Vissza kell fizetni a szocpolt, ha eltelt már 5 év az elidegenítési és terhelési tilalomból?

Tisztelet Szakértő!

2009-ben igénybe vettük 2 gyermekre a megelőlegező szocpol kedvezményt. 2010. évben megszületett első gyermekünk – a második babánkat pedig 2015 januárjában várjuk. A kedvezménnyel 2009. évben vásárolt lakásunkat nagyobb ingatlanra szeretnék cserélni.

Kérdéseim:

1./ A 12/2001 I.31 kormányrendelet 21 § 3a. bekezdés a pontja – mely szerint A (3) bekezdés szerinti visszafizetési kötelezettség nem vonatkozik, arra az esetre, ha a) az (1) bekezdés szerinti jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom időtartamából legalább 5 év eltelt, – valóban mentesít-e a visszafizetési kötelezettség alól, mivel a mi esetünkben már az 5 év eltelt.

2./ A jelenlegi lakásunkat még nem tudtuk értékesíteni, de a rokonságtól kölcsönzött pénzből most tudnánk vásárolni egy, a jelenlegi lakásunknál nagyobb értékű ingatlant. Kérdésem, hogy nem veszítem-e el a szocpol összegét, ha hamarabb vásárolom meg az új ingatlant, mint ahogyan a jelenlegi lakást eladom? Jelen esetben kérhetem-e az 1 évre történő felfüggesztést – bízva abban, hogy a jelenlegi lakásomat ezen időszak alatt eladom?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
József

Kedves József!

1. Kérdésére válaszolva idézzük a 12/2001.(I.31.) Kormányrendelet 21.§ (3a) és (3b) teljes szövegét:

„(3a) A (3) bekezdés szerinti visszafizetési kötelezettség nem vonatkozik, arra az esetre, ha
a) az (1) bekezdés szerinti jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom időtartamából legalább 5 év eltelt,
b) a hitelintézet a lakásépítési (vásárlási) kedvezménnyel érintett lakás építéséhez vagy vásárlásához felvett kölcsönszerződést felmondta és
c) a bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint – a lakás árverésen kívüli eladására kerül sor.
(3b) A Kincstárnak a támogatással érintett ingatlan fekvésének helye szerint illetékes területi szerve intézkedik az államot megillető jelzálogjog, valamint az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom törlése iránt, ha a támogatott személy a (3a) bekezdés b) és c) pontja szerinti feltételt a hitelintézet vagy a bírósági végrehajtó által kiállított dokumentummal igazolja.”

A három feltételnek (a,b,c) együttesen kell megfelelni és a három feltételt is igazolni ahhoz, hogy mentesüljön a visszafizetési kötelezettség alól. A fenti pont tehát nem az Önök esetére vonatkozik. Az Önök helyzetében akkor nem állna fenn a visszafizetési kötelezettség, ha az elidegenítési és terhelési tilalomból 10 év telt volna el.

2. Nem veszítik el a szocpol összegét, ha a jelenlegi lakásuk eladását legfeljebb 1 naptári évvel megelőzően vásárolnak lakást. Ha tehát most vásárolnak másik lakást, akkor az adásvételi szerződés aláírásának időpontjától számítva 1 évük lesz a meglévő lakás értékesítésére. Az előírt feltételek teljesítésének ellenőrzése után a területileg illetékes Kincstár intézkedik majd a támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom újabb lakásra történő átjegyzéséről.

Megelőlegező szocpol esetén azonban az érintett hitelintézet hozzájárulása szükséges a támogatás átjegyzéséhez. Ha már megszületett a második gyermek is és a megelőlegező szocpol támogatássá válik, akkor fentiek szerint működik a szocpol átjegyzése.


Utolsó módosítás: 2014. október 13. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsolt szerint:

2016-08-06 - 14:37

Tisztelt Szakértő!
Családi házra két gyerekre kb. 7 éve vettünk fel szocpolt. Egyik gyerek a volt feleségé, a második közös. Időközben elváltunk. A házat szeretnénk eladni. A volt feleség nevén 1/8 rész, az enyémen 7/8 rész van.
Kérdésem: eladható-e a ház és hogy a volt feleséget mennyi pénz illeti? A ház értéke kb. 6 millió forint, ő 2 milliót szeretne kapni mondván, a szocpol miatt ennyi jár neki.
Válaszát megköszönve: Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-08 - 07:08

Kedves Zsolt!
A vételár az eladó és a vevő közötti megállapodáson alapszik. A kérdésben esetleg jogi szakértő segítségét kérheti.

Zsolt szerint:

2016-08-09 - 07:52

Tisztelt Szakértő!
Nem is a vételár volt a nagy kérdés, hanem hogy a szocpol miatt eladható-e, ami 7 éve lett felvéve rá. És hogy a szocpol teljes összege visszajár-e a volt feleségnek? Ő minimum ennyit akar kérni.
Köszönöm válaszát.
Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-09 - 09:13

Kedves Zsolt!
Amennyiben a szocpollal finanszírozott lakást a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom lejárata előtt eladják, akkor a szocpol kamatokkal növelt összegét vissza kell fizetniük a kincstárnak. A pontos összegről a területileg illetékes kincstár tud tájékoztatást adni.

Tamás szerint:

2014-10-14 - 13:19

Tisztelet Szakértő!
Arra ezek szerint nincsen mód, hogy nagyobb lakásba költözzünk az elidegenítési tilalom 10 éve alatt úgy, hogy megtartom az eredeti ingatlant?
Köszönettel,
Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2014-10-14 - 13:49

Kedves Tamás!
Az előzőekben leírtak arra az esetre vonatkoznak, ha a szocpollal terhelt ingatlan eladásra kerül. Ha nem, akkor változatlan formában maradhat rajta a szocpol az elidegenítési és terhelési tilalom végéig és ettől függetlenül Önök vásárolhatnak egy másik ingatlant, a támogatást nem kell visszafizetni.

Tamás szerint:

2014-10-14 - 14:59

Köszönöm a választ! Ez a része világos volt, de az együttköltözőknek a támogatott ingatlanban kell lakniuk. Ezért gondoltam, hogy ilyen esetben is át kell vinni az új ingatlanra, hogy átköltözhessünk.
Ha csak simán kiköltözök a támogatott lakásból, akkor nem fizettetik vissza a támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2014-10-15 - 10:54

Kedves Tamás!
Igen, a szocpol igénybevételével szerzett lakásnak az elidegenítési és terhelési tilalom alatt valóban a támogatott személyek és együttköltöző családtagok lakhelyéül kell szolgálnia. Ellenkező esetben a támogatást vissza kell fizetni. Javasoljuk, hogy a szocpol adott esetben történő átjegyzésének lehetőségéről, feltételeiről a területileg illetékes Kincstár jogászánál érdeklődjön.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések