Hitelek élőtörlesztése, díj mértéke

Ha Önnek ingatlanfedezet nélkül felvett személyi kölcsöne vagy jelzáloghitele van, melyet anyagi helyzetének kedvező változása miatt a futamidő lejárata előtt szeretne részben vagy teljes egészében visszafizetni, akkor előtörlesztési díjat kell fizetnie.

Minden banknál van lehetőség a hitelek előtörlesztésére, vagyis a futamidő lejárata előtti visszafizetésre. Az előtörlesztés lehet részleges és teljes, ez utóbbi esetben végtörlesztésről beszélünk.

Az előtörlesztési szándékot a pénzintézeteknél írásban kell jelezni. Ezt követően a bank szintén írásban tájékoztatást ad a fennálló tőketartozás összegéről.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Speciális szabály előtörlesztéskor

Az előtörlesztett összeg minden esetben a fennálló tőketartozást csökkenti. Ha Ön hitelének csak egy részét fizeti vissza, akkor az előtörlesztés után a hitel további törlesztése kétféle módon alakulhat. Egyrészt lehetséges, hogy változatlan futamidő mellett csökken a havonta esedékes törlesztő részlet összege, másrészt a havi törlesztés változatlanul hagyása mellett csökkenthető a futamidő, vagyis a lejárat kezdeti dátumához képest előtt lejár a kölcsön.

Amennyiben Ön a végtörlesztés melltt dönt, azaz a teljes tartozást visszafizeti, a hátralévő futamidőre eső kamattartamot és kezelési költséget természetesen nem kell megfizetni, csakis a tőketartozás fizetendő vissza.

A hitelek előtörlesztése szerződésmódosítással jár. Ennek minden pénzintézetnél van díja, de vannak olyan esetek is (például meghatározott idő eltelte után, bizonyos összeg alatti előtörlesztés esetén), amikor a bankok nem számítanak fel előtörlesztési díjat. Ezeket az eseteket az egyes hitelintézetek Hirdetménye tartalmazza.

Az előtörlesztési díj mértéke százalékos formában kerül megadásra a Hirdetményekben, melynek alapja az előtörlesztett összeg. A szerződésmódosítási díj az előtörlesztéssel egy időben válik esedékessé.

Mivel minden hitelügylet esetén – legyen az fedezet nélküli személyi kölcsön vagy jelzáloghitel – van lehetőség az előtörlesztésre, ezért hitelfelvételkor a futamidőt úgy kell kiválasztani – az életkori előírások figyelembevételével –, hogy a havi törlesztési kötelezettség ne haladja meg a hitelfelvevő törlesztési képességét. Csakis akkora összegű törlesztő részletet szabad vállalni, ami az igénylő jelen anyagi helyzetében biztonsággal teljesíthető. A kölcsönt célszerű a kedvező havi törlesztés érdekében inkább hosszabb futamidőre felvenni, s ha az adós anyagi helyzete kedvezően alakul, s nem szeretné a hitelt még hosszú éveken át fizetni, akkor élni az előtörlesztés lehetőségével.

Az előtörlesztési díj mértéke:

Ha Önnek ingatlanfedezet nélkül felvett személyi kölcsöne vagy jelzáloghitele van, melyet anyagi helyzetének kedvező változása miatt a futamidő lejárata előtt szeretne részben vagy teljes egészében visszafizetni, akkor előtörlesztési díjat kell fizetnie.

A hitelek előtörlesztési díjának mértéke eltérő lehet pénzintézetenként, hiteltípusonként, illetve az eltörlesztés idejétől és összegétől függően. Meghatározó lehet az, hogy a részleges vagy teljes előtörlesztés a hitel fordulónapján történik-e vagy sem. Minden bank az aktuális Hirdetményében rögzíti az előtörlesztési díj mértékét.

Hitelek előtörlesztési díjának mértéke 2010. március 1. előtt

2010. március 1. előtt felvett kölcsönök előtörlesztési díjának mértékét nem korlátozza jogszabály. Így olyan eset is előfordulhat, hogy egy-egy bank a kölcsön visszafizetésekor a fennálló tőketartozás 4%-át számolja fel előtörlesztési díjként.

Hitelek előtörlesztési díjának mértéke 2010. március 1. után

A 2010. március 1. után felvett hitelek esetében a bankok által felszámítható előtörlesztési díj mértékét jogszabály maximalizálja. Az előtörlesztési díj mértéke nem lehet több:

  • jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek esetén a tőketartozás 2,5%-ánál,
  • egyéb jelzáloghitelek esetén a tőketartozás 2%-ánál,
  • fedezet nélkül nyújtott személyi hitelek esetén pedig – a kölcsön lejárati időpontjából függően – a tőketartozás 0,5-1%-nál.

Az, hogy egy esetleges előtörlesztés során az Ön hitelére a maximalizált előtörlesztési díjak vonatkoznak-e vagy sem, attól függ tehát, hogy a kölcsönt 2010. március 1. előtt vagy után vette fel, nem pedig automatikusan a 2010. március 1. után teljesített előtörlesztésekre vonatkoznak a maximalizált díjak.

Bizonyos előtörlesztések esetén a pénzintézetek nem számítanak fel előtörlesztési díjat. Azt, hogy pontosan melyek ezek az esetek, a bankok aktuális Hirdetménye tartalmazza. Az előtörlesztési díj mértéke 0% lehet például akkor, ha az előtörlesztés egy bizonyos idő elteltét követően történik, meghatározott összeg alatt és az adós első alkalommal teljesít előtörlesztést.

Ha Ön meglévő kölcsönét szeretné elő- vagy végtörleszteni, akkor ezt a hitelnyújtó bankban írásban kell jeleznie. Ezt követően tájékoztatást fog kapni a fennálló tőketartozás összegéről és az aktuális előtörlesztési díj mértékéről!

Amennyiben a hitelek előtörlesztésével kapcsolatban Önnek is lenne kérdése, tegye fel online Hitelszakértőinknek!

Utolsó módosítás: 2020. március 23. hétfő

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
44 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretném megkérdezni. Most az aktuális tőketartozásom 6 millió forint, a futamidő 2033 áprilisig van. Ha én most vissza szeretném fizetni egy összegben, 6 milliót kellene fizetnem vagy abból levonják a futamidő végéig érvényes kamatot?

Kedves Melinda!
Végtörlesztés esetén ezt a 6 millió Ft-ot kell megfizetnie, ebben nincs kamat.

1 millió 460 ezer Ft 60 hónapos személyi kölcsönt vettem fel a bankomtól 2020. áprilisban. Szándékomban áll 2021.-ben végtörteszteni.
Megtehetem-e vagy inkább az előtörlesztés mellett döntsek? 65 éves nyugdíjas vagyok.
Köszönöm, ha választ kapok.

Kedves Éva!
Akár a teljes összeget is visszafizetheti, ha van rá lehetősége. Az érintett bankban kellene érdeklődnie, hogy ennek mennyi az összege.

Ha a felvett babaváró 10 milliós hitelt vissza szeretné törleszteni valaki a futamidő letelte előtt, akkor megteheti-e, kell-e fizetni érte, milyen lehetőség van rá, ha az első baba már megszületett. A végtörlesztést is meg lehet-e tenni, lehet-e a futamidő közben lakcímet változtatni, vagy csak akkor végtörleszthető, ha az adósok magyarországi lakcímmel rendelkeznek?

Kedves Éva!
Mivel született egy gyermek, így bármikor végtörleszthetnek díjmentesen. Fontos, hogy legalább egyiküknek maradjon meg a magyar lakcíme, amíg a végtörlesztés nem teljesül. Ha mindkettejüknek megszűnik a magyarországi lakcíme a végtörlesztés előtt, akkor kamattámogatást visszamenőlegesen is ki kell fizetniük.

Már megszületet két kiskorú gyermekre milyen támogatás jár lakásfelújításra? Mik a feltételek? Még idáig semmit nem vettünk igénybe, 6 és 14 évesek a gyermekeink.

Kedves Piroska!
Meglévő ingatlan korszerűsítésére Falusi CSOK igényelhető, ha az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen van. A falusi CSOK feltételeit és a preferált települések listáját IDE kattintva érheti el.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Végtörlesztés 2006-ban felvett jelzáloghitel esetén ugyanúgy 4% törlesztési dij vagy sem? Írásban kell beadni a végtörlesztési kérelmet postai úton vagy elég emailben? Milyen adatokat kell megadni a végtörlesztési kérvényben vagy van rá formanyomtatvány?
Az adós elég a végtörlesztéshez vagy adóstársak is meg kell hogy jelenjenek a végső aláírásoknál? Milyen hosszú lefolyású egy végtörlesztési procedúra?
Köszönöm válaszait

Kedves Andrea!
A végtörlesztési igényt az érintett bankfiókban személyesen kell írásban kérni. Erre van megfelelő formanyomtatvány. A végtörlesztési díj mértékét az aktuális banki hirdetmény tartalmazza.

Bejelentettem a szabad felhasználású, jelzálog alapú hitel végtörlesztését. A bank által kért összeget befizettem. 1 hónap alatt nem tudja lezárni a hitelt.
Hová fordulhatok segítségért?

Kedves Erzsi!
Első körben az érintett bankfiókkal történő egyeztetést javasoljuk!

Kedves Ügyintéző!
Az Unicredit Banktól 2008-ban szabad felhasználású, változó kamatozású jelzáloghitelt vettünk fel. Részleges előtörlesztést szeretnénk és ennek a díját szeretném megkérdezni. Köszönettel.

Kedves Erzsébet!
Kérdésével kapcsolatban az érintett bankfiók tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tisztelt szakértő!
A 2010/02-ben felvett 2025/02-ben lejáró lakáshitelemet szeretném végtörleszteni (MKB). Jelenlegi tőketartozásom ~2m Ft.
Hány %-al számolhatok?

Kedves Attila!
Az MKB Bank aktuális hirdetményében találja meg, hogy a 2010-ben felvett hitelének mennyi a végtörlesztési díja, illetve a hitelintézet is tud ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatást adni Önnek.

Tisztelt szakértő!

Minősített fogyasztóbarát lakáshitelemet szeretném előtörleszteni. Ennek díja az összeg 1%-a. Ezen felül lesz más költségem (szerződésmódosítási díj, közjegyző)?

Kedves Csaba,
MFL hitelnél az elő- és végtörlesztési díj minden banknál egységesen 1%. Az előtörlesztés kapcsán nem merül fel egyéb fizetendő díj.

CSOK előtörlesztés lehetséges-e a moratórium alatt?

Kedves Eszter!
A moratórium a CSOK-ot nem érinti.

Tisztelt Szakértő! 2003.08.01. napjától OTP jelzálog lakáshitelünk van (4% kamat, 2% kezelési költség). Minden évfordulókor meghatározzák a következő évi havi törlesztőrészletet és feltüntetik a kezelési költségtartalmat. Az első, a teljes hitelösszeg felét meg nem haladó előtörlesztés ingyenes. Szeretnénk részlegesen előtörleszteni. Számít, hogy mikor tesszük? Esetleg az éves forduló befolyásol valamit? Egy ismerősünk ugyanilyen hitelbe törlesztett. Futamidő maradt. Kiszámolták az új tőketartozást és a csökkentett törlesztőrészletet, csökkent a havi kamat összege, de az évfordulóig fennálló időre a kezelési költség változatlan maradt, azt nem számolták újra. (A kezelési költség a tavaly nyári évfordulós tartozás alapján kiszámolt összeg 2%-a maradt.) Ez jogos? Lehet,… Továbbiak »

Kedves Gabi!
A kezelési költség minden évben az év elején fennálló tőketartozás alapján kerül megállapításra.

Jelzálog alapú szabad felhasználású hitelt vettem fel 2008-ban 15 évre. Még van belőle kb. 1 millió forint, amit szeretnék végtörleszteni. Azt mondta a bankban az ügyintéző, hogy a végtörlesztés díja 100 ezer forint. Lehetséges ez? K&H bank, a hitel 1,5 millió forint volt.

Kedves Anikó!
A 2008-ban felvett szabad felhasználású jelzáloghitel végtörlesztési díjának pontos összegéről a K&H bankfiók tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tisztelt szakértő! Személyi kölcsönöm van az OTP-nél. 2018.10.29-én volt esedékes az aktuális törlesztőrészlet, amit reggel le is vontak a folyószámlámról. Délután a bankfiókban befizettem 500 000 Ft-ot és kértem a részleges előtörlesztést. Azt mondta akkor az ügyintéző, hogy pár nap múlva kiszámolják az új havi fizetendőt és levélben értesítenek. A levél nov. 22-ig nem érkezett meg, ezért telefonon érdeklődtem. Meglepetésemre azt mondták, hogy ebben a hónapban (nov. 28) még az eddigi törlesztőrészletet fogják levonni. Csak utána számolnak újra. Kérdésem: Van-e valami határidő arra nézve, hogy az előtörlesztett összeg alapján mikor kalkulálják át a havi részletet? Akár azt is megteheti a… Továbbiak »

Kedves Attila!
Információink szerint az előtörlesztés tárgyhónapjánban – adott esteben tehát november 28-ig – még a korábbi törlesztő részlet esedékes, azt követő hónaptól él az új törlesztés.

Kedves Szakértő! Jelentősebb összeget vettünk fel 20 év futamidőre használt lakásra, és szeretnénk mihamarabb előtörleszteni. Ha 4 év múlva (LTP-ből) rendelkezésre áll pl. 3-4 millió forint, akkor érdemesebb a futamidőt csökkenteni, vagy a havi törlesztőrészlet összegét? Általában azt olvasom, hogy a futamidőt érdemes, mert “így rövidebb ideig kell kamatot fizetni”. Ezt sajnos nem értem teljesen, hiszen ha lecsökken a havi törlesztő összege, akkor azt a pénzt is félre lehet tenni, és évről évre nagyobb összeget lehet előtörleszteni, így végsősoron hamarabb lehet végtörleszteni is. Tudom, hogy konkrétumok nélkül Önök sem tudnak pontos választ adni, de általános tanácsok vagy számítási elvek is… Továbbiak »

Kedves Gábor!
A havi törlesztő részlet változatlanul hagyásával elvileg hamarabb lejár a kölcsön és összességében kevesebb kamatot fizet vissza. Ha a törlesztő részlet csökkentése mellett megmaradó összeget valóban félreteszi és azt évente előtörlesztésre fordítja, azzal is hamarabb lehet végtörleszteni, de ez esetben azt kell mérlegelni, hogy évente mennyi pénzt fizet ki pluszban előtörlesztési díjként.
Célszerű lenne az érintett pénzintézetnél mindkét esetre kalkulációt kérnie, ami megkönnyítheti a döntését.

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne, ha előtörleszteni szeretnék, akkor a pénzintézet az előtörlesztett összeg után miért számít fel kamatot, az előtörlesztés díján felül, miközben a törlesztőrészlet után már számított fel kamatot. Szeptemberben levonásra került a fizetésünkből a törlesztés, mely tartalmazta a kamatot is. Szeptember végén előtörlesztettünk, melyre ismét kamatot számítottak fel. Vagyis kétszer fizettünk kamatot. Nem értem, hogy ez hogyan lehetséges. Kérdeztük az ügyintézőtől, aki nem tudott válaszolni az általunk feltett kérdésre, hanem személyeskedni és sértegetni kezdett bennünket.
Tisztelettel: Éva

Kedves Éva!
A kérdés megválaszolásában – az adott ügylet részleteinek ismeretében – az érintett bankfiók illetékes. Panasz esetén az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhatnak.

Tiszteletem.
A kérdésem az lenne, hogy a meglévő hitelemet nagyobb összeggel szeretnem törleszteni havonta, akkor mi a teendőm?
Tisztelettel: Margit

Kedves Margit!
A futamidő lerövidítésével növelhető a havi törlesztési kötelezettség. A szerződésmódosítás ügyében a hitelnyújtó bankfiókot kellene felkeresnie.

Tisztelt Cím!
Két éve vettünk fel házvásárláshoz és felújításhoz 5-5 millió Ft banki kölcsönt. A felújítás megtörtént.
Kérdésem az lenne, hogy utólag igénybe vehetjük-e a CSOK támogatást. Párommal élettársi kapcsolatban élünk, nekem van három kiskorú gyermekem.
Van-e valamilyen mód arra, hogy a támogatást igénybe vegyük?
Tisztelettel: Judit

Kedves Judit!
A támogatás utólagos igénybevételére a leírtak alapján sajnos nincs lehetőség.

Tisztelt Szakértő!
Végtörleszteni szeretném 2007-ben felvett CHF alapú hitelemet, mely akkor volt 6.800.000 Ft, 30 év futamidővel, majd 2015-ben a forintosítás után még volt 9 millió tartozásom, melynek felét már előtörlesztettem. Ha ebben az évben futamidő rövidítést kérek, 30 évről 10-11 évre, akkor csökkenni fog a fennmaradó tőketartozásom is? Elméletileg a futamidő rövidítés esetében át kell számolják az eddig befizetett összegeket és akkor a 10 vagy 11 évre vetített tőketartozás csak maximum 10 millió, mivel jelenlegi állapotok szerint 13,5 millió!
Válaszát előre is köszönöm szépen.

Kedves Nóra!
A futamidő csökkentéssel információink szerint a tőketartozás nem fog csökkenni. A futamidő csökkenését követő törlesztési kötelezettségről további pontos tájékoztatást az érintett hitelintézet tud adni Önnek.

Üdvözlöm.
2009 decemberében felvettünk 2.600.000 forintnak megfelelő euró alapú jelzáloghitelt 20 évre. A havi törlesztő részlet 70 Euró (22.000 Ft) /hó. A jelenlegi tőketartozás 2.300.000 Ft.
Az lenne a kérdésem, hogyan lehetne a leghamarabb rendezni, ha mondjuk kezdettnek bele tudok törleszteni 1.000.000 forintot. Utána a törlesztőrészlet csökkenhet vagy a futamidő? És utána milyen lehetőségeim vannak? Be lehet törleszteni még egyszer?
Elnézést, ha kicsit zavaros a mondandóm.
Előre is köszönöm.

Kedves Gábor!
Előtörlesztés esetén változatlan havi törlesztés mellett a kölcsön hamarabb le fog járni. Igény esetén – változatlan futamidővel – a havi törlesztési kötelezettség csökkentésére is van lehetőség. Erről bővebben a hitelnyújtó banktól kérhet tájékoztatást.
További előtörlesztések vagy végtörlesztés szintén lehetséges. Ennek költségéről az érintett pénzintézet aktuális Hirdetményéből tájékozódhat.

Erste Banknál lévő lakáskasszával kombinált hitelfelvételnél, a lakáskassza lejártával előtörlesztés megtörtént. A bank értesítést küldött, hogy a havi törlesztő részlet újraszámítását majd jövő évben tudja elvégezni.
Azt szeretném kérdezni ez jogszerű? Miért nem tudja /nem akarja/ a bank újraszámolni az új törlesztő részletet? A bank továbbra is svájci frankban közli a kamat törlesztő részletét, holott a hitel már forintosításra került. Vagy nem?
Tisztelettel: D.né

Kedves Asszonyom!
A kérdésben irodánk sajnos nem illetékes. Elsőként az érintett bankfiókban kellene érdeklődnie, hogy mi a magyarázata ennek. Ha nem kap kielégítő választ, akkor az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Felügyeletéhez fordulhat.

Tisztelt Hitelnet !
2014.11.28-án vettem fel a Raiffeisen Banktól 1.200.000.-Ft személyi kölcsönt 7 évre ingatlanfedezet nélkül. Most vissza szeretném fizetni egy másik Bank általi adósságcsökkentő hitellel. A Banknál azt a felvilágosítást kaptam, hogy az idő előtti végtörlesztés miatt 42.000.-Ft-ot kell fizetnem! A tőketartozásom: 1.145.000.-Ft. Megteheti a Bank, hogy ilyen magas összeget kér?
Válaszát előre is köszönöm: Éva

Kedves Éva!
A teljes előtörlesztés költségét a Raiffeisen Bank mindenkor aktuális Lakossági Kondíciós Listája tartalmazza, mely online és a bankfiókban egyaránt elérhető. Szerződésmódosítási díj pénzügyi teljesítéssel összefüggő módosítás esetén leírtakat kell figyelembe venni az előtörlesztési díj összegének kiszámításánál.

Tisztelt Hitelnet!
OTP-nél (2008-ban felvett) jelzáloghitelem van (szabad felhasználású). Érdeklődnék, hogy ha a felvett összeg felénél kevesebbet előtörlesztek, akkor számolhatnak-e fel díjat? (lakáshitelnél biztosan nem, de mi van a szabad felhasználású, de ingatlan fedezetű hitellel)
Nagyon köszönöm.

Kedves András!
Az előtörlesztési díjak mértékéről az OTP Bankfiókban tudnak Önnek pontos tájékoztatást adni.

44
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x