Előtörlesztés, hitelek előtörlesztési díjának mértéke

Ha Önnek ingatlanfedezet nélkül felvett személyi kölcsöne vagy jelzáloghitele van, melyet anyagi helyzetének kedvező változása miatt a futamidő lejárata előtt szeretne részben vagy teljes egészében visszafizetni, akkor előtörlesztési díjat kell fizetnie.

Minden banknál van lehetőség a hitelek előtörlesztésére, vagyis a futamidő lejárata előtti visszafizetésre. Az előtörlesztés lehet részleges és teljes, ez utóbbi esetben végtörlesztésről beszélünk.

Az előtörlesztési szándékot a pénzintézeteknél írásban kell jelezni. Ezt követően a bank szintén írásban tájékoztatást ad a fennálló tőketartozás összegéről.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Speciális szabály előtörlesztéskor

Legyen szó szabad felhasználású vagy éppen lakáshitelről, az  előtörlesztett összeg minden esetben a fennálló tőketartozást csökkenti. Ha Ön hitelének csak egy részét fizeti vissza, akkor az előtörlesztés után a hitel további törlesztése kétféle módon alakulhat. Egyrészt lehetséges, hogy változatlan futamidő mellett csökken a havonta esedékes törlesztő részlet összege, másrészt a havi törlesztés változatlanul hagyása mellett csökkenthető a futamidő, vagyis a lejárat kezdeti dátumához képest előtt lejár a kölcsön.

Amennyiben Ön a végtörlesztés melltt dönt, azaz a teljes tartozást visszafizeti, a hátralévő futamidőre eső kamattartamot és kezelési költséget természetesen nem kell megfizetni, csakis a tőketartozás fizetendő vissza.

A hitelek előtörlesztése szerződésmódosítással jár. Ennek minden pénzintézetnél van díja, de vannak olyan esetek is (például meghatározott idő eltelte után, bizonyos összeg alatti előtörlesztés esetén), amikor a bankok nem számítanak fel előtörlesztési díjat. Ezeket az eseteket az egyes hitelintézetek Hirdetménye tartalmazza.

Az előtörlesztési díj mértéke százalékos formában kerül megadásra a Hirdetményekben, melynek alapja az előtörlesztett összeg. A szerződésmódosítási díj az előtörlesztéssel egy időben válik esedékessé.

Mivel minden hitelügylet esetén – legyen az fedezet nélküli személyi kölcsön vagy jelzáloghitel – van lehetőség az előtörlesztésre, ezért hitelfelvételkor a futamidőt úgy kell kiválasztani – az életkori előírások figyelembevételével –, hogy a havi törlesztési kötelezettség ne haladja meg a hitelfelvevő törlesztési képességét. Csakis akkora összegű törlesztő részletet szabad vállalni, ami az igénylő jelen anyagi helyzetében biztonsággal teljesíthető. A kölcsönt célszerű a kedvező havi törlesztés érdekében inkább hosszabb futamidőre felvenni, s ha az adós anyagi helyzete kedvezően alakul, s nem szeretné a hitelt még hosszú éveken át fizetni, akkor élni az előtörlesztés lehetőségével.

Az előtörlesztés előnyei

A hitelek tőkéből és kamatból állnak. Minél magasabb a fennálló tőketartozásunk, annál magasabb kamattal kell számolnunk, és ez a havi törlesztőrészletet is erősen befolyásolja. Az előtörlesztéssel csökken a tartozásunk, vagyis havonta is kevesebbet kell fizetnünk majd.

Az előtörlesztés után akár rövidebb futamidővel is számolhatuk, ami azt is jelenti, hogy kevesebb kamattal kell számolnunk a jövőben, a futamidő végéig.  Ha ezt a formát választjuk, akkor a havi részletünk marad változatlan és a futamidő csökkentésével hamarabb fizetjük vissza a tartozásunkat.

 

A teljes előtörlesztés, vagyis a végtörlesztés akkor lehet előnyös, ha ezt anyagilag meg tudjuk tenni, vagyis a rendelkezésünkre áll a teljes összeg vagy még több. A végtörlesztéssel egyszer s mindenkorra megszabadulhatunk a hiteltől, ebben az esetben a kölcsönszerződésünk is megszűnik. A végtörlesztés bármilyen típusú szerződésnél elérhető: jelzáloghitelek és személyi kölcsönök esetén is.

Az előtörlesztési díj mértéke:

Ha Önnek ingatlanfedezet nélkül felvett személyi kölcsöne vagy jelzáloghitele van, melyet anyagi helyzetének kedvező változása miatt a futamidő lejárata előtt szeretne részben vagy teljes egészében visszafizetni, akkor előtörlesztési díjat kell fizetnie.

A hitelek előtörlesztési díjának mértéke eltérő lehet pénzintézetenként, hiteltípusonként, illetve az eltörlesztés idejétől és összegétől függően. Meghatározó lehet az, hogy a részleges vagy teljes előtörlesztés a hitel fordulónapján történik-e vagy sem. Minden bank az aktuális Hirdetményében rögzíti az előtörlesztési díj mértékét.

Hitelek előtörlesztési díjának mértéke 2010. március 1. előtt

2010. március 1. előtt felvett kölcsönök előtörlesztési díjának mértékét nem korlátozza jogszabály. Így olyan eset is előfordulhat, hogy egy-egy bank a kölcsön visszafizetésekor a fennálló tőketartozás 4%-át számolja fel előtörlesztési díjként.

Hitelek előtörlesztési díjának mértéke 2010. március 1. után

A 2010. március 1. után felvett hitelek esetében a bankok által felszámítható előtörlesztési díj mértékét jogszabály maximalizálja. Az előtörlesztési díj mértéke nem lehet több:

 • jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek esetén a tőketartozás 2,5%-ánál,
 • egyéb jelzáloghitelek esetén a tőketartozás 2%-ánál,
 • fedezet nélkül nyújtott személyi hitelek esetén pedig – a kölcsön lejárati időpontjából függően - a tőketartozás 0,5-1%-nál.

Az, hogy egy esetleges előtörlesztés során az Ön hitelére a maximalizált előtörlesztési díjak vonatkoznak-e vagy sem, attól függ tehát, hogy a kölcsönt 2010. március 1. előtt vagy után vette fel, nem pedig automatikusan a 2010. március 1. után teljesített előtörlesztésekre vonatkoznak a maximalizált díjak.

Bizonyos előtörlesztések esetén a pénzintézetek nem számítanak fel előtörlesztési díjat. Azt, hogy pontosan melyek ezek az esetek, a bankok aktuális Hirdetménye tartalmazza. Az előtörlesztési díj mértéke 0% lehet például akkor, ha az előtörlesztés egy bizonyos idő elteltét követően történik, meghatározott összeg alatt és az adós első alkalommal teljesít előtörlesztést.

Ha Ön meglévő kölcsönét szeretné elő- vagy végtörleszteni, akkor ezt a hitelnyújtó bankban írásban kell jeleznie. Ezt követően tájékoztatást fog kapni a fennálló tőketartozás összegéről és az aktuális előtörlesztési díj mértékéről!

Az előtörlesztés és a végtörlesztés menete

 • Hivatalos igazolást kell kérünk a bankunktól, hogy pontosan mekkora a hiteltartozásunk összege.
 • A teljes előtörlesztés szerződésmódosításnak majd a szerződés megszűnésének számít, a következő lépésben az ehhez szükséges dokumentumokat kell beszereznünk és kitöltenünk.
 • Ehhez igazolnunk kell személyes okmányainkkal magunkat.
 • Ügyeljünk arra, hogy a végtörlesztéshez szükséges teljes összeg rendelkezésre álljon a számlánkon, mert amíg a folyamat zajlik, még minden költség, kamat terhel minket.
 • A végtörlesztés csak akkor valósult meg, amikor a pénz hiánytalanul megérkezett a hitelintézethez.

Az előtörlesztés hasonlóan indul, mint a végtörlesztés, de feltételeit a bank üzletszabályzata és a hitelszerződés szabályozza, és minden banki terméknél más és más lehet a folyamat.

 • A rulírozó hitelek előnye, hogy az igénybe vett hitelösszeg rugalmasan változtatható.
 • Ha csökkenteni szeretnénk a teljes rendelkezésre álló hitelkeret összegét, akkor ehhez is a szerződés módosítására van szükség.
 • A szokásos személyi kölcsön esetében az előtörlesztéssel változik a fennálló tőketartozás összege és a havi törlesztőrészlet is.

Amennyiben a hitelek előtörlesztésével kapcsolatban Önnek is lenne kérdése, tegye fel online Hitelszakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
103 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
OTP hitelkártyámon van egy 2022 decemberében felvett 800.000 forintos ún. instant kölcsön. 3 évre vettem fel, jelenleg 655.000 forintnál tartok. Kérdésem a következő:
Szeretném ezt a hitelt előtörleszteni idén októberben 200.000 forinttal, majd tovább fizetni a hitelt változatlan formában.
Viszont 2024 januárjában ismét lefaragnám újabb 200.000 forinttal előtörlesztés gyanánt. Az évente egyszeri díjmentes maximum 200.000 forintos előtörlesztés az a tárgy évre szól vagy egy éven belüli időszakra (tehát 2023. október és 2024. október között)? Mert ha csak a tárgy évet kell venni, akkor a most jelenlegi 30 hónapos futamidőm lerövidíthető lenne 7-8 hónapra.
Hogyan kell ezt értelmezni?

Tisztelt Hitelnet!
OTP Banktól felvett Személyi kölcsönnél, ha már fél év után van lehetőségem végtörleszteni, akkor ugye a fennmaradó hitelkamatot nem, csak a tőketartozást kell megfizetnem?
A hirdetményben áll egy olyan is, hogy:
„A teljes előtörlesztés időpontja és a hitel szerződésszerű lejáratának időpontja közötti időtartamra fizetendő hitelkamat összege.”
Ezt mégis hogy értik?
Előre is köszönöm a választ!

Tisztelt Hitelnet!
A Takarékbanknál felvett 6 millió forint összegű felújítási jelzáloghitelünkbe előtörlesztésre került 4 millió forint.
A kérdésem az lenne, hogy a fennálló kevesebb mint 2 millió forintnyi tőkére részarányosan kerül a kamat kiszámításra?
A betörlesztésről kaptam levelet, melyben szerepel az aktuális tőketartozás az új törlesztő részlet, viszont a teljes kamat összege nem.
A válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Minősített fogyasztóbarát lakáshitel előtörlesztésekor legjobb tudásom szerint a tőkerész előtörlesztése történik, azonban nem tiszta, hogy előtörlesztés megtörténtekor a hitelintézet a fennmaradó kamategyenleget újraszámítja-e az aktuális piaci állapot szerint vagy nem, illetve milyen esetben igen vagy nem?
Előre is köszönöm!

Tisztelt Uram/hölgyem!
A 13 milliós jelzáloghitelemnél 10 milliót előtörlesztek. A lakáson változik a jelzálog mértéke? Be kell mennem a földhivatalba?
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlöm.
Szabad felhasználású jelzáloghitelemet szeretném előtörleszteni az OTP-nél. De csak egyösszegű kifizetést engednek. Ragaszkodnak a törlesztésem hátralévő 7 évéhez. Nem lehet havonta többet fizetnem, hogy felezzem a fennmaradó éveket. Írtam egy kérelmet erről, de nem fogadták el.
Várom válaszát.
Üdvözlettel: H-né

1.500.000 Ft hitel 5 évre, 4 hó törlesztve eddig. Ha 400.000 Ft-ot szeretnék előtörleszteni, az hány hónappal csökkenti a futamidőt?

Üdv,
Jelzálogkötelezett végtörleszthet-e arra vonatkozóan, hogy az adóssal megromlott a viszonya? (Ha kapott erre egyedi engedélyt a banktól a zálogkötelezett, az adós megtudhatja-e a banktól, hogy mi alapján kapta az engedélyt?) egy 3. féltől érkezett végtörlesztési összeg során végbemenő végtörlesztés nem ütközik-e a Ptk. 6.57-es paragrafusába? (Adóst a bank SEMMIRŐL nem értesítette a végtörlesztés kapcsán – ez normális?)
Köszönöm a segítséget!

A meglévő szabad felhasználású kölcsönömet szeretném végtörleszteni, akkor ezt a hitelnyújtó bankban írásban kell jeleznem.
A kérdésem: a netről is le tudom tölteni a kérelmező nyomtatványt? Ha igen, mi a pontos neve és melyik oldalról lehet?

Az lenne a kérdésem, hogy a 2010 előtti hitelekre lehet-e kérvényezni a banktól a részleges törlesztés költségének csökkentését? /4%-ról 1-1,5-%/
Köszönöm!

Egy évben hányszor lehet előtörleszteni?
Hány nappal előtte kell bejelenteni és csak személyesen?
Készpénzben kell befizetni?
Köszönöm a választ.

Hol lehet összehasonlítani a bankokat az előtörlesztési díjakkal kapcsolatban? Csak külön-külön kálvária van?

Kedves Hitelnet!
Fennálló fix kamatozású ingatlanfedezetes hitelem volt a moratórium életbelépésekor. Én igénybe vettem a moratóriumot, és a moratórium idején Fundamenta előtakarékosság számlámon összegyűlt pénzből előtörlesztettem egy jelentősebb összegből. Mikor érdeklődtem ennek sikerességéről, a bank arról tájékoztatott, hogy sikeres volt az előtörlesztés, az összeget nagyrészt a kamattartozásomból vonták le. Erről utóbb papíron is kaptam tájékoztatást.
Kérdésem, hogy ez szabályos eljárásrend volt? Tehetek még valamit ez ügyben?
Köszönettel: Fülöp

Jó napot.
Tavalyi évben kaptunk egy levelet a banktól, hogy a lakáshitelünk még 5 millió 200 ezer forint. Éltünk a hitelmoratóriummal, tehát március óta nem fizettük a hitelt. Közben elköltöztünk a lakásból, most sikerült eladnunk. Amit most kiszámolt a bank, hogy egyben mennyit kell visszafizetni az 6 millió 300 ezer forint.
Lehetséges ez?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
2018-ban felvettem egy személyi kölcsönt, 3 millió HUF – 66 hónapra, 58.868 HUF havi lebontásban. Bank szerint 39 hónapot kifizettem, 27 hónap van még fizetnivalóm. A havi levonás eléggé megterhelő és úgy gondoltam, hogy egy másik banktól felveszek kölcsönt, így a személyi kölcsön nagy részét visszafizetem, hogy kicsit enyhüljön a pénzügyi nyomás. A másik Banktól való kölcsönt már fel is vettem, aminek a kezdő részlet fizetése szeptember 10. lesz. Ezzel, ha minden rendben, a 2 hitel, 27.000 + 15.000, sem éri el a mostanit. (Ez az én számításom,)
Azt a tanácsot kaptam egy dolgozótól (aki anno a kölcsönt intézte), hogy hamar fizessem be a választott összeget, majd a Banknak írt email válaszát várjam meg. Azt gondolom, hogy ha még nem tiszta semmi, hogyan járhatnék jól, illetve ne „fázzak rá” az előtörlesztésre, nem így kellene eljárnom. Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mi a helyes út, hogyan csináljam, hogy majd ne bánjam meg az előtörlesztést.
Kérem tanácsukat .
Köszönettel és üdvözlettel,
Éva

Tisztelt Hitelnet!
Többszörös előtörlesztőként (hónaptól függetlenül szinte azonos napokon) azzal a gyakorlattal találkozom, hogy az általam megfizetett összeg – néha – teljes egészét a tőkéből vonják, máskor – főként – levonják belőle az aktuális havi hitelkamat zömét (-90%-át), és csak a fennmaradó részt terelik a tőketartozás irányába.
Ekként, az utóbbi esetekben ~20%-kal csökkentve az előtörlesztésre befizetett összeg mértékét.
Melyik a szabályos eljárás?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Külső felújításra a társasház 120 hónapra egy összegbe vett fel kölcsönt, aminek a részletfizetését lakásokra bontották. Eladás miatt felszólítottak, hogy végtörlesztésként fizessem ki a még hátralévő 97 havi részletet kamattal együtt.
Jogosan kell kifizetnem a kamatot?
Köszönöm a segítséget.

Üdvözlöm.
Csok-ot is lehet előtörleszteni?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
2003-as kamattámogatott (persze már rég nincs rajta támogatás) jelzáloghitelt szeretnék végtörleszteni. A 20 évre felvett hitel 2023-ban járna le, eddig előtörlesztés nem volt. Más fórumon törvényi előírásra hivatkozva azt olvastam, hogy ilyen esetben ingyenes a végtörlesztés?
Köszönettel várom válaszukat!

Tisztelt Hitelnet Kft!
2017-ben vettem fel 8.000.000 forint lakáshitelt. 20 évre fix 56.000 forintot fizetek minden hónapban.
A meglévő tartozásom a Bank fele 7.300.000 forint. A moratóriumot igénybe vettem, így felhalmozódott kamat is, 300.000 forint. Ha 1 millió 300 ezer forintot szeretnék előtörleszteni, az mennyivel csökkentené a hitelem havi törlesztő részletet?
A bevett eljárás ilyenkor, az előtörlesztett összegből levonják a moratórium alatt felhalmozott kamatot, plusz 1 százalék az előtörlesztési díj. Kiszámolnák Nekem?
Várom válaszukat.

Tisztelt Hitelszakértő!
Szeretném a meglévő személyi hitelemet végtörleszteni. A Bankfiókban azt mondták, hogy a teljes fennálló tartozás ki kell fizetni, annak ellenére, hogy a kamatot és a törzstőkét is fizettem minden hónapban.
Ön szerint ez így elfogadható?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Tünde

Tisztelt Hitelszakértő!
Az volna a kérdésem, hogy ha nekem jelzáloghitelem van egy banknál, amelyet 2010-ben vettem fel és ugyanennél a banknál kötöttem lakástakarék számlát is, amelynek most járt le a 4 éves futamideje és ebből szeretném előtörleszteni a jelzáloghitelemet, akkor:
A bank felszámolhat-e jogosan előtörlesztési díjat?
Üdvözlettel: Péter

Tisztelt Hitelszakértő!
Otthonfelújításnál, ha ki szeretném használni a három millió támogatást és az önerőhöz a banktól csak három millió állami kamattámogatott hitelt vennék fel, az állam a támogatás megítélése után hova utalja az elnyert összeget, tehát hogyan alakul ez konkrétan, valamint a bank felé is igazolni kell-e számlákkal a lakáscélú felhasználást és benyújthatók-e a MÁK és a bank felé ugyanazok a számlák, s ha igen, akkor a banknak is el kell-e fogadni a 0 áfa tartalmú számlákat is, mint ahogy az állam is elfogadja!?
Kérem tudásuk szerinti válaszukat, mert ezekre a kérdésekre sehol nem kaptam választ!
Köszönöm előre is, tisztelettel: Ferenc

A CSOK felvételében gondolkozunk, azonban munkákból adódóan lehetséges, hogy az elkövetkezendő 10 évben külföldi munkalehetőséget kapunk. Jelenleg várandós vagyok első gyermekünkkel és két vagy három gyermekkel tervezünk. A CSOK-os ingatlanon 10 évig elidegenítési és terhelési tilalom van.
a) Milyen előtörlesztési lehetőségek vannak CSOK esetében? Amennyiben előtörlesztjük a hitelt, utána is fennáll, hogy életvitelszerűen a lakásban kell élnünk?
b) Van arra lehetőségünk, hogy előtörlesztjük a hitelt, kint dolgozunk, de nem adjuk el a lakást?
c) Amennyiben megfelelő keresettel rendelkezünk, Önök a mi esetünkben a CSOK vagy inkább egy általános lakáshitel mellett döntenének?
Előre is köszönöm!

Üdv!
Ha személyi hitelt vennék fel 3.500.000 Ft-ot, de ezt vissza is szeretném fizetni egy hónap után, akkor csak az egyhavi kamatot és a végtörlesztési díjat kellene fizetnem, ami elvileg a tőke maximum 2 százaléka? Vagy összegszerűen ez maximum mennyi lenne.
Köszönöm.

Üdv!
Ha személyi hitelt vennék fel 3.500.000 Ft-ot, de ezt vissza is szeretném fizetni egy hónap után, akkor csak az egyhavi kamatot és a végtörlesztési díjat kellene fizetnem, ami elvileg a tőke maximum 2 százaléka? Vagy összegszerűen ez maximum mennyi lenne.
Köszönöm.

Nekünk van egy 5.000.00 Ft-os személyi kölcsönünk. Ha egyben be szeretnénk fizetni 1.500.00 Ft-ot, akkor az lehetséges? Akkor esetleg kevesebb lesz a havi törlesztőnk?
Köszönöm a választ.
Üdv, Orsi

Nekünk van egy 5.000.00 Ft-os személyi kölcsönünk. Ha egyben be szeretnénk fizetni 1.500.00 Ft-ot, akkor az lehetséges? Akkor esetleg kevesebb lesz a havi törlesztőnk?
Köszönöm a választ.
Üdv, Orsi

Szeretném megkérdezni. Most az aktuális tőketartozásom 6 millió forint, a futamidő 2033 áprilisig van. Ha én most vissza szeretném fizetni egy összegben, 6 milliót kellene fizetnem vagy abból levonják a futamidő végéig érvényes kamatot?

1 millió 460 ezer Ft 60 hónapos személyi kölcsönt vettem fel a bankomtól 2020. áprilisban. Szándékomban áll 2021.-ben végtörteszteni.
Megtehetem-e vagy inkább az előtörlesztés mellett döntsek? 65 éves nyugdíjas vagyok.
Köszönöm, ha választ kapok.