Falusi CSOK összege 2020-ban

Az igényelhető falusi CSOK összege – lakáscéltól függően – az alábbiak szerint alakul:

Vásárlással egybekötött bővítés/korszerűsítés esetén

 • egy gyermek esetén legfeljebb 600.000 Ft,
 • két gyermek esetén legfeljebb 2.600.000 Ft,
 • három vagy több gyermek esetén legfeljebb 10 millió Ft 

Meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén

 • egy gyermek esetén legfeljebb 300.000 Ft,
 • két gyermek esetén legfeljebb 1.300.000 Ft,
 • három vagy több gyermek esetén legfeljebb 5 millió Ft

Vásárlásra fordítható maximális összeg

A preferált kistelepülésen történő lakásvásárlással egybekötött bővítés, illetve korszerűsítés esetén a lakás vásárlására a falusi CSOK maximális összegének legfeljebb 50%-a fordítható. Amennyiben ennél magasabb a lakás vételára, akkor az 5 millió Ft-ot meghaladó vételárrészt saját forrásból vagy kölcsönből szükséges kiegyenlíteni. A lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Bővítésre, korszerűsítésre fordítható összeg

A falusi CSOK összegének bővítésre és/vagy korszerűsítésre felhasználható keretére vonatkozóan nincsen a fentiekhez hasonló megkötés. Ha például a támogatott személy 10 millió Ft falusi CSOK-ra jogosult és a megvásárolni kívánt lakás vételára 3 millió Ft, akkor a fennmaradó legfeljebb 7 millió Ft-ot fordíthatja a bővítési, korszerűsítési munkálatokra (költségvetéssel alátámasztva).

Korábban kapott támogatás figyelembevétele

A falusi CSOK-ot is csak egyszer lehet igénybe venni egy gyermek után. Ha a támogatott személy a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy megelőlegező kölcsönt vett igénybe, akkor a korábban kapott támogatással csökkentett támogatási összeg vehető igénybe.

A korábban igénybe vett és kifolyósított lakáscélú állami támogatásokat figyelembe kell venni, független attól, hogy a támogatás esetlegesen önkéntesen vagy jogszabályi kötelezettségre tekintettel már visszafizetésre került.

Kivétel!

Kizárólag a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig

 • önkéntesen, vagy
 • hatósági határozat útján, több mint 5 éve

visszafizetett, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező

kedvezmény összegét nem kell figyelembe venni.

Amennyiben az igénylő számára kedvezőbb, úgy a falusi CSOK összegének meghatározásánál figyelmen kívül hagyható(k) azon gyermek(ek), akikre tekintettel korábban támogatás igénybevétele történt. Ebben az esetben az igénybe vehető falusi CSOK összegét sem kell csökkenteni a korábban folyósított támogatás összegével.

Fontos!

A fenti általános szabályoktól eltérően preferált kistelepülésen meglévő lakás bővítéséhez és/vagy korszerűsítéséhez igényelt falusi CSOK esetén, ha a támogatást igénylő korábban, kizárólag a bővítendő/korszerűsítendő lakás megvásárlásához a családi otthonteremtési kedvezményt vagy családok otthonteremtési kedvezményét vette igénybe, akkor ezen, korábban kapott támogatások összegét nem kell levonni a jelenleg igényelhető támogatási összegből.

Falusi CSOK összege csak lakásvásárlási cél esetén

Csak lakásvásárlási cél esetén a falusi CSOK nem vehető igénybe. Ebben az esetben a használt lakásvásárlásra vonatkozó normál CSOK szerinti támogatási összeg érhető el. A falusi CSOK igénybevételéhez a vásárlási cél mellett mindenképpen szükséges bővítési és/vagy korszerűsítési munkálatra is igényelni a támogatást.

Megelőlegező falusi CSOK

Ugyanazon igénylők esetén megelőlegező falusi CSOK támogatás csak akkor igényelhető, ha a korábbi gyermekvállalásuk már teljesült! Korábbi gyermekvállalás nem teljesítése esetén akkor köthető újabb megelőlegező támogatási szerződés, ha a támogatott személyek egyike nem azonos a korábbi támogatási szerződésben szereplő felek egyikével.

Otthonteremtési kamattámogatás

A legalább két gyermek után igénybe vett falusi CSOK-hoz kapcsolódóan igényelhető a 3%-os kamatú támogatott hitel – CSOK hitel – is.

A kamattámogatott hitel összege vásárlással egybekötött bővítés/korszerűsítés esetén:

 • két gyermek esetén maximum 10 000 000 Ft,
 • három vagy több gyermek esetén maximum 15 000 000 Ft.

Meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén:

 • két gyermek esetén maximum 5.000.000 Ft,
 • három vagy több gyermek esetén maximum 7.500.000 Ft.

Az igénylő az otthonteremtési kamattámogatásra nem jogosult, ha a kérelem benyújtását megelőzően már az e rendelet vagy a 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet szerint otthonteremtési kamattámogatást vett igénybe.

Utolsó módosítás: 2020. március 25. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

László szerint:

2020-04-01 - 06:42

A falusi csokot jelen pillanatban is lehet igényelni? A bankoknál folyik az ügyintézés?

Hitelnet szerint:

2020-04-02 - 08:36

Kedves László,
Igen, a Falusi CSOK-ot most is lehet igényelni.
Kérjük töltse ki online adatlapunkat, és kollégánk személyre szóló, díjmentes tájékoztatást ad Önnek!
Díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést is!

János szerint:

2020-03-31 - 12:38

Tisztelt Szakértő!Érdeklődni szeretnék,hogy 2005-ben építkeztűnk és igénybe vettük a szocpolt kettő gyermek után és most igénybe szeretnénk venni a falusi csok-ot az épület szigetelése és egyéb munkálatokhoz.Jogosultak lehetük-e a csokra és ha igen milyen feltételekkel és mekkora öszegben.Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel
János

Hitelnet szerint:

2020-04-02 - 11:40

Kedves János,
A Pénzügyminisztériumi előírások szerint, ha valaki már igénybe vette a vissza nem térítendő támogatást, akkor a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető most korszerűsítés esetén.
Azonban ha 2005-ben nagyobb volt a támogatás összege, mint most két gyerek után korszerűsítéshez – ez 1,3M Ft- akkor sajnos nem fognak tudni különbözetet igénybe venni.

Gyula szerint:

2020-03-30 - 17:56

Amennyiben a 2.200.000. Ft CSOK-ot igénybe venném vályogház vásárlására, azt követendően igénybe tudnám-e venni az ingatlanra a falusi CSOK 5 millió Ft-ot felújításra?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet szerint:

2020-03-31 - 10:55

Kedves Gyula,
Amennyiben az ingatlan preferált településen van, javasoljuk a Falusi CSOK -ot Vásárlással egybekötött bővítés/korszerűsítés igénylését, melyről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

János szerint:

2020-03-23 - 19:22

Házaspár mindkét tagja aktív BAR listán szerepel Falusi CSOK – ot kaphatnak e ?

Hitelnet szerint:

2020-03-25 - 14:32

A Falusi CSOK jogosultságot nem befolyásolja a KHR információ. Amennyiben az igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény mellé kölcsönt nem kíván felvenni, akkor a bankok a támogatott személyek KHR státuszát nem vizsgálják. Tehát jogosultak lehetnek a támogatásra, ha minden további Falusi CSOK feltételnek megfelelnek, melyről bővebben IDE kattintva tájékozódhatnak. Irodáinkban szakértőink teljes körű, díjmentes ügyintézést vállalnak!

Alexandra szerint:

2020-03-21 - 20:52

Jó Napot kívánok,
Szeretnék érdeklődni, hogy szeretnénk igénybe venni a falusi CSOK-ot 2+1gyermekre, és olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a lakás 6.100.000 Ft és hogy olvastam, hogy ha ki megy a becsüs, akkor a 20százalékkát nem haladhatja meg, nem lehet több a becsüs értéke a 6.100.000-nél vagy a 4.000.000 Ft-nál kevesebb, vagy pedig elveszítjük nem sikerül ebből mi az igazság? Előre is köszönöm a gyors választ!

Hitelnet szerint:

2020-03-24 - 15:15

Kedves Alexandra,
Törvényi előírások szerint a kedvezménnyel megvásárolni kívánt lakásról szóló adásvételi szerződésében szereplő vételár legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.
Tehát, ha az adásvételi szerződésben 6.100.000 Ft szerepel, akkor a becsüs által megállapított forgalmi érték nem lehet alacsonyabb 4.880.000 Ft-nál.

István szerint:

2020-03-17 - 21:16

A falusi CSOK két gyermek után igényelhető 10 milliós költsön összegből mennyit lehet lakás vásárlásra fordítani?
Azzal tisztában vagyok ,hogy 1,3 millió vásárlásra és 1,3 millió felújításra.
Csak az a 10 millió is feleződik vagy lehet úgy is, hogy 6 millió vásárlásra és a többi 4 millió felújításra.
Vagy csak vásárlásra kellene 6 millió forint az lehetséges?
Köszönöm a válaszát!

Hitelnet szerint:

2020-03-20 - 18:55

Kedves István,
Az igényelhető kölcsön összege vásárlással egybekötött bővítés/korszerűsítés esetén két gyermek esetén legfeljebb 10 millió forint. OTK igénylésnél nincs meghatározva, hogy a hitelösszeg hány százaléka fordítható lakásvásárlásra illetve korszerűsítésre.

Monika szerint:

2020-03-17 - 21:08

Heti tíz órás magyarországi bejelentés esetén, igényelhető-e a falusi CSOK? Válaszát köszönöm!

Hitelnet szerint:

2020-03-20 - 19:56

Kedves Mónika,
Mivel a részmunkaidős munkavállalók is jogosultak a TB jogviszonyra, így ha igénylés esetén legalább az egyik igénylő 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a falusi CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában a Tbj. 5. §-a szerint biztosított, és legalább egy éve – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan a Tbj. 5. §-a alapján biztosított, igényelhető a falusi csok.

Zsuzsanna szerint:

2020-03-17 - 17:30

Üdvözlöm!
Falusi csok keretében szeretnénk fürdőszoba és fűtés korszerűsítésre igényelni vissza nem térítendő támogatást. Jelenleg gyesen vagyok a második gyermekünkkel. A munkaviszonyom nem szűnt meg. (Magyarországon) A férjem Németországba jár dolgozni.
A kérdésem az lenne, hogy ezekkel a feltételekkel jogosultak vagyunk-e? Kizáró ok-e a férjem külföldi munkaviszonya, illetve, hogy jelenleg gyesen vagyok?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-18 - 07:10

Kedves Zsuzsanna!
A falusi CSOK jogosultsághoz legalább 1 éves TB jogviszony szükséges. A TB jogviszony a gyes ideje alatt is fennáll, ha munkaviszonya nem szűnt meg. Az Ön részére kiadható igazolással igényelhető a falusi CSOK. Nem kizáró ok férje németországi munkaviszonya.

Gábor szerint:

2020-03-17 - 17:23

Üdvözlöm!
Az OTP-nél azt mondták, hogy ha a kiszemelt ingatlan felújítására kapott 5 millió Ft-ért sikerül felújítanom a házat, akkor az 5 millió Ft támogatás után nem tudom visszaigényelni az ÁFÁ-t? Ezért legalább 6-7 millió Ft-éért kell felújítanom, hogy ki tudjam használni az ÁFA visszatérítést? Ez igaz?
A fenti esetekben pl. ha 5 millió Ft-ért újítom fel a házat, de csak 70%-ról viszek számlát, akkor igényelhetek vissza ÁFÁT?
És ha 7 millió Ft-ért újítom fel a házat, de csak 70%-ról viszek számlát, mekkora a összeget tudok visszaigényelni ÁFA visszatérítés ürügyén?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-18 - 07:36

Kedves Gábor!
A támogatások a hitelintézet által elfogadott költségvetés összegéig vehetők igénybe a költségvetésben szereplő munkálatok finanszírozására. Amennyiben tehát az Ön által felújításra benyújtott költségvetés összege 5M Ft és ekkora összegű falusi CSOK-ra is jogosult, akkor valóban nem tud mire ÁFA visszatérítést igénybe venni.
Ha a költségvetés 7M Ft-ról szól, akkor a 7M Ft-os költségvetés legalább 70%-át szükséges számlával igazolni, ami 4,9M Ft. Ebből a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák után vehető igénybe az ÁFA visszatérítés. Ha az összes benyújtott számla 27% ÁFA tartalommal kerül kiállításra, akkor kb. 1M Ft összegű ÁFÁ-t tud visszaigényelni.

Zsolt szerint:

2020-03-17 - 16:52

Üdvözletem!
Tettem már fel egy kérdést korábban de sajnos nem kaptam rá választ!
Most csak kérdésem lenne…ha elutasították a falusi csok keretein belül végrehajtott munkálatokat hová fordulhatunk fellebezés ügyben?

Hitelnet szerint:

2020-03-17 - 17:15

Kedves Zsolt!
A Falusi CSOK elutasítás kézhezvételét követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz (családtámogatási osztály) fordulhatnak az ügyben.

Veronika szerint:

2020-03-16 - 22:37

Kedves Szakértő!
Vásároltam egy családi házat preferált kistelepülésen. A CsOK szerződést ez év januárban írtuk alá a Bankban. A kérdésem az, hogy én tudom-e, s ha igen, akkor hogyan tudom igényelni az Áfa-t? Három gyermekre vettük igénybe, s sajnos bővítésre is szükség van a m2 miatt.
Válaszát megköszönöm.
Üdvözlettel,
Veronika

Hitelnet szerint:

2020-03-26 - 20:35

Kedves Veronika,
Az Áfa visszaigénylést a Falusi CSOK-kal egyidőben kellett volna igényelni. Sajnos nincs lehetőség utólag az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére.
Adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a falusi CSOK szerződésben vállalt munkálatok befejezését követően, újabb lakáscél megvalósítására nyújtható be.

Évi97 szerint:

2020-02-14 - 06:36

Üdv!
Szeretném azt megkérdezni, hogy a falusi csoknak mik a lépései? Mármint hogy igénylés után mi mennyi idő, mire lezajlik?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-14 - 12:44

Kedves Évi!
A falusi CSOK kérelmet benyújtásának napját követő 60 napon belül kell elbírálnia a hitelintézetnek.

Anita szerint:

2020-02-12 - 07:40

Jó napot.
Közfoglalkoztatotak igénybe vehetik a falusi csokot?
Válaszát elöre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-12 - 08:33

Kedves Anita!
A 10 milliós falusi CSOK-ra sajnos nem lehetnek jogosultak közfoglalkoztatottak, de a falusi CSOK további összegei számukra is elérhető lehet.

Alexandra szerint:

2020-02-12 - 06:52

Jó napot!
Szandi vagyok. Hová kell benyújtni a kérelmet, én és a párom csak élettársak vagyunk és az egyikünk szeretné csak benyújtani. Ez lehetséges-e?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-12 - 08:36

Kedves Szandi!
Élettársak szintén együttes igénylőként lehetnek jogosultak falusi CSOK-ra, tehát együttesen tudják igényelni a támogatást a hiteintézeteknél.

Sára szerint:

2020-02-10 - 19:17

Szép jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy páromnak júliusban lesz 2 éves munkaviszonya, de tavaly május közepétől elment egy vállalkozónak dolgozni, aki ugyan bejelentette, de tb-t nem fizetett utána. Ez június végén derült ki. Utána visszament előző munkahelyére.
Kérdésem az volna, hogy ez kizáró ok lehet a falusi csoknál? Illetve befizetheti magaután arra az időre a tébét? Elfogadják?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-11 - 09:15

Kedves Sára!
Amennyiben a 10 milliós falusi CSOK-ot szeretnék igényelni, úgy feltétel, hogy legalább 2 éves folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezzen párja, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A falusi CSOK többi összegénél elegendő a legalább 180 napos TB jogviszony. A TB visszamenőleges befizetésére nincs lehetőség.

Mónika szerint:

2020-02-10 - 09:17

Jó napot!
Egy családi házat szeretnénk megvenni a csokból! 4.200.000-re tartják! Van 1 meglévő gyermekünk, a másodikkal a 4. hónapban vagyok és ha kell aláírnánk a 3.-nak!
A kérdésem, hogy sikeres lehet-e a vásárlás a házra, ha a tb is rendben van hozzá! Annyi a hiba, hogy a házban minden van, csak a WC nincs bent!
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 10:19

Kedves Mónika!
Falusi CSOK igénylése esetén nem probléma, ha a vásárláskor az ingatlan még nem rendelkezik WC-vel. Ennek kialakítása a korszerűsítés keretében is elvégezhető.

Nikolett szerint:

2020-02-10 - 08:45

Jó napot.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha egy gyermek és még kettőt vállalnánk, akkor van valamilyen jogszabály arra, hogy mennyi fizetéssel kapjuk meg a falusi csokot? A 10 milliót szeretnénk lakásvásárlásra.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 11:09

Kedves Nikolett!
A 10 milliós falusi CSOK jogosultságnál a hitelintézetek az igénylők jövedelmi helyeztét nem vizsgálják, de az feltétel, hogy legalább egyikük minimum 2 éves TB jogviszonnyal rendelkezzen.

István szerint:

2020-02-09 - 10:12

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy ha a gyermekek nem születnek meg időn belül igazoltan, annak mik a következményei? (normál esetben, meddőség esetén (egyoldali, kétoldali), továbbá már kifizetett Csok esetén)

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 12:35

Kedves István!
A témában bővebb információt IDE kattintva olvashat.

Móni szerint:

2020-02-08 - 12:50

Jó napot!
Örököltem a két testvéremmel a házat! 3-an vagyunk tulajdonosok! A falusi csokot ilyen esetben is ki lehet használni az ingatlanra mondjuk felújításra, ha én lakom benne a férjemmel, a lányunkkal és a születendő gyermekünkkel?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 13:06

Kedves Móni!
Ahhoz, hogy férjével jogoulak lehessen a falusi CSOK igénybevételére, kettejüknek együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a célingatlanban. A korszerűsítési munkákat a támogatási szerződés megkötésétől számított három éven belül kell teljesíteni, amelyet a hitelintézet helyszíni szemlét követően állapít meg. A bentlakási kötelezettség igazolására irányadó határidőt -90 nap – a korszerűsítési, illetve bővítési munkálatokra vonatkozó utolsó részfolyósítás napjától kell számítani.

Rita szerint:

2020-02-07 - 18:07

Korszerűsítésre szeretnék igényelni csokot. A korszerűsítendő ingatlan 1/1 tulajdoni hányadban a tulajdonomban van. Ezen esetben is előírás, hogy a Házastársam tulajdoni hányadot szerezzen az ingatlanban pozitív elbírálás esetén? Ha igen, akkor milyen arányban?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 14:12

Kedves Rita!
A jogosultságnak feltétele, hogy a falusi CSOK igénybevételével korszerűsítendő ingatlanban a házastársak már a támogatás iránti kérelem benyújtásakor együttesen legalább 50% tulajdoni hányaddal rendelkezzenek. A tulajdonviszonyra vonatkozóan ezen túlmenően nincsen előírás.

Katalin szerint:

2020-02-05 - 10:21

Üdvözlöm! A lányomék igényelni szeretnék a falusi csokot a kamattámogatott hitellel korszerűsítésre. Ebből többek között fűtő-hűtő klímát szeretnének fűtés korszerűsítés gyanánt.Érdeklődésükre azt a választ kapták,hogy csak akkor fogadják el ezt a kiépítést, ha minden helyiségben lesz egy központi elosztóval. Ez jóval kisebb teljesítményű lenne attól, amit ők szeretnének, s amire már árajánlatot is kaptak, de ez csak a szobákban lenne, a folyosón nem. Lehetséges-e a nagyobb teljesítményre beadni az igényt vagy tényleg van erre a fent említett kikötés? Válaszát megköszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-05 - 12:48

Kedves Katalin!
Információink szerint elfogadható a fűtő-hűtő klima kiépítése, ha az a központi fűtési rendszer részét képezi. A leírtak alapján úgy véljük, hogy működhet a leírt esetben is a támogatás igénybevétele. További pontos tájékoztatást ez ügyben a Magyar Falu Program ügyfélszolgálata tud adni Önöknek.

Nikoletta szerint:

2020-02-04 - 22:59

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy használt lakás, ami már a nevemen van, arra tudnèk felvenni falusi csokot bővítésre? Vagy csak úgy lehet, hogy házat is kell vennem hozza? Ha igen, akkor mik a feltételei?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-05 - 12:59

Kedves Nikoletta!
Meglévő lakóingatlan bővítésére is felvehető a falusi CSOK. A feltételekről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. További kérdés esetén kérjük, keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát! Iroáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Piroska szerint:

2020-02-04 - 18:44

Szeretnék érdeklődni, hogy a élettársam fekete listán van, de megvan a 2 éves tb igazolása.
Számít-e a fekete listán, amiatt elutasítják-e?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-05 - 13:34

Kedves Piroska!
A negatív tartalmú KHR a falusi CSOK jogosultságot nem zárja ki, de hitelfelvétel nem kapcsolódhat a támogatás igénybevételéhez.

Laci szerint:

2020-01-28 - 12:55

Gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági határozat nincs, az szükséges hozzá?

Hitelnet.hu szerint:

2020-01-28 - 13:51

Kedves Laci!
Amennyiben korábbi házasságban született a gyermek, akkor szükséges. Ha élettársi kapcsolatból, akkor nem szükséges. Ez esetben elegendő az édesanyával közös lakcím.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA