Vissza kell fizetni a szocpolt, ha nem jelentjük be időben a lakásesadást? - Hitelnet.hu

Vissza kell fizetni a szocpolt, ha nem jelentjük be időben a lakásesadást?

Tisztelt szakértő!

2008 februárjában vettünk fel hitelt a volt férjemmel. 2 gyermekre igényeltünk szocpolt, egy gyermek már megvolt akkor. Használatbavételi engedély decemberben lett meg. Nem lett második gyermek sehogy sem, így átalakította a bank a szocpolt hitellé. 2014-ben elváltunk. Én utána férjhez mentem és ott lett két gyermek.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Eladásra került az ingatlan 2017 decemberében, a hitelek és a megelőlegező kölcsön plusz kamat ki lett fizetve a banknak. Törlési engedélyek földhivatal felé beadva, plusz a kormányhivatalba a MÁK felé leadva az összes dokumentum, hogy ott is legyen meg a törlés.

Kaptam egy papírt, hogy nem törlik, majd csak ez év december 31-én, mert akkor lett használatbavételi engedély. A lakástámogatási kedvezményt, ami 900.000,- kamatostul kell visszafizetni. Ezeket telefonon közölte az ügyintéző. Mert állítólag az adásvételt követő 30 napon belül kellett volna megkérni a törlést, holott írta, hogy csak 2018. december 31. után intézhetem az ügyet. Én sajnos később adtam be, mert én arra igyekeztem figyelni, hogy a banki törlések legyen elintézve. Az is másfél hónapon keresztül intéződött a bank hibájából, mert a 3 törlés helyett csak 1-re kérték meg a törlést. Amúgy ott közölték velem először, hogy a MÁK-os törlést hol is intézhetem. Utána kezdtem el a kormányhivatalnál intézkedni.

Na most a kérdésem, hogy miért kell kamatostul visszafizetni az egész 900 ezret? Azt nem lehet időarányosan visszafizetni? Az arány az ingatlanban kilenctized egytized a javamra.

Köszönettel várom válaszát.
Katalin

Kedves Katalin!

A szocpolt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom 10 éves időtartamát új lakóház építése esetén a használatbavételi engedély kiadásának dátumától kell számítani, ami jelen esetben a leírtak alapján valóban 2018. december. Ha az ingatlant ezen időszak alatt értékesítik és helyette nem vásárolnak másikat, akkor visszafizetési kötelezettség keletkezik. Ugyancsak visszafizetési kötelezettség keletkezik, ha ezen időszak alatt a lakás nem a támogatott személy és a vele együttköltözők lakóhelyéül szolgál.

A vonatkozó kormányrendelet szintén előírja, hogy a lakás elidegenítését az adásvételi szerződés megkötését követő 30 napon belül be kell jelentei a területileg illetékes járási hivatalnak. Ha a támogatott személy a bejelentési kötelezettségének nem vagy nem a bejelentési határidőben tesz eleget, a visszafizetési kötelezettség a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés megkötésének napjától számítva a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten terheli.

Jogszabály írja tehát elő, hogy késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni a támogatást. Házasság felbontása esetén, ha a volt házasfelek közös lakásukat idegenítik el, a visszafizetési kötelezettség az elidegenítésből származó bevétel bírósági határozat szerinti vagy a közöttük létrejött házassági vagyonmegosztási szerződésben rögzített arányban terheli.

Utolsó módosítás: 2018. március 07. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések