A falusi CSOK hitel vagy vissza nem térítendő támogatás?

Üdvözlöm.

A falusi csok-ról szeretnék érdeklődni. Több kérdésem is lenne. 2 gyerekünk van, szeretnénk 3. babát ebben az évben. Én 29 éves vagyok, párom 33 éves. Mindkettőnknek van több éves (5 éves) folyamatos munkaviszonya.

1. kérdésem, hogy a falusi csok-ot a már meglévő 2 gyerekre és a vállalt 3. gyerekre is ki tudjuk használni?
Néztünk egy házat, 4,5 millió Ft. A feltételeknek megfelelne, (3 szoba, fürdő, külön wc, padfeljáró, konyha, előtér 90 m² a ház hasznos alapterülete).

2. kérdésem, ez a falusi csok amit ad az Állam, “hitelként” adja és vissza kell fizetni vagy pedig nem kell visszafizetni?

3. kérdésem, hogy a 10 millióból ugye 5 millió Ft lehet házvásárlás, de korszerűsíteni is szeretnénk, akkor a további összeget (5 millió Ft) szintén vissza nem térítendő vagy hitelként adja az Állam? Mert nagyon sok mindent olvasni ezzel kapcsolatban és sok ismerőstől (bankban is) érdeklődtem és van ahol azt mondták, hogy ez a falusi csok-ot is hitelként kell értelmezni.

Köszönöm válaszát!
Mariann

Kedves Mariann!

Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető a CSOK. Ahhoz tehát, hogy harmadik vállalt gyermek után is jogosultak lehessenek a támogatásra, össze kellene házasodniuk.

A falusi CSOK vissza nem térítendő állami támogatás, tehát nem hitel. Ha valaki nem meglévő, hanem vállalt gyermek után veszi igénybe a támogatást, akkor annak összegét azonban több bank is teherként veszi figyelembe, vagyis a vállalt gyermekre jutó támogatás összegét beleszámítja a maximálisan felvehető hitelösszegbe. Van olyan hitelintézet, amely – ellentétben az előzőekkel – a vállalt gyermek után felvehető CSOK összegét nem számítja bele az ingatlan maximális terhelhetőségébe. Ebből a szempontból tehát pénzintézetenként eltérő szabályozással találkozhatunk. A támogatást azonban egyik esetben sem kell visszafizetni, kivéve, ha a támogatott személy a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom alatt nem tesz eleget a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeknek.

A 10 milliós falusi CSOK-ból maximum 5 millió forint fordítható a vásárlása, a fennmaradó 5 millió forint korszerűsítésre, felújításra lesz felhasználható. A támogatásnak ez a rész sem hitel.

A falusi CSOK eddig ismert feltételeiről bővebb információt ITT talál.


Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Balázs szerint:

2019-05-02 - 18:47

Üdvözlöm!
Külföldi munkavállalóként szeretném igénybe venni a CSOK-ot!
Mennyi időre kell TB jogviszonyt létesítenem Magyarországon?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 09:54

Kedves Balázs!
A jelenleg hatályos CSOK rendelet értelmében a támogatott személynek vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. A rendelet nem tartalmaz előírást arra vonatkozóan, hogy meddig kell fenntartani ezt a TB jogviszonyt.

Éva szerint:

2019-04-25 - 12:25

Jó napot.
Az a kérdésem lenne, hogy van 5 gyermekem és korszerűsíteni szeretnénk a lakást a falusi csokból.
Erre igénybe tudnám-e venni és mekkora összeget?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-25 - 12:32

Kedves Éva!
Lakáskorszerűsítésre 5 gyermek után maximum 5 millió forint lesz igénybe vehető.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések