Volt férjemmel közösen nevelt gyermekek után igényelhetjük megosztva a CSOK-ot? - Hitelnet.hu

Volt férjemmel közösen nevelt gyermekek után igényelhetjük megosztva a CSOK-ot?

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 11. hétfő

Tisztelt Hitelnet!

Kérdésem összetett. 8 gyermeket nevelünk. Közülük 3 közös gyermek, 5 gyermek az előző házasságból van, akiket a volt férjemmel közösen megosztva gondozunk, de én veszem fel utánuk a családi pótlékot és a mi címünkre vannak bejelentve is. Nagyon jó a kapcsolat a volt férjemmel, aki szintén újra házasodott és nekik is lett egy közös gyermekük.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Arra gondoltunk, az új CSOK-ot kihasználva ikerházat építenénk. Ha a közösen nevelt gyerekekből kettőt “hozzájuk” számítanánk be, akkor ők is felvehetnék a 10+10-es CSokot? Vagy ehhez szükséges-e, hogy a gyerekek az ő lakcímükre legyenek bejelentve? Vagy elég, ha tartózkodási helyként jelentjük át őket? És ha ez egyáltalán lehetséges, akkor hogyan fogjunk neki?

Mi rendelkezünk önerővel és el is kezdenénk az építkezést. A CSOK igénylő lapon ez esetben 6 gyermeket tüntessünk fel? Ha feltüntetjük mind a 8-at, akkor mindannyiukra érvényes lesz a “röghöz” kötés, és a későbbiekben nem tudnak átjelentkezni a volt férjemhez, és a kedvezmény ott nem érvényesíthető majd?

Köszönettel: Tímea

Kedves Tímea!

A CSOK az igénylővel közös háztartásban élő, a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével vásárolni kívánt lakásba az igénylővel együtt költöző, 25. életévét még be nem töltött, eltartott gyermek után igényelhető. Elvált szülők kiskorú gyermekeinek elhelyezését a jogerős bírósági ítélettel kell igazolni. Ha a jogerős bírósági végzés közös felügyeleti jogot állapít meg, akkor az a szülő veheti igénybe a kedvezményt, akinél a gyermek elhelyezésre került, s akivel a gyermek közös lakcímen él a támogatás igénylésekor és aki a célingatlanban is életvitelszerűen lakni fog. A hitelintézet kérhet kincstári igazolást is arról, hogy az érintett gyermekek után a támogatást igénylő szülő veszi igénybe a családi pótlékot. Minderről bővebben IDE kattintva olvashatnak.

Ha tehát Önök 8 gyermeket tartanak el, akkor nem lehetséges, hogy egy esetleges CSOK igénylésnél csak 6 gyermeket tüntetnek fel, s 2-t volt párjához számítanak be. Ez akkor lehetséges közös felügyeleti jog esetén, ha a szóban forgó 2 gyermek a párjával közös lakcímen él és az építendő lakóingatlanban is életvitelszerűen fog lakni. Nem elegendő sajnos, ha csak tartózkodási helyként jelentik át őket.

CSOK igénylésnél tehát fentieknek megfelelően kellene eljárni. Azon gyermekeknek, akire tekintettel igénybe veszik a kedvezményt, a célingatlanban szükséges élniük 10 évig, de a nagykorú gyermek bármikor elköltözhet, a kiskorú gyermek a nagykorúvá válását követően bármikor elköltözhet. Továbbá vannak esetek, melyek szintén nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének, ilyen például az a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik.

A feliratkozás véglegesítéséhez egy emailt küldünk a megadott címre. A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink