Hitelt nem vennénk fel. A költségvetés árajánlatok kérése folyamatban.

Kérdésem az volna, 100%-ban CSOK összegéből finanszírozódna a kivitelezés, hőszigetelési rendszer, tetőcsere, esetleg ha majd a költségvetés elbírja gázfűtés korszerűsítés. Ha az 5 milliót lefedi a kivitelezések összege és ezeket 100%-ban kiszámlázódnak, akkor a támogatás ebben a formában megfelelne?

Mindkét kivitelezőnek elég, ha csak a kivitelezés után fizetjük ki a költségeket. Önrészt nem kér a Falusi CSOK, a Bankban legalábbis ezt mondták. CSOK bírálati díj, szemle díjakkal tisztában vagyunk. Csak az nem világos, hogy 70%-ról kell számlával igazolni. A 30% az hogyan? Vagy ki sem fizetődik?

Várom válaszukat.
Gergő

Kedves Gergő!

A falusi CSOK keretében elvégezni kívánt korszerűsítendő munkálatokról költségvetést szükséges benyújtani. Ha a költségvetés 5 millió forintról szól, akkor a finanszírozás teljes egészében megvalósulhat a falusi CSOK-ból. Ebben az esetben önerő nem szükséges a finanszírozáshoz. Amennyiben a korszerűsítési munkálatok összege meghaladná az 5 millió forintot és hitelt nem szeretnének igénybe venni, akkor az 5 millió forint feletti részt kellene önerőből fedezni.

A támogatás folyósítása utólagos, készültségi foknak megfelelően történik. Ahhoz, hogy az első részfolyósítás megtörténjen, valamekkora készültségi fokot el kell érni. Ha a kivitelezővel történt megegyezés alapján a kivitelező előre dolgozik, s Önök a munkálatok elvégzését követően fizetnek, akkor nem kell saját megtakarításból finanszírozni a munkálatok megkezdését. Az fontos azonban, hogy mielőtt a kivitelező elkezdi a munkálatokat, a falusi CSOK kérelem benyútásra kerüljön és megtörténjen az első helyszíni szemle is.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át szükséges számlával lefedni. Egy-egy részfolyósításhoz mindig az elért készültségi fok legalább 70%-áról szükséges a számlákat bemutatni. A fennmaradó 30%-ot nem kell számlával igazolni. Ettől függetlenül az elfogadott teljes 5M Ft folyósításra fog kerülni.

Adott témához kapcsolódóan további bejegyzést IDE kattintva olvashat. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Erika szerint:

2020-07-31 - 04:07

Tisztelt hitelnet!
Mi beadtuk a 5 milliós lakás korszerűsítést és nálunk volt már az értékbecslő. Mi a kifizetést várjuk. Mi van olyankor, ha az értekbecslő a készültségi fokot 70%-ra becsülte és 4.200.000 Ft, de a mi költtségvetésünk 6.200.000 Ft és beleraktunk önerőből több mint 2.500.000 Ft-ot.
Megkapjuk az 5 millió támogatást vagy azt fogják nézni amit az értékbecslő mondott, 4.200.000 Ft.
Várom a válaszukat.
Előre is köszönöm!
Erika

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-31 - 08:17

Kedves Erika!
Az a kérdés, hogy ez értékbecslő az első helyszíni szemle alkalmával mekkora készültséget állapított meg. Ha nem volt nagyobb a készültség 19,35%-nál, vagyis nem volt túlkészültség, akkor 6,2M Ft-os költségvetésnél igénybe vehető az 5M Ft falusi CSOK. Ha ezt követően a következő helyszíni szemle alkalmával 70% készültséget állapított meg az értékbecslő, akkor a falusi CSOK 5M Ft-os összegéből először ennyit fognak folyósítani Önöknek.
Pontos tájékoztatást az érintett bankfiók tud adni Önnek valamennyi részlet ismeretében.

Edit szerint:

2020-07-04 - 08:03

Tisztelt Hitelnet!

Falusi csokkal kapcsolatosan szeretnék érdeklődni,szerződés kötés már meg történt,de viszont a leadott költségvetésben korszerűsítésre tetőfedés cseréje lett beírva. mivel az első válalkozó ezt látta javítandónak a lakáson De nem volt a vállalkozó a padláson hogy ellenőrizze a tető szerkezetét.Ez a válalkozó végűl másik lakást vállalt el így az én lakásomhoz másik vállalkozót kellet keresnem,aki elválalta, de viszont ő fel is ment a padlásra le ellenőrizni a tető szerkezetét és annyira rossza a tető szerkezete hogy azt mondta erre tetőfedés cserét nem lehet el végezni ennek az árából elkészítené inkább a tetőszerkezetét tető anyag a jelenlegi kerülne vissza. Az lenne a kérdésem,hogy mivel a költségvetésben tetőfedés cseréje van írva és a szerződésben is amit a bankkal kötöttem lehet-e utólag módosítani a költségvetést tetőfedésről tetőszerkezet cseréjére? vagy van e valamilyen más megoldása.Válaszát előre is köszönöm

Hitelnet szerint:

2020-07-04 - 13:51

Kedves Edit!
Az első részfolyósítást megelőzően még van lehetőségük a költségvetés módosításán. Bővebb információt az érintett bankban tudnak kérni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések