Visszaigényelhető az ÁFA a telek után, ha generálkivitelezővel építkezem?

Tisztelt szerkesztőség!

27%-os Áfás telek után szeretném visszaigényelni az Áfát, úgy-hogy mellette 5%-os generállal építettem a házam. A tavalyi évben be se adtam a visszaigénylés iránti kérelmemet, mert a bank nem engedte.

A március 15-ei módosítás után viszont nagyon úgy fest, hogy visszaigényelhetem a telek áfáját:
„A támogatás igénybevételének feltétele továbbá – még abban az esetben is, ha az igénylő csak az építési telek vételárának vonatkozásában kíván élni az adó – visszatérítési támogatással hogy az igénylő a hitelintézet részére benyújtsa az építési engedélyt illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolását, a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációkat, továbbá a hitelintézet által elfogadott a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetést , valamint az igénylő vállalja, hogy a hitelintézethez benyújtja az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is.”

A bank azt mondja, hogy csak akkor, ha a kiállított számlák is 27%-os Áfa tartalmúak. A másik bank azt mondja, hogy rendben van az 5%-os is (de nem ott van a hitelem).

Az NGM meg azt mondta, hogy vagy áfa visszaigénylés vagy 5%-os áfa.

Visszaigényelhetem CSAK a telek Áfát, vagy nem?

Előre is köszönöm a választ!
Imre

Kedves Imre!

Az adó-visszatérítési támogatásra vonatkozó feltételeket a 16/2016 (II.10.) kormányrendelet, ezen belül is a 68-70.§ tartalmazza.

69.§ (4) bekezdése kimondja:
“Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. A 44. § (2) bekezdése szerinti számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.”

Úgy tudjuk, hogy csak a telek vételárára vonatkozóan visszaigényelt ÁFA esetén is be kell nyújtania a támogatott személynek az az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat. A fenti bekezdésben leírtak alapján azonban a költségek igazolásaként 5% ÁFA tartalmú számlák nem fogadhatók el. Mivel az Önök esetében – a generálkivitelezéssel megvalósuló lakásépítés által – 5% ÁFA tartalmú számlák kerülnek kiállításra, ezért ennek a feltételnek nem tudnak eleget tenni, így véleményünk szerint az ÁFÁ-t csak a telek vételárára vonatkozóan sem tudják visszaigényelni.

További információt ebben a témában ITT olvashat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Cs-né szerint:

2020-01-27 - 09:46

Telket szeretnék vásárolni az OTP-től. A legvégén közölték, hogy a közzétett ár nem tartalmazta az áfát, így közel 2 millióval megemelkedett a telek ára. Most azt szeretném kérdezni, hogy milyen feltétellel igényelhetem vissza az áfát magánemberként? Mert attól teszem függővé, hogy meg tudom-e venni a kiválasztott telket ésha visszaigényelhetem, hova kell fordulni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-01-27 - 09:51

Kedves Asszonyom!
ÁFA visszatérítés 2020. januártól kizárólag preferált kistelepülésen történő építési telek vásárlásához vehető igénybe. Kérdés tehát az, hogy hol található helyileg a megvásárolandó telek. A preferált települések lisjáját és a további jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések