Falusi CSOK és ÁFA visszaigénylés együtt?

Míg falusi CSOK igénylésére 2019. július 1. óta van lehetőség, addig adó-visszatérítési támogatás preferált településen 2020. január elsejétől igényelhető. Gyakran felmerülő kérdés, jogosult lehet-e falusi ÁFÁ-ra az, aki már igényelte a falusi CSOK-ot, s ha igen, miként van erre lehetőség.

A kérdés szempontjából meg kell különböztetni az igénylők azon csoportját, akik ugyan már beadták falusi CSOK iránti kérelmüket, de részükre támogatás folyósítása még nem történt, illetve azokat az igénylőket, akik részére már történt falusi CSOK folyósítás.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Folyamatban lévő falusi CSOK igénylés esetén

Amennyiben a falusi CSOK szerződés aláírására még nem került sor, úgy van lehetőség a támogatási kérelem visszavonására, majd új igénylés benyújtására. Ehhez a korábban már benyújtott dokumentumokat újra be kell nyújtani, ha azok érvényességi ideje lejárt.  

Ha a támogatási szerződés már aláírásra került, akkor az ÁFA igényléshez azt fel kell bontani, az eredeti állapotot helyreállítani, s szintén új kérelem benyújtásával igényelhető mindkét támogatás egyidejűleg.

Már folyósított falusi CSOK esetén

Ha a falusi CSOK szerződés aláírásán túl, már részfolyósítás is történt a támogatásból, akkor azon munkálatok vonatkozásában, melyekre a támogatási szerződés megkötésre került, ÁFA visszatérítés igénybevételére már nincs lehetőség.

Fenti esetben adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a falusi CSOK szerződésben vállalt munkálatok befejezését követően, újabb lakáscél megvalósítására nyújtható be.

A preferált településen történő ÁFA visszatérítés jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat!

További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Utolsó módosítás: 2020. március 23. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Kati szerint:

2020-10-17 - 05:26

Kedves Hitelnet!
Mi szerettük volna az áfá-t visszaigényelni. Először a Takarékbanknál a hölgy azt mondta, hogy lehet, utána pedig azt, hogy csak ötmillió forint fölött lehet. A harmadik kifogás pedig az volt, hogy a ház értéke nem megfelelő és hogy nem merte az igénylést beadni, nehogy a falusi csokot elutasítsák.
Mivel félrevezettek minket, lehet-e panaszt tenni vagy fizessen, mert azért egymillió -Ft-ról van szó.
Köszönöm.

Hitelnet szerint:

2020-11-30 - 14:47

Kedves Kati!
Falusi CSOK és Áfa visszaigénylés esetén 5 millió Ft feletti, kb. 6 millió Ft-os költségvetés szükséges.
Esetleges panaszával az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központhoz fordulhat.

Bettina szerint:

2020-09-17 - 11:44

Kedves Hitelnet!
Tavaly augusztusban vásároltunk egy ingatlant. Falusi csokot igénybe vettük 2 meglevő, 1 vállalt gyerekre. Idén végzünk a költségvetésben meghatározott munkálatokkal.
Érdeklődni szeretnék, ha jövőre szigeteltetni szeretnék, arra igényelhetnénk áfa visszaigénylést?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet szerint:

2020-09-21 - 13:53

Kedves Bettina!
A leírtak alapján igen, újabb felújítási munkálatokra igénybe tudják venni a támogatást.
Amennyiben aktuális lesz keresse fel lakhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodánkat, és Kollégánk készséggel készít Önnek személyre szabott tájékoztatást. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű Áfa visszatérítési támogatás ügyintézést!

Judit szerint:

2020-09-04 - 13:19

Tisztelt Cím!
2 meglévő gyermekünkre szeretnénk igényelni a falusi csokot, és ezzel együtt áfa visszaigénylést is szeretnénk. Ugye nekünk a falusi csok 1300000ft, de ez az összeg nem fedezi amit mi meg szeretnénk valósítani. Kérdésem: ha a költségvetést pl: 3000000ft-ra tervezzük ( annyiból azert amit szeretnénk megvalósulna) akkor a 3000000ft-nak igényelhetjük vissza az áfáját vagy csak az 1300000ft-nak?
A költségvetest ha csak az 1300000ftot tervezzük akkor 1300000+visszaigenyelt afaval kell tervezni? És ha az első kérdésemre igen a válasz, akkor a költségvetésünknek hogy kellene kinéznie?
Nagyon köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2020-09-08 - 13:46

Kedves Judit!
A költségvetés teljes összegét le kell fednie a falusi CSOK és az ÁFA, valamint szükség esetén azt önerő összegének. Tehát 3 millió forintos költségvetés esetén a falusi CSOK igényelhető összege 2 gyermek után 1,3 millió forint. Ha a teljes 3 millió forintot 27% ÁFA tartalmú számlával igazolják, akkor hozzávetőlegesen 640.000 Ft összegű ÁFA visszatérítést kaphatnak. Így a támogatások együttes összege kb. 1.970.000 Ft lenne. A fennmaradó 1.030.000 Ft-ot önerőből kellene fedezni.
Jogszabályi előírás alapján elegendő a költségvetés 70%-át számlával igazolni. Amennyiben csak ezt az összeget igazolnák 27% ÁFA tartalmú számlával, nem pedig a teljes 3 millió forintot, akkor arányaiban kevesebb lenne az ÁFA visszatérítés összege és valamivel több önerőre lenne szükség.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

S-né szerint:

2020-09-01 - 16:24

A lányom falusi csokra igényelt házat. De a folyósítás még nem kezdődött el! Az előszerződést meg írta az ügyvéd. Hogyan tudja vissza igényelni a három gyermek után a felújítás Áfáját?

Hitelnet szerint:

2020-09-02 - 10:39

Kedves Asszonyom!
Amennyiben a falusi CSOK szerződés aláírására még nem került sor, úgy van lehetőség a támogatási kérelem visszavonására, majd új igénylés benyújtására. Ehhez a korábban már benyújtott dokumentumokat újra be kell nyújtani, ha azok érvényességi ideje lejárt.
Ha a támogatási szerződés már aláírásra került, akkor az ÁFA igényléshez azt fel kell bontani, az eredeti állapotot helyreállítani, s szintén új kérelem benyújtásával igényelhető mindkét támogatás egyidejűleg.

Csilla szerint:

2020-08-13 - 08:08

Tisztelt Hitelnet!
8,8 M Ft falusi csokot szeretnénk igényelni az egyik pénzintézeten keresztül. 4,4 M Ft lenne a vételár része, a másik 4,4 M Ft pedig korszerűsítésre menne. A korszerűsítés után igényelhetjük az ÁFA visszatérítést? Amennyiben igen, akkor kötelező a falusi csok kérelemmel együtt igényelni? Vagy esetleg elegendő későbbi időpontban intéznünk?
Köszöm segítségüket!

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-13 - 08:19

Kedves Csilla!
A falusi CSOK kérelemmel egyidejűleg nyújtható be az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem. Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket ennek menetéről. Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

János szerint:

2020-07-21 - 14:14

Tisztelt Cím! Napelem telepítésére is igénybe lehet venni az ÁFA visszatérítést ha az preferált településen valósul meg?

Hitelnet szerint:

2020-07-22 - 09:50

Kedves János!
A napelem akkor támogatható, ha az a központi fűtési rendszer részét képezi és annak korszerűsítésére kívánja igénybe venni a támogatást.
Bővebb információt a témában IDE kattintva olvashat.

János szerint:

2020-07-21 - 13:53

Tisztelt Cím! Tavaly novemberben megkaptuk a falusi csok támogatást!A szerződésben vállaltuk a ház fűtéskorszerűsítését 3100000ft értékben!Erre a munkálatra mi már nem kapjuk meg az ÁFA visszatérítést? Az lenne a kérdésem, hogy a házon végeznénk még nyílászáró cserét illetve külső szigetelést. Ezután mi igénybe tudnánk venni az ÁFA visszatérítést?

Hitelnet szerint:

2020-07-22 - 09:47

Kedves János!
Azon munkálatok vonatkozásában, melyekre a Falusi CSOK támogatási szerződés megkötésre került, ÁFA visszatérítés igénybevételére már nincs lehetőség. Amennyiben az említett nyílászáró csere és külső szigetelés falusi CSOK szerződésben vállalt munkálatokban nem szerepel, úgy a vállalt munkálatok befejezését követően, újabb lakáscél megvalósítására benyújtható.

Krisztián szerint:

2020-07-20 - 13:50

Üdvözlet!
OTP-nél igényeljük a falusi csok + áfa visszatérítést. Az ügyintéző azt mondta, hogy a részfolyósitások után is tudjuk igényelni az áfát. A költségvetés 2 millió lesz, ebből 70% csak épitőanyag ,amit számlával fogunk igazolni. Azért nem mindegy, mert ha részfolyósitásnál is igénybe tudjuk venni, akkor 3-4 százezrenként meg tudjuk csinálni mindig a visszafizetett pénz forgatjuk újra. Mert ha nem, akkor bele kell raknunk mind a két milliót és egybe benyújtani a számlát.
Köszönöm a válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-31 - 09:15

Kedves Krisztián!
Az adó-visszatérítést is szakaszosan folyósítja a hitelintézet, de fontos, hogy a falusi CSOK és ÁFA kérelem egyidejűleg kerüljön benyújtásra.

Sándor szerint:

2020-05-08 - 16:07

2019. októberben írtuk alá a falusi CSOK szerződést.
Állítólag csak 2020 január elseje után aláírt szerződések után lehet igényelni vissza az áfát. (korszerűsítésre)

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-08 - 16:50

Kedves Sándor!
Ez eseten visszamenőlegesen már valóban nem érvényesíthető az ÁFA visszatérítés. A támogatás igénylésére újabb munkálatok esetén lenne nyílna lehetőség.

Gábor szerint:

2020-05-08 - 08:11

Tisztelt Hitelszakértő!
Használt családi házunk felújításához Falusi CSOK-ot igényeltünk. Erre fejlesztésre a beadott költségvetés alapján már megkötött szerződésünk van az OTP-vel. A költségvetés összeállításakor még nem volt tudomásom az ÁFA visszaigénylés lehetőségéről és menetéről ezért bruttóban van kitöltve a költségvetés. Most viszont szeretnék élni ezzel a lehetőséggel. Mindenről szerződésünk van és a teljes összegről 27%-os ÁFÁt- tartalmazó számlát kapunk. Az OTP arról tájékoztatott, hogy ez ebben a szerződésben már nem lehetséges. Adjunk be új igénylést, vagy pedig egy következő beruházásnál tudom érvényesíteni. Az idő viszont sürget, nem akarjuk elhalasztani a beruházást.
Ön lát-e arra lehetőséget, hogy mégis megigényeljük a beruházás után járó ÁFÁ-t, amit szintén korszerűsítésre fordítanánk?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-08 - 15:01

Kedves Gábor!
Megerősíteni tudjuk az OTP által adott információt az ÁFA igénylés lehetőségéről.

Zsuzsa szerint:

2020-04-28 - 12:11

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az volna, hogy március 5-én nyújtottunk be falusi Csok kérelmünket a helyi Takarékbankhoz, nemrég történt meg a szerződés aláírása (felújításról lenne szó). Most (azaz utólag) kaptam egy fülest, hogy Áfa visszaigénylésre is van lehetőség. A bank azonban azt mondja, hogy csak a szerződéssel egyidejűleg fogadható a kérelem.
Van esetleg erre valami szabály? Mert ezért szerződést bontani és újra végigcsinálni ezt a procedúrát nem szeretnénk.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-28 - 16:50

Kedves Zsuzsa!
Az Ön által is említett lehetőségen kívül nem tudunk egyéb lehetőségről, mellyel visszamenőlegesen igényelhető lenne az ÁFA visszatérítés.

Friderika szerint:

2020-04-27 - 14:16

Üdv!
Az Ersténél 2019.12.13-án igényeltem falusi csokot felújításra. Még választ nem kaptam, de azt mondták, hogy áfát nem igényelhetek vissza, mert csak annak jár aki 2020. jan 1-től igényelt csokot. Ez igaz?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-27 - 16:06

Kedves Friderika!
Amennyiben még nem írta alá a falusi CSOK szerződést, illetve részfolyósítás még nem történt, a kérelem visszavonásával és újbóli benyújtással lehetősége van ÁFA visszatérítés igénylésére is. További tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést!

József szerint:

2020-04-16 - 08:45

Üdvözlöm!
Falusi Csok-ot készülök igényelni 2 gyerek után csak felújításra 1,3 millió Ft-ot + az ÁFÁ-t visszaigényelném. A teljes összeggel rendelkezem, nevezhetjük önerőnek. Azt szeretném kérdezni, hogy a költségvetésnek is az áfával növelt összegről kell szólnia? Illetve úgy tűnik lényegesen többe fog kerülni a felújítás, csak az anyag érték kb. a támogatás összegével egyezik. Elegendő lesz azokról a számlát bemutatni vagy kell a munkadíjról is?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-21 - 17:07

Kedves József!
A költségvetésben mindenképpen az ÁFA-val növelt, bruttó összeget kell feltüntetni, anyagköltség és munkadíj tekintetében egyaránt. Elegendő lehet akár csak az anyagköltségről bemutatni számlát, amennyiben az fedezi a költségvetés legalább 70%-át.

Tamás szerint:

2020-04-15 - 14:08

Üdvözlöm:
A Bank szerint az ÁFA visszaigénylés csak a Falusi CSOK összegén felül lehet viszaigényelni.Tehát ha 1,3 mFt a faussi CSOK a költégvetés 1,8 mFt csak a 0,5 mFt ÁFÁ-ját lehet visszaigényelni?

Hitelnet szerint:

2020-04-20 - 11:40

Kedves Tamás,
A falusi CSOK és az ÁFA a költségvetésben szereplő munkálatokra vehető igénybe. A benyújtott és bank által elfogadott költségvetés összegét le kell fedni a támogatások együttes összegének, magasabb összeg nem igényelhető. Ha a költségvetés 1,8M Ft-ról szól, amiből a falusi CSOK összege 1,3M Ft, akkor legfeljebb 0,5M Ft ÁFA visszatérítés vehető igénye, amennyiben a 27% ÁFA tartalommal benyújtott számlák összege kiteszi ezt a 0,5M Ft-ot.
Viszont 1,8M Ft-os költségvetésnél, még ha a teljes összegről 27% ÁFA tartalmú számla kerül is kiállításra, az ÁFA tartalom nem éri el az 500.000 Ft-ot, csak 382.677 Ft-ot tesz ki, tehát a teljes 500.000 Ft-ot nem tudja igénybe venni ÁFA visszatérítésként.

József szerint:

2020-04-13 - 21:16

Jó estét kívánok! Mi 5 millió forint összegű támogatásra adtunk be igényt a párommal, használt házra, korszerűsítésre. Az 5 millió ft összegből, benyújtottunk a banknak 50%ról számlát, tehát 2,5 millió forintról, amit szerettünk volna vissza igényelni, hogy abból tudjuk folytatni a felújítási munkálatokat. A bankunkban a hölgy azt mondta hogy beadhatunk akár 500 ezerről is azt vissza kapjuk, csak felesleges többször fizetnem az értékbecslőt. De több helyen olvastam, hogy 70%ról kell számlát benyújtani a vissza igényléshez és már nem értem az egészet, hogy most akkor vissza kapjuk, vagy még szükséges ehhez számlát benyújtanunk hogy vissza tudjuk igényelni?
Köszönöm.

Hitelnet szerint:

2020-04-15 - 09:56

Kedves József,
Ha az 5 millió falusi CSOK-ból szeretnének 2,5M Ft-ot megkapni, kérdés az, hogy ez készültségi fokban mit jelent? Tehát az értékbecslő milyen készültséget fog megállapítani? Ha a költségvetés alapján megvan az 50% készültségi fok, akkor megkapják a 2,5M Ft összegű falusi CSOK-ot. A számlabenyújtási kötelezettséget teljesítették, mert mindig az elért készültségi fok 70%-áról kell a számla, Önök pedig ha 50%-os készültségen vannak, és 2,5M Ft-ról nyújtottak be számlát, akkor az elért készültség 100%-át lefedték számlával, tehát bőven jó.
Ahhoz, hogy az első részfolyósítás meglegyen, elegendő lehet a 2,5M Ft számla, de ahhoz, hogy a teljes 5M Ft falusi CSOK ki legyen folyósítva, még 20%-nyi számlára – 1M Ft – szükség lesz. Meg persze készültségben is tovább kell jutniuk.

József szerint:

2020-04-07 - 15:25

Üdvözlöm!
A következő problémára szeretnék választ kapni.
Falusi “csokot” szeretnék igénybe venni korszerűsítésre /5 m forintot, a jogosultság nem kérdéses/. Azt mondja a bank, hogy a költségvetésben szereplő munkálatok költségeiről /esetünkben 5m ft/ 70%-ban elég számlát benyújtani, tehát kb. 3,5m ft-ról kell számla. A kérdésem az lenne, hogy ebben az estben ennek a három és fél milliónak az Áfá-ját vissza lehet-e igényelni, vagy csak akkor igényelhető vissza, ha mind az ötmillió amit elköltöttünk számlával igazolt.
Köszönettel: József

Hitelnet szerint:

2020-04-09 - 10:54

Kedves József,
A kormányrendelet szerint a támogatott személynek vállalnia kell, hogy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően a hitelintézet részére bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott teljes bekerülési költség legalább 70 %-áról, saját nevére szóló, az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlákat.
Tehát elegendő, ha a 3,5 M Ft igazolt számlával, viszont így a 3,5 millióra igényelhető vissza az ÁFA.
Javasoljuk, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást ad Önökek. Továbbá, díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést is!

Bettina szerint:

2020-03-31 - 11:24

2019. augusztusában vásároltunk egy ingatlant, amire felvettük a falusi csok-ot. 5 millio forintot vásárlásra, 5 millió forintot felújításra 1 meglevő, 2 tervezett gyerekre.

A kérdésem az lenne hogy a munkálatokat lassan befejezzuk. A számlákat folyamatosan adjuk le bank felé. Érdeklődni szeretnék az áfa visszatérítésről hogy hogyan működik. Csak az utolsó munka befejezését kovetoen igényelhető vissza? Vagy egyáltalán ránk ez vonatkozik.

Köszönöm szépen válaszukat.

Hitelnet szerint:

2020-03-31 - 15:58

Kedves Bettina,
Az Áfa visszaigénylést a Falusi CSOK-kal egyidőben kell igényelni. Sajnos nincs lehetőség utólag az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére.
Adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a falusi CSOK szerződésben vállalt munkálatok befejezését követően, újabb lakáscél megvalósítására nyújtható be.

Éva szerint:

2020-03-28 - 09:21

Üdvözlöm!
A segítségüket szeretném kérni a 2020.01.01-től életbe lépett ÁFA visszaigényléssel kapcsolatban. a helyzet a következő. Tavalyi évben igénybe vettük férjemmel a Falusi Csok-ot, melynek felét a ház megvásárlására már ki is folyósította az OTP 2019.12.30-án, a másik felét, ami a felújításra vehető igénybe, még nem vettük fel, mert a felújítás még csak most kezdődött el a héten. A kérdésem az lenne, hogy mivel a felújítást idén kezdjük, így az összes számlánk 2020.01.01 utáni lesz, erre a felújításra igénybe vehetjük-e az ÁFA visszatérítést. Illetve, amit nem adtunk le eddig a bank felé, mert a falusi csok és a felvett hitelen felüli felújítás, tehát önerőből történik, azt utólag most be lehet-e adni a bankhoz, mert akkor az egészre egyszerre igényelnék meg az ÁFA visszatérítést, vagy csak a már beadottra, vagy esetleg, csak az újonnan beadott részre leszünk jogosultak?
Köszönöm. Éva

Hitelnet szerint:

2020-03-30 - 14:24

Kedves Éva,
Az Áfa visszaigénylést a Falusi CSOK-kal egyidőben kellett volna igényelni. Sajnos nincs lehetőség utólag az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére.
Adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a falusi CSOK szerződésben vállalt munkálatok befejezését követően, újabb lakáscél megvalósítására nyújtható be.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA