Falusi CSOK összege 2020-ban

Az igényelhető falusi CSOK összege – lakáscéltól függően – az alábbiak szerint alakul:

Vásárlással egybekötött bővítés/korszerűsítés esetén

 • egy gyermek esetén legfeljebb 600.000 Ft,
 • két gyermek esetén legfeljebb 2.600.000 Ft,
 • három vagy több gyermek esetén legfeljebb 10 millió Ft 

Meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén

 • egy gyermek esetén legfeljebb 300.000 Ft,
 • két gyermek esetén legfeljebb 1.300.000 Ft,
 • három vagy több gyermek esetén legfeljebb 5 millió Ft

Vásárlásra fordítható maximális összeg

A preferált kistelepülésen történő lakásvásárlással egybekötött bővítés, illetve korszerűsítés esetén a lakás vásárlására a falusi CSOK maximális összegének legfeljebb 50%-a fordítható. Amennyiben ennél magasabb a lakás vételára, akkor az 5 millió Ft-ot meghaladó vételárrészt saját forrásból vagy kölcsönből szükséges kiegyenlíteni. A lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Bővítésre, korszerűsítésre fordítható összeg

A falusi CSOK összegének bővítésre és/vagy korszerűsítésre felhasználható keretére vonatkozóan nincsen a fentiekhez hasonló megkötés. Ha például a támogatott személy 10 millió Ft falusi CSOK-ra jogosult és a megvásárolni kívánt lakás vételára 3 millió Ft, akkor a fennmaradó legfeljebb 7 millió Ft-ot fordíthatja a bővítési, korszerűsítési munkálatokra (költségvetéssel alátámasztva).

Korábban kapott támogatás figyelembevétele

A falusi CSOK-ot is csak egyszer lehet igénybe venni egy gyermek után. Ha a támogatott személy a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy megelőlegező kölcsönt vett igénybe, akkor a korábban kapott támogatással csökkentett támogatási összeg vehető igénybe.

A korábban igénybe vett és kifolyósított lakáscélú állami támogatásokat figyelembe kell venni, független attól, hogy a támogatás esetlegesen önkéntesen vagy jogszabályi kötelezettségre tekintettel már visszafizetésre került.

Kivétel!

Kizárólag a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig

 • önkéntesen, vagy
 • hatósági határozat útján, több mint 5 éve

visszafizetett, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező

kedvezmény összegét nem kell figyelembe venni.

Amennyiben az igénylő számára kedvezőbb, úgy a falusi CSOK összegének meghatározásánál figyelmen kívül hagyható(k) azon gyermek(ek), akikre tekintettel korábban támogatás igénybevétele történt. Ebben az esetben az igénybe vehető falusi CSOK összegét sem kell csökkenteni a korábban folyósított támogatás összegével.

Fontos!

A fenti általános szabályoktól eltérően preferált kistelepülésen meglévő lakás bővítéséhez és/vagy korszerűsítéséhez igényelt falusi CSOK esetén, ha a támogatást igénylő korábban, kizárólag a bővítendő/korszerűsítendő lakás megvásárlásához a családi otthonteremtési kedvezményt vagy családok otthonteremtési kedvezményét vette igénybe, akkor ezen, korábban kapott támogatások összegét nem kell levonni a jelenleg igényelhető támogatási összegből.

Falusi CSOK összege csak lakásvásárlási cél esetén

Csak lakásvásárlási cél esetén a falusi CSOK nem vehető igénybe. Ebben az esetben a használt lakásvásárlásra vonatkozó normál CSOK szerinti támogatási összeg érhető el. A falusi CSOK igénybevételéhez a vásárlási cél mellett mindenképpen szükséges bővítési és/vagy korszerűsítési munkálatra is igényelni a támogatást.

Megelőlegező falusi CSOK

Ugyanazon igénylők esetén megelőlegező falusi CSOK támogatás csak akkor igényelhető, ha a korábbi gyermekvállalásuk már teljesült! Korábbi gyermekvállalás nem teljesítése esetén akkor köthető újabb megelőlegező támogatási szerződés, ha a támogatott személyek egyike nem azonos a korábbi támogatási szerződésben szereplő felek egyikével.

Otthonteremtési kamattámogatás

A legalább két gyermek után igénybe vett falusi CSOK-hoz kapcsolódóan igényelhető a 3%-os kamatú támogatott hitel – CSOK hitel – is.

A kamattámogatott hitel összege vásárlással egybekötött bővítés/korszerűsítés esetén:

 • két gyermek esetén maximum 10 000 000 Ft,
 • három vagy több gyermek esetén maximum 15 000 000 Ft.

Meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén:

 • két gyermek esetén maximum 5.000.000 Ft,
 • három vagy több gyermek esetén maximum 7.500.000 Ft.

Az igénylő az otthonteremtési kamattámogatásra nem jogosult, ha a kérelem benyújtását megelőzően már az e rendelet vagy a 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet szerint otthonteremtési kamattámogatást vett igénybe.

Utolsó módosítás: 2020. április 14. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Éva szerint:

2020-09-18 - 15:47

Saját tulajdonú – 10 éve vásárolt ház – bővítésére, korszerűsítésére falusi CSOK-nak kijelölt településen, jól értem, 3 vagy több gyereknél 5.000.000 Ft igénybe vehető?

Hitelnet szerint:

2020-09-28 - 11:39

Kedves Éva!
Igen, ha az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen van, úgy 3 gyermek után 5.000.000 Ft CSOK támogatást igényelhetnek meglévő házuk bővítésére/korszerűsítésére. Ennek feltétele, hogy az igénylők legalább egyike rendelkezzen 1 éves folyamatos TB jogviszonnyal.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Gergő szerint:

2020-09-11 - 09:22

Tisztelt hitelnet!
A falusi csok igénybe vehető úgy, hogy zártkerti ingatlant vásárolunk és később nyilvánítják lakóingatlanná, amikor befejeztük az átalakítást?

Hitelnet.hu szerint:

2020-09-11 - 13:28

Kedves Gergő!
A falusi CSOK igénybevételének már feltétele, hogy az ingatlan a kérelem benyújtásakor lakóingatlanként legyen nyilvántartva.

Petra szerint:

2020-09-10 - 10:11

Tisztelt Hitelnet!
2019. novemberében vásároltuk első lakástulajdonunkat 10 millió babaváró hitel, saját lakáskassza és 1,3 falusi CSOK támogatással (2012-ben és 2014-ben megszületett két gyermekünk után). A falusi CSOK korszerűsítésre szóló 1,3 milliós támogatását már szintén megkaptuk az elvégzett munkálatok után 2020 márciusában. Jelenleg 8 hetes kismama vagyok harmadik gyermekünkkel.
Kérdésem, hogy a falusi CSOK háromgyermekes családok támogatására vonatkozó fennmaradó különbözetét ezután igényelhetjük-e a ház további korszerűsítésére. A falusi CSOK támogatás igénylésekor, mint vállalt gyermekre korábban erre vonatkozóan nem nyújtottunk be igényt.
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Petra

Hitelnet.hu szerint:

2020-09-10 - 10:50

Kedves Petra!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a falusi CSOK alkalommal igényelhető. Információink szerint a különbözet újabb munkálatok elvégzése esetén sem igényelhető.

Regina szerint:

2020-09-09 - 08:18

Tisztelt Hitelnet!
Használt ingatlan vásárlással egybekötött korszerűsítésre 3 gyerekre igényelhető e a 10.000.000 Ft-os Falusi CSOK támogatás? Vagy ezt az összeget csak új ingatlan megvásárlásakor lehet igényelni 3 gyerek után?

Hitelnet szerint:

2020-09-09 - 09:36

Kedves Regina!
Falusi CSOK igényelhető 3 gyermek után 10 millió Ft.A Falusi CSOK feltétele, hogy az ingatlan preferált településen legyen. A lakásvásárlással egybekötött bővítés, illetve korszerűsítés esetén a lakás vásárlására a falusi CSOK maximális összegének legfeljebb 50%-a fordítható. Tehát 10 millió esetén 5M a vételárba, és 5M fordítható a korszerűsítésre. A Falusi CSOK-ról bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.
Új ingatlan vásárlás esetén 10M Ft a támogatás 3 gyermek után, ami a vételár megfizetéséhez igényelhető. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK illetve Falusi CSOK ügyintézést!

Joci szerint:

2020-09-03 - 18:15

3 gyerekre, falusi CSOK-ot szeretnénk, tetőtérbeépítésre és felújításra. A kötelező jelzálog szempontjából kérdezem: ha más beruházásra szeretnénk jelzáloghitelt felvenni a házra, (5 milliót), ez lehetséges ? A ház értéke 15-17 millió. Melyiket célszerű először igényelni?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-09-04 - 10:57

Kedves Joci!
Attól függ, hogy mi lenne a konkrét célja a jelzáloghitelnek. Ha szabad felhasználás, akkor célszerűbb elsőként a támogatást intézni. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és a bővebb információk ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak adni Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Noémi szerint:

2020-08-31 - 15:53

Szia!
A falusi csokhoz a kártyáim még nincsenek átírva a férjes nevemre. Átírathatom-e közben? Úgy tudom, hogy a lakcímkártya 3 hónaposnak kell lennie. Ha most átíratom, nem lesz 3 hónapos a mai dátummal fog szerepelni.

Hitelnet.hu szerint:

2020-09-03 - 10:57

Kedves Noémi!
A néváírás miatt cserélt lakcímkártya nem fog problémát jelenteni falusi CSOK igénylésénél. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Julianna szerint:

2020-08-31 - 09:29

50 éves rokkantsági ellátott vagyok, 10 éve elvált, két leányomat egyedül nevelem. 1996-os születésű, jelenleg munkanélküli, 2001-es születésű leányom ő még nappali tagozaton tanul.
Milyen összegű vissza nem térítendő támogatást vehetnék igénybe, falusi ház vásárlásánál? Jelenleg még van egy közös tulajdonban levő házam a volt férjemmel, amin jelzáloghitel van, de ott én csak adóstárs vagyok.
Köszönöm a válaszát.

Hitelnet szerint:

2020-08-31 - 17:05

Kedves Julianna!
A rokkantsági ellátás sajnos nem keletkeztet TB jogviszonyt, ami a jogosultsági feltételek egyike.

Gergő szerint:

2020-07-30 - 10:24

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy fiatal házasként hány vállalt gyerekre lehet igénybe venni a Falusi CSOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-31 - 09:59

Kedves Gergő!
A falusi CSOK keretében legfeljebb 2 vállalt gyermek után igényelhető a támogatás. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinikban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Erika szerint:

2020-07-29 - 08:45

Felvettük 1996-ban a férjemmel közös családi ház építésére a szocpolt, viszont 2001-ben született még 1 gyermek.
Kérdésem, hogy rá felvehetünk-e még falusi csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-29 - 09:27

Kedves Erika!
Kétféle számítási mód lehetséges: vagy az összes gyermek figyelembevételével kalkulált falusi CSOK összegét vesszük figyelembe – ekkor a támogatás összegét csökkenteni kell a korábban kapott szocpol összegével és a különbözet igényelhető. Másik lehetőség, hogy csak a 2001-ben született gyermek után igénylik a falusi CSOK-ot a meglévő házuk korszerűsítésére és/vagy bővítésére. Ennek összege 300.000 Ft.
A jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Katalin szerint:

2020-07-27 - 11:36

Jelenleg anyaságin vagyok egyedülállóként 3 gyerekkel. Ebből nagyobbik fiam tartósan beteg. 2 gyermekemre anno 2005-ben igénybe vettem a szocpolt, de ez egy másik ingatlan, régi vályogház. Nekem nincs alaprajzom az ingatlanról. Mikor megvettem a hátsó szoba össze volt borulva, de mivel a fiúk egyre nagyobbak, nem férünk el, ezért szeretném tudni jogosult vagyok a falusi csokra.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-29 - 10:00

Kedves Katalin!
Az anyasági támogatás sajnos nem keletkeztet TB jogviszonyt, ami alapján igényelhetné a támogatást.

Ildikó szerint:

2020-07-27 - 10:58

Érdeklődni szeretnék, hogy Falusi Csokon kívül van-e még lehetőség vissza nem térítendő állami támogatás igénybevételére? Használt lakást szeretnék felújítani, Falusi Csokot nem vehetek igénybe, mert az a település, ahol a ház található nincs rajta a települések listáján.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Ildikó

Hitelnet szerint:

2020-07-27 - 14:54

Kedves Ildikó!
Használt lakás korszerűsítésre jelenleg a Falusi CSOK támogatás igényelhető. Mivel az ingatlan nem a Falusi CSOK által preferált településen van, így Ön piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek közül választhat. Az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő legkedvezőbb hitelekről Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

K-né szerint:

2020-07-06 - 00:17

Üdvözlöm.
Azt szeretném kérdezni, hogy egyszer már igénybe vettük a csok-ot. Azt az új építésű lakást eladtuk, így letétbe került a kincstárnál. Ettől függetlenül a falusi csok-ot igénybe vehetem?
A másik kérdésem az lenne, hogy a férjem tulajdona volt a mostani ház amiben lakunk, hogy ne kelljen neki gyerektartást fizetni, így átíratta az én nevemre.
Ilyenkor milyen összegű falusi csok vehető igénybe?
Előre is köszönöm a választ.
Tisztelettel.
K-né

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-06 - 11:09

Kedves Asszonyom!
A falusi CSOK jogosultsághoz mindkettejüknek kell, hgoy legyen tulajdonrésze a támogatott ingatlanban.

Gabor szerint:

2020-07-04 - 07:17

Tisztelt Hitelnet!
Gábor vagyok, érdeklődnék a falusi CSOK-ról. Négy gyerekem van, mennyit kaphatnék korszerűsítésre?

Hitelnet szerint:

2020-07-06 - 09:23

Kedves Gábor!
4 gyermek után legfeljebb 5 millió Ft támogatás igényelhető korszerűsítésre. Feltétel azonban, hogy az igénylők egyike rendelkezzen legalább egy éves TB jogviszonnyal. A Falusi CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat részletesen. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Gyöngyi szerint:

2020-07-01 - 10:31

Üdvözlöm,
Szeretnénk igénybe venni a falusi csokot, 2 gyermek után, korszerűsítésre. Az ingatlan tulajdonosa 100%-ban én vagyok, okozhat-e ez problémát az igénylésnél?
Köszönöm szépen,
Gyöngyi

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-03 - 12:09

Kedves Gyöngyi!
A támogatás igénybevételével finanszírozott ingatlanban a házastársnak, élettársnak is kell rendelkeznie tulajdonrésszel, bármekkora arányban.
További tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA