fbpx

Devizahitel lehetőségek, feltételek

A deviza alapú finanszírozás virágzásának a 2008-2009-ben bekövetkezett pénzügyi és gazdasági válság vetett véget. Azóta ismét a forint alapú hitelek uralják a piacot.

A jelenlegi törvényi szabályozás ugyan lehetővé teszi a deviza alapon történő hitel- és lízingfelvételt, de a forint hitelekhez képest meglehetősen szigorú feltételek mellett:

Maximális finanszírozási arány az ingatlanfedezetet illetően

Az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott euró alapú hiteleknél és euróhiteleknél a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 50%-át, pénzügyi lízingnél 55%-át, egyéb devizahitelek esetében pedig az ingatlan forgalmi értékének 35%-át, pénzügyi lízingnél 40%-át. Ezzel szemben forint alapú hitelnél 80%, pénzügyi lízingnél 85% a maximális finanszírozási arány.

Maximális finanszírozási arány a jövedelemfedezettséget illetően

400.000 Ft alatti jövedelem esetén

Amennyiben az ügyfél, illetve adóstársak esetén az ügyfelek összesített igazolt havi nettó jövedelme alacsonyabb, mint négyszázezer forint, a JTM (Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg:

  • euróhitel, euró alapú hitel nyújtása esetén a 25%-ot
  • egyéb pénznemben meghatározott devizahitel nyújtása esetén a 10%-ot.

400.000 Ft-ot elérő vagy azt meghaladó jövedelem esetén

Amennyiben az ügyfél, illetve adóstársak esetén az ügyfelek összesített igazolt havi nettó jövedelme eléri vagy meghaladja a négyszázezer forintot, a JTM hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg:

  • euróhitel, euró alapú hitel nyújtása esetén a 30%-ot,
  • egyéb pénznemben meghatározott devizahitel nyújtása esetén a 15%-ot.

Forinthitelek esetében ugyanakkor 50%, illetve 60% ugyanez az arány.

Melyik banknál igényelhető deviza alapú hitel?

A valós banki gyakorlatot nézve jelenleg egyik pénzintézetnél sem érhető el deviza alapú hitelkonstrukció. Pénzügyi lízing esetén azonban euró alapú finanszírozásra van lehetőség. Tekintse meg osztrák hitel ajánlatainkat is.

További bejegyzések Devizahitel témában:

[catlist tags="devizahitel" numberposts=10 excerpt=yes excerpt_size=10]

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x