Visszaigényelhető a telek ÁFA, ha 5% ÁFÁ-val épül a ház?

Tisztelt Hitelnet.hu!

Mi jelenleg építkezünk. Tavaly egyeztünk meg egy építési vállalkozóval egy telek megvásárlására és kulcsrakész ház építésére még 5% áfával. Az építtető azt mondta, hogy vagy kulcsrakészen vesszük a házat és akkor 5% áfával adja a telket és építi rá a házat, vagy megvesszük a telket 27%-os áfával és 5%-os áfával építi a házat 2019. dec. 31-ig kulcsrakészre.

Mi végül megvettük drágábban a telket (12,5 mFt helyett 15,875 mFt), mert a bank másképpen nem adott volna elegendő kedvezményes hitelt az építkezésre. Erről vannak számláink is. Kértük a Csok-ot, Csok Hitelt és Lakásépítési hitelt (8,4+15+16mFt). A ház még nem érte el az 50%-os készültséget az utolsó szemle szerint. A bank szakaszosan fizet (eddig 3 részletben kb. 18 mFt-ot) is a készültségnek megfelelően.

Megkérdeztük a banki ügyintézőt, akin keresztül a hitelt igényeltük, visszaigényelhetjük-e az áfát, de azt mondta ezt már a hitelfelvételkor jeleznünk kellett volna. Most már nincs erre lehetőség. Kérdezem ÉN, miért nem szóltak erről a lehetőségről, miért az internetről kell megtudnom, hogy igényelhettem volna ilyet? Ez az Ő szakmájuk. Nem az első házat építik, illetve hitelfelvételt intézik.

A kérdésem a következő: tényleg nem tudjuk már valahogy igénybe venni ezt a kedvezményt? A telek kifizetésére munkahelyi kölcsönt kellett felvennünk, hogy ne rontsuk a hitelképességünket a banknál, szóval nagyon jól jönne, ha visszakapnánk legalább egy részét az áfának.

Üdvözlettel:
Zsóka

Kedves Zsóka!

Az adó-visszatérítési támogatás jogosultsági feltételeit a 16/2016 (II.10.) kormányrendelet, 68-70.§ tartalmazza.

69.§ (4) bekezdése alapján:
“Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. A 44. § (2) bekezdése szerinti számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.”

Ha a támogatott személy csak a telekvásárlásra vonatkozóan kíván igénybe venni ÁFA visszatérítést, akkor is be kell nyújtani az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat. A számlabemutatás során – fenti bekezdés alapján – azonban a költségek igazolásaként 5% ÁFA tartalmú számlák nem fogadhatók el. Mivel az Önök esetében 5% ÁFA tartalmú számlát állít ki a kivitelező, ezért fenti feltétel nem teljesül. Emiatt véleményünk szerint adott esetben az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Hasonló bejegyzést ebben a témában IDE kattintva olvashat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsóka szerint:

2019-09-06 - 20:55

Köszönöm a választ!
Üdvözlettel:
Zsóka

Zsóka szerint:

2019-09-05 - 13:51

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Köszönöm a válaszukat a kérdésemre!
Kiegészítésként mondanám, hogy két 2018 novemberi (5+7mFt), egy 2019 februári (2,55mFt) és egy 2019. júniusi (1,32 mFt) számlánk van a telekvásárlásról. Mind a négy 27%-os áfa tartalommal lett kiállítva.
Ebben az esetben sem igényelgetjük vissza esetleg a jelenlegi hitelszerződés módosításával vagy új hitel felvételével?
Üdvözlettel:
Zsóka

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-06 - 08:09

Kedves Zsóka!
Ahhoz, hogy a telek után jogosultak lehessenek ÁFA visszatérítésre, nemcsak a telekvásárlásról, hanem az építkezés bekerülési költségének legalább 70%-ról is 27% ÁFA tartalmú számla bemutatására lenne szükség.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések