Hitelek élőtörlesztése, díj mértéke

Ha Önnek ingatlanfedezet nélkül felvett személyi kölcsöne vagy jelzáloghitele van, melyet anyagi helyzetének kedvező változása miatt a futamidő lejárata előtt szeretne részben vagy teljes egészében visszafizetni, akkor előtörlesztési díjat kell fizetnie.

Minden banknál van lehetőség a hitelek előtörlesztésére, vagyis a futamidő lejárata előtti visszafizetésre. Az előtörlesztés lehet részleges és teljes, ez utóbbi esetben végtörlesztésről beszélünk.

Az előtörlesztési szándékot a pénzintézeteknél írásban kell jelezni. Ezt követően a bank szintén írásban tájékoztatást ad a fennálló tőketartozás összegéről.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Speciális szabály előtörlesztéskor

Az előtörlesztett összeg minden esetben a fennálló tőketartozást csökkenti. Ha Ön hitelének csak egy részét fizeti vissza, akkor az előtörlesztés után a hitel további törlesztése kétféle módon alakulhat. Egyrészt lehetséges, hogy változatlan futamidő mellett csökken a havonta esedékes törlesztő részlet összege, másrészt a havi törlesztés változatlanul hagyása mellett csökkenthető a futamidő, vagyis a lejárat kezdeti dátumához képest előtt lejár a kölcsön.

Amennyiben Ön a végtörlesztés melltt dönt, azaz a teljes tartozást visszafizeti, a hátralévő futamidőre eső kamattartamot és kezelési költséget természetesen nem kell megfizetni, csakis a tőketartozás fizetendő vissza.

A hitelek előtörlesztése szerződésmódosítással jár. Ennek minden pénzintézetnél van díja, de vannak olyan esetek is (például meghatározott idő eltelte után, bizonyos összeg alatti előtörlesztés esetén), amikor a bankok nem számítanak fel előtörlesztési díjat. Ezeket az eseteket az egyes hitelintézetek Hirdetménye tartalmazza.

Az előtörlesztési díj mértéke százalékos formában kerül megadásra a Hirdetményekben, melynek alapja az előtörlesztett összeg. A szerződésmódosítási díj az előtörlesztéssel egy időben válik esedékessé.

Mivel minden hitelügylet esetén – legyen az fedezet nélküli személyi kölcsön vagy jelzáloghitel – van lehetőség az előtörlesztésre, ezért hitelfelvételkor a futamidőt úgy kell kiválasztani – az életkori előírások figyelembevételével –, hogy a havi törlesztési kötelezettség ne haladja meg a hitelfelvevő törlesztési képességét. Csakis akkora összegű törlesztő részletet szabad vállalni, ami az igénylő jelen anyagi helyzetében biztonsággal teljesíthető. A kölcsönt célszerű a kedvező havi törlesztés érdekében inkább hosszabb futamidőre felvenni, s ha az adós anyagi helyzete kedvezően alakul, s nem szeretné a hitelt még hosszú éveken át fizetni, akkor élni az előtörlesztés lehetőségével.

Az előtörlesztési díj mértéke:

Ha Önnek ingatlanfedezet nélkül felvett személyi kölcsöne vagy jelzáloghitele van, melyet anyagi helyzetének kedvező változása miatt a futamidő lejárata előtt szeretne részben vagy teljes egészében visszafizetni, akkor előtörlesztési díjat kell fizetnie.

A hitelek előtörlesztési díjának mértéke eltérő lehet pénzintézetenként, hiteltípusonként, illetve az eltörlesztés idejétől és összegétől függően. Meghatározó lehet az, hogy a részleges vagy teljes előtörlesztés a hitel fordulónapján történik-e vagy sem. Minden bank az aktuális Hirdetményében rögzíti az előtörlesztési díj mértékét.

Hitelek előtörlesztési díjának mértéke 2010. március 1. előtt

2010. március 1. előtt felvett kölcsönök előtörlesztési díjának mértékét nem korlátozza jogszabály. Így olyan eset is előfordulhat, hogy egy-egy bank a kölcsön visszafizetésekor a fennálló tőketartozás 4%-át számolja fel előtörlesztési díjként.

Hitelek előtörlesztési díjának mértéke 2010. március 1. után

A 2010. március 1. után felvett hitelek esetében a bankok által felszámítható előtörlesztési díj mértékét jogszabály maximalizálja. Az előtörlesztési díj mértéke nem lehet több:

  • jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek esetén a tőketartozás 2,5%-ánál,
  • egyéb jelzáloghitelek esetén a tőketartozás 2%-ánál,
  • fedezet nélkül nyújtott személyi hitelek esetén pedig – a kölcsön lejárati időpontjából függően – a tőketartozás 0,5-1%-nál.

Az, hogy egy esetleges előtörlesztés során az Ön hitelére a maximalizált előtörlesztési díjak vonatkoznak-e vagy sem, attól függ tehát, hogy a kölcsönt 2010. március 1. előtt vagy után vette fel, nem pedig automatikusan a 2010. március 1. után teljesített előtörlesztésekre vonatkoznak a maximalizált díjak.

Bizonyos előtörlesztések esetén a pénzintézetek nem számítanak fel előtörlesztési díjat. Azt, hogy pontosan melyek ezek az esetek, a bankok aktuális Hirdetménye tartalmazza. Az előtörlesztési díj mértéke 0% lehet például akkor, ha az előtörlesztés egy bizonyos idő elteltét követően történik, meghatározott összeg alatt és az adós első alkalommal teljesít előtörlesztést.

Ha Ön meglévő kölcsönét szeretné elő- vagy végtörleszteni, akkor ezt a hitelnyújtó bankban írásban kell jeleznie. Ezt követően tájékoztatást fog kapni a fennálló tőketartozás összegéről és az aktuális előtörlesztési díj mértékéről!

Amennyiben a hitelek előtörlesztésével kapcsolatban Önnek is lenne kérdése, tegye fel online Hitelszakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
68 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Külső felújításra a társasház 120 hónapra egy összegbe vett fel kölcsönt, aminek a részletfizetését lakásokra bontották. Eladás miatt felszólítottak, hogy végtörlesztésként fizessem ki a még hátralévő 97 havi részletet kamattal együtt.
Jogosan kell kifizetnem a kamatot?
Köszönöm a segítséget.

Kedves János!
A kérdés megválaszolásában irodánk nem illetékes. Jogi szakértő megkérdezését javasoljuk.

Üdvözlöm.
Csok-ot is lehet előtörleszteni?
Köszönöm.

Kedves Kriszti!
A CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás.

Tisztelt Hitelnet!
A Hölgy értelemszerűen a Csok kedvezményes hitelre értette, amit a vissza nem térítendő összeg mellé fel lehet venni kamatkedvezményesen. Ennek értelmében legyen kedves válaszolni, köszönöm.
László

Kedves László!
A CSOK hitel előtörlesztésére, végtörlesztésére természetesen van lehetőség az elő-és végtörlesztési díj megfizetése mellett. Az elő-és végtörlesztési díj mértékét a hitelnyújtó bank aktuális Hirdetménye tartalmazza.

Tisztelt Hitelnet!
2003-as kamattámogatott (persze már rég nincs rajta támogatás) jelzáloghitelt szeretnék végtörleszteni. A 20 évre felvett hitel 2023-ban járna le, eddig előtörlesztés nem volt. Más fórumon törvényi előírásra hivatkozva azt olvastam, hogy ilyen esetben ingyenes a végtörlesztés?
Köszönettel várom válaszukat!

Kedves Róbert!
Az érintett pénzintézet aktuális Hirdetménye tartalmazza a végtörlesztés mértékét. Ez az adott bank honlapján elérhető, illetve a bankfiókban is tudnak tájékoztatást adni Önnek ezzel kapcsolatban.

Tisztelt Hitelnet Kft!
2017-ben vettem fel 8.000.000 forint lakáshitelt. 20 évre fix 56.000 forintot fizetek minden hónapban.
A meglévő tartozásom a Bank fele 7.300.000 forint. A moratóriumot igénybe vettem, így felhalmozódott kamat is, 300.000 forint. Ha 1 millió 300 ezer forintot szeretnék előtörleszteni, az mennyivel csökkentené a hitelem havi törlesztő részletet?
A bevett eljárás ilyenkor, az előtörlesztett összegből levonják a moratórium alatt felhalmozott kamatot, plusz 1 százalék az előtörlesztési díj. Kiszámolnák Nekem?
Várom válaszukat.

Kedves Sándor!
Az előtörlesztett összeg elsőként a moratórium alatt felhalmozott kamatot csökkenti, majd a többi része a fennálló tőketartozást. Az előtörlesztési díj mértékét az adott bank aktuális Hirdetménye tartalmazza. Arról, hogy az említett előtörlesztés után mennyi lenne a havonta fizetendő törlesztő részlete, az érintett hitelitnézet tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Kérdése van?

Kattintson ide és tegye fel

Szakértőink eddig 45134 kérdésre válaszoltak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

68
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x