A bentlakást mikortól ellenőrzik falusi CSOK esetén?

Tisztelt Hitelnet!

Fentebb azt olvastam, hogy: A bentlakási kötelezettséget bővítés, korszerűsítés esetén az utolsó részfolyósítását követő 90 napon belül kell teljesíteni, vagyis eddig kell bemutatni a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

Viszont alább azt írják, hogy:
A 10 éves bentlakási kötelezettség teljesülését a jegyző a támogatási szerződés megkötésétől vizsgálhatja, hatósági megkeresés vagy lakossági bejelentés esetén kötelezően vizsgálja. Ha a jegyző a vizsgálat során megállapítja az életvitelszerű bentlakás hiányát, erről haladéktalanul tájékoztatja a járási hivatalt.
Most akkor melyik az igaz? Hiszen, egy tetőcsere idején nem lehet a házban tartózkodni, még akkor sem, ha azt a szomszédok, esetleg a járási hivatal nem nézi jó szemmel.

Továbbá azt is szeretném megkérdezni, hogy a korszerűsítésre, bővítésre köteles vagyok a teljes összeget igénybe venni? Továbbá azt is szeretném megkérdezni, hogy jól értelmeztem-e, hogy a 7,5 m forintos kamattámogatott csok hitel felújításra is igényelhető-e?

Szeretném még azt is kérdezni, hogy ha van lakásom, amiben csak 1/3 arányban vagyok tulajdonos, de haszonélvezeti jogom nincs, így igénybe vehetem-e a falusi csok-ot?

Kizáró ok-e az, ha valaki fogyatékkal élőként szeretné igényelni a falusi csok-ot? Pl. vak, vagy kerekesszékes.

Arra is kíváncsi lennék, hogy ha nincs szükségem a vételár kiegészítéséhez CSOK hitelre, akkor valóban fizetni kell az értékbecslőnek? És, ha fizetni kell, akkor milyen összeget?

A részszámláknak legalább a 70%-át kell tartalmaznia, igazolnia. Vagyis, ez azt jelenti, hogy saját kezűleg is felújíthatom a házat, csak az anyagköltségről kell kiállíttatni a számlát, vagy a felújítást végző szakembert is igazolnom kell?

Még egy kérdésem lenne. Ha 6,3 m forint a ház, amit szeretnénk megvásárolni, akkor az 5 m falusi csok nem jár? Csak valahány százaléka?

Üdv.
Válaszaikat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Aranka

Kedves Aranka!

A bentlakási kötelezettség teljesülését a jegyző a támogatási szerződés megkötésétől vizsgálhatja. Korszerűsítés, bővítés esetén azonban a bentlakási kötelezettség a fent leírtak szerint teljesíthető, ezért ez esetben e kötelezettség teljesülését is ennek megfelelően vizsgálják.

Nem szükséges a teljes támogatási összeget felhasználnia. A falusi CSOK korszerűsítésre, bővítésre fordítható összege nem haladhatja meg az Ön által benyújtott és hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét. A maximum 7,5M Ft összegű CSOK hitel korszerűsítésre is fordítható, ha a falusi CSOK összege nem fedezi a hitelintézet által elfogadott költségvetés teljes összegét. A hitelfelvételnek feltétele a megfelelő jövedelemfedezettség.

A falusi CSOK jogosultsághoz a támogatott személynek a célingatlanban legalább 50%-os tulajdonrésze kell, hogy legyen. Ha házastársi vagy élettársi kapcsolatban igényelné a támogatást, akkor kettejüknek együttesen szükséges legalább 50% tulajdonrész. Az, hogy valaki fogyatékkal él, nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Feltétel azonban, hogy benyújtásra kerüljön az előírt TB jogviszony igazolás vagy annak hiányában ápolási határozat.

Ha a CSOK hitelt nem kívánja igénybe venni, akkor a támogatás ügyintézésvel járó költségeket – értékbecslés díja, helyszíni szemle díja, bírálati díj,TAKARNET lekérdezés díja – meg kell fizetni. Ennek pontos összegét a támogatást nyújtó hitelinézet aktuális hirdetménye tartalmazza.

A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell számlával igazolni. Ez lehet csak anyagköltség is.

Ha a vételár 6,3M Ft, akkor annak kifizetéséhez maximum 5M Ft támogatás vehető igénybe. A fennmaradó maximum 5M Ft korszerűsítésre év/vagy bővítésre használható fel.

A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Utolsó módosítás: 2020. február 16. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Szilvia szerint:

2019-09-10 - 13:19

Üdvözlöm!
Elegendő, ha 2 éves tb jogviszonyt csak az egyik fél tud igazolni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-11 - 08:12

Kedves Szilvia!
A TB jogviszony igazolás elegendő az egyik fél részéről.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések