Vissza kell fizetni a szocpolt a volt házastársnak, ha a gyermekek nélkül költözik el a lakásból?

Jó estét!

2006-ban vásároltunk lakást, 2,4 millió szocpoltámogatást kaptunk. Időközben elváltunk. Nálam maradtak a gyerekek a kedvezményezett lakásban. Feleségem elköltözött. Vagyonmegosztási szerződés szerint is, illetve a jogerős bírósági végzés értelmében is a lakást mi használjuk azóta is. Letelt a 10 év. Elméletileg követelné a kincstár a fél szocpol visszafizetését, de mire fel? Mikor van egy 2001/1.31 kormányrendelet 21 § .7/b rendelet, amely szerint nem kell kifizetni.. sajnos a kincstár a saját törvényit nem ismeri..

Önök szerint hogy kell ezt a paragrafust értelmezni, hogy a lakás tulajdonjogáról lemondott az én javamra, tehát elvileg átvehettem volna tulajdonjogot, amely sajnos a kincstár hozzá nem járulása miatt van függőbe azóta is?

József

Kedves József!

Az Ön által hivatkozott rendelkezés valóban kimondja, hogy házasság felbontása esetén, ha a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat vagy a házassági vagyonmegosztási szerződés alapján az egyik fél a másik féltől megszerzi a kedvezmény igénybevételével vásárolt lakás tulajdonjogát és – a nagykorúvá vált gyermek kivételével – valamennyi gyermek elhelyezésére, akikre tekintettel a kedvezményt igénybe vették, a lakás tulajdonjogát megszerző félnél kerül sor, úgy a tulajdoni részét elidegenítő felet a kedvezmény tekintetében visszafizetési kötelezettség nem terheli.

Ellenben ugyanezen paragrafus (4) bekezdése azt is kimondja, hogy a támogatott személy a lakás elidegenítését az erre vonatkozó szerződés megkötésétől számított 30 napon belül köteles a járási hivatalnak bejelenteni az ezekre vonatkozó iratok egyidejű csatolásával. Ha a támogatott személy a bejelentési kötelezettségének nem vagy nem a bejelentési határidőben tesz eleget, a visszafizetési kötelezettség a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés megkötésének napjától számítva a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten terheli.

A fent leírtak alapján tehát – mivel a vagyonmegosztási szerződés megkötését követően nem tettek eleget bejelentési kötelezettségüknek – információink szerint sajnos jogos a kincstár követelése volt a feleségére eső támogatás visszafizetése tekintetében.


Utolsó módosítás: 2017. december 18. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések