Hitelek előtörlesztése

Ha Önnek ingatlanfedezet nélkül felvett személyi kölcsöne vagy jelzáloghitele van, melyet anyagi helyzetének kedvező változása miatt a futamidő lejárata előtt szeretne részben vagy teljes egészében visszafizetni, akkor előtörlesztési díjat kell fizetnie.

Minden banknál van lehetőség a hitelek előtörlesztésére, vagyis a futamidő lejárata előtti visszafizetésre. Az előtörlesztés lehet részleges és teljes, ez utóbbi esetben végtörlesztésről beszélünk.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Az előtörlesztési szándékot a pénzintézeteknél írásban kell jelezni. Ezt követően a bank szintén írásban tájékoztatást ad a fennálló tőketartozás összegéről.

Speciális szabály előtörlesztéskor

Az előtörlesztett összeg minden esetben a fennálló tőketartozást csökkenti. Ha Ön hitelének csak egy részét fizeti vissza, akkor az előtörlesztés után a hitel további törlesztése kétféle módon alakulhat. Egyrészt lehetséges, hogy változatlan futamidő mellett csökken a havonta esedékes törlesztő részlet összege, másrészt a havi törlesztés változatlanul hagyása mellett csökkenthető a futamidő, vagyis a lejárat kezdeti dátumához képest előtt lejár a kölcsön.

Amennyiben Ön a végtörlesztés melltt dönt, azaz a teljes tartozást visszafizeti, a hátralévő futamidőre eső kamattartamot és kezelési költséget természetesen nem kell megfizetni, csakis a tőketartozás fizetendő vissza.

A hitelek előtörlesztése szerződésmódosítással jár. Ennek minden pénzintézetnél van díja, de vannak olyan esetek is (például meghatározott idő eltelte után, bizonyos összeg alatti előtörlesztés esetén), amikor a bankok nem számítanak fel előtörlesztési díjat. Ezeket az eseteket az egyes hitelintézetek Hirdetménye tartalmazza.

Az előtörlesztési díj mértéke százalékos formában kerül megadásra a Hirdetményekben, melynek alapja az előtörlesztett összeg. A szerződésmódosítási díj az előtörlesztéssel egy időben válik esedékessé.

Mivel minden hitelügylet esetén – legyen az fedezet nélküli személyi kölcsön vagy jelzáloghitel – van lehetőség az előtörlesztésre, ezért hitelfelvételkor a futamidőt úgy kell kiválasztani – az életkori előírások figyelembevételével –, hogy a havi törlesztési kötelezettség ne haladja meg a hitelfelvevő törlesztési képességét. Csakis akkora összegű törlesztő részletet szabad vállalni, ami az igénylő jelen anyagi helyzetében biztonsággal teljesíthető. A kölcsönt célszerű a kedvező havi törlesztés érdekében inkább hosszabb futamidőre felvenni, s ha az adós anyagi helyzete kedvezően alakul, s nem szeretné a hitelt még hosszú éveken át fizetni, akkor élni az előtörlesztés lehetőségével.

Az előtörlesztési díj mértéke:

Ha Önnek ingatlanfedezet nélkül felvett személyi kölcsöne vagy jelzáloghitele van, melyet anyagi helyzetének kedvező változása miatt a futamidő lejárata előtt szeretne részben vagy teljes egészében visszafizetni, akkor előtörlesztési díjat kell fizetnie.

A hitelek előtörlesztési díjának mértéke eltérő lehet pénzintézetenként, hiteltípusonként, illetve az eltörlesztés idejétől és összegétől függően. Meghatározó lehet az, hogy a részleges vagy teljes előtörlesztés a hitel fordulónapján történik-e vagy sem. Minden bank az aktuális Hirdetményében rögzíti az előtörlesztési díj mértékét.

Hitelek előtörlesztési díjának mértéke 2010. március 1. előtt

2010. március 1. előtt felvett kölcsönök előtörlesztési díjának mértékét nem korlátozza jogszabály. Így olyan eset is előfordulhat, hogy egy-egy bank a kölcsön visszafizetésekor a fennálló tőketartozás 4%-át számolja fel előtörlesztési díjként.

Hitelek előtörlesztési díjának mértéke 2010. március 1. után

A 2010. március 1. után felvett hitelek esetében a bankok által felszámítható előtörlesztési díj mértékét jogszabály maximalizálja. Az előtörlesztési díj mértéke nem lehet több:

  • jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek esetén a tőketartozás 2,5%-ánál,
  • egyéb jelzáloghitelek esetén a tőketartozás 2%-ánál,
  • fedezet nélkül nyújtott személyi hitelek esetén pedig – a kölcsön lejárati időpontjából függően – a tőketartozás 0,5-1%-nál.

Az, hogy egy esetleges előtörlesztés során az Ön hitelére a maximalizált előtörlesztési díjak vonatkoznak-e vagy sem, attól függ tehát, hogy a kölcsönt 2010. március 1. előtt vagy után vette fel, nem pedig automatikusan a 2010. március 1. után teljesített előtörlesztésekre vonatkoznak a maximalizált díjak.

Bizonyos előtörlesztések esetén a pénzintézetek nem számítanak fel előtörlesztési díjat. Azt, hogy pontosan melyek ezek az esetek, a bankok aktuális Hirdetménye tartalmazza. Az előtörlesztési díj mértéke 0% lehet például akkor, ha az előtörlesztés egy bizonyos idő elteltét követően történik, meghatározott összeg alatt és az adós első alkalommal teljesít előtörlesztést.

Ha Ön meglévő kölcsönét szeretné elő- vagy végtörleszteni, akkor ezt a hitelnyújtó bankban írásban kell jeleznie. Ezt követően tájékoztatást fog kapni a fennálló tőketartozás összegéről és az aktuális előtörlesztési díj mértékéről!

Amennyiben a hitelek előtörlesztésével kapcsolatban Önnek is lenne kérdése, tegye fel online Hitelszakértőinknek!


Mi lesz a babaváró hitellel, ha a házastárs elhalálozik?

Üdvözlöm! Pár kérdésem lenne az extrém esetekkel kapcsolatban elméleti síkon. 1 gyerek esetén, ha 20 éves ciklusra veszem fel a babaváró hitelt és a 15. évben válás következik be, akkor a teljes futamidőre vissza kell fizetni a kamatot, vagy csak a fennmaradó 5 évre? Ilyen esetben a fennmaradó 5 évet ha előtörlesztem egy összegben, akkor a kamatvisszafizetés mely időszakra vonatkozik? ...

2019-09-26

Hány m2-es lakást kell venni a CSOK-os lakás helyett?

Tisztelt Szakértő! Áprilisban vásároltunk 28.670.000 Ft-ért egy újépítésű, 81 m2-es kulcsrakész sorházi lakást! Úgy alakult, hogy féleségem édesanyja nagyon megbetegedett és vissza szeretnénk költözni Szegedre. Az ingatlanárak az egekben vannak ott jelenleg. A feleségem megkért egy ingatlanügynököt, hogy értékesítse a lakást. 38M Ft-ért vinnék is jelenleg. Azt mondta az bank, hogy csak a ...

2019-07-22

A babaváró hitel előtörlesztése esetén a kamattámogatás visszafizetendő?

Tisztelt Szakértő! A férjemmel megfelelünk a babaváró hitel igénylési feltételeinek, és előlegezzük meg, hogy a hitelképességi vizsgálaton is átmegyünk. Az az elképzelésünk, hogy felvesszük a hitelt, a kamattámogatott 5 éven át rendben fizetjük a havi törlesztőket, nem születik közben gyerek, és az 5. év fordulónapján végtörlesztünk. A kérdés az, hogy megoldható-e így vajon, hogy a hitel vé...

2019-04-04

Adó-visszatérítési támogatás is tovább vihető másik házra?

Tisztelt Szakértők. 2016-ban akkori házunk eladásából származó bevétellel, valamint a 3 gyermekünk után kapott 10+10 millios csok segitségével új ingatlant épitettünk fel. Ezen ingatlan jelenleg 96 százalékos készültségen van. Teljes készültseg esetén értékesiteni szeretnénk ezt az ingatlant. Kérdéseim a kövezkezők lennének: A ház eladása után szeretnénk egy másik ingatlant épiteni, azonb...

2019-03-21

Milyen kamatkedvezményekkel vehető fel lakáshitel?

Üdvözlöm! Külföldön dolgozom és szeretnék lakást venni megyeszékhelyen. Van egy konkrét ajánlat, amin gondolkodom, és sokat segítene, ha a hitelről is lenne információm. A lakás körülbelül 28 millió forintba kerül, amelyből 1.5 millió forint a hozzá tartozó garázs. Érdeklődni szeretnék, hogy tudnának-e olyan konstrukcióról ajánlatot küldeni, amelyben 1. külön hitel a garázsra, a lehető leg...

2019-02-18

CSOK mellé melyik a legkedvezőbb hitel?

Tisztelt Szakértő! Meglévő ingatlanunkat el szeretnénk adni. Közben máshol szeretnénk házat vásárolni, amit ki is néztünk. Van egy kiskorú gyermekünk, kire szeretnénk kihasználni a CSOK-ot. Sajnos a kinézett ház árát nem fedezi a CSOK, ezért hitelhez kényszerülünk. A kérdéseim a következők: - Van-e olyan hitel, ami kimondottan CSOK mellett kedvezőbb kamatozású, mint bár melyik hitel? - Ha...

2019-01-23

Haszonélvezőként lehetséges lakáshitelt felvenni?

Tisztelt Hölgyem/Uram! Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy milyen lehetőségeim vannak, hogy ha haszonélvezőként szeretnék jelzáloghitelt felvenni a saját családi házunkra Csepregen. A tulajdonos a párom lenne, ő biztosítaná az ingatlanfedezetet. Szeretnénk a házat felújítani (külső-belső színezés, elektromos hálózat fejlesztése, illetve szeretnénk a tetőt is esztétikusabbá tenni), tehát az igén...

2019-01-10

Új lakásra kapott támogatás mikor vihető át használt lakásra?

Tisztelt Szakértő! Új ingatlan építésére vettem igenybe Áfa visszatérítést 2016-ban (CSOK). Egy gyermeket nevelő szülő vagyok. Kérdésem, hogy használt lakásra átvihetem-e, illetve az alábbi rendelet rám ervényes lehet-e: II. "Mentesülés a visszafizetéstől a visszakövetelési igény tartama alatt A támogatással megszerzett lakóingatlannak az állam visszakövetelés iránti igényének tartama ala...

2018-12-13

CSOK átvihető 2 kisebb ingatlanra?

Tisztelt Hitelnet! 2016-ban vásároltunk egy új lakást, CSOK igénybevételével. Tudomásom szerint a CSOK tovább vihető másik ingatlanra abban az esetben, ha az új ingatlan hasznos alapterülete nagyobb a korábbinál. Kérdésem, hogy ha a CSOK-kal vásárolt lakás helyett 2 kisebb ingatlant vásárolnánk, melyek együttes alapterülete meghaladja a meglévő lakásét, az járható-e, lehet-e? A lakásban lak...

2018-10-26

A 10M CSOK továbbvihető, ha új házat építünk?

Kedves Hitelnet! Ez év áprilisában vásároltunk egy sorházi lakást, aminek ára 28.000.000.-Ft volt. Ezt csok10+10 igénybevételével, 2 millió önerővel és 6 millió lakáshitellel tudtuk teljesíteni! Viszont el szeretnénk adni, és építkeznénk inkább! Van-e erre lehetőségünk? Azt már tudjuk, hogy a támogatást egy letéti számlára kell tennünk, amíg az új ház meg nem épül, de vajon a bank en...

2018-10-04