Falusi CSOK és ÁFA visszaigénylés együtt?

Míg falusi CSOK igénylésére 2019. július 1. óta van lehetőség, addig adó-visszatérítési támogatás preferált településen 2020. január elsejétől igényelhető. Gyakran felmerülő kérdés, jogosult lehet-e falusi ÁFÁ-ra az, aki már igényelte a falusi CSOK-ot, s ha igen, miként van erre lehetőség.

A kérdés szempontjából meg kell különböztetni az igénylők azon csoportját, akik ugyan már beadták falusi CSOK iránti kérelmüket, de részükre támogatás folyósítása még nem történt, illetve azokat az igénylőket, akik részére már történt falusi CSOK folyósítás.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Folyamatban lévő falusi CSOK igénylés esetén

Amennyiben a falusi CSOK szerződés aláírására még nem került sor, úgy van lehetőség a támogatási kérelem visszavonására, majd új igénylés benyújtására. Ehhez a korábban már benyújtott dokumentumokat újra be kell nyújtani, ha azok érvényességi ideje lejárt.  

Ha a támogatási szerződés már aláírásra került, akkor az ÁFA igényléshez azt fel kell bontani, az eredeti állapotot helyreállítani, s szintén új kérelem benyújtásával igényelhető mindkét támogatás egyidejűleg.

Már folyósított falusi CSOK esetén

Ha a falusi CSOK szerződés aláírásán túl, már részfolyósítás is történt a támogatásból, akkor azon munkálatok vonatkozásában, melyekre a támogatási szerződés megkötésre került, ÁFA visszatérítés igénybevételére már nincs lehetőség.

Fenti esetben adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a falusi CSOK szerződésben vállalt munkálatok befejezését követően, újabb lakáscél megvalósítására nyújtható be.

A preferált településen történő ÁFA visszatérítés jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat!

További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Utolsó módosítás: 2020. március 23. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Bettina szerint:

2020-03-31 - 11:24

2019. augusztusában vásároltunk egy ingatlant, amire felvettük a falusi csok-ot. 5 millio forintot vásárlásra, 5 millió forintot felújításra 1 meglevő, 2 tervezett gyerekre.

A kérdésem az lenne hogy a munkálatokat lassan befejezzuk. A számlákat folyamatosan adjuk le bank felé. Érdeklődni szeretnék az áfa visszatérítésről hogy hogyan működik. Csak az utolsó munka befejezését kovetoen igényelhető vissza? Vagy egyáltalán ránk ez vonatkozik.

Köszönöm szépen válaszukat.

Hitelnet szerint:

2020-03-31 - 15:58

Kedves Bettina,
Az Áfa visszaigénylést a Falusi CSOK-kal egyidőben kell igényelni. Sajnos nincs lehetőség utólag az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére.
Adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a falusi CSOK szerződésben vállalt munkálatok befejezését követően, újabb lakáscél megvalósítására nyújtható be.

Éva szerint:

2020-03-28 - 09:21

Üdvözlöm!
A segítségüket szeretném kérni a 2020.01.01-től életbe lépett ÁFA visszaigényléssel kapcsolatban. a helyzet a következő. Tavalyi évben igénybe vettük férjemmel a Falusi Csok-ot, melynek felét a ház megvásárlására már ki is folyósította az OTP 2019.12.30-án, a másik felét, ami a felújításra vehető igénybe, még nem vettük fel, mert a felújítás még csak most kezdődött el a héten. A kérdésem az lenne, hogy mivel a felújítást idén kezdjük, így az összes számlánk 2020.01.01 utáni lesz, erre a felújításra igénybe vehetjük-e az ÁFA visszatérítést. Illetve, amit nem adtunk le eddig a bank felé, mert a falusi csok és a felvett hitelen felüli felújítás, tehát önerőből történik, azt utólag most be lehet-e adni a bankhoz, mert akkor az egészre egyszerre igényelnék meg az ÁFA visszatérítést, vagy csak a már beadottra, vagy esetleg, csak az újonnan beadott részre leszünk jogosultak?
Köszönöm. Éva

Hitelnet szerint:

2020-03-30 - 14:24

Kedves Éva,
Az Áfa visszaigénylést a Falusi CSOK-kal egyidőben kellett volna igényelni. Sajnos nincs lehetőség utólag az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére.
Adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a falusi CSOK szerződésben vállalt munkálatok befejezését követően, újabb lakáscél megvalósítására nyújtható be.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA